Ελληνικό Social Bookmarking

Πρέπει να κλείνει εφτάμηνο από τότε που εμφανίστηκε το Cull.grull.gr ο πρώτος ελληνικός κλόνος του Digg.
Έκτοτε προστέθηκαν τα:

Τα αναφέρω με τη σειρά που τα ανακάλυψα κι όχι με τη χρονολογική σειρά που εμφανίστηκαν η οποία δεν ξέρω ποια είναι.

Αυτό που κάνει εντύπωση στο επισκέπτη όλων αυτών των ιστοτόπων, είναι η χαρακτηριστική ομοιότητά τους ως προς τη διάταξη, τη λειτουργία και την παρουσίαση. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο γιατί πρέπει να βασίζονται όλοι σε κοινό λογισμικό. Τουλάχιστον τα buzz, mindblog και shootme βασίζονται σίγουρα στο pligg ενώ για τα άλλα δύο δεν μπόρεσα να βρω πληροφορία στο λίγο που έψαξα. Το γεγονός όμως ότι χρησιμοποιούν άδεια τύπου Affero, όπως και το pligg, μάλλον κοινή προέλευση υποδεικνύει.

Τα θέματα που καταχωρούνται καθημερινά δεν είναι πάρα πολλά ακόμα, αλλά στις λίγες μέρες που τα παρακολουθώ, παρατηρώ ότι κατορθώνουν σε μεγάλο βαθμό να επιτύγχάνουν αυτό για το οποίο έχουν φτιαχτεί: να αναδεικνύουν θέματα και να ενημερώνουν.
Και το ενδιαφέρον είναι ότι όλα σου δίνουν και feed για να τα παρακολουθείς άκοπα. Έχω γραφτεί σε όλα πλην του Mindblog του οποίου το feed για κάποιο λόγο δεν δουλεύει.
Παρακολουθόντας την κίνηση στα feed βλέπω ότι από τα άλλα τέσσερα, το Cull έρχεται πρώτο σε αριθμό θεμάτων και ακολουθεί το buzz. Με μια διαφορά: στο Cull υπάρχει και μηχανισμός αυτόματων υποβολών, απ’ ότι γνωρίζω.
Τα ελληνικά social bookmarking, όπως είχε επισημάνει κι ο Όνειρος, υποφέρουν από ένα ιδιότυπο spamming, σφάλμα στο οποίο κι εγώ είχα υποπέσει στην αρχή: χρήστες υποβάλλουν δικά τους άρθρα για να τα αναδείξουν. Αυτό όμως, παρότι όχι αθέμιτο καθαυτό, θολώνει την γενική εικόνα: θέματα που ίσως δεν ενδιαφέρουν τους πολλούς, υπερ-προβάλλονται, ενώ άλλα σημαντικά δεν αναδεικνύονται.

Θέλοντας να βοηθήσω τις προσπάθειες αυτές αλλά και να ενσωματώσω και στο feed του metablogging τις δυνατότητες για bookmarking που υπάρχουν στα ποστ , έφτιαξα Feed Flares για τον feedburner, για όλα. To buzz βέβαια έχει το δικό του αλλά δεν πειράζει. Όσοι ενδιαφέρεστε, οι διευθύνσεις των flares είναι οι ακόλουθες:

http://www.metablogging.gr/cull.xml
http://www.metablogging.gr/buzz.xml
http://www.metablogging.gr/checkit.xml
http://www.metablogging.gr/shootme.xml
http://www.metablogging.gr/mindblogthis.xml

Για να τα ενεργοποιήσετε, πηγαίνετε στον feedburner, ανοίγετε το feed σας, πατάτε την καρτέλλα Optimize, επιλέγετε το μενού FeedFlare και στο πεδίο, αριστερά από το κουμπί που γράφει Add New Flare”, εισάγετε όποια διεύθυνση (URL) από τα παραπάνω σας ενδιαφέρει. Αν βρείτε κανένα σφάλμα, διορθώνεται εύκολα, γι αυτό μη διστάσετε να ‘ενοχλήσετε’.
Όταν τελειώσει η διαδικασία, κάτω από κάθε πόστ, θα βλέπετε κάτι σαν κι αυτό:


3 thoughts on “Ελληνικό Social Bookmarking

  1. yorgos

    Thanks για την αναφορά και την πολύ καλή δουλειά. Για το buzz είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε το dynamic flare, που δείχνει και τον αριθμό των ψήφων. Η διεύθυνση του flare είναι:

    http://reality-tape.com/dynbuzzit.xml

  2. Pingback: To buzz or not to buzz? - Blogopoly

  3. Nikos Ipiotis

    Den se eixa euxaristisei gia thn anafora se allo post sthn n-Squared Labs (moblog.gr kai rateit.gr) Kaname mia aplh prospatheia na mazepsoume sto http://www.grekmarks.com kapoia Social Bookmarking sites se ena (ena Ellhniko addthis.com clone opos tha eleges kai esy). An boreseis rikse mia matia gia sxolia ktl (elpizw to javascript na doulevei apo aurio pou tha to vgalw live) Euxaristoume kai pali. Nikos Ipiotis, n-Squared Labs

Comments are closed.