Υπόθεση Άλεξ: πως παρακολουθείται ένα θέμα στα μπλογκ

Με αφορμή την δημιουργία του μπλογκ της Νατέλας, μητέρας του μικρού Άλεξ, μια πλειάδα ποστ ανέβηκαν τις τελευταίες 3 μέρες στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.
Το να πηγαίνει κανείς στα τυφλά ψάχνοντας να βρει τι λέγεται και που, δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτιμήσει τις απόψεις που διατυπωνονται και να χαρτογραφήσει την προέλευση των πηγών τους.
Έψαξα να βρω λοιπόν μια μέθοδο αναζήτησης που θα επιτρέπει να σχηματίζει κανείς γρήγορη άποψη για ένα θέμα σαν κι αυτό.
Για τις αναζητήσεις αναγκαστικά στράφηκα προς δύο μεριές: τους ελληνικούς aggregator και τις μηχανές αναζήτησης σε μπλογκ.
Από τους ελληνικούς aggregator επέλεξα τους τρεις με το μεγαλύτερο πλήθος καταχωρημένων μπλογκ, ήτοι mpoulιgator, sync και blogspace κι από τις μηχανές αναζήτησης technorati και google blogsearch.

Επέλεξα να αναζητήσω τις λέξεις “άλεξ νατέλα” έτσι όπως τις βλέπετε γραμμένες και μαζί.
Παραθέτω τους συνδέσμους προς τις αναζητήσεις, τον αριθμό αποτελεσμάτων και κάποια σχόλια.
Το blogspace δεν περιλαμβάνεται γιατί (και παρακαλώ την magica
να με διορθώσει αν κάνω λάθος) η αναζήτηση δεν επέστρεφε αποτέλεσμα.

Παρατηρήσεις:

 1. Τα αποτελέσματα αυτά ισχύουν για την ώρα που τα εκτέλεσα (μεταξύ 12 και 1 πμ 21/4). Αν τρέξετε τις αναζητήσεις θα πρέπει να βρείτε τουλάχιστον τόσα ή περισσότερα, καθώς νέα ποστ ανεβαίνουν συνεχώς.
 2. Το αποτέλεσμα του sync αφορά τις τελευταίες τριάντα μέρες μόνο. Επειδή το νούμερο φαίνεται μικρό, υποπτεύομαι ότι στην αναζήτηση εφαρμόζεται τελεστής λογικού AND των δύο λέξεων και πιθανώς γι αυτό μικραίνει το αποτέλεσμα.
 3. Στον mpouligator δεν υπάρχει πληροφορία πως διενεργείται η αναζήτηση (αν δηλαδή ψάχνει και τις δύο λέξεις ή τουλάχιστον μία). Δεν μπήκα σε όλα τα ποστ για να επαληθεύσω. Το παλαιότερο ποστ που επέστρεφε ήταν του Ιουνίου του 2006.
 4. Στο technorati τα αποτελέσματα ήρθαν ταξινομημένα όμορφα με βάση τη μέρα που ανέβηκαν τα ποστ (σήμερα, χτες, προχτές κτλ). Δεν έψαξα να βρω ποιος είναι o default τελεστής (AND ή OR, υποθέτω OR) αλλά στην προχωρημένη αναζήτηση, υπάρχει η δυνατότητα να τον ορίσεις ρητά. Το παλαιότερο ποστ που επέστρεφε ήταν κι εδώ του Ιουνίου του 2006.
 5. Το Google προσφέρει τη δυνατότητα να καθορίσεις τη χρονική περίοδο αναζήτησης καθώς και πολλά άλλα κριτήρια που συναντάμε και στη γενική μηχανή αναζήτησης. Επίσης επέστρεψε και δύο αποτελέσματα παλαιότερα από τον Ιούνιο 2006 αλλά προέρχονταν από τις ειδήσεις του Pathfinder που δεν κατάλαβα γιατί κατατάσσει στα μπλογκ.Μου έκανε εντύπωση ότι φέρνει αισθητά λιγότερα αποτελέσματα από το Technorati αυτό όμως μπορεί να οφείλεται σε απαλοιφή διπλών ποστ (και πάλι δεν το έψαξα).
 6. Το Technorati θα μπορούσε να προσφέρει καλύτερο advanced search. Έχει τη δυνατότητα. Πάντως μας πληροφορεί για τα εισερχόμενα λινκ ανά ποστ, πράγμα που δεν κάνει το Google.
 7. Και οι τέσσερις δίνουν την δυνατότητα να γραφείς συνδρομητής στο feed της συγκεκριμένης αναζήτησης, μόνο που στο sync το tooltip λέει ότι είναι για της τελευταίας μέρας τα αποτελέσματα.Κάνοντας εγγραφή στο feed όμως είδα να εμφανίζονται δεκάδες αποτελέσματα που δεν εμφανίζονται στην αναζήτηση. Τι γίνεται παιδιά;Κάνοντας εγγραφή και στο feed του mpouligator συνειδητοποίησα ότι πίσω κρυβόταν το feed της αντίστοιχης αναζήτησης στο Google Blogsearch.

Τα feed links είναι εδώ:

Ο όλος πειραματισμός (όποιος θέλει μπορεί να επαναλάβει, επεκτείνει, σχολιάσει) με απογοήτευσε λίγο ίσως γιατί περίμενα περισσότερα εργαλεία. Κυρίως θα ήθελα κάτι που να χαρτογραφεί τις αναφορές από το ένα ποστ στο άλλο. Μπορείς να το βρεις ανά ποστ (technorati) αλλά όχι να δεις τη συνολική εικόνα. Το Google δίνει τα πιο πολλά αλλά η διαφορά των αποτελεσμάτων από το technorati προβληματίζει.

Επειδή θεωρώ σημαντικό να αποσαφηνιστεί μια μέθοδος έρευνας της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, θα συμπεριλάβω στο ποστ, ότι παρατηρήσεις, διορθώσεις ή πληροφορίες λαμβάνω στην πορεία του χρόνου, έτσι ώστε να καταστεί ένας μίνι οδηγός.

8 thoughts on “Υπόθεση Άλεξ: πως παρακολουθείται ένα θέμα στα μπλογκ

 1. katerina

  Γιατί δεν επιχειρήσατε με το λήμμα “find Alex” που είναι σαφές, το επέλεξαν οι γονείς και δίνει και δυνατότητα συνθήματος;
  (find,find, find Alex..) 🙂

  Πιστεύω πολύ στην κινητοποίησή μας.

 2. magica

  βασικά…
  αν έβγαζε το blogspace όσα αποτελέσματα βγάζει το google και το technorati μάλλον θα έπρεπε να έχω το ανάλογο προσωπικό και να βγάζω κι εγώ όσα λεφτά βγάζουν κι αυτοί ε; 😛
  πέρα από την πλάκα, η αναζήτηση ψάχνει χωρίς τελεστές προς το παρόν και μόνο συγκεκριμένες λέξεις ή φρασεις όπως υπάρχουν στους τίτλους ή στο κείμενο που έχει αποθηκευτεί

 3. nikan

  @katerina Μου δίνεις την ευκαιρία να εξηγήσω μερικά πράγματα παραπάνω.
  Πως ορίζεται η ελληνική μπλογκόσφαιρα;
  Δυο πράγματα μου έρχονται στο μυαλό: μπλογκ στα ελληνικά, και μπλογκ σε άλλες γλώσσες που αναφέρονται στην Ελλάδα και στα θέματά της (όχι τουριστικά ή ιστορικά) αλλά σαν συμμέτοχοι.
  Αν είναι έτσι, τότε οι μόνοι αρμόδιοι να μας πουν ποια είναι τα ελληνικά μπλογκ είναι οι ελληνικοί aggregators γιατί λαμβάνουν υπόψιν και τις δύο περιπτώσεις.
  Στις μηχανές αναζήτησης δεν υπάρχει τέτοιος περιορισμός. Η αναζήτηση περιορίζεται σε μέρος της ελληνικής μπλογκόσφαιρας μόνο αν χρησιμοποιηθούν τα ελληνικά. Αν έκανα χρήση του find alex τότε το google θα επέστρεφε 198 χιλιάδες σελίδες!
  Για αυτό διάλεξα τις δύο λέξεις κι όχι σκέτο άλεξ ή σκέτο νατέλα, γιατί ανιχνεύοντας και τις δύο σε ένα ποστ, με μεγάλη βεβαιότητα μπορούσα να πω ότι αφορά το θέμα.
  Ελπίζω οι ελληνικοί aggregators να αντιληφθούν την σημασία αυτού που λέω και να μας βοηθήσουν στο μέλλον με καλύτερα εργαλεία αναζήτησης.

 4. nikan

  @magica Το φαντάστηκα και δεν θέλω να με παρεξηγείς. Δεν κατακρίνω τη δουλειά σου που είναι πολύ καλή. Απλώς προσπαθώ να αναδείξω μερικά θέματα τα οποία ίσως σας δώσουν ιδέες για περαιτέρω βελτιώσεις.
  Φαντάζομαι το query μπορεί εύκολα να βελτιωθεί για να παίρνει τελεστές. Κι ακόμα περισσότερο να ψάχνει στην βάση με regular expressions για να φέρνει patterns: δηλ.
  νατέλα, νατελα, νατέλας, Νατέλας, Νατέλα,Νατέλα κτλ

 5. magica

  μωρέ…
  ιδέες υπάρχουν πολλές
  στην εφαρμογή τους είναι που ζορίζομαι
  το κακό της υπόθεσης, που το έχω αναφέρει ξανά, είναι πως δεν έχω πάρα πολλές γνώσεις προγραμματισμού.
  Οπότε τα βήματακια είναι αργά και απαιτούν μελέτη από την πλευρά μου.

  Δε σε παρεξηγώ, απλώς κάποιες φορές, μου φαίνονται υπερβολικές οι συγκρίσεις που κάνετε (δε το λέω μόνο για το Blogspace αυτό) με ιστοσελίδες-μεγαθήρια του εξωτερικού που οι εφαρμογές τους έχουν υλοποιηθει με πολλά χρήματα και από πολλά άτομα που θεωρούνται κορυφή στο είδος τους.
  🙂

 6. nikan

  @magica Καταλαβαίνω τι λες αλλά αν δεν παρωθείστε να εξομοιωθείτε με τα μεγαθήρια θα μείνετε πάντα μικροί 🙂
  Εξ άλλου δεν έχει πάντα σημασία το μέγεθος. Μη ξεχνάς ότι και το google ξεκίνησε από δυο φοιτητές τον καιρό που μεσορανούσε το Yahoo.
  Και τέλος, αν μπορούμε να βοηθήσουμε, σφύρα
  😉

 7. Μπούλης

  Κυρίως θα ήθελα κάτι που να χαρτογραφεί τις αναφορές από το ένα ποστ στο άλλο
  Ακούγεται ενδιαφέρον. Μπορείς να γίνεις λίγο πιο συγκεκριμένος;

Comments are closed.