Ελευθεροτυπία: Ακόμη ένα αφιέρωμα στα μπλογκ

Update: Και πως το κρίνουν οι μπλογκερς

Pressoffers

Oneiros

Ιδού τι περιλαμβάνει:

1.

Ενας υπέροχος, καινούργιος κόσμος

Blog μπορεί να δημιουργήσει οποιοσδήποτε. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις. Η ιδέα είναι τέτοια που ο καθένας μπορεί να δημιουργήσει και να συντηρήσει ένα ιστολόγιο. Υπάρχουν χιλιάδες τόποι στο Διαδίκτυο που προσφέρουν δωρεάν τη δημιουργία blog. Και ως αποτέλεσμα αυτού, υπάρχουν σήμερα εκατομμύρια στον κόσμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

2.

Blogs: Γρήγορα, αντισυμβατικά, άμεσα, δημόσια, διαδραστικά

Ατελείωτος είναι ο αριθμός των blogs στο εξωτερικό. Αρχισαν πολύ πριν γίνει δημοφιλές το άθλημα στην Ελλάδα. Στην αρχή ήταν προσωπικοί χώροι όπου οι δημιουργοί τους έγραφαν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα όπως θα έκαναν στο ημερολόγιό τους και φιλοξενούσαν τις γνώμες άλλων χρηστών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

3.

«Με κάλεσε ο Γ. Παπανδρέου»

Πριν από περίπου 4 χρόνια ξεκίνησα να γράφω στο blog μου, http://vrypan.net/ λέγοντας «(…) ήθελα πάντα να έχω ένα δικό μου site. Προσπαθούσα, αλλά πάντα ασχολιόμουν με τα sites άλλων – και ποτέ δεν προλάβαινα να φτιάξω ένα για μένα (…)». Η αλήθεια είναι ότι παρόμοιες «σελίδες» είχα και στο παρελθόν.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

4.

Μια άλλη κοινωνία, με δικό της τρόπο σκέψης

Το πανεπιστήμιο, η δημοσιογραφία και η πολιτική τούς τελευταίους δύο αιώνες δημιούργησαν μια κουλτούρα για την κοινωνία και συγχρόνως μια κοινωνία για την κουλτούρα. Με διαφορετικές μορφές έδωσαν ώθηση στην κοινωνία.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

5.

Η αμορφία της Ευμορφίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

6.

Βρίσκεις τα πάντα στα BLOGS

Στην εποχή μας η αντικειμενική κοινωνική τάση είναι ενσωματωμένη στους σκοτεινούς υποκειμενικούς σκοπούς των γενικών διευθυντών, από τους οποίους οι ισχυρότεροι ελέγχουν τους πιο σημαντικούς τομείς της βιομηχανίας (χάλυβας, πετρέλαιο, ηλεκτρισμός, χημικά προϊόντα). Συγκριτικά, τα μονοπώλια της κουλτούρας είναι αδύναμα και εξαρτώμενα.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

7.

Το Διαδίκτυο ο φυσικός μας χώρος

Το Διαδίκτυο είναι πλέον ο φυσικός μας χώρος. Είναι το πιο δυναμικό και άμεσο μέσο επαφής με ένα ευρύτερο ακροατήριο. Οχι μόνο παρέχει δυνατότητες συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων, αλλά λειτουργεί ως εργαστήριο στο οποίο δοκιμάζονται αμέσως θέσεις, απόψεις, τάσεις, προδιαθέσεις.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

8.

Χωνευτήρι ιδεών, αλλά και φλυαριών

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

9.

Ταγίπ, Τύπος και… υπογραμμός

Ο ρόλος που μπορεί να παίξει η Τουρκία στη διευθέτηση των κρίσεων του Καυκάσου προβάλλει μέσα από το ετήσιο, παγκόσμιο, συνέδριο του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που αρχίζει αύριο στην Κωνσταντινούπολη.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (12/05/2007)

8 thoughts on “Ελευθεροτυπία: Ακόμη ένα αφιέρωμα στα μπλογκ

 1. Pingback: BloGR » Αφιέρωμα της Ελευθεροτυπίας στα blogs

 2. pascal

  Όταν εγώ έλεγα ότι κάποτε θα βγει ένας δημοσιογράφος και θα πάρει τη λίστα/ λίστες του sync και θα πει “ωραία, αυτά είναι τα blogs και αυτά διαβάζονται”, κάτι ήξερα.

  Άντε, να ξαναγίνει καμιά καμπάνια (όπως αυτή με τον πολύδωρα) για να αναδειχτούν (πάλι) τα δημοφιλή blogs/ αυτά που συζητιούνται κ.λπ κ.λπ.

 3. nikan

  @pascal Το πρώτο μέρος του σχολίου σου το κατάλαβα και το ασπάζομαι. Το δεύτερο δεν το κατάλαβα. Μπορείς να εξηγηθείς;

 4. pascal

  Προφανές είναι nikan.
  Η κατάταξη του sync (όπως είναι αυτή τη στιγμή) δημιουργήθηκε από δύο- τρία “μαζικά” μπλογκογεγονότα/καμπάνιες (τα οποία δημιούργησαν φυσικά πολλά αλληλολινκαρίσματα)
  a) την υπόθεση blogme
  b) το κλείσιμο του παλιού μόνιτορ
  c) την πρόσφατη καμπάνια πολύδωρα

  Μετά την τελευταία, βρέθηκα κι’ εγώ να είμαι στα 10- 15 πρώτα blogs της λίστας.
  Σε διαβεβαιώ ότι ούτε περισσότερο “συζητήθηκα”, ούτε αυξήθηκε η δημοφιλία του blog μου.

 5. magica

  o pascal έχει απόλυτο δίκιο
  π.χ. αν μαζέψουμε 50 blogs τα οποία κάθε μέρα θα βάζουν συνδέσμους προς τους υπόλοιπους της “ομάδας” θα είναι μονίμως στα top blogs ακόμα κι αν δεν τους διαβάζει κανένας άλλος.
  Το κακό με τις καμπάνιες αλυσίδες είναι πως τα μέλη της “αλυσιδας” συνήθως τοποθετούν συνδεσμους προς τα αρχικά 5-6 blogs και δεν τα ανανεώνουν ξανά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προβολή συγκεκριμένων blogs κάθε φορά.
  Κι όλα αυτά δε θα με ενοχλούσαν αν δεν έκαναν κακό στις ίδιες τις καμπάνιες και το νόημα του να κάνεις μια καμπάνια.

 6. Mαύρος Γάτος

  Καλησπέρα στην εκλεκτή παρέα.

  Και ποιός νοιάζεται για το top του καθενός;;;

  Ας μην τσιμπάμε στη λογική των δημοσιογράφων που αγωνίζονται να πουλήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα φύλλα και τρέμουν διαβάζοντας τους πίνακες με τις κυκλοφορίες των εφημερίδων.

  Είχα τσιμπήσει κι εγώ άγρια τότε με τα linkblogs του monitor αλλα΄ευτυχώς έκλεισε Σ;))))))

 7. nikan

  @pascal, magica Μαυρος Γάτος
  αν μαζέψουμε 50 blogs τα οποία κάθε μέρα θα βάζουν συνδέσμους προς τους υπόλοιπους της “ομάδας” θα είναι μονίμως στα top blogs
  Χεχε, διαβάστε τι λέω για τα μπλογκοπαιχνίδια και θα καταλάβετε: είναι ακριβώς το ίδιο

Comments are closed.