Ελληνικό Web 2: Περισσότεροι παίκτες

Το χτεσινό ποστ έγινε αιτία να γνωρίσουμε κι άλλες ενδιαφέρουσες Web 2 εφαρμογές, οι οποίες είτε μας αυτοσυστήθηκαν στα σχόλια, είτε έφτασαν σε μας με mail.

Στο χώρο των digg κλόνων έχουμε λοιπών και το
 
που αν κρίνω από τα top tag, έχει ένα πιο τεχνικό προσανατολισμό.
Πάντως οκτώ social bookmarking εργαλεία είναι πάρα πολλά για το ρηχό ελληνικό internet. Εκτιμώ ότι τελικά θα μείνουν 2, το πολύ 3. Άσε που μου δημιουργεί και πρόβλημα χώρου στην meta-bar  😀

Η άλλη εφαρμογή που είδα ήταν το
 
δημιούργημα του Γιώργου Μοσχοβίτη, ‘μπαμπά’ και των Joy.gr και Cull.gr.
Το joyerz.com δείχνει να προσανατολίζεται στην διεθνή ‘αγορά’ καθώς είναι στα αγγλικά, χρησιμοποιεί .com domain και, λόγω της γλώσσας, προβάλει αγγλικές διαφημίσεις. Βέβαια όλα αυτά μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι είναι beta ακόμα.
Το joyerz.com είναι έμμεσα web2, καθώς δημοσιεύει τις καλύτερες φωτογραφίες των χρηστών του joy.gr, του ελληνικού social networking, κάτι σίγουρα web2, αλλά η επιλογή γίνεται από τους δημιουργούς του.
Η καινοτομία είναι η χρήση κι εδώ του openid για εγγραφή/είσοδο. Επειδή μιλάμε για site με φωτογραφίες, η απορία που μου δημιουργήθηκε είναι τι γίνεται με τα δικαιώματα αυτών των φωτογραφιών. Είναι ελεύθερες, creative commons ή copyrighted; Νομίζω ότι η κατεύθυνση που θα ‘πρεπε να πάρει είναι προς το creative commons, αν και το θέμα είναι ευαίσθητο γιατί μιλάμε για φωτογραφίες ανθρώπων κι όχι καλλιτεχνικές ή άλλες.

Το τρίτο και τελευταίο που είδα, είναι μεν web2, φεύγει όμως μακριά από τις ευρείας κατανάλωσης εφαρμογές.
Είναι όμως πολύ όμορφη εφαρμογή που μεταξύ άλλων κάνει και χρήση Ajax τεχνολογιών. Απευθύνεται κι αυτή σε ένα διεθνές κοινό, πράγμα καθόλου αξιοπερίεργο γι αυτή την εφαρμογή, γιατί η Ελλάδα μόνο δεν θα μπορούσε να προμηθεύσει το site με την κρίσιμη μάζα χρηστών.
Ο λόγος για το
το δημιούργημα της

FortyTwo_logo

που ο περισσότερος κόσμος θα ξέρει από το άλλο πνευματικό της παιδί, το Scroutz.gr, το site αναζήτησης των καλύτερων τιμών σε διάφορα είδη.
Το bugja.com  είναι μια εφαρμογή issue tracking κατά δήλωση των δημιουργών, κι όπως υποδηλώνει το όνομά της (bug+ninja=bugja), απευθύνεται σε ανθρώπους που εκτελούν τεχνικά έργα. Βέβαια, δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός να χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή και για άλλα ‘έργα’ ακόμα και προσωπικά, αλλά μάλλον είναι too much.
Το web2 στοιχείο της είναι η ανοιχτή φιλοσοφία: οποιοσδήποτε γίνεται χρήστης, ανοίγει έργο και επιλέγει ‘φίλους’ ήτοι ομάδα από άλλους εγγεγραμμένους.
Δημιούργημα της FortyTwo είναι και το Newsbox.gr το οποίο τελεί όμως υπό αναβάθμιση και γι αυτό δεν το είδαμε.

Μετά το χτεσινό και το σημερινό περίπατο στο web2, αρχίζω κι υποψιάζομαι ότι υπάρχουν και πολλά άλλα που δεν έχουμε πάρει είδηση. Πάντως το άνοιγμα προς τον κόσμο των joyerz και bugja ήταν μια ευχάριστη έκπληξη και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία στο ‘ταξίδι΄ τους.
 

Powered by ScribeFire.

1 thought on “Ελληνικό Web 2: Περισσότεροι παίκτες

Comments are closed.