Η θεματολογία της μπλογκόσφαιρας

Μ’ απασχολεί συχνά το ερώτημα για τι πράγματα γράφουν κατά κύριο λόγο τα ελληνικά μπλογκ ιστολόγια.
Για ν’ απαντήσω στο ερώτημα θα ήθελα να έβλεπα το tag cloud ετικεττοσύννεφο της ελληνικής μπλογκόσφαιρας. Δυστυχώς κανείς δε μας το παρέχει:

  • Το Technorati έχει τα top του συνόλου της μπλογκόσφαιρας αλλά δεν μπορεί κανείς να το εξειδικεύσει στην ελληνική γλώσσα (ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει τον τρόπο).
  • Το sync έχει τις κατηγορίες που είναι tags ετικέττες για ένα μπλογκ όχι ανά ποστ ανάρτηση, και βέβαια κατά την εκτίμηση των κατόχων του μπλογκ τη στιγμή που εισάγουν ή διεκδικούν ένα μπλογκ στον aggregator συναθροιστή. Λέω ‘κατά την εκτίμηση’ γιατί στην πορεία του χρόνου κανείς λοξοδρομεί, επηρεάζεται ή απλώς γράφει για άλλα απ’ αυτά που νομίζει.
  • Ο mpouligator παίρνει tags ετικέττες από τα ποστ τις αναρτήσεις, αλλά με βάθος χρόνου έως μια βδομάδα. Έχει μια χρήσιμη επιλογή όμως: μπορείς να ορίσεις το κατώφλι των ποστ αναρτήσεων ανά tag ετικέττα από 3 έως 15. Εννοείται πως με 15 σαν κατώφλι παίρνεις λιγότερες ετικέττες αλλά (ίσως) με περισσότερο νόημα.

Και κάπου εδώ τελειώνουν τα διαθέσιμα μέσα. Ας δουμε λοιπόν με αυτά τα πενιχρά τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε.

Η εικόνα από το sync έχει ως εξής:

sync-top-categories.png

Βλέπουμε ότι η κορυφαία κατηγορία είναι η Τεχνολογία κι ακολουθούν
Πολιτική Κοινωνία Internet Σκέψεις και μουσική.

Αντίστοιχα η εικόνα από τον mpouligator είναι η ακόλουθη:

mpouligator-week-top-tags-cuttoff15.png

Την πρώτη θέση έχει η Music που επικουρείται από μια σειρά άλλες ετικέττες όπως Mp3 Lyrics Μουσική
Ακολουθεί το Video που συνοδεύεται από video clips Videos Tv Τηλεόραση και κατόπιν ακολουθούν Ελλάδα Κόσμος Πολιτική Οικονομία Νέα Τεχνολογία Ποδόσφαιρο Γενικά Ποίηση και Προσωπικά.

Αν θεωρήσουμε το Sync ‘προϋπολογισμό’ και τον mpouligator ‘απολογισμό’ βλέπουμε μια αισθητή απόκλιση στο θέμα video.
Η μουσική επίσης μας προκύπτει πολύ περισσότερη από τις διακηρύξεις.

Στις κατηγορίες Τεχνολογία Πολιτική και Κοινωνία έχουμε συμφωνία αλλά με άλλη ιεράρχηση (χαμηλότερα από κει που τις περιμένουμε).

Τέλος οι Σκέψεις δίνουν τη θέση τους στα Προσωπικά (μάλλον όταν λέμε ότι σκεφτόμαστε, σκεφτόμαστε την πάρτη μας).

Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε;
Ας διακινδυνέψω μερικά:

  • Η μπλογκόσφαιρα θέλει να προβληματιστεί (Πολιτική, Κοινωνία) αλλά τελικά αυτό που κυριαρχεί είναι η διασκέδαση (μουσική και βίντεο).
  • Το βίντεο μάλιστα μας πιάνει αδιάβαστους. Δεν το σκεφτόμαστε όταν ξεκινάμε αλλά το συναντάμε τόσο συχνά (βλέπε YouTube, Metacafe κτλ) που γίνεται ότι κι όταν περνάμε μπροστά από μια τηλεόραση: ρίχνουμε μια ματιά και κολλάμε.
  • Τελικά όταν σιγάσουμε τους προβληματισμούς με τη διασκέδαση, γυρνάμε στους εαυτούς μας (Προσωπικά).

Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι η ερμηνεία μου δε στέκει γιατί μιλάω σαν όλοι να χρησιμοποιούν αυτές τις ετικέττες, ενώ κάλλιστα αυτό θα μπορούσε να φανερώνει απλώς κατανομή ενδιαφερόντων. Έχω τη διαίσθηση ότι δεν είναι έτσι, αλλά μέχρι οι φίλοι των συναρθροιστών να μας δώσουν εμβριθέστερα δεδομένα, μένουμε με την αμφιβολία…

Powered by ScribeFire.