Καμπάνια Ελευθεροτυπίας: μια αποτίμηση

Πως ανταποκρίθηκαν τα ελληνικά μπλογκ στο αίτημα της Διεθνούς Αμνηστίας για δημοσίευση ενός συγκεκριμένου κειμένου σαν διαμαρτυρία για τη φίμωση της ελευθερίας του λόγου σε χώρες και καθεστώτα ανά τον κόσμο;

Μερικά στατιστικά είναι διαφωτιστικά. Επιστρατεύσαμε όλες τις μηχανές αναζήτησης που είναι καταχωρημένες μέχρις στιγμής στην μπάρα εργαλείων του metablogging.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται τα αποτελέσματα:

Διάστημα Διενέργειας αναζητήσεων 10.50 πμ 11.00 πμ
Όρος Αναζήτησης λόγω αυστηρής λογοκρισίας

Μηχανή Αναζήτησης Αριθμ. Ποστ Σχόλια
Technorati 101
BlogSearch 201 μεταξύ 2/5 και 4/5
BlogSearch Blogger 137 μεταξύ 2/5 και 4/5
BlogSearch WordPress 52 μεταξύ 2/5 και 4/7
Mpouligator Δεν απαντούσε
Sync 133
Blogspace 104
Phigita 76
Pathfinder 11

Αν λάβουμε υπόψιν ότι υπάρχουν περίπου 10000 ελληνικά μπλογκ, με τα μισά διπλά, ανενεργά ή οτιδήποτε άλλο,  τότε το ποσοστό συμμετοχής κυμαίνεται από 2% εως 4%.

Και πάλι το αποτέλεσμα ενέχει στοιχεία απογοήτευσης. Την ερμηνεία την αφήνω σε σας.

14 thoughts on “Καμπάνια Ελευθεροτυπίας: μια αποτίμηση

 1. ΑΘΗΝΑ

  ΘΛΙΒΕΡΟ, ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΘΛΙΒΕΡΟΤΕΡΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΓΕΝΙΚΩΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΤΑΙ Η ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ Η ΔΙΟΤΙ ΘΕΩΡΗΣΑΝ ΚΑΠΗΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΗΣ Δ.Α.

 2. yorgos

  Μικρότερα απ’ όσο περίμενα. Η αναζήτηση αυτή πάντως δε λαμβάνει υπόψη μπλογκ που συμμετείχαν, αλλά όχι με ποστ. Εμείς, π.χ., κλείσαμε τελείως το site για κάποιες ώρες, τα arxediamedia έβαλαν κείμενο στο template, κλπ.

  Ή τα μπλογκ που έβαλαν ένα απλό μπάνερ.

 3. nikan

  @ΑΘΗΝΑ Ξέρεις τι σκεφτόμουνα; Ότι πολλές φορές έχουμε την εντύπωση ότι γίνεται χαμός για ένα ζήτημα επειδή το βλέπουμε σ’ όλους τους μπλογκερ που παρακολουθούμε αλλά άμα το τοποθετήσουμε στην σωστή προοπτική, δεν είναι παρά ψίθυρος. Γι αυτό βάζω αυτές τις μετρήσεις. Για να συνειδητοποιήσει ο κόσμος ότι το μπλογκιν δεν αξιοποιείται. Κυριαρχεί η κλάψα κι η μικρότητα.

 4. nikan

  @yorgos Ναι, η μέτρηση γίνεται για τα ποστ γιατί αυτό ήταν το αίτημα της ΔΑ: να αναρτηθεί συγκεκριμένο κείμανο.

 5. Rodia

  Ισως αν αναζητούσες το “Διεθνής Αμνηστεία” να υπήρχε καλύτερη ανταπόκριση.
  Οσον αφορά το κείμενο που ανεβάσαμε, με τίτλο “κλειστόν λόγω αυστηρής λογοκρισίας”, διατηρώ ακόμα αμφιβολίες αν ήταν αυτό το οποίο ζητούσε η Δ.Α. επειδή οι οδηγίες ήταν ασαφείς (γνώμη μου). Για το λόγο αυτό, ανέβασα και δεύτερο κείμενο, αυτό που βρήκα στη σελίδα της Δ.Α., όπου παρέπεμπε η αρχική επιστολή για να λάβουμε οδηγίες.

  Με δυο λόγια, βρήκα τη δράση βιαστική, ανοργάνωτη και με βασικές επικοινωνιακές ελλείψεις/παραλήψεις.

 6. mpampakis

  Κι εγώ νομίζω ότι η αναζήτηση με όρους “Διεθνής Αμνηστία” θα απέδιδε το πραγματικό μέγεθος, γιατί υπάρχουν πολλοί που αλλάξαν τον τίτλο του κειμένου.

 7. nikan

  @Ροδιά, Μπαμπάκης. Έχετε λάθος παίδες. Γιατί ο σκέτος όρος θα φέρει και ποστ που έχουν άλλες αναφορές στο θέμα. Το ζήτημα είναι πόσοι ανταποκρίθηκαν στο κείμενο το συγκεκριμένο.

 8. jim_hellas

  Διαφωνώ με την εκτίμησή σου για το ποσοστό συμμετοχής στην καμπάνια της Δ.Α. για τον απλούστατο λόγο ότι με τον τρόπο που έκανες την αναζήτηση εμφανίζονταν μόνο τα posts που έκαναν απλά copy-paste το κείμενο της Δ.Α. Πολλά blogs, όπως το προσωπικό μου, αναφέρθηκαν στο θέμα και έδειξαν την στήριξή τους με πολλά Links προς την ΔΑ και τις διαμαρτυρίες της. Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί συμμετοχή; Μπορεί τα κείμενα αυτά να μην είναι τα ακριβή που δόθηκαν από την ΔΑ, αλλά και πάλι τα θεωρώ πολύ σημαντικά!

  Έπειτα, νομίζω πως τα στατιστικά είναι λανθασμένα και για έναν δεύτερο λόγο. Ναι μεν υπάρχουν 5000 ή 6000 ελληνικά ιστολόγια, αλλά παρόλα αυτά ούτε τα μισά δεν είναι ενεργά (δηλ. οι ιδιοκτήτες τους δεν γράφουν σε τακτική βάση).

  Έπειτα, το mail της ΔΑ στάλθηκε πολύ αργά, και μόλις σε 50 bloggers. Το βρίσκω φυσιολογικότατο πάρα πολλού σήμερα να προσέξουν το θέμα. Δεν είναι όλοι κολλημένοι στις οθόνες τους σε καθημερινή βάση (όπως εγώ π.χ. :-P).

  Αν λάβουμε υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, νομίζω πως η καμπάνια είχε σχετική επιτυχία μιας και δημιουργήθηκαν αρκετές συζητήσεις γύρω από το θέμα και είναι σίγουρο πως το θέμα θα μας απασχολεί για λίγο καιρό ακόμα.

 9. nikan

  @jim_hellas Μερικές εξηγήσεις γιατί βλέπω ότι αρκετός κόσμος δεν καταλαβαίνει την τεχνική της αναζήτησης.
  Για να πάρω το καλύτερο δείγμα συμμετοχής, πρέπει να αναζητήσω έναν όρο όσο γίνεται μοναδικό, γιατί αλλιώς θα μου γυρίσουν εκατοντάδες άσχετα (και χρονικά και θεματικά) αποτελέσματα.
  Περιορίζοντας στο blogsearch στις ίδιες ημερομηνίες και βάζοντας τον όρο Διεθνής Αμνηστία παίρνω 252 αποτελέσματα. Ακόμα κι αν όλα αφορούν το θέμα, το ποσοστό ανεβαίνει στο 5%. Big Deal.
  Επίσης τα ενεργά μπλογκ είναι περίπου 5χιλ. αφού συνολικά ανέρχονται στα 10χιλ. κι όχι 5 όπως λες.
  Τέλος, αν το mail στάλθηκε σε 50 μπλογκερς τότε ο καθένας έφερε κατά μέσο όρο άλλους 4.
  Πάντως η ΔΑ δεν το οργάνωσε καλά. Συμφωνώ.
  Θα ήταν καλύτερα η καμπάνια να ξεκινούσε στις 3/5 και να κράταγε μια βδομάδα. Μια μέρα δε λέει τίποτα.

 10. Rodia

  Καλό θα ήταν να ξεκινούσε νωρίτερα η πρόσκληση για συμμετοχή, καθώς επίσης, μια και ζητούσαν ιδέες, να γινόταν κάποια συζήτηση ή έστω να δινόταν μια απάντηση προς τους συμμετέχοντες. Η σελίδα όμως της Δ.Α. δεν παρουσίασε καν το θέμα πριν προχωρήσει η 3η Μαΐου. Εψαχνα τη νύχτα (καθότι… νυκτόβια!) να βρω πληροφορίες (όπως έγραφε η επιστολή) και δεν υπήρχε τίποτα. Θα μπορούσα κάλλιστα να δυσπιστήσω ως προς τη γνησιότητα της επιστολής και να μην ανεβάσω τπτ -τόσα γίνονται στο διαδίκτυο.

 11. ΑΘΗΝΑ

  ΚΙ ΕΓΩ Η ΙΔΙΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΑ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ
  ΠΟΣΑ ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΤΟ ΕΙΔΑ ΣΕ ΕΝΑ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΕΒΑΛΑ ΛΙΝΚ ΜΕΤΑ ΤΟΙ ΕΙΔΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΙΟ ΚΕΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΠΟΙΟΣ ΕΓΡΑΨΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΕΠΙΚΟΛΛΗΣΑ ΚΙ ΕΓΩ…
  ΤΕΣΠΑ ΑΝ ΜΕ ΤΟ Δ.Α. ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ 5% ΚΑΙ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΑ ΕΝΕΡΓΑ ΜΠΛΟΓΚΣ ΕΙΝΑΙ 5000 ΠΙΑΣΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΜΕΡΑ 10% ΑΝ ΚΑΝΑΜΕ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΚΛΙΚΟΜΑΝΙΑ ΜΕ ΚΟΡΥΦΩΣΗ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΝΑ 50%
  ΥΠΕΡΑΙΣΙΟΔΟΞΗ? ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ. ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΦΩΤΕΙΝΟ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΗς ΑΜΑΛΙΑΣ ;-))

 12. Christos

  Εγώ δεν συμμετείχα. Το είδα αργά, αλλά ούτως ή άλλως ένα blog με χαμηλή δημοφιλία όπως το δικό μου θα ήταν κρίμα να μετρήσει ως ένα στην έρευνα. Και εδώ είναι το πρόβλημα. Είναι πολλές φορές τον τελευταίο καιρό που οι bloggers θέλουν να ενώσουν τις φωνές τους, αν και στην συντριπτική πλειοψηφία αφορούν μάλλον “συντεχνιακά” θέματα ( η ελευθεροτυπία είναι ένα παγκόσμιο πολιτικό ζήτημα αλλά δεν είναι το μόνο!). Όμως το να μετράμε ποσοστά συμμετοχής ενέχει και μεθοδολογικές αλλά και πρακτικές αδυναμίες. Το θέμα δεν είναι πόσοι συμμετείχαν αλλά τι κοινωνικό αποτέλεσμα είχε η καμπάνια. Πόσοι δηλαδή την πρόσεξαν, και αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί με blogging oriented τεχνικές. Πιστεύω ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με τις μεθόδους κοινής δράσης στο διαδίκτυο (campaigns κτλ) και την διασύνδεση της με τα blogs έτσι ώστε να συνδυαστεί η ατομική παρουσία και έκφραση με πιο συλλογικές και κυρίως δημοκρατικές διαδικασίες. Έτσι θα κινούμαστε πιο γρήγορα, πιο δημοκρατικά και με πιο μετρήσιμη αποτελεσματικότητα.

 13. nikan

  @ΑΘΗΝΑ Μην είσαι τόσο αισιόδοξη. Δες ας πούμε, την αναζήτηση για μια από τις λέξεις
  “Αμαλία, Καλυβινού, fakellaki, malpractice”
  για την περίοδο από Απρίλη έως σήμερα στην Ελληνική γλώσσα. Φέρνει 150+ αποτελέσματα. Πολύ λίγα για να είναι ‘χαμός’, κι αυτό χωρίς να βγάλουμε τις διπλές αναφορές.

 14. nikan

  @Christos Το θέμα δεν είναι πόσοι συμμετείχαν αλλά τι κοινωνικό αποτέλεσμα είχε η καμπάνια.

  Πολύ σωστό. Αλλά δεν είναι αναμενόμενο όσο περισσότεροι γράφουν τόσο περισσότεροι να βλέπουν;
  Κι επιπλέον υπάρχει ένα πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα από αυτές τις ενέργειες: επειδή όλοι ΄λινκάραμε’ τα σαϊτ της ΔΑ αυτό θα το μετρήσει το google και θα τα ‘σηκώσει’ σε προτεραιότητα στις σχετικές αναζητήσεις. Έτσι πολύς κόσμος σε ανύποπτη στιγμή θα πέσει πάνω σ’ αυτά τα θέματα και θα ενημερωθεί.

Comments are closed.