Wiki: Η προώθηση της συνεργατικότητας στο διαδίκτυο

cunning1.jpgΜε τον τίτλο “Ward Cunningham – Το wiki και η άνθιση της οικονομίας της δωρεάς” παρουσιάζεται στο Re-public.gr η συνέντευξη που έδωσε στον Θανάση Πρίφτη ο Ward Cunningham. Μου έκαναν εντύπωση μερικές απαντήσεις του, τις οποίες δεν είναι ανάγκη να έχει κάποιος εξειδικευμένες γνώσεις ώστε να καταλάβει ότι κάτι καινούργιο και ελπιδοφόρο ανατέλλει στον κόσμο των ανθρώπων. Αντιγράφω ένα μικρό τμήμα της συνέντευξης, όπου ο Ward Cunningham αναφέρεται στο “κλειδί” της προσπάθειάς του, την από κοινού κατοχή:

Θαν. Π.: Πόσο δύσκολη είναι η διαχείριση ενός προγράμματος ανοιχτού κώδικα; Μπορείτε να τονίσετε μερικά σημεία κλειδιά της μεθοδολογίας του eXtreme programming που αλλάζουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε τα οργανωτικά πρότυπα γενικά;

Ward C.: Για να επιτύχει μακροπρόθεσμα ένα πρόγραμμα ανοιχτού κώδικα πρέπει να είναι διαφανές και διαπερατό καθώς και ανοιχτό. Διαπερατό σημαίνει να μπορούν οι άλλοι να εισαγάγουν βελτιώσεις. Η ψυχολογία μας αντιστέκεται σ’ αυτό.
Το eXtreme programming αποτρέπει την ανεπιθύμητη κτητικότητα με την από κοινού κατοχή του κώδικα από την αρχή. Εάν κάποιος είναι περήφανος για τα επιτεύγματα του άλλου, αυτό έχει σχεδόν επιτευχθεί.
Οι αποφάσεις που πήρα όταν σχεδίασα το wiki εμπνεύστηκαν κατά πολύ από την επιθυμία μου να δημιουργήσω ένα πρότυπο για τη συνεργατική διαδικασία που πίστευα πως έπρεπε να γίνει σε ευρείες βάσεις κώδικα. Ήθελα το wiki να το μιμηθεί αυτό. Ας πούμε ότι υπάρχει ένα πρόβλημα δέσμης κώδικα. Ξέρεις τη λύση του προβλήματος, αλλά η λύση αγγίζει μια δέσμη από συντελεστές. Χρειάζεται σκληρή δουλειά για την απαιτούμενη αναπροσαρμογή κι ακόμη πιο σκληρή αν πρέπει να διαπραγματευτείς με τον καθένα από τους αρχικούς συγγραφείς. Θέλεις απλώς να το κάνεις να λειτουργεί καλά.

Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω να αρθρώνεται ένας λόγος αντίθετος με την υστερία περί “πνευματικών δικαιωμάτων”, που κατακλύζει το χώρο του διαδικτύου.

Διαβάστε ακόμα:
1. Το πρώτο wikiwikiweb
2. Συνέντευξη του Ward Cunningham στο συνέδριο ‘The way of eclipse’
3. Το παράδοξο να απαγορεύουν ορισμένες πανεπιστημιακές σχολές στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφορές που βασίζονται στη Wikipedia
4. Δείτε και εδώ: Eclipse, Collaboration and Software Trends
5. Στο MIXER απλώς μετέφερα τη συνέντευξη.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τη συνέντευξη αυτή, που έφτιαξε τη μέρα μου, την ανακάλυψα χάρη στον αεικίνητο Oneiros που την ανέβασε στο Buzz και σκέφτηκα ότι καλό είναι να έχει μια ακόμα πιθανότητα διάδοσης και διατήρησης στον αχανή χώρο μας.

6 thoughts on “Wiki: Η προώθηση της συνεργατικότητας στο διαδίκτυο

 1. Oneiros

  Κι εμένα πάλι μου έφτιαξε τη μέρα η επιμελής παρουσίαση που έκανες εδώ, όπως και το γεγονός ότι πήρε 10+ buzz η συνέντευξη 🙂
  Μερικές μέρες, φαίνεται σαν να υπάρχει ελπίδα…

 2. Rodia

  Εχεις δίκιο Ονειρε! εδώ είναι πιο… κυριλέ, ενώ στο ΜΙΞΕΡ πέφτουν όλα χύμα στο κύμα ένα πράγμα..:-Ρ
  Οτι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει. Να δεις και να ακούσεις τα νέα παιδιά, τα 20άρικα και θα καταλάβεις. Αυτά που δείχνει η τιβι αποτελούν μειονότητα, σίγουρο.

 3. Rodia

  στο http://buzz.reality-tape.com/story.php?title=Ward-Cunningham–%CE%A4%CE%BF-wiki-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CE%AC%CE%BD%CE%B8%CE%B9%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CF%82-%28re-public%29
  όπου σχολίασα «Αχ! μου έφτιαξε τη μέρα μου! :-)» έλαβα την απάντηση «Τι ακριβώς σου έφτιαξε τη μέρα σου; οι ερωτήσεις; οι απαντήσεις; ή τα κορόιδα που δουλεύουνε για να τη δημιουργία αξίας; που την καρπώνονται τελικά οι επιτήδειοι; γράφει ό,τι βλακεία του κατεβει το republic κι αρχίζουν τα “Ωω” και τα “Αα” λες και είμαστε σε τσίρκο!» από το MadNihilist. Σήμερα που το είδα, τον κάλεσα να έρθει να συζητήσουμε «Ελα να το συζητήσουμε! εδώ: http://metablogging.gr/?p=536

  Να ξέρεις όμως ότι προτιμώ να ακροβατώ από το να σέρνομαι στο πάτωμα.. να μπουσουλάω δλδ.. :-))»
  Να δούμε.. θα δεχτεί τη πρόσκληση;

 4. Rodia

  Με την ευκαιρία, τι κάνουμε ώστε να ανοίγουν αυτά τα λινκ-μακρυνάρια..?

 5. nikan

  Δεν είναι ανάγκη να εμφανίζεις όλο το λινκ στο κείμενο. Λινκάρισε μια λέξη, πχ buzz

 6. Rodia

  Το λινκάρισα επίτηδες ολόκληρο για να ρωτήσω πώς πάει κάποιος εκεί που θέλω να τον στείλω. Οπως και να εχει, αυτό το λινκ δεν ανοίγει, είτε το παρουσιάσω κατευθείαν ολόκληρο είτε το τοποθετήσω συμβολικά μέσω του κώδικα.

Comments are closed.