Αναζητώντας πρόσωπα στο Google

Το Google προσφέρει εδώ και καιρό υπηρεσία αναζήτησης εικόνων. Τελευταία έχει εισαγάγει αθόρυβα μια καινοτομία: το να αναζητάς μόνο πρόσωπα στις εικόνες. Πως επιτυγχάνεται αυτό; Προσθέτωντας “&imgtype=face” στο τέλος του URL του αποτελέσματος μιας αναζήτησης.
Δείτε για παράδειγμα μια αναζήτηση στη λέξη Λογοτέχνες.
Και πως γίνεται όταν προσθέσουμε την συγκεκριμένη παράμετρο.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα πρέπει να είναι αποτέλεσμα της  εξαγοράς της Neven Vision του 2006 από μεριάς Google. Εντυπωσιακό κι ανησυχητικό ταυτόχρονα γιατί, δίπλα στα τόσα άλλα προβλήματα προστασίας της ιδιωτικότητας, με τόση φωτογραφία που κυκλοφοράει στο διαδίκτυο μπορεί κάποιος άγνωστος να εντοπίσει πως είμαστε χωρίς να μας έχει συναντήσει ποτέ.

Powered by ScribeFire.

3 thoughts on “Αναζητώντας πρόσωπα στο Google

 1. bezalel

  Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα. To face, όπως και το news, είναι κeywords που χρησιμοποιούν συχνά οι χρήστες για να περιγράψουν τις εικόνες στο Google Image Labeler. Σκοπός είναι η χρήση των στατιστικών των χρηστών για τη βελτιστοποίηση του Google Image Search αλλά πρόθεση για face recognition δεν υπάρχει.

 2. nikan

  @bezalel Αντιγράφω από το ποστ για την Neven Vision:
  “Neven Vision comes to Google with deep technology and expertise around automatically extracting information from a photo. It could be as simple as detecting whether or not a photo contains a person, or, one day, as complex as recognizing people, places, and objects.”

 3. bezalel

  Ενδεχομένως οι πληροφορίες που παρέχονται από τη Never Vision να εξυπηρετούν την αντιπαραβολή λέξεων-κλειδιών χρηστών και μηχανής. Δεν υπάρχουν πουθενά αναφορές για ταυτοποίηση στοιχείων.

Comments are closed.