Ελληνικό Web 2.0: έχουμε νέα!

Slideflickr.comΕίχαμε κάνει χρήση του slideflickr σε ένα από τα ποστ για το GBC (εδώ). Για να είμαστε συνεπείς όμως με τις διακηρύξεις μας (μπλογκ που ασχολείται με το web 2.0 και τέτοια) πρέπει να του κάνουμε μια κανονική παρουσίαση.
Λοιπόν το δημιούργημα του Stelabouras έχει δυο συστατικά επιτυχίας: είναι εξαιρετικά απλό (μηδενική σχεδόν καμπύλη εκμάθησης, το όλο site είναι μια σελίδα μόνο) κι εύχρηστο (με την πρώτη επίσκεψη στο slideflickr.com φτιάχνεις ένα φωτογκάρλερι για το μπλογκ σου). Αφού, να φανταστείτε μπήκα στον πειρασμό να το κάνω plugin για το wordpress κι είμαι στη μέση του δρόμου ήδη.
Τι κάνει το SlideFlickr; Ε, το είπαμε: φωτογραφίες που έχετε ανεβάσει στο Flickr.com τις μαζεύει σε ένα ωραίο widget για να τις ενσωματώσετε στις ιστοσελίδες σας. Προσφέρει δε μια σειρά επιλογών … επιλογής φωτογραφιών: με βάση το χρήστη του flickr, το group, κάποιο tag, κάποιο set κτλ.
Και βέβαια το SlideFlickr, λόγω της φύσης του, δεν απευθύνεται στην Ελλάδα μόνο. Γι αυτό κι αγγλικό, γι αυτό και .com. Μια παρατήρηση για το Stelaboura: το embedding του κώδικα φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στο feed ενός μπλογκ. Ας το δει λίγο.

Για να μη λείπει δείγμα, στο τέλος του πόστ όλες οι φωτό από το GBC.
Αλλά για το SlideFlickr θα έχετε ακούσει ήδη. Μέχρι και το Mashable του κάνει παρουσίαση (go, Stelabouras, go).Για το επόμενο σίγουρα δεν έχετε ακούσει:

The best feeds for every topic

Δημιουργός του ο Γιώργος Μοσχοβίτης (που είχα τη χαρά να τον γνωρίσω από κοντά στο GBC) serial web developer κι όχι μόνο, δημιουργός του Joy.gr, του Cull.gr, του joyerz.com αλλά και της πλατφόρμας ανάπτυξης εφαρμογών web 2.0 Nitro. Σημειωτέον ότι το Νίτρο αποτελεί και την πλατφόρμα ανάπτυξης του phidz.

Τι είναι το phidz; Ένας ιδιότυπος aggregator που μαζεύει περιεχόμενο από γνωστά μπλογκ (διεθνή) και το παρουσιάζει ομαδοποιημένο σε planets. Το phidz λειτουργεί δοκιμαστικά και μεταξύ των planet συμπεριλαμβάνεται και μια ομάδα από ελληνικά μπλογκ. Χαρακτηριστικό του είναι το απλό και ξεκάθαρο interface που δεν σε διασπά με διάφορες χρωματικές ζώνες.
To phidz απευθύνεται σ’ αυτούς που θέλουν μια γρήγορη ενημέρωση σε κάποια θεματική κατηγορία του ενδιαφέροντός τους. Η Google Custom Search Engine που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα εξυπηρετεί την αναζήτηση μόνο στα μπλογκ που συμπεριλαμβάνονται αλλά λόγω της φύσης του google (που αργεί να συμπεριλάβει σελίδες στο index) δεν μπορεί να χρησιμεύσει για αναζητήσεις σε πρόσφατα δημοσιεύματα.
Κάτι με βάση το Technorati θα είχε μεγαλύτερη χρησιμότητα πιστεύω.
Υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα για το phidz λόγω του δοκιμαστικού της φάσης στην οποία βρίσκεται. Π.χ θα δίνει feed; Δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή, αλλά θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο.
Θα μπορεί το κοινό του να προτείνει blogs που θεωρεί πως θάπρεπε να συμπεριληφθούν; Ναι, μου λέει ο Γιώργος σε μήνυμά του, αλλά η βασική επιλογή θα είναι δική του. Κι αυτό θα είναι το στοίχημα για την επιτυχία. Αν η επιλογή είναι σωστή, τότε μπορεί να γίνει κάτι σαν το mashable που αναφέραμε πιο πάνω ή το techmeme.

Καλή τύχη και στα δυο εγχειρήματα.

2 thoughts on “Ελληνικό Web 2.0: έχουμε νέα!

  1. George Moschovitis

    ευχαριστώ για την παρουσίαση και τα καλά σχόλια. Ελπίζω να μου στείλεις και προτάσεις για blogs που αξίζουν να περιληφθούν…

  2. Pingback: SlideFlickr got Mashable-d! at Wiggler

Comments are closed.