Η Αμαλία κι η εκστρατεία του Michael Moore

Ο Μάικλ Μουρ, ο σκηνοθέτης του “Φαρενάϊτ 9/11” και του “Ακήρυχτος πόλεμος” έχει μια καινούργια ταινία που καυτηριάζει τα κακώς κείμενα στο σύστημα υγείας και ασφάλισης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ταινία λέγεται “Sicko”, λογοπαίχνιο από το Sick (=αρρωστος) και Co. (κατάληξη που υποδηλώνει εταιρεία).

Το ενδιαφέρον για μας είναι το πως αποφάσισε ο Μουρ αποφάσισε να κινητοποιήσει τον κόσμο για να αλλάξει το σύστημα υγείας στην Αμερική.
Κι είναι ενδιαφέρον γιατί διανύουμε μια αντίστοιχη φάση με τις κινητοποιήσεις για το θέμα της Αμαλίας Καλυβίνου.

Ζήτησε λοιπόν ο Μουρ με το ακόλουθο βίντεο από το κανάλι του στο Youtube, να του στείλουν αντίστοιχα βίντεο με περιπτώσεις που θα μπορούσε να παρουσιάσει στο κογκρέσσο ως ντοκουμέντο.
Επειδή η οθόνη έχει μεγαλύτερη δύναμη από το γραπτό λόγο στο να συγκινεί, προσπαθώ να φανταστώ τι θα είχε γίνει αν η ΑΚ είχε αφήσει τη μαρτυρία της και τις καταγγελίες της καταγραμμένες μ’ αυτή τη μορφή.

Μπορείτε να δείτε τις μέχρι στιγμής βιντεοαπαντήσεις στον Μούρ εδώ.

Powered by ScribeFire.

1 thought on “Η Αμαλία κι η εκστρατεία του Michael Moore

 1. spit

  Καλείται η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα να επέμβει στα παράνομα συμβόλαια εποπτείας της γνωσιακής θεραπείας.
  *
  Διαβάζω:
  Εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην εποπτεία στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία
  *
  Η κλινική εποπτεία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της εκπαίδευσης των κλινικών ψυχολόγων, ψυχιάτρων, ψυχοθεραπευτών και γενικά των επαγγελματιών ψυχικής υγείας. Όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στην ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν ψυχοθεραπευτική άσκηση υπό εποπτεία. Η κύρια αιτία που η εποπτεία αποτελεί απαραίτητο και αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης στη ψυχοθεραπεία είναι προκειμένου να ενισχύσει την επαγγελματική κατάρτιση των εποπτευομένων και να διασφαλίσει την ευημερία του πελάτη. Η εποπτεία στην ψυχοθεραπεία εστιάζεται κυρίως στην ανάπτυξη γνώσεων και θεραπευτικών δεξιοτήτων σχετικές με την συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, έτσι ώστε να βοηθήσει τους εκπαιδευόμενους ψυχοθεραπευτές να βελτιώσουν την κλινική τους δουλειά.
  *
  Τα προγράμματα εκπαίδευσης στη γνωσιακή- συμπεριφοριστική θεραπεία, εκτός από θεωρητική κατάρτιση, προσφέρουν πρακτική άσκηση με την μορφή ανάληψης περιστατικών υπό εποπτεία.
  *
  Tο τετραετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ………….περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση κατά την διάρκεια των δύο πρώτων ετών και ανάληψη περιστατικών υπό εποπτεία σε ομάδα στο τρίτο και τέταρτο έτος.
  *
  Ωστόσο, ενώ σε όλα τα εκπαιδευτικά προγράμματα στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση η εποπτεία των εκπαιδευομένων αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κλινικής άσκησης, μόλις τα τελευταία χρόνια έχουν ξεκινήσει προγράμματα εκπαίδευσης για ψυχοθεραπευτές επόπτες στην κλινική εποπτεία. Συνήθως, οι επόπτες ασκούν το εποπτικό τους έργο μέσα από την δική τους εμπειρία ως εκπαιδευόμενοι υπό εποπτεία.
  *
  στην προσπάθειά του να βελτιώσει ακόμη περισσότερο την επαγγελματική κατάρτιση των θεραπευτών γνωσιακής-συμπεριφοριστικής προσέγγισης, δημιούργησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εποπτείας στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία (ΓΣΘ). Στόχος του είναι μέσα από ένα εξειδικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα να ευαισθητοποιήσει τους θεραπευτές σε βασικά θέματα εποπτείας και μέσα από την πρακτική άσκηση να τους εκπαιδεύσει σε βασικές εποπτικές δεξιότητες.
  *
  Διάρκεια: Η διάρκεια του προγράμματος διαρκεί περίπου 12 μήνες. Οι 4 πρώτοι μήνες είναι αφιερωμένοι στη θεωρητική κατάρτιση και οι 8 στην πρακτική άσκηση.
  *
  Ποιοί μπορούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα:
  Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν Ψυχολόγοι με άδεια άσκησης επαγγέλματος, Ψυχίατροι και Παιδοψυχίατροι.
  *
  Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:
  α) να έχουν ήδη ολοκληρώσει κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στη ΓΣΘ στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό
  β) να έχουν αποδεδειγμένη κλινική εμπειρία στη ΓΣΘ τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την λήψη του πτυχίου γνωσιακής-συμπεριφοριστικής θεραπείας
  γ) προτιμώνται όσοι έχουν ήδη εμπειρία επόπτη.
  *
  Με την αίτηση συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν πλήρες βιογραφικό σημείωμα, καθώς και βεβαίωση από τον φορέα που εργάζονται. Η διαδικασία επιλογής στο πρόγραμμα γίνεται μέσω συνέντευξης από επιτροπή αποτελούμενη από επόπτες του ΙΕΘΣ.
  *
  Δομή του προγράμματος
  Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εποπτείας στη γνωσιακή-συμπεριφοριστική προσέγγιση αποτελείται από δύο φάσεις:
  Η πρώτη φάση , η οποία αποτελεί το θεωρητικό μέρος, περιλαμβάνει θεωρητικά σεμινάρια 40 ωρών (1 συνάντηση 3 ωρών /εβδομάδα)
  *
  Όλα τα θεωρητικά σεμινάρια συνοδεύονται από διαδραστικές ασκήσεις και παιχνίδια ρόλων.
  *
  Η δεύτερη φάση αποτελεί την πρακτική άσκηση και περιλαμβάνει:
  *
  1.Συνεποπτεία σε 10 τρίωρες ομαδικές συναντήσεις εποπτείας υπό εποπτεία
  2.Εποπτεία σε 10 τρίωρες ομαδικές συναντήσεις εποπτείας του ΙΕΘΣ υπό εποπτεία
  3.Ατομική εποπτεία με τον επόπτη σε 12 δίωρες συναντήσεις (6 συναντήσεις κατά την διάρκεια της συνεποπτείας και 6 κατά την διάρκεια της εποπτείας)
  4.Γραπτή εργασία στο τέλος του εκπαιδευτικού προγράμματος.
  *
  Πρόγραμμα εισηγήσεων
  1.Εισαγωγή/Ορισμοί, Συμβόλαιο εποπτείας, Η χρήση ημερολογίων στην εποπτεία
  2.Διαδικασία μάθησης στην εποπτεία, Μορφές εποπτείας
  3.Μοντέλα εποπτείας (1)
  4.Μοντέλα εποπτείας (2)
  5.Μοντέλα εποπτείας (3)
  6.Εποπτική σχέση
  7.Θέματα δεοντολογίας στην εποπτεία
  8.Αξιολόγηση
  9.Τεχνικές εποπτείας
  10.Εποπτεία για θεραπεία Παιδιών και Εφήβων, Ομοιότητες και Διαφορές
  11.Εποπτεία για θεραπεία Παιδιών και Εφήβων: Εκπαίδευση για τον ρόλο των γονέων και του οικολογικού περιβάλλοντος
  12.Θέματα δεοντολογίας στην εποπτεία παιδιών και εφήβων
  13.Αντιμετώπιση ‘δύσκολων’ καταστάσεων στην εποπτεία-
  *
  Κλείσιμο
  Κόστος προγράμματος: 4,500 Ευρώ
  *
  Παρακάτω βλέπω άλλο:
  *
  Description Ψυχολογική θεραπεία σε άτομα κι ομάδες, για ειδικές ψυχολογικές διαταραχές, προβλήματα σχέσεων, ζευγαριού, και οικογένειας, με βάση την Συστημική Ψυχοθεραπεία Συμβουλευτική, και την Γνωσιακή Θεραπεία. Εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους), και εκπαιδευόμενους. Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, ζευγάρια, και γονείς.
  *
  Επίσης βλέπω άλλο:
  *
  26. Κέντρο Βραχείας Ψυχολογικής Θεραπείας
  ……προσφέρει ατομική & ομαδική ψυχοθεραπεία για προβλήματα σχέσεων, ζευγαριού, οκογένειας και ειδικές ψυχολογικές διαταραχές, με βάση την Βραχεία Συστημική Ψυχοθεραπεία & Συμβουλευτική, και την Γνωσιακή Θεραπεία. Επίσης, παρέχει ατομική και ομαδική εποπτεία σε επαγγελματίες ψυχικής υγείας, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχιάτρους (οργανωμένες συναντήσεις εργασίας, με φροντιστηριακό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα). Τέλος, οργανώνει Εκπαιδευτικά Σεμινάρια για επαγγελματίες υγείας, εκπαιδευτικούς, ζευγάρια, και γονείς.
  *
  Άλλο:
  *
  ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ
  *
  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ
  ΣΤΗ ΓΝΩΣΤΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
  *
  Το συνολικό πρόγραμμα της εκπαίδευσης είναι τριετές και περιλαμβάνει:
  1. Θεωρητικά εκπαιδευτικά σεμινάρια 300 ώρες
  2. Συζήτηση περιπτώσεων 100 ώρες
  3. Μελέτη βιβλιογραφίας 36 ώρες
  4. Σεμινάρια στις τεχνικές επικοινωνίας 48 ώρες
  5. Ομάδες αυτογνωσίας 80 ώρες
  6. Θεραπεία κλινικών περιπτώσεων 200 ώρες
  7. Εποπτεία κλινικών περιπτώσεων 100 ώρες
  *
  Παρακάτω συναντώ άλλο:
  *
  Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σωστή εφαρμογή του προγράμματος είναι η κατάλληλη εκπαίδευση των εκπαιδευτών – θεραπευτών, καθώς και η εποπτεία τους από έμπειρο και εξειδικευμένο στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση Συμπεριφοράς επόπτη. Η συνεχής ενημέρωση και μετεκπαίδευση σε νέες μεθόδους και τεχνικές, που προτείνει η διεθνής έρευνα και βιβλιογραφία κρίνεται πρωταρχικής σημασίας.
  *
  Τι ορίζει όμως ο νόμος:
  *
  Άρθρο 7Α παρ. 1, εδ. δ’ «Ο υπεύθυνος επεξεργασίας απαλλάσσεται από τη υποχρέωση γνωστοποίησης του άρθρου 6 και από την υποχρέωση λήψης άδειας του άρθρου 7 του παρόντος νόμου στις ακόλουθες περιπτώσεις:
  *
  …. Όταν η επεξεργασία γίνεται από ιατρούς ή άλλα πρόσωπα που παρέχουν υπηρεσίες υγείας (Σημείωση: εδώ θα μπορούσαν να υπάγονται οι ψυχολόγοι) και αφορά ιατρικά δεδομένα, εφόσον ο υπεύθυνος επεξεργασίας δεσμεύεται από το ιατρικό απόρρητο ή άλλο απόρρητο που προβλέπει νόμος ή κώδικας δεοντολογίας και τα δεδομένα δεν διαβιβάζονται ούτε κοινοποιούνται σε τρίτους» (εδώ δυστυχώς οι ψυχολόγοι μεταβιβάζουν χωρίς άδεια σε τρίτους δηλαδή στους επόπτες τα προσωπικά δεδομένα των θεραπευομένων τους. Και οι επόπτες είναι “τρίτοι” αφού δεν έχουν θεραπευτική σχέση με τον θεραπευόμενο που αγνοεί και την ύπαρξή τους – ότι και αν λέει ο λαλίστατος κ. επόπτης στην ιστοσελίδα του με το μεγαλοπρεπέστατο φωτογραφημένο γραφείο του, λες και είναι ο θρόνος του Ιουστινιανού).
  *
  «Τρίτοι» στη συγκεκριμένοι περίπτωση είναι οι αυτό-αποκαλούμενοι «επόπτες» στη γνωσιακή θεραπεία, αφού:
  – ούτε τους γνωρίζει ο θεραπευόμενος (που καλόπιστα εμπιστεύεται τα απόκρυφά του στον θεραπευτή του)
  – ούτε γνωρίζει καν ότι υπάρχουν «επόπτες»
  – ούτε, μετά από τα παραπάνω, υπάρχει θεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευόμενο και στον επόπτη του θεραπευτή του.
  *
  Επομένως:
  *
  Οι περίφημοι «επόπτες» πρέπει να:
  *
  α) Γνωστοποιήσουν το ρόλο τους στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (άρθρο 6 του Ν.2472/1997)
  *
  β. Ζητήσουν άδεια από την Αρχή (άρθρο 7 του Ν.2472/1997)για να συνεχίσουν να επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα των ανυποψίαστων «θεραπευομένων» των εποπτευομένων ψυχολόγων τους.
  *
  Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα πρέπει:
  *
  Να παρέμβει ώστε:
  *
  α) να σταματήσει αυτή η «εποπτεία»
  *
  β) Να καταλογιστούν ευθύνες και ποινές, όπου χρειαστεί (άρθρ. 21. Προειδοποίηση. Πρόστιμο, επίσης άρθρ. 22 του Ν.2472/1997 «Όποιος χωρίς δικαίωμα επεμβαίνει με οποιονδήποτε τρόπο σε αρχείο δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα ή λαμβάνει γνώση των δεδομένων αυτών… μεταδίδει, ανακοινώνει, τα καθιστά προσιτά σε μη δικαιούμενα πρόσωπα ή επιτρέπει στα πρόσωπα αυτά να λάβουν γνώση των εν λόγω δεδομένων… τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή..»)

Comments are closed.