AthensVoice και Yupi.gr = ICE Community Portal της NemoΕίχα γράψει παλιότερα για τα μπλογκ της AthensVoice και αναρωτιόμουν σε τι είδους πλατφόρμα βασίζονται.
Χτες έπεσα πάνω στο yupi.gr το νέο community portal της Imako κι εξ αυτού βρήκα ότι και τα δυο βασίζονται σε μια ελληνική δημιουργία που φέρει το όνομα ICE. Το ελληνική δεν το λέω με πλήρη βεβαιότητα γιατί στο site της κατασκευάστριας Nemo υπάρχουν πολύ λίγες πληροφορίες. Πάντως το software (που είναι γραμμένο σε php και γι αυτό κάλλιστα θα μπορούσε να ενσωματώνει πολύ κώδικα από τρίτες πηγές) φαίνεται να έχει εξελιχθεί από την εγκατάσταση της AthensVoice στην εγκατάσταση για το Yupi.gr. Το λέω αυτό κρίνοντας κυρίως από τα μπλογκ.

Αλλά ας τα δούμε λίγο από την αρχή. Το ICE, η πλατφόρμα που στηρίζονται AthensVoice και yupi.gr,  είναι τρία πράγματα: κλασσικό Content Management, Blog Platform και video portal τύπου Youtube.

Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται στα δύο τελευταία.
Η πλατφόρμα για blogging ακολουθεί μάλλον το πρότυπο του blogger της Google. Μεταξύ AthensVoice και yupi αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι τα μπλογκ του yupi έχουν Feed πράγμα που επιτρέπει να τα παρακολουθήσουν (κι άρα μετρήσουν) οι aggregators.
Κατά τ’ άλλα, παρότι δεν είδα κάποια λειτουργία που να μην έχω συναντήσει αλλού, η προσπάθεια μου φάνηκε καλή κι είμαι βέβαιος ότι θα δούμε και νέα πράγματα στο μέλλον.
Στα βίντεο, ακολουθόντας το youtube, έχουμε κι εδώ ‘κανάλια’ κι ο flash player είναι αξιοπρεπής. Ακολουθεί δείγμα:

Η Nemo πρέπει να είναι σχετικά καινούργια εταιρεία, κι εκτός από τις δυο εγκαταστάσεις που αναφέρθηκαν έχει δημιουργήσει κι ένα αστρολογικό community portal, το
 
Θα ήθελα να ήξερα ποια είναι τα σχέδια της Nemo για το μέλλον για να δούμε και που κατευθύνονται σε σύγκριση
π.χ. με το Pathfinder. Eλπίζω κάποιος να δει το ποστ και να μας διαφωτίσει.
Έχω ένα προβληματισμό πάντως κατά πόσο η στρατηγική μιας νέας ελληνικής εταιρείας, να αναπτύσσει κλειστό κώδικα σε ένα χώρο που υπάρχουν πολλά διεθνή ονόματα (πολλά εξ αυτών σε ανοιχτό κώδικα) είναι η σωστή.
Σίγουρα αυτό διασφαλίζει κάποιες πρώτες δουλειές αλλά στο μέλλον θα τεθεί επιταχτικά το ζήτημα του ανταγωνισμού, της εύρεσης πόρων για να στηριχθεί η ανάπτυξη, του ανοίγματος σε νέες αγορές κι η εταιρεία θα πρέπει ή να ακολουθήσει την πεπατημένη και να επιδιώξει δουλειές δημοσίου για να επιβιώσει, ή να αλλάξει/διαφοροποιήσει το βασικό προϊόν της.
Όπως και νάχει, καλή επιτυχία.

5 thoughts on “AthensVoice και Yupi.gr = ICE Community Portal της Nemo

 1. denkanei

  an to yupi.gr k to stardome.gr einai stimeno me to ICE tote to ICE einai antigrafh tou joomla! kanei bam oti einai joomla!

 2. nikan

  @denkanei Η δομή του URL των σελίδων του portal παραπέμπει όντως σε Mambo/Joomla ή κάποιο fork. Το παρατήρησε κι ο Μπούλης
  Το κομμάτι των μπλογκ δεν έχει σχέση με Joomla. Δεν αναγνώρισα στη δομή των URL κάτι γνωστό (π.χ. wordpress ή movabletype ή b2evolution αν και για τα τελευταία έχω μικρό βαθμό σιγουριάς για τα γνωρίζω εξ απαλών ονύχων).
  Βέβαια εδώ τίθενται διάφορα ερωτήματα: To Joomla είναι καθαρόαιμο open source κι ως γνωστόν δεν μπορεί κανείς να πάρει open source ακόμα και με fork και να το κλείσει. To ICE εμφανίζεται ως proprietary λογισμικό, οπότε έχουμε μια πιθανή παραβίαση του GPL.
  Αν είναι αντιγραφή με την έννοια της απομίμησης της δομής των Query URLs, no problem, αν όχι, σηκώνει καταγγελία. H imako κι η athensvoice το ξέρουν το θέμα άραγε;

 3. Rodia

  “Εξ απαλών ονύχων” σημαίνει “από μικρή ηλικία” και όχι όπως εννοείται στη φράση σου, δλδ, “σε βάθος” 🙂

 4. nikan

  @Ροδια Εχεις δίκηο να μου τι λες αλλά αν προσέξεις η φράση είναι φαγωμένη: λέει “για τα γνωρίζω” αντί για “γιατί δεν τα γνωρίζω” κτλ

Comments are closed.