GBC, ένας πρώτος απολογισμός

Αφήνοντας κατά μέρος τα πολλά κι ευχάριστα που ζήσαμε αυτό το διήμερο σε προσωπικό και διαπροσωπικό επίπεδο, καθώς και τις αυτονόητες ευχαριστίες προς τον Τιτάνα που συνέλαβε και οργάνωσε όλο το γεγονός, θέλω να σταθώ στα αποτελέσματά του (αν υπήρχαν και ποιά ήταν) και να προτείνω κάποια πράγματα για το μέλλον.

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι δεν συμμερίζομαι τις κριτικές που γράφτηκαν από διάφορους ως προς το θέμα: δηλαδή απόσταση, κόστος κτλ γιατί το GBC δεν ήταν απόφαση ενός συλλογικού οργάνου των bloggers, αφού τέτοιο δεν υπάρχει, αλλά ιδέα ενός ανθρώπου και συνεπώς η υλοποίηση κατευθύνθηκε από την αρχική του σύλληψη και κανείς δεν μπορεί να του ζητάει το λόγο γι αυτό.

Το γεγονός όμως ότι έγινε, και, κατά την γνώμη μου, πέτυχε, δημιουργεί μια άλλη συνθήκη, καθώς στο επόμενο σίγουρα όσοι πήραν μέρος, θα θέλουν να έχουν ένα λόγο, και βέβαια η υπόλοιπη μπλογκόσφαιρα. Θα επανέλθω παρακάτω.

Τι πέτυχε λοιπόν το GBC; Τρια πράγματα κατά την γνώμη μου.

α.Μας έκανε κοινωνους των ένδον της πρώτης προσπάθειας σοβαρής διαφημιστικής αξιοποίησης του νέου μέσου πράγμα που πρέπει να ξεκινήσει τη συζήτηση την οικονομική εκμετάλλευση των μπλογκ αλλά -κυρίως- το κατά πόσο η όποια οικονομική εκμεταλλευση μπορεί να στηρίξει το μπλογκιν σα μέσο βιοπορισμού και να δώσει εμφάνιση -κι εδώ- στους επαγγελματίες μπλογκερ. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει τη συζήτηση του κατά πόσο αυτό μπορεί να γίνει χωρίς τις γνώριμες διαπλοκές και δεσμεύσεις διαφημιζόμενου και μέσου.

β.Μας επέτρεξε μια μικρή ματιά στα ένδον της αξιοποίησης των νέων μέσων από την πολιτική, αντικείμενο τεράστιας συζήτησης από μόνο του.

γ. Και, τέλος, μας έδειξε ότι δίπλα στην εισαγόμενη τεχνολογία των νέων μέσων, υπάρχει κι αξιόλογη ελληνική, που η ελληνική μπλογκόσφαιρα πρέπει να γνωρίσει και να σταθμίσει, χωρίς τα συνήθη χατίρια κι εκπτώσεις, επειδή και μόνο είναι ελληνική.

Τα τρια αυτά σημεία είναι κατά τη γνώμη μου ενδείξεις του ξεκινήματος της ωρίμανσης της ελληνικής μπλογκόσφαιρας, και, ειλικρινά, θάθελα να ακούσω την αξιολόγηση των θέσεών μου τόσο από τους συμμετέχοντες όσο και από όλους τους άλλους.

Αυτά νομίζω ήταν τα τρία ουσιαστικά θέματα. Παράλληλα σ’ αυτά, το να γνωρίζεις από κοντά και ν’ ακούς τον Matt Mullenweg, είναι σίγουρα ενδιαφέρον έως απόλαυση, κυρίως για το ανεπιτήδευτο του χαρακτήρα του αλλά και το ευρύ του πνεύμα, παρά το νεαρό της ηλικίας. ;Oπως μας είπε ο ίδιος, έχει σπουδάσει φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες κι όχι computer science, όπως θα περίμενε κανείς.

Και βέβαια για τους πιο τεχνικά προσανατολισμένους συμμετέχοντες οι ομιλίες για web standards και drupal είχαν το ενδιαφέρον τους μεν, δεν είναι όμως αυτά τα θέματα, ούτε η ομίλια του Μάτ, που μπορούν να σημάνουν μια νέα μέρα στην ελληνική μπλογκόσφαιρα.

Τέλος, ξαναλέω εδώ ότι μου χτύπησε άσχημα η απουσία των εκπροσώπων Google και Microsoft, γιατί την θεώρησα σαν φτύσιμο. Αν δεν μπορείς να πας κάπου όπου έχεις υποσχεθεί ότι θα μιλήσεις, στέλνεις κάποιον στη θέση σου, δεν τους γράφεις.

Τι μπορεί να γίνει καλύτερα λοιπόν την επόμενη φορά;

Μερικές ιδέες:

Όχι Camp, αλλά Conference. Δηλαδή, μεγάλο γεγονός σε πόλη και με πιο συμβατικό ως προς τη μορφή αλλά πιο ανοιχτό χαρακτήρα.

Παράλληλα tracks, γιατί δεν έχουν όλοι οι μπλογκερ τα ίδια ενδιαφέροντα.

Τα track που προτείνω είναι τα ακόλουθα:
τεχνολογίας
οικονομικής εκμετάλλευσης
πολιτικής και δημοσιογραφίας
δημιουργίας (καλλιτεχνικής ή συγγραφικής)

Για την διοργάνωσή του θα πρέπει και πάλι να αφεθούμε στην πρωτοβουλία μιας ομάδας, (στην οποία θα ήμουν ευτυχής να συμμετάσχω), και η οποία πριν απ’ όλα θα αναλάβει να τρέξει μια τρόπον τινά δημόσια διαβούλευση για το πως, πότε και γιατί.

7 thoughts on “GBC, ένας πρώτος απολογισμός

 1. Titanas

  Ευχαριστώ για τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις. Ήδη δουλεύω για την επόμενη συνάντηση! Διατύπωσες απόψεις που άκουσα συχνά στις εκτός αίθουσας ομιλίες πράγμα που σημαίνει ότι η απαίτηση πχ για γνωριμία των bloggers και έκφρασης των απόψεων τους θα είναι σίγουρα μέρος του επόμενο event, όπως και άλλα πολλά!

  Σε ευχαριστώ πολύ που ήσουν μαζί μας!

 2. chaca-khan

  Θα συμφωνήσω πάνω κάτω.Το επόμενο θα πρέπει να είναι ανοιχτό ως προς την οργάνωσή του (that means ομάδα ανθρώπων κ όχι άνθρωπος μόνος του). Δεν έχω απολύτως τπτ με τον αγαπητό τιτάνα που έκανε πολυ καλά κ έπραξε όπως έπραξε αλλά σίγουρα και εννοιολογικά δε νοείται να μην υπάρχει wiki πολιτική στην οργάνωση ενός επόμενου event. Επίσης ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ θα πρέπει να γίνει call for papers και όχι απλά κάποιος να καλεί κάποιους συγκεκριμένους. Θα επανέλθω γιατί τώρα είναι αργά. Επίσης νομίζω ότι δε χρειάζεται να περάσει ένας χρόνος για να ξαναγίνει.

 3. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Blog και Πολιτική: Εκδήλωση της Communication Effect

 4. karpidis

  Θα μπορούσα να είμαι και εγώ από τους κατακριτές για την επιλογή του μέρους αλλά θεωρώ πως καλώς έγινε μακριά από την Αθήνα. Την επόμενη φορά θα μπορούσε ίσως να συνδιαστεί με χορηγίες κιόλας για τις μεταφορές. Αυτό που προτείνεις:

  Τα track που προτείνω είναι τα ακόλουθα:
  τεχνολογίας
  οικονομικής εκμετάλλευσης
  πολιτικής και δημοσιογραφίας
  δημιουργίας (καλλιτεχνικής ή συγγραφικής)

  Θα με ενοχλούσε πολύ γιατί πέρα από τους bloggers-πολιτικούς και τους bloggers δημοσιογράφους είμαστε και κάποιοι bloggers που σίγουρα μόνο αδιάφορα δεν μου είναι τα υπόλοιπα που γράφονται. Μπορεί το 95% του χρόνου να το καταναλώνω το feed πολιτική του technorati αλλά σε ένα conference θα προτιμούσα ομιλίες για όλα και όχι παράλληλες… Όποιος ξέρεις κιόλας πως το θέμα δεν τον απασχολεί θα φεύγει…

 5. nikan

  @karpidis Σεβαστή η επιθυμία αν και τα track δεν είναι για να αποκλείουν αλλά να επιτρέπουν πολλές επιλογές σε μικρό χρόνο γιατί αλλιώς τραβάει σε μάκρος.

 6. Στέφανος Ν. Παπανώτας

  Θα συμφωνήσω με τον chaca khan πιστεύω ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι καθολική να λάβουν γνώση όλοι οι bloggers να γίνει σε ένα σημείο κεντρικό στη ελλάδα για να μπορούνε να έχουν πρόσβαση περισσότεροι, και σαφώς ΟΧΙ στη ΑΘΗΝΑ. Οσον αφορά τα tracks νομίζω ότι είναι καλά τοποθετημένα από τον nikan. Στόχος πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Για όποια βοήθεια στη διάθεσή σας

  Φιλικά
  Στέφανος Ν. Παπανώτας

Comments are closed.