Microsoft Popfly: Πρώτες εντυπώσεις

Η τελευταία μόδα στις πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών, είναι να μπορείς να τρέχεις την εφαρμογή και σε web περιβάλλον και offline. Έτσι έχουν μέχρι στιγμής κάνει την εμφάνισή τους τα Adobe Apolo ή AIR όπως μετονομάστηκε, Microsoft Silverlight, Google Gears και Java FX.
Το Popfly είναι μια εφαρμογή βασισμένη στο Silverlight που αποσκοπεί στο να βοηθάει απλούς χρήστες και developers στην κατασκευή mashups αλλά και άλλων εφαρμογών γενικώτερα.

Μου δημιούργησε μεγάλη περιέργεια όταν πρωτάκουσα για το Popfly (από τον Chris Pirillo νομίζω) γιατί τα σχόλια ήταν εξαιρετικά εγκωμιαστικά και προερχόντουσαν από κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα φιλικά διακείμενος απέναντι στην Microsoft.
Περίμενα λοιπόν κανένα μήνα μέχρι που προχτες ο Πάνος Κοντόπουλος (ναι, ο γνωστός που δεν ήρθε στο GBC αλλά μοίρασε μια φοβερή παρουσίαση μετά) ανακοίνωσε στο μπλογκ του ότι η alpha έκδοση είναι διαθέσιμη και μπορεί κανείς να γραφτεί στο popfly.ms και να την δοκιμάσει. Έτρεξα αλλά έφαγα πόρτα: μόνο με πρόσκληση γίνεσαι δεκτός στα Vip Club.
Χτες φαίνεται πως απέκτησα το vip status γιατί μου ήρθε μια πρόσκληση κι έτρεξα να την εκμεταλλευτώ.
Αφέλεια πρώτη: όταν μπαίνεις στο popfly σου ζητάει να εγκαταστήσεις το silverlight. Πάτησα οκ αλλά δεν γινόταν τίποτα. Καθότι ήταν 1 το πρωί δεν είχα καθαρό μυαλό να σκεφτώ ότι το silverlight αποκλείεται να εγκαθίσταται σε Ubuntu Linux (Καλά μη γελάτε. Μία το πρωί ήταν είπαμε.

Τέσπα, μετά την απαραίτητη διόρθωση λειτουργικού, ήρθε η πρώτη ευχάριστη έκπληξη: το Silvelight εγκαταστάθηκε σε Firefox! Κοίταξα το τι υποστηρίζεται κι είδα ότι δουλεύει σε Internet Explorer, Firefox και Safari! Μεγάλη πρόοδος για τη Microsoft. Επίσης εκτός από Windows XP, και Vista, τρέχει και σε MacOS. Κι άλλη έκπληξη! Γιατί όχι και Linux τότε;

Το περιβάλλον του Popfly, (που είναι alpha, το τονίζω, γιατί πολλά από τα προβλήματα που θα αναφέρω μπορεί να οφείλονται σ’ αυτό) έχει τρεις βασικές ενότητες: δημιουργία ιστοσελίδας, δημιουργία mashup, και κοινότητα χρηστών.
Ξεκίνησα να δοκιμάζω τη δημιουργία ιστοσελίδας και δεν εντυπωσιάστηκα καθόλου. Για αρχάριο χρήστη μπορεί να είναι καλή αλλά για τίποτα παραπάνω.
Στη δημιουργία mashup οι εντυπώσεις αλλάξανε. Ο κεντρικός χώρος της οθόνης είναι … ο πάγκος εργασίας. Αριστερά έτοιμα μπλοκ κώδικα προς χρήση και δεξιά tutorials. Δεξί κλικ στην επιφάνεια εργασίας προδίδει ότι είναι φτιαγμένη με Silverlight και μόνο το πάνω μέρος της οθόνης είναι απλή HTML.
Περνώντας το ποντίκι πάνω από τα μπλοκ κώδικα στα αριστερά, αρχίζουν τα εφέ. Και τραβώντας ένα μπλοκ στο κέντρο, γίνεται τρισδιάστατος κύβος ημιδιαφανής και με 3D περιστροφές και κίνηση. Εντυπωσιακό.
Το ωραίο όμως αρχίζει μετά. Πως φτιάχνεις ένα mashup; Απλά βάζεις στον πάγκο τους κατάλληλους κύβους και τους διασυνδέεις (=κάνοντας κλικ στον πρώτο και μετά στον δεύτερο). Αν όλα έχουν πάει καλά, στο background σχηματίζεται ημιδιάφανο το αποτέλεσμα.
Έφτιαξα πειραματικά ένα slide show με τις φωτό του GBC από το flickr και τον κύβο photoshow. Μου πήρε λιγώτερο από λεπτό να το φτιάξω αλλά στην αποθήκευση αργεί κάπως. Όταν αποθηκεύσεις το mashup, πηγαίνοντας στη σελίδα σου, μπορείς να το κάνεις κοινόχρηστο. Κάνοντας το κοινόχρηστο, μπορείς να πάρεις κώδικα για να τον ενσωματώσεις σε ιστοσελίδα ή να το κατεβάσεις σα gadget στο desktop σου.Το αποτέλεσμα του πειράματος είναι το παρακάτω (δεν φαίνεται αν ο browser δεν υποστηρίζει silverlight, και σε όσους δεν είναι εγκατεστημένο πρέπει να κατέβει, είναι μόνο 1.4 ΜΒ).

Μετά το πρώτο γκατζετάκι πήρα θάρρος και δοκίμασα πιο σύνθετα πράγματα: ένα Rss reader που όμως θα γίνεται widget για μπλογκ και θα δέχεται την RSS διεύθυνση σαν user input.Τρείς κύβοι ήταν το εν λόγω. Μάλιστα την ιδέα μου την έδωσε ο πρώτος κύβος καθώς ‘πρότεινε’ τους άλλους δύο με μια λειτουργία που δείχνει τα μπλογκ που μπορούν να συνεργαστούν.Ας το δούμε:

Το επόμενο βήμα ήταν να αξιοποιήσουμε τα δύο mashup, ενσωματώνοντάς τα αλλού. Ας πούμε σε μια νέα σελίδα ή στο Live Spaces της Microsoft.
Έφτιαξα ένα χώρο για το metablogging στο spaces.live.com, κι όπως ήταν αναμενόμενο, τα mashups προστέθηκαν, ευκολώτατα.Σίγουρα θα προσθέσει αξία στο live spaces. Δείτε τα εδώ.

Προβλήματα:
Γενικά τα silverlight/popfly mashups φαίνεται να φορτώνουν αργά, σίγουρα πολύ αργότερα από flash. Και ο τρόπος που γίνονται cache από του browser είναι περίεργος. Μετά από κανα δυο εμφανίσεις της ίδιας σελίδας, βλέπεις ένα γκρι πλαίσιο, και το mashup δεν φορτώνει. Επίσης η συμπεριφορά στον Firefox δεν είναι καλή. Π.χ. είχα δυσκολία να ‘σύρω’ το αντικείμενο μέσα στην σελίδα που κατασκεύαζα, πράγμα που γινόταν εύκολα στο Internet Explorer. Άλλο πρόβλημα ήταν να κάνω embed στο ποστ τον κώδικα. Προφανώς ο editor του wordpress δεν είναι φιλικός στο silverlight και μόλις φορτώνει ένα ποστ με silverlight, διαγράφει όλο το περιεχόμενό του.
Τέλος, δοκίμασα να το τρέξω και σε Safari για Windows κι έσκαγε μόλις πήγαινα να κάνω login.

Αυτή ήταν μια πρώτη περιήγηση σαν power user, κι όχι σαν developer. Δεν άγγιξα καθόλου κώδικα. Δεν μπορώ να βγάλω συμπεράσματα γιατί είναι πολύ νωρίς. Το software είναι alpha, και θ’ αλλάξουν πολλά μέχρι να βγει η κανονική έκδοση.
Υπάρχουν πολλά στοιχήματα για τη Microsoft εδώ, αλλά αυτό που πρέπει να της αναγνωρίσουμε είναι πως με το popfly έχει πιάσει τον παλμό του web2.0: User created content με τη μορφή mashups.

Metamarks: A metablogging.gr plugin  

BuzzCullBazaBobitcheckitdigmemindblogshootme

Κατέβασε το metamarks plugin