Μας ενδιαφέρει ποιος είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο;

bill-gates_angry2.jpgΑπό προχτές νομίζω κάνει το γύρο του κόσμου η ιστορία για τον πιο πλούσιο που έπαψε νάναι ο πιο πλούσιος.
Για τον Bill Gates μιλάω βέβαια, που φιγουράριζε στην κορυφή της λίστας για πολλά (:13) χρόνια.
Επειδή η πληροφορία αυτή μάλλον δε θ’αυξήσει το δικό μας πλούτο, θάλεγε κανείς ότι είναι αδιάφορο να ασχολούμαστε. Κοιτώντας την είδηση όμως στις λεπτομέρειες της, βλέπουμε ότι ο νέος νούμερο ούνο πλούσιος είναι ο Μεξικάνος Carlos Slim. Πηγή του πλούτου του Slim είναι η κινητή τηλεφωνία. Κι εδώ είναι το ενδιαφέρον της υπόθεσης. Ο πλούτος που γεννάει η κινητή τηλεφωνία κατάφερε να φτάσει έναν επιχειρηματία στην κορυφή αυτής της αμφιλεγόμενης λίστας. 

Αν δούμε την παράλληλη ιστορία που έχει να κάνει με το εντυπωσιακό λανσάρισμα του iphone στην αγορά (700χιλ. συσκευές σε ένα Σαββατοκύριακο κι εκτιμήσεις για 8εκ. μέχρι το τέλος του χρόνου) μάλλον το μήνυμα γίνεται δυνατώτερο. Η παραδοσιακή βιομηχανία λογισμικού δεν είναι στην αιχμή των εξελίξεων πια. Οι αριθμοί υποψήφιων καταναλωτών που προσφέρει η τηλεφωνία είναι πολλαπλάσιοι των κατόχων υπολογιστών. Κι αυτό τώρα, όχι στο μέλλον, αν κι όταν κτλ.
Η μετατροπή του τηλεφώνου σε μια συσκευή πλοήγησης του παγκόσμιου ιστού με ταχύτητα κι αξιοπιστία, απ’ οπουδήποτε κι απ’ οποιονδήποτε, μεταθέτει το κέντρο βάρους και τη σημασία των διαφόρων τεχνολογικών εξελίξεων.
Σ’ αυτό τον γενναίο νέο κόσμο, η Microsoft δεν θάναι ουραγός, αλλά απ’ ότι φαίνεται, δεν θα είναι ούτε ο ηγέτης.
Αν, σα χώρα, αναζητάμε ευκαιρίες και  προσανατολισμό για να διαθέσουμε την επινοητικότητα και την επιχειρηματικότητά μας, μάλλον η είδηση μας δείχνει το δρόμο.