Συγκέντρωση της Κυριακής: μερικές σκέψεις (Update)

Update: Η τελευταία παράγραφος αυτού του ποστ, ελαφρά παραλλαγμένη, περιελήφθη χτες σε μια θεματική ενότητα του Ελεύθερου Τύπου για το θέμα των πυρκαγιών. Μπορείτε να τη βρείτε σε μορφή pdf, εδώ.

Ενα ευχαριστώ στο Μάριο Ροζάκο γι αυτό. 

Όταν μου ήρθε για πρώτη φορά το μήνυμα για την συγκέντρωση της Κυριακής, ένοιωσα επιφυλακτικός για δυο λόγους: δεν ήξερα ποιος το στέλνει (αν δηλ. ‘κρυβόταν’ κάποιος από πίσω) και δεν μπορούσα να φανταστώ ότι μια μαζική ενέργεια μπορεί να λάβει χώρα χωρίς κάποιο φορέα να την οργανώνει. Οι φόβοι μου αποδείχτηκαν λάθος και στα δύο.
Σύντομα βρήκα ότι οι εμπνευστές ήταν μέσα από τον χώρο των μπλογκ κι ότι οι προθέσεις ήταν καθαρές. Στο θέμα της οργάνωσης τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα. Παρακολουθούσα τις mailing list, τα μπλογκ που είχαν αναλάβει πρωτοβουλίες, τα σχόλια κτλ κι έβλεπα ένα αναβρασμό κι ένα ‘δημιουργικό’ χάος.
Αν στεκόταν κανείς στις λεπτομέρειες, θα έβλεπε μόνο ταραχή και διαφωνίες. Αλλά η μεγάλη εικόνα ήταν διαφορετική.
Τελικά η κινητικότητα συμπαρέσυρε κι άλλους φορείς (το WWF είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση) αλλά και αρχικά επιφυλακτικούς μπλόγκερς (:δείτε το ποστ του Αρκούδου).

Η εικόνα της συγκέντρωσης δεν είχε τα χαρακτηριστικά των κομματικών συγκεντρώσεων (οργανωμένοι οπαδοί με πλαστικά σημαιάκια και ντουντούκες). Αντίθετα ήταν ένα .. αρχιπέλαγος από νησίδες διαφορετικότητας αλλά κοινού σκοπού. Τελικά, όπως επισημάνθηκε κι από άλλους, το πιο έντονο χαρακτηριστικό της διαμαρτυρίας ήταν η βουβή στάση, σαν να έλεγε ο κόσμος “είμαστε εδώ, δεν είμαστε φαντάσματα πίσω από στατιστικές ή ψευδώνυμα. Είμαστε πολίτες αυτής της χώρας και σας λέμε δεν πάει άλλο“.

Τι ήταν αυτό που δούλεψε και δημιούργησε μια τέτοια συγκέντρωση; Πολλά πράγματα μπορούμε να σκεφτούμε αλλά το κύριο νομίζω είναι πως υπάρχει μια δημιουργική δύναμη που δεν την έχουμε αντιληφθεί, μια δύναμη που οργανώνει φαινομενικά χαοτικά συστήματα σε τάξη. Την είδαμε καθαρά για πρώτη φορά να δρα την Κυριακή, συσπειρώνοντας μεγάλο ετερόκλητο πλήθος σ’ ένα κοινό σκοπό. Πρέπει πια όλοι να σκεφτούν σοβαρά γι αυτό το φαινόμενο και για τον καταλύτη του που ήταν τα social media. Επίσης πρέπει να ερευνηθεί και να συζητηθεί διεξοδικά τις επόμενες μέρες ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποια η βιωσιμότητα αυτής της τάξης.
Το σίγουρο είναι ότι με τη συγκέντρωση της Κυριακής άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο σε τρία ζητήματα:

 • στην οικολογική συνείδηση του Έλληνα,
 • στην πολιτική δράση χωρίς πολιτική ένταξη,
 • και στην έκφραση της θέλησης αυτού που αποκαλούσαμε ως τώρα ‘σιωπηρή πλειοψηφία’.

Αυτό που πρέπει να αναμένουμε είναι ότι αυτή η πλειοψηφία δεν θα είναι πια σιωπηλή.

3 thoughts on “Συγκέντρωση της Κυριακής: μερικές σκέψεις (Update)

 1. Oneiros

  Με ξένισε πάντως η εμφάνιση 2 εκ των “πρωτεργατών” της κινητοποίησης στην πρωϊνή εκπομπή του ΣΚΑΙ (ο οποίος προωθεί το “Παρατηρητήριο”), κυρίως για την αβανταδόρικη διάθεση του δημοσιογράφου που παρουσίαζε την εκπομπή, αλλά και λόγω της σύγκρισης που έκανε ο ένας από τους 2 με την κινητοποίηση για την Αμαλία, την οποία έκρινε μάλιστα και ως ήσσονα σε σχέση με τη δική τους, αν δεν άκουσα λάθος.

  This is not a popularity contest, people, συνέλθετε. Κι αν δεν το καταλάβετε μόνοι σας, ο κόσμος που ανακάλυψε εσχάτως τα social media και τον ψηφιακό ακτιβισμό, έχει αρχίσει να ανακαλύπτει επίσης μιά διαφορετική επικοινωνιακή ηθική, και κρίνει αμείλικτα τους εντυπωσιοθήρες (όπως κρίνει πλέον και τους πολιτικούς).

 2. nikan

  @Oneiros Δεν είδα ούτε γνώριζα την εκπομπή του ΣΚΑΙ.Ως γνωστόν, τα media ψάχνουν συνεχώς για ‘ήρωες’ κι έτσι πολιορκούν στενά τη μπλογκόσφαιρα. Μοιραία θα έχουμε λάθη ή άκομψες κινήσεις. Όμως τελικά η ουσία του θέματος στα social media είναι που κινείται το σύνολο. Αν δεν είχε ενδιαφερθεί η πλειονότητα να υποστηρίξει την πρωτοβουλία των παιδιών, κανένας δημοσιογράφος δεν θα είχε ασχοληθεί μαζί τους. Δεν μπορούν να υπάρξουν new media moguls. Είναι η φύση των μέσων τέτοια. Όσο γρηγορώτερα γίνει κατανοητό αυτό, τόσο γρηγορώτερα θα δούμε ενδιαφέροντα πράγματα κι αποτελέσματα. Οι μπλογκερς είναι μυρμήγκια και σα μέγεθος και σα ρόλος. Αυτό που μπορεί να ζήσει είναι η μυρμηγκοφωλιά.

 3. Pingback: Tech Spot » Blog Archive » Συγκέντρωση της Κυριακής: μερικές σκέψεις

Comments are closed.