Αναζήτηση στα μπλογκ: νέα μηχανή από τον Daremon

Google Co-op Περιστασιακά έχω αναφερθεί στο παρελθόν στο θέμα της αναζήτησης στα ελληνικά μπλογκ. Μάλιστα έχω συμπεριλάβει στην metabar κι αρκετές από τις διαθέσιμες λύσεις.
Οι δυνατότητες αναζήτησης είναι βασικά τριών ειδών:
α. Χρήση μιας διεθνούς μηχανής αναζήτησης (όπου αυτές που ειδικεύονται στα μπλογκ φέρνουν και τα καλύτερα αποτελέσματα). Οι σημαντικότερες είναι το Technorati και το Google Blogsearch.
β. Χρήση της λειτουργίας αναζήτησης ενός aggregator όπου έχουμε βασικούς περιορισμούς γιατί οι περισσότερες λειτουργούν για λέξη (ή φράση) κλειδί και δεν υπάρχει τρόπος προσαρμογής της αναζήτησης ανά ημερομηνία, συνδιασμό λέξεων κτλ
γ. Χρήση μιας Custom Search Engine του Google. Η λύση αυτή στην ουσία δημιουργεί ένα Custom Google Blogsearch, που βασίζεται στην κύρια μηχανή αναζήτησης του Google. Η επιτυχία μιας CSE βασίζεται στη λίστα των blog που θα συμπεριλάβει και στο πόσο γρήγορα/συχνά αυτή θα ανανεώνεται.
Τέτοιες μηχανές είναι οι gelo.gr και η blogz.gr.

Χτες ο daremon με ενημέρωσε για την δική του προσπάθεια στις CSE (: custom search engines) που έχει δυό ευπρόσδεκτες καινοτομίες:
α. Χρησιμοποιεί τη λίστα μπλογκ του mpouligator που είναι η πιο εκτενής δημόσια διαθέσιμη.
β. Περνάει αυτόματα τις ενημερώσεις της λίστας.

Μιλώντας για το πρόβλημα της καθυστέρησης ενημέρωσης που εμφανίζουν οι κλασσικές μηχανές αναζήτησης σε σχέση με τις μηχανές αναζήτησης για μπλογκ, ο daremon μου ανέφερε ένα μικρό συγκριτικό τεστ μεταξύ technorati, blogsearch, κανονικού google και της δικής του μηχανής, που είναι ενδιαφέρον και το παραθέτω αυτούσιο (η χρονική στιγμή είναι χτες βράδυ):

Για το metablogging.gr:Το Web search είναι στο “No Comments! [iPhoney]”
Το CSE είναι στο “No Comments! [iPhoney]”
Το Blog search είναι στο “Google εναντίον Michael Moore”
Το Technorati βέβαια έχει και το τελευταίο “Τα πέντε στάδια του ιστολογείν”

Για το pestaola.gr:

Το Web search είναι στο “Διαφημίσεις στολών Bare”
Το CSE είναι στο “Διαφημίσεις στολών Bare”
Το Blog search είναι στο “Logitech QuickCam Pro 9000, QuickCam Pro”
*** δηλαδή ΠΙΟ ΠΙΣΩ από το web search (λίγο γελοίο από το Google αυτό)! ***
Το Technorati βέβαια έχει και το τελευταίο “300K spam σχόλια”

Η σύγκριση μας δείχνει ότι η διαφορά είναι λίγων ωρών, πράγμα αποδεκτό, ΑΛΛΑ η σύγκριση έχει γίνει σε δυο μπλογκ που χρησιμοποιούν Sitemap για το Googlebot και πιθανώς να αντιμετωπίζονται ευνοϊκότερα από τη μηχανή αναζήτησης.

Πάντως η προσπάθεια του daremon πάει το θέμα αναζήτηση στα ελληνικά μπλογκ, ένα βήμα παραπέρα κι αξίζει να τύχει υποστήριξης.