Έχασα το δρόμο προς τον …Pathfinder

Όποιος μ’ έχει διαβάσει λίγο, ξέρει τη μανία μου με την δημιουργία ελληνικής τεχνολογίας. Ο λόγος που πρόσθεσα το web 2.0 στον υπότιτλο του μπλογκ ήταν αυτός. Δεν έχω βέβαια συχνά την δυνατότητα να βρω, να δω και να γράψω για νέες ελληνικές δημιουργίες σ’ αυτό το χώρο γιατί πολύ απλά δεν υπάρχουν. Προσπαθώ όμως να μένω ενήμερος σ’ όσες έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου πρόσφατα.

Στο Greek Bloggers Camp είχα ακούσει με πολύ ενδιαφέρον την παρουσίαση του Γ. Παπαδάκη (με τον οποίο ανταλλάξαμε και μερικές κουβέντες και γενικά βρήκα πολύ εντάξει τύπο) για τα Pathfinder Blogs, μια 100% ελληνική δημιουργία που έχει ‘μερίδιο αγοράς’ το 9% με 1800+ μπλογκ (στατιστικά από mpouligator).
Κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού μου είχε μείνει τότε η διάθεση να τεστάρω αυτήν την τεχνολογία, αλλά για διάφορους λόγους (κυρίως αφηρημάδας) δεν το έκανα ως σήμερα.
Πρίν μερικές μέρες, ο Γιώργος Μοσχοβίτης συνδαύλισε το παλιό ενδιαφέρον με ένα ποστ που έλεγε ότι άνοιξε καινούργιο μπλογκ στον pathfinder, και το Σ/Κ που μας πέρασε, ο Γιώργος Παπαδάκης ανακοίνωνε στο μπλογκ του την έλευση της version 2 του Core, μιας βιβλιοθήκης για δημιουργία web 2.0 εφαρμογών που ενσωματώνουν τα pathfinder blogs.

Είπα λοιπόν, δεδομένου ότι βαράμε μυίγες αυγουστιάτικα, να του ρίξω μια ματιά, ξεκινώντας από το να ανοίξω ένα μπλογκ στον pathfinder όπως έχω κάνει στον blogger, στο wordpress.com και στο spaces.live.

Πρώτο βήμα: εγγραφή.

Kαι πρώτη έκπληξη:


Γιατί ρε παιδιά φύλο, τοποθεσία και ημερομηνία γέννησης είναι υποχρεωτικά; Προφανώς για ad targeting αλλά δεν θα έπρεπε να μου δίνετε το δικαίωμα να επιλέξω αν θέλω να γίνω στοχεύσιμος;

Το αντιπαρέρχομαι γιατί σκέφτομαι, τσάμπα μπλογκ μου δίνουν, από τη διαφήμιση ζουν, καλύπτομαι από τη νομοθεσία προστασίας προσωπικών δεδομένων και την αντίστοιχη πολιτική του pathfinder, OK, να προχωρήσω.

Στο τέλος της φόρμας βλέπω το ακόλουθο και κολάω ανεπανόρθωτα:

Γιατί;;;;

Ξαναδιαβάζω την πολιτική των προσωπικών δεδομένων και βλέπω αυτό (οι υπογραμμίσεις δικές μου):

ΔΙΟΡΘΩΣΗ – ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Το Pathfinder.gr παρέχει στους χρήστες του τη δυνατότητα να διαγράψουν οποτεδήποτε τα προσωπικά τους στοιχεία και πληροφορίες, να τα διορθώσουν / επικαιροποιήσουν ή ακόμα και απλώς να αδρανοποιήσουν την εγγραφή τους, επισκεπτόμενοι απλώς την σχετική υπηρεσία του Pathfinder.gr.

Τι δεν καταλαβαίνω; Ο λογαριασμός μου δεν θεωρείται προσωπικό στοιχείο και δεν μπορεί να διαγραφεί; Και πως μπορώ να διαγράψω τα προσωπικά μου στοιχεία αν δεν μπορώ να διαγράψω το λογαριασμό μου;

Ελπίζω με τα pingback που θα στείλει το ποστ, να ειδοποιηθούν οι άνθρωποι που μπορούν να μου δώσουν κάποιες απαντήσεις.

5 thoughts on “Έχασα το δρόμο προς τον …Pathfinder

 1. George E. Papadakis

  Αγαπητέ Νίκο,

  Όπως είμαι σίγουρος ξέρεις το νομικό πλαίσιο που διέπει τα του διαδικτύου εν Ελλάδι είναι ακόμη μακριά από το να χαρακτηριστεί πλήρες ή έστω βασικώς ορισμένο.

  Μια και το Pathfinder υφίσταται από το 1997, και δη σε περίοδους όπου η ασάφεια και η έλλειψη εδραιωμένης νομικής βάσης για τα επί του διαδικτύου ήταν ακόμη εντονότερη σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό μελών-χρηστών του pathfinder( περί τους 650.000) μας «ανάγκασαν» και «αναγκάζουν» να εφαρμόσουμε μια σχετικά αυστηρή πολιτική αναφορικά με τα παρελκόμενα της εγγραφής των μελών στο portal και τη χρήση των υπηρεσιών του.

  Γνωρίζουμε, όπως σου προανέφερα, ότι τα στοιχεία που ζητάμε κατά την εγγραφή είναι περισσότερα από όσα όλοι θα ήμασταν διατιθέμενοι να συμπληρώσουμε , καθώς και ότι το θέμα της διαγραφής λογαριασμού αποτελεί μάλλον αγκάθι. Όμως δυστυχώς και τα δύο υπόκεινται και απορρέουν από τις άνωθεν παραδοχές.

  Εν κατακλείδι, σε ευχαριστώ/ούμε για τις παρατηρήσεις σου. Να ξέρεις ότι θα τις λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και θα φροντίσουμε όσο συντομότερα καταστεί δυνατό να προβούμε σε σχετικές αλλαγές επί των αναφερομένων σου.

 2. JustAnotherGoneOff

  Κύριε Παπαδάκη, έχω μια απορία.

  Για εκείνα τα μέλη που έχουν δημιουργήσει κλαμπ, πως και δεν έχουν ζητηθεί ποτέ τα προσωπικά στοιχεία τους;

 3. HitMan

  @JustAnotherGoneOff: [χωρίς να είμαι αρμόδιος να απαντήσω]
  Εννοείς κατά την εγγραφή τους; [γιατί εγγράφονται ως κανονικά μέλη] ή για ζήτηση των στοιχείων από κάποια Αρχή λόγω π.χ. δυσφήμισης [ή άλλων διαφόρων παραβάσεων]
  Αυτό και να έχει γίνει δεν είναι απαραίτητο να έχει δημοσιευθεί καθώς από μόνη της μία τέτοια κίνηση αποτελεί προσωπικό δεδομένο!

  Anyway, εγώ πάντως χαίρομαι με την άνοδο των pblogs αλλά και με την ανάπτυξη της Core. Το μόνο που με λυπεί είναι ότι οι Έλληνες δεν αγκαλιάσαμε τον PIM. Θυμάμαι στην μοναδική συνέντευξη που είχα πάρει ποτέ [αυτή στον Γ. Παπαδάκη] την χαρά μου που χρησιμοποιούσα και προέτρεπα άλλους για να χρησιμοποιήσουν τον PIM [τον πρώτο Ευρωπαϊκό instant messenger -όπως σωστά τον είχαν ονομάσει τα μέσα τότε-]

 4. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Pathfinder blogs: μια πρώτη αξιολόγηση

 5. Pingback: Tech Metablogging » Blog Archive » Pathfinder blogs: μια πρώτη αξιολόγηση

Comments are closed.