Γιατί ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο feed μας σκαμπανεβάζει;

Από την πρώτη στιγμή που γράφτηκα στον feedburner και πρόσθεσα το εικονίδιο με τους εγγεγραμμένους στο feed μου, μου έκανε εντύπωση η ‘αστάθεια’ του αριθμού. Βέβαια, σε μακροχρόνια βάση (μακροχρόνια εδώ σημαίνει μήνες) το νούμερο δείχνει σαφώς μια τάση: άνω, κάτω ή σταθερότητα.
Υπήρχαν όμως κάποιες ανωμαλίες που έχρηζαν εξήγησης: Κυριακές και αργίες ο αριθμός πέφτει πάντοτε. Αλλά και γενικώτερα μεταβάλεται ανορθόδοξα από μέρα σε μέρα. Δεν είναι πολύ πιθανό ας πούμε, να προσθέσουν το feed σου δέκα άνθρωποι σήμερα να το αφαιρέσουν αύριο και να το ξαναπροσθέσουν μεθαύριο.

Μπορούμε να καταλάβουμε ότι λιγότεροι ασχολούνται με τον υπολογιστή τους τις αργίες, αλλά ποια είναι η ακριβής εξήγηση;

Η εξήγηση έχει να κάνει, κατά κύριο λόγο, με τον τρόπο που διαβάζει κανείς το feed του μπλογκ μας: υπάρχουν stand alone feedreaders (το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για email,όπως ο Thunderbird, είναι πιθανότατα ένας απ’ αυτούς, ο Newsgator για το Outlook ένας άλλος, ή τέλος ο ίδιος ο browser π.x. Firefox) και web based feed reader (όπως ο Google Reader, bloglines, netvibes κ.α.) Τέλος υπάρχουν κι οι aggregators.

Αυτοί που κάνουν τη διαφορά είναι οι standalone readers γιατί καθώς τα Σ/Κ οι υπολογιστές που τους φιλοξενούν είναι κλειστοί, δεν ‘ζητάνε’ το feed μας και έτσι δεν γίνονται αντιληπτοί από τον feedburner.

Μέχρις εδώ, με λίγη τεχνική γνώση και φαντασία, την εξήγηση μπορεί κανείς να την εξαγάγει μόνος του.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι, που συνοψίζονται σ’ αυτό το ποστ του Problogger.

Εδώ η εξήγηση έχει να κάνει με τις παλιές εκδόσεις του Firefox (μέχρι την 1.5.x), όπου η χρήση του browser ως feedreader δεν μπορούσε να γίνει διακριτή από την χρήση του browser σαν browser, καθώς και στις δύο περιπτώσεις ο firefox έστελνε (στον feedburner εν προκειμένω) την ίδια πληροφορία.

Στο ποστ του Problogger οι απαντήσεις προέρχονται από στέλεχος του feedburner οπότε με σχετική ασφάλεια μπορούμε να υποθέσουμε ότι είναι κι οι σωστές.

6 thoughts on “Γιατί ο αριθμός των εγγεγραμμένων στο feed μας σκαμπανεβάζει;

 1. lexx

  Είχα κι εγώ αυτή την απορία. Δεν είχα φανταστεί ότι είναι ο browser ένοχος. nice

 2. cheaplog

  Το πρόβλημα ήταν ότι ο Firefox έκανε prefetch στο feed
  http://stefanjuhl.com/2007/feedburner-issue-is-the-firefox-subscriber-count-inflated/

  Στο εντωμεταξύ το FeedBurner προσπαθώντας να λύσει το πρόβλημα (χωρίς να ξέρει ακριβώς ποιο είναι) είχε χασαπώσει εντελώς τα στατιστικά σε πολλούς. Αλλά τελικά λύθηκε με καινούριο header στα συγκεκριμένα requests από πλευράς Firefox και.. φυσικό θάνατο των παλιότερων εκδόσεων :p

 3. cheaplog

  Επίσης σε κάποια φάση κάποιοι είχαν πάρει χαμπάρι ότι αν έβαζες κάποιο feed στον Google Reader και μετά το ‘σβηνες συνέχιζε να το κάνει report σαν ενεργό. Και το ξανάβαζες και το ξανάσβηνες, Και το ξανάβαζες και το ξανάσβηνες, κτλ. αύξανες τους συνδρομητές σου :p

 4. cheaplog

  Ερμμ το βιαστικό copy paste την ψιλοξέσκισε την τελευταία πρόταση παραπάνω. Διάβαζε “Και αν το ξανάβαζες και το ξανάσβηνες, το ξανάβαζες και το ξανάσβηνες, κτλ., αύξανες τους συνδρομητές σου”

Comments are closed.