Η οπτική ρύπανση από τις διαφημιστικές πινακίδες

Θυμάμαι, πριν πολλά χρόνια, σε κάποιο γκάλοπ με είχαν ρωτήσει που θεωρώ λιγώτερο ενοχλητικές τις διαφημίσεις κι είχα απαντήσει “στο δρόμο”. Έκτοτε έχω μετανοιώσει άπειρες φορές για την απάντησή μου γιατί σε κάτι τέτοια γκάλοπ θα στηρίχθηκαν αποφάσεις να κατακλύσουμε την πόλη με διαφημιστικές πινακίδες.
Σε αντίθεση με τη διαφήμιση στα media, στα περιοδικά ή στο internet, η διαφήμιση στο δρόμο καταλαμβάνει μέρος του ζωτικού μας χώρου. Οι κολώνες, οι ειδικές κατασκευές, οι τεράστιες πινακίδες στις οροφές των κτιρίων μας κλέβουν όχι μόνο τα λίγα παραπάνω εκατοστά που μας λείπουν για το βάδισμά μας αλλά και τα λίγα τετραγωνικά ορατού ουρανού μέσα στα σαν χαντάκια στενά των πόλεών μας.

Επίσης δεν είναι πολύ καιρός που ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του τρακάρωντας πάνω σε μια πινακίδα στην Κατεχάκη, απ’ αυτές που παράνομα βρίσκονται πάνω σ’ όλα σχεδόν τα πεζοδρόμια της πόλης.
Και δεν είναι πολύς καιρός από τότε που το συμβούλιο της Επικρατείας δικαίωσε τον πατέρα θανόντος που μήνυσε το Δήμο Παπάγου για την τοποθέτηση της πινακίδας.

Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει η ίδια γενικώς. Και τις λίγες φωνές κανείς δεν τις ακούει.

Η δική μου ευαισθητοποίηση για το θέμα έχει σχέση με τις φορές που σαν οδηγός έχω κινδυνέψει να τρακάρω κοιτώντας δεξιά αριστερά τις ‘λαμπερές υπάρξεις’ των διαφημίσεων.
Γύρισα αυτό το μικρό βιντεάκι λοιπόν, για να προβάλω λίγο το θέμα. Κι ο έχων ώτα ακούειν, ακουέτω…

Powered by ScribeFire.

2 thoughts on “Η οπτική ρύπανση από τις διαφημιστικές πινακίδες

  1. android

    Ω ναι, έτσι είναι. Συμφωνώ απόλυτα, όπως και οποιοσδήποτε οδηγάει στα μεγάλα αστικά κέντρα.

    Κάποτε είχαν ξεφύγει οι διαφημίσεις εσωρούχων. Τώρα πια δεν έχει σημασία το προϊόν. (Βλέπε νέα διαφήμιση perrier που καθυστερεί ακόμα και την ουρά στα φανάρια).

Comments are closed.