Διακήρυξη δικαιωμάτων κοινωνικού ιστού.

Το είδα στον Jeremiah, το πέρασα στο google reader shared items αλλά το χρήσιμο είναι αυτό που έκανε η bezalel: το μετέφρασε. Αντιγράφω (με την άδεια της) το ποστ της.

Γραπτή διακήρυξη των δικαιωμάτων των χρηστών του Κοινωνικού Ιστού (social web) επιχειρούν να θεμελιώσουν τέσσερις entrepreneurs του Internet, σε μια προσπάθεια εξασφάλισης της σταθερής και ανεμπόδιστης χρήσης των υπηρεσιών των κοινωνικών δικτύων. Η υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων διακίνησης της πληροφορίας και η διασφάλιση μιας θεσμικής δέσμευσης απέναντι στη διατήρηση της πρόσβασης σε μια πηγή στο διαδίκτυο αποτελούν ζητήματα πρωταρχικής σημασίας.

Ακολουθεί το σύνολο των γραπτών θεμελιωδών αρχών στα Ελληνικά. Το αγγλικό κείμενο μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση http://opensocialweb.org/2007/09/05/bill-of-rights/.

Πρόλογος:

Υπάρχουν ήδη πολλοί που υποστηρίζουν τις αρχές που συντάσσονται σε αυτή τη Διακήρυξη Δικαιωμάτων (Bill of rights), όμως επιδιώκουμε ενεργά να αυξήσουμε τον κατάλογο εκείνων που υποστηρίζουν δημόσια τις αρχές αυτές και τον τρόπο με τον οποίο εξετάζονται. Ως εκ τούτου, αυτή η Διακήρυξη Δικαιωμάτων δεν είναι ένα έγγραφο “που χαράζεται στην πέτρα” ή που είναι γραμμένο σε ένα χαρτί.

Είναι ένα άρθρο, που σκοπεύει να ενθαρρύνει τον ενεργό διάλογο, ο οποίος, με τη σειρά του, θα οδηγήσει στην απο κοινού διερεύνηση και αναζήτηση. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν το διάλογο κι ας προσεγγίσουμε όσο πιο πολλούς συμμετόχους μπορούμε!

Μια Διακήρυξη Δικαιωμάτων για τους χρήστες του Κοινωνικού Ιστού (social web)

Συντάσσεται από τους Joseph Smarr, Marc Canter, Robert Scoble, και Michael Arrington στις 4 Σεπτεμβρίου 2007

Δημόσια διακηρύσσουμε ότι όλοι οι χρήστες του Κοινωνικού Ιστού έχουν αξίωση σε ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα, και συγκεκριμένα:

Την ιδιοκτησία των προσωπικών δεδομένων τους, η οποία περιλαμβάνει:

Τα στοιχεία του προφίλ τους
Τον κατάλογο των ανθρώπων με τους οποίους συνδέονται
Τη ροή της πληροφορίας που δημιουργούν

Τον έλεγχο για το εάν και το πώς τέτοιες προσωπικές πληροφορίες μοιράζονται με άλλους

και

Ελευθερία να ελέγχουν την πρόσβαση άλλων συνεργαζόμενων ιστοτόπων στις προσωπικές πληροφορίες τους.

Οι ιστότοποι που υποστηρίζουν αυτά τα δικαιώματα πρέπει να επιτρέπουν στους χρήστες τους:

Να διαχειρίζονται τα στοιχεία του προφίλ τους, τον κατάλογο των φίλων που απαριθμούν και τα στοιχεία που μοιράζονται μέσω της υπηρεσίας, μέσω υπηρεσιών ενδιάμεσης επίλυσης (PURLS ή API tokens) και Ανοιχτών προτύπων.

Να διαχειρίζονται τη ροή της πληροφορίας που δημιουργούν εκτός ιστοτόπου

Να παρέχουν σύνδεσμους στη σελίδα του Προφίλ τους, που αναφέρονται σε τεκμηριωμένους τύπους χαρακτηριστικών

Και

Να γνωρίζουν ποιοι άλλοι είναι επίσης στην σελίδα τους, χρησιμοποιώντας τους ίδιους τεκμηριωμένους τύπους χαρακτηριστικών που παρέχονται για αναζήτηση στην ίδια υπηρεσία.

Δείτε επίσης: Διακήρυξη για τα δικαιώματα του πολίτη στον ψηφιακό κόσμο

1 thought on “Διακήρυξη δικαιωμάτων κοινωνικού ιστού.

Comments are closed.