Ελληνικό web 2.0: Αναχωρήσεις κι αφίξεις

Εδώ και δύο μέρες πρόσεξα ότι ένα από τα 8 ελληνικά social bookmarking sites, δεν ‘απαντάει’ πια: το shootme.gr.
Δεν ξέρω αν πρόκειται για προσωρινό πρόβλημα ή αν έχει σταματήσει καιρό τώρα. Πάντως η τελευταία ημερομηνία που έδωσε feed είναι η 24/6/2007,  άρα και να είναι προσωρινό το πρόβλημα, μάλλον θα πρέπει να θεωρήσουμε ότι το shootme αποδήμησε οριστικά.

Έχουμε όμως καινούργιες αφίξεις στον ευρύτερο χώρο του web 2.0:

Το kanalia.tv είναι ένα mashup για βίντεο και streaming  περιεχόμενο. Για το μεν βίντεο το περιεχόμενο προέρχεται από YouTube, Metacafe, IFilm, Veoh, Yahoo video, Google video, Collegehumur, BlipTV, eHow, MadBlast κ.α.

Για δε τo streaming έχουμε μια σειρά από συνδέσμους προς διάφορα θεματικά κανάλια, ενώ στην ενότητα movie channels  βρίσκονται πάλι σύνδεσμοι προς κανάλια πώλησης ή ενοικίασης ταινιών του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για p2p tv. Κι εδώ τα γνωστά ονόματα Joost, Bubblegum, Veoh κτλ.

Τέλος, υπάρχουν και σύνδεσμοι προς διάφορες live κάμερες.

Εκτός από το καθαρά τηλεοπτικό περιεχόμενο το kanalia.tv έχει ενότητα με ειδήσεις για τηλεόραση, σελίδα με πληροφορίες για 3play (=internet, tv και τηλέφωνο) από τους έλληνες providers, καθώς και συνδέσμους σε σελίδες με εργαλεία επεξεργασίας βίντεο κτλ.

Η προστιθέμενη αξία του kanalia.tv είναι βασικά στην συλλογή των συνδέσμων και των βίντεο και στην κατηγοριοποίησή τους. Θα περίμενα να δω κι ένα χώρο ανεβάσματος περιεχομένου από χρήστες πράγμα που ίσως είναι στα σχέδια της υπηρεσίας όταν (και αν) φύγει από την beta κατάσταση.

Το site έχει κλασσικά στοιχεία web 2.0 αισθητικής: stripes, logo με αντανάκλαση, πράσινο χρώμα. Πάντως το κάτω από την κεφαλίδα μέρος μου φαίνεται αισθητικά πιο … ελληνικό.
Κάθε σελίδα προφορτώνει κάποια στοιχεία (π.χ. εικόνες) με javascript,  ενώ μια ματιά στον κώδικα φανερώνει τη χρήση μιας Ajax library. Το όλο site είναι γραμμένο σε php αλλά δεν μπόρεσα να καταλάβω αν είναι custom ή κάποιο open source cms.
Δεν μπόρεσα επίσης να καταλάβω αυτό το ajax με το φόρτωμα κάθε σελίδας. Υποτίθεται ότι με τη χρήση ajax θες να αποφύγεις ακριβώς τις αλλαγές σελίδων. Ίσως να υπάρχει κάποιος τεχνικός λόγος που μου διαφεύγει.

Ως προς τη λειτουργία τώρα, βρήκα το φόρτωμα των σελίδων αρκετά αργό αλλά δεν παίρνω κι όρκο λόγω ενός ιδιόμορφου προβλήματος που έχει στο uplink η ADSL του σπιτιού μου, και που μου δημιουργεί θέματα με τα ajax requests. Επίσης κάποια βίντεο δεν μου φόρτωναν στον Media Player καθώς, παρότι η ένδειξη στη σελίδα έλεγε ότι είναι ο ενδεδειγμένος player, όταν άνοιγε, έδινε μήνυμα ότι δεν είχε το κατάλληλο codec.

Επί της ουσίας τώρα, βρίσκω το kanalia.tv να απευθύνεται σ’ ένα σχετικά άπειρο στην ιντερνετική τηλεόραση κοινό. Γι αυτό το target group είναι χρήσιμο γιατί προσφέρει έτοιμες και ταχτοποιημένες λύσεις. Μπορεί έτσι να το δει κανείς σαν tutorial της ιντερνετικής τηλεόρασης μιας και ‘ακουμπάει’ όλα τα γνωστά εγχειρήματα. Όταν όμως κάποιος ‘αποφοιτήσει’ (όταν έχει αποθηκεύσει στο del.icio.us, ας πούμε, όλους τους συνδέσμους του), τι θα τον κρατήσει στο kanalia.tv; Δεν γνωρίζω τα επιχειρηματικά σχέδια και δεν έχω απάντηση, αλλά χωρίς πρωτότυπο περιεχόμενο (είτε user generated, είτε άλλο) η όποια απάντηση θα είναι δύσκολη.

3 thoughts on “Ελληνικό web 2.0: Αναχωρήσεις κι αφίξεις

  1. karpidis

    Εμένα δε μου φόρτωσε ποτέ… Άρα είναι αργό σε πολλούς…To kanalia.tv Πάντως το zoo tv το έχεις δει; Έχει και εκτός από το wiggler και το δικό μου vidcast και τις εκπομπές από το pcmagazine.

  2. nikan

    @karpidis Ναι το έχω δει το zoo.tv. Το zoo είναι γενικά μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια και σίγουρα επιτυχημένη.

Comments are closed.