Η οθόνη από την ανάποδη

Ομολογώ πως τα Skaidebates και τα μπλογκοβίντεο του Sync για τις εκλογές δεν τα είχα πάρει με καλό μάτι. Μου είχαν φανεί, πως να το πω…, πολύ copy paste.

Σαν καλό μυρμήγκι του web 2.0 όμως κάθισα σήμερα και τα είδα όλα, ένα προς ένα.

Κι έχω αλλάξει γνώμη.

Ο λόγος έχει να κάνει μ’ ένα συναίσθημα που μου δημιούργησε αυτή η ομάδική θέαση των τόσων άγνωστων ανθρώπων της διπλανής πόρτας που ρωτάνε τους υποψήφιους.

Παρότι μερικές ερωτήσεις ήταν διδακτικές για μένα, με την έννοια ότι αφορούσαν πράγματα που δεν γνώριζα και με ενδιαφέρον τα άκουσα, δεν ήταν το περιεχόμενο των ερωτήσεων το οποίο με επηρέασε. Δεν νομίζω να ιδρώσουν απ’ αυτές οι πολιτικοί.

Αυτό που βρήκα να κουβαλάει φόρτιση, είναι η αντιστροφή: δεν είχα απέναντι μου τη συνήθη γκλαμουριά της τηλεόρασης, ούτε τον ‘απλό λαό’ της Πάνια και των realities. Είχα τα ,τις περισσότερες φορές, μη τηλεοπτικά πρόσωπα των περισσοτέρων μας, τα άμαθα βλέμματα που δεν ξέρουν να κοιτάζουν την κάμερα κι είναι σα να κοιτάνε στο κενό, τις απαίδευτες φωνές που συχνά μπερδεύονται ή γίνονται δυσδιάκριτες. Είχα απέναντί μου τον καθημερινό κόσμο, να με κοιτάει μέσα από το γυαλί. Χωρίς να του έχουν χώσει αιφνιδιαστικά ένα μικρόφωνο στο στόμα και γι αυτό να είναι μπερδεμένος. Χωρίς να του έχουν βάλει μακιγιάζ για να γράφει ωραία στην οθόνη. Χωρίς να τον έχουν ντύσει γραβατούλα ή ταγεράκι από τον σινιέ δείνα οίκο.

Είχα, με λίγα λόγια, απέναντί μου την πραγματικότητα.

Κι ένοιωσα σα να βρίσκομαι από την άλλη μεριά. Μέσα στο γυαλί. Να είμαι αυτός που ερωτάται. Να βλέπω αυτόν τον κόσμο με την συγκρατημένη ή φανερή οργή. Κι αυτό μ’ έκανε ν’ ανατριχιάσω.

Ρομαντικός; Μπορεί. Αλλά για να παραφράσω τον ποιητή: κάποια στιγμή τα όνειρα θα πάρουνε εκδίκηση…

2 thoughts on “Η οθόνη από την ανάποδη

  1. Oneiros

    Ωραίο post’ τα είδα όλα κι εγώ και συμφωνώ με τις σκέψεις σου. Πιστεύω ότι είναι μιά καλή αρχή, άσχετα αν απαντηθούν οι ερωτήσεις με ειλικρίνεια ή όχι (οι πολιτικοί εκπρόσωποι είναι μαθεμένοι στο να καβατζάρουν πολύ πιό δύσκολες από τις περισσότερες). Αν μη τι άλλο, όσο πιό mainstream γίνονται αυτού του είδους τα debate, τόσο πιό κοντά στην άμεση δημοκρατία θα πλησιάζουμε (θεωρητικά). Όπως και να ‘χει, θα περιμένω τις απαντήσεις με περισσότερο ενδιαφέρον από το debate των αρχηγών.

  2. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Εκλογικές ερωτήσεις από bloggers σε playlist

Comments are closed.