Οι 50 μπλόγκερ με τη μεγαλύτερη επιρροή

Σ’ αυτό το ποστ θα βρείτε μια λίστα από μπλογκ και μπλόγκερ με αστρονομικές επισκεψιμότητες αλλά κυρίως με τεράστια επιρροή. Η κατάρτιση της λίστας δεν έγινε με κάποια εμφανή και δημόσια κριτήρια. Για κάθε μπλόγκερ αναφέρεται γιατί έχει σημασία και γιατί έχει μπει στη λίστα, αλλά η υπόθεση μπάζει νερό. Δεν παύει όμως νάναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα λίστα, ειδικά αν την διαβάσει κανείς έχοντας την προσοχή στραμμένη στο να βγάλει συμπεράσματα πέρα από τα πρόσωπα.

Διαβάζοντας εν τάχει τα βιογραφικά, εντύπωση προκαλεί (ίσως και όχι) ο αριθμός των μπλογκερ που προέρχονται από σπουδές και δουλειές σχετικές με τεχνολογία. Ακόμα μεγαλύτερη εντυπωση προκαλεί ότι πολλοί συνεχίζουν να έχουν παράλληλες ασχολίες σε εταιρείες τεχνολογίας με δύο από τα πιο επιφανή παραδείγματα να φιγουράρουν στους τρεις πρώτους.

Άλλο στοιχείο άξιο προσοχής είναι το πως σχεδόν η πλειονότητα ανήκει ή ηγείται κάποιου blog network, κάτι που αξίζει να του αφιερώσουμε ένα μελλοντικό ποστ.

Τελευταίο που μου έκανε εντύπωση (αν κι ίσως να ξεγελούν οι φωτογραφίες) είναι ο μέσος όρος ηλικίας που πρόχειρα τον υπολογίζω κάπου στα 30 φεύγα.

Μιας κι αναφέρθηκα στην πρώτη τριάδα, ιδού ονόματα και φωτογραφίες. Οι λεπτομέρειες στο ποστ Leo Babauta.

No 1: Nick Denton, ιδρυτής του Gawkermedia Blog Network και Editor του Valleywag.

nick_denton.jpg

No 2: Kevin Rose, ο ιδρυτής του Digg Social Bookmarking (και του Pownce πλέον). Συμμετέχει ακόμα το εβδομαδιαίο podcast Diggnation.

kevin_rose.jpg

No 3: David Sifry, ο μίστερ Technorati και κάμποσα άλλα.

sifry.jpg

7 thoughts on “Οι 50 μπλόγκερ με τη μεγαλύτερη επιρροή

 1. coolplatanos

  Λογικό δεν είναι να προέρχονται κυρίως από το χώρο της τεχνολογίας; Για ποιο λόγο το θεωρείς εντυπωσιακό αυτό; Θέλω να πω ότι είναι αυτοί που στην εκκίνηση, αλλά και στη συνέχεια, εκ των πραγμάτων ήταν πιο πιθανόν να ασχοληθούν με το blogging.

 2. nikan

  @coolplatanos Δεν είναι τόσο προφανές:
  α. Το μπλογκιν έχει ήδη 10 χρόνια ζωής. Κι αν ξεκίνησε από techies κάλλιστα μπορούσε να είχε αλλάξει κέντρο βάρους στην πορεία.
  β. Το να είναι κανείς techie δεν συνεπάγεται ότι μπορεί και να γράφει κι όλας. Κι αυτό είναι βασική παράμετρος δημοφιλίας κι επιρροής. Λόγος τύπου Κρο Μανιόν δεν σε κάνει διάσημο ακόμα κι αν είσαι ο Gates.
  γ. Η Ελληνική μπλογκόσφαιρα είναι εντελώς αντίθετα πολωμένη. Θα έλεγα ότι κυριαρχούν οι μη τεχνικοί κι ότι μάλιστα τα tech blogs είναι σχετικά περιθωριακά, μ’ εξαίρεση τον Π. Βρυώνη, που, λόγω monitor, έτυχε μεγάλης δημοφιλίας.

 3. coolplatanos

  Από ό,τι μου έχουν πει εκεί έξω έτσι κι αλλιώς όλοι δεν ξέρουν να γράφουν (δεν θυμάμαι ποιος μου το είπε, αλλά μου εξήγησε ότι έχει σχέση με τον τρόπο που διδάσκονται τη γλώσσα) και γι’ αυτό υπάρχουν συχνά blog με οδηγίες για τον τρόπο γραφής, ενώ υπάρχουν και προγράμματα (είχε τύχει να δω ένα τέτοιο) που σε βοηθάνε να γράψεις για ο,τιδήποτε θέμα. Δεν ξέρω πόσο αποτελεσματικά είναι γιατί δεν ήταν στα ελληνικά για να το δοκιμάσω. Για τα ελληνικά δεδομένα ίσως έχεις δίκιο (αν και επιφυλάσσομαι να το ψάξω περισσότερο). Ωστόσο στα 10 χρόνια ζωής πάντα κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τα τεχνικά είναι λογικό να ξεκινήσει πιο εύκολα ένα blog και να προχωρήσει με μεγαλύτερη ευκολία αν κατέχει και το λόγο καλά. Θέλω να πω η αφετηρία ευνοεί τους γνωρίζοντες τα τεχνικά. Εμένα μου πήρε κοντά ένα χρόνο να εξοικειωθώ σε κάποιο βαθμό με τα τεχνικά και ακόμα δεν μπορώ να κάνω όσα θα ήθελα. Επειτα όσοι έχουν σχέση με τις τεχνολογίες αιχμής εκ των πραγμάτων είναι και πιο μέσα στην αγορά και σε ό,τι ζητάει η αγορά. Εγώ η άσχετη με αυτά πώς να γράψω σχετικά με αυτά και να γίνω δημοφιλής. Αναγκαστικά η θεματολογία μου θα είναι διαφορετική. Φυσικά και μπορείς να γίνεις δημοφιλής με άλλα θέματα αν γράφεις καλά, αλλά και αν “πουλάνε” σε όσους κάνουν χρήση του διαδικτύου. Και χρήση κάνουν κυρίως ηλικίες στα 24-35 ή πιο μικρές, οπότε αυτές οι ηλικίες ενδιαφέρονται για ό,τι έχει σχέση και με τις εξελίξεις στο διαδίκτυο, άρα ο γνώστης των τεχνικών πάντα θα προηγείται, χωρίς να σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν οι εξαιρέσεις.

 4. nikan

  Από ό,τι μου έχουν πει εκεί έξω έτσι κι αλλιώς όλοι δεν ξέρουν να γράφουν.
  Γιατί, νομίζεις ότι εδώ οι νεώτερες γενιές ξέρουν να γράφουν; Και δεν υπάρχουν και σχολεία. Πάντως εγώ στα αγγλόφωνο μπλογκ που διαβάζω δεν βλέπω κακά αγγλικά. Σε κάποια μάλιστα υπάρχουν κι οι αποχρώσεις του λόγου που τα κάνουν κι αναγνωστικώς απολαυστικά κι όχι απλά ενημερωτικά.
  Έπειτα, για να φύγουμε από μας και την Αμερική, στον υπόλοιπο κόσμο δεν ξέρουμε τι γίνεται. Έχω την εντύπωση (και μόνο) ότι στον τρίτο κόσμο το blogging έχει περισσότερη αξία ως πολιτικό μέσο κι όχι ως προσωπικό ημερολόγιο ή εναλλακτική ενημερωτική πηγή.

  Ωστόσο στα 10 χρόνια ζωής πάντα κάποιος που γνωρίζει καλύτερα τα τεχνικά είναι λογικό να ξεκινήσει πιο εύκολα ένα blog
  Το πρόβλημα δεν είναι να ξεκινήσεις ένα μπλογκ αλλά να το συνεχίσεις. Κι εκεί το να είσαι geek δεν βοηθάει περισσότερο από το να είσαι …ψιλικατζού. 😉

 5. coolplatanos

  Η Ψιλικατζού μάλλον είναι μία εξαιρετική περίπτωση. Δεν γράφουν όλοι το ίδιο πρωτότυπα και ευρηματικά εν Ελλάδι, αλλά μάλλον γράφουν καλύτερα από τους αγγλόφωνους. Τα αγγλικά μου δεν είναι τόσο πολύ καλά ώστε να μπορώ να καταλάβω αν είναι απολαυστικά. Σε κάθε περίπτωση βρήκα ένα σχετικό δικό μου ποστ για το στυλ γραφής και το σχόλιο που είχε αφήσει κάποιος σχετικά με τα μαθήματα που παίρνουν αγγλόφωνοι και τις οδηγίες σε blog για το πώς να γράφει κάποιος δες εδώ. Σίγουρα στον υπόλοιπο κόσμο το blogging είναι περισσότερο πολιτικό μέσο όπως και στην Ελλάδα είναι περισσότερο πολιτικό συγκριτικά με τα αγγλόφωνα. Οσο περισσότερο ανάγκη υπάρχει για πολιτική έκφραση και ελευθερία του λόγου τόσο περισσότερο αυτό το μέσο δεν ανήκει μόνο στους geek, αλλά εσύ αναφέρεσαι από όσο έχω καταλάβει στα αγγλόφωνα κυρίως άρα λογικό να κυριαρχούν οι geek, που αν ξέρεις εξήγησέ μου τι ακριβώς σημαίνει, διότι στο περίπου αντιλαμβάνομαι τον όρο. Στη viki δεν πολυκαταλαβαίνω τι εννοεί με όσα αναφέρει. Τες παν για να κλείσω, λογικό ίως και ως ένα βαθμό να ευλογούν τα γένια τους…

 6. Pingback: Πρωινή Πορτοκαλάδα #8

Comments are closed.