myenet: Ελευθεροτυπία και Citizen Journalism

myenet1.pngΕδώ και λίγες μέρες (από τις 28/8 συγκεκριμένα) η εφημερίδα Ελευθεροτυπία ξεκίνησε τη λειτουργία ένος μπλογκ (myEnet.gr) με στόχο να το κάνει βήμα δημοσιογραφίας πολιτών, μεταξύ άλλων.

Από τεχνολογικής απόψεως το μπλογκ δεν είναι κάτι ιδιαίτερο (ένα ακόμα μπλογκ βασισμένο στο wordpress) δεν ήταν όμως και στις προθέσεις των δημιουργών του να αποτελεί καινοτομία.
Η εστίαση του μπλογκ (προς το παρόν τουλάχιστον) είναι οι επικείμενες εκλογές. Η δε συμμετοχή των πολιτών γίνεται μέσω … email!

Είναι καταρχήν θετικό ότι μια μεγάλη εφημερίδα δείχνει να αντιλαμβάνεται την αξία των social media και του citizen journalism και κάνει ένα βήμα προς την αξιοποίησή τους. Η υλοποίηση όμως χωλαίνει. Και χωλαίνει γιατί φανερώνει είτε έλλειψη θάρρους είτε έλλειψη μελέτης. Εξηγούμαι: τα μπλογκ φέρνουν έντονα την προσωπική σφραγίδα των συντακτών, ακόμα και τα ομαδικά. Η ανάγνωσή τους μεταδίδει το συναίσθημα ότι από την απέναντι πλευρά, υπάρχει ένα πρόσωπο ακόμα κι αν πρόκειται για περσόνα. Ότι μπορείς να αναπτύξεις ένα διάλογο μαζί του με πάθος και ζωντάνια. Στην περίπτωση του myEnet ποια είναι τα πρόσωπα; Ο et (υποθέτω από το ελευθεροτυπία) κι ο admin, κατεξοχήν απρόσωπες οντότητες.

Αλλά κι ο λόγος είναι καθόλα δημοσιογραφικός. Δεν διαφέρει από τη λοιπή αρθρογραφία της εφημερίδας. Με τέτοιο λόγο δεν δημιουργούνται σχέσεις. Τα διαβάζουμε και έντυπα αυτά. Δεν υπάρχει ανάγκη να βρίσκονται σε μπλογκ.

Και με τη συμμετοχή του κόσμου τι γίνεται; Εδώ είναι το μέγα φαουλ:

 

Διαλέξτε τις πιο καλλιτεχνικές, πιο πρωτότυπες
φωτογραφίες που θα τραβήξετε στη διάρκεια των επόμενων ημερών.
Καταγράψτε σε ψηφιακή κάμερα τις εντυπώσεις σας. Γράψτε από την τοπική
τηλεόραση της καλύτερες ατάκες.
Στείλτε μας μαζί ονοματεπώνυμο, την πόλη και την ημερομηνία της
φωτογραφίας/βίντεο, μαζί με μια λεζάντα (πρόσωπα, χώρος κλπ). Μπορείτε
να στείλετε υλικό οποιασδήποτε μορφής (ακόμη και από κινητό) και
ανάλυσης αρκεί να είναι αρκετά καθαρή.

Δηλαδή ρε παιδιά, ο κόσμος να σας λέει το ονοματάκι του, να σας δίνει και το υλικό του (με email) χωρίς καμία εγγύηση ότι αυτό θα δημοσιευτεί, ας πούμε, ότι δεν θα αξιοποιηθεί εμπορικά, ή αν αξιοποιηθεί ότι ο αποστολέας θα έχει ένα όφελος κτλ. κι εσείς καν να μην του λέτε με ποιον μιλάει, σε ποιον απευθύνεται.

Τουλάχιστον ο Ελεύθερος Τύπος που ζητάει κάτι ανάλογο, έχει μπει στον κόπο να στήσει μια μικρή εφαρμογή γι αυτή τη δουλειά. Αν δεν είχατε το χρόνο ή τα μέσα, θα μπορούσατε να φτιάξετε ένα group στο flickr ή στο youtube.

Για να δημιουργήσεις μια σχέση με τον κόσμο (γιατί περί αυτού πρόκειται) πρέπει να δώσεις μια προκαταβολή καλής θέλησης. Τι ακριβώς δίνει στον κόσμο το myenet; Ένα βήμα να πει τις απόψεις του; Όχι. Ένα μέσο για προβολή; Ούτε. Μήπως πληροφόρηση που δεν μπορεί να βρει αλλού. Μπα.

Και τι ζητάει να του πάρει; Ότι καλύτερο έχει. Τσάμπα υλικό για την εφημερίδα. Δεν γίνονται έτσι αυτά τα πράγματα…

4 thoughts on “myenet: Ελευθεροτυπία και Citizen Journalism

 1. lexx

  Συμφωνώ με την λογική σου. Έχω βαρεθεί να συμφωνώ τελευταία μαζί σου. :p

 2. Fotis

  Δεν θα ήταν καλύτερα να φτιάξει πρώτα ένα site η Ελευθεροτυπία (web 1.0) και μετά να αποφασίσει να ασχοληθεί και με το web 2.0?

  (plz, μην μου πείτε ότι έχει site. Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω).

 3. george

  Ενδιαφέρουσα η κριτική και καλοδεχούμενη. Η λειτουργία του myEnet είναι προς το παρόν δοκιμαστική. Λίγη υπομονή. Η μορφή που θα πάρει τελικά εξαρτάται από εσάς.

 4. nikan

  @george Χαίρομαι που αποδέχεσαι την κριτική. Τι εννοείς όμως ότι η μορφή που θα πάρει εξαρτάται από μας; Πέραν της συνεισφοράς πρωτογενούς ειδησιακού υλικού, σκέφτεστε κάτι άλλο; Αν ναι, τι.

Comments are closed.