Pathfinder blogs: μια πρώτη αξιολόγηση

Μες το Σ/Κ ο Γ. Παπαδάκης ανακοίνωσε κάποιες αλλαγές/βελτιώσεις στα μπλογκ του Pathfinder πράγμα που μ’ ανάγκασε να ξαναρωτήσω τι θα γίνει με το θέμα της διαγραφής του λογαριασμού (και να μην πάρω απάντηση) αλλά και να σκάσω από περιέργεια για το πως δουλεύουν τα pblogs. Κατέφυγα στη βοήθεια ενός φίλου που έχει τέτοιο μπλογκ και εξερεύνησα το περιβάλλον.

Μέχρι στιγμής έχω χρησιμοποιήσει τον blogger, το wordpress, τα  spaces των Windows live και τις blogging δυνατότητες του Joomla. Απ’ αυτά γνωρίζω καλά τα δύο πρώτα, με το τρίτο έχω ασχοληθεί λίγο και με το τέταρτο, παρότι γνωρίζω καλά το Joomla δεν θα ασχοληθώ ποτέ γιατί δεν νομίζω ότι κάνει γι αυτή τη δουλειά. Τα λέω αυτά για να πω ότι έχω μια σχετικά καλή εμπειρία από πλατφόρμες για blogging ακόμα και σ’ επίπεδο προγραμματισμού.

Το ν’ ανοίξεις ένα μπλογκ στον pathfinder είναι απλό και δωρεάν. Στο συμφωνητικό όμως πρέπει να αποδεχτείς τη δυνατότητα να προβάλονται διαφημίσεις στο μπλογκ σου. Θα επανέλθω πάνω σ’ αυτό.

Η αρχιτεκτονική  των μπλογκ είναι τουλάχιστον άψογη και από άποψη λειτουργικών χαρακτηριστικών πλήρης. Στα μικρά μου πειράματα όμως αντιμετώπισα κάποιες δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις (κυρίως στην αποθήκευση) αλλά δεν παίρνω κι όρκο ότι έφταιγε ο pathfinder ειδικά για τις καθυστερήσεις, αφού ως γνωστόν η ταχύτητα στο ελληνικό ιντερνετ είναι ένα εξαιρετικά μεταβλητό μέγεθος.

Η άποψη που αποκομίζει κανείς καθώς περιηγείται το διαχειριστικό εργαλείο του μπλογκ, είναι πως πρόκειται για ένα σοφό συγκερασμό χαρακτηριστικών κυρίως από τρεις πλατφόρμες : blogger, wordpress και typepad. Για το τελευταίο το υποθέτω από κάποια λειτουργικά χαρακτηριστικά που έχει ο pathfinder και που απαντώνται μόνο στο typepad.

Παρακάτω δεν θ’ ασχοληθώ με τα κοινά λειτουργικά χαρακτηριστικά (πως γράφεις, πως σχολιάζεις, πως επιλέγεις εμφάνιση, ρυθμίσεις, στατιστικά, tags, feed, δημοσίευση από email, εισαγωγή εικόνων και βίντεο κτλ) που εύκολα μπορεί να τα δει κανείς μόνος του αλλά με τα πιο βαθειά και τεχνικά θέματα που δεν αφορούν μεν το ευρύ κοινό αλλά συνιστούν στοιχεία αξιολόγησης της πλατφόρμας.

 • Υποστηρίζονται  τα πρωτόκολλα για pingbacks και trackbacks, καθώς και τα api MetaWeblog και Blogger. Στη σελίδα που δείχνει τη σύγκριση μεταξύ των διαφόρων  συστημάτων για blogging και των μπλογκ του pathfinder, υπάρχουν κάποια λάθη. Το ότι ο Blogger δεν υποστηρίζει το blogger api βγάζει μάτι, αλλά και για το wordpress υπάρχει λάθος, καθώς το wordpress υποστηρίζει και MetaWeblog και Blogger api. Μάλλον αυτή η σελίδα είναι παλιά. Πάντως είναι ενδιαφέρουσα η απόπειρα σύγκρισης χαρακτηριστικό προς χαρακτηριστικό κι επιφυλάσσομαι να φτιάξω μια δικιά μου στο μέλλον.
 • Η υποστήριξη των παραπάνω API’s για τον πολύ κόσμο δεν λέει τίποτα. Μεταφράζεται όμως σε ενδιαφέρουσες δυνατότητες, όπως ότι μπορείς να ποστάρεις στον Pathfinder μέσα από Windows Live Writer.
 • Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η συνεργασία με Vodaphone Live που βέβαια θα πρέπει να είναι τρελός κανείς για να χρησιμοποιεί με το κόστος χρέωσης για data της Vodaphone.
 • Μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί τα pathfinder blogs με δικό του domain name και να δημοσιεύει μέσω FTP σε δικό του σέρβερ. Προφανώς οι συγκεκριμένες δυνατότητες δεν είναι πρωτοτυπία αφού τις δίνουν όλοι σχεδόν οι πάροχοι, αλλά είναι ενδιαφέρον που προβλέφτηκε να υπάρχουν.
 • Sticky posts: χαρακτηριστικό του  typepad καταρχήν, υπάρχει και στα pblogs σε αντίθεση με blogger και wordpress. Τι είναι τα sticky posts; Είναι εγγραφές που εμφανίζονται πρώτες στη σελίδα μας για όσο διάστημα τους ορίσουμε. Έτσι, αν υπάρχει ένα σημαντικό θέμα το αφήνεις να φαίνεται πρώτο. Την έλλειψη αυτού του χαρακτηριστικού στο wordpress την ένοιωσα τις μέρες τις φωτιάς που ήθελα να φαίνεται ένα συγκεκριμένο ποστ πάνω πάνω (για τη βοήθεια στους πυρόπληκτους) πράγμα που είτε με απέτρεπε να ποστάρω καινούργια, είτε αναγκαζόμουν να παίζω με τις ημερομηνίες δημοσίευσης.
 • Ελληνικό και αγγλικό interface διαχείρισης. Αλήθεια μπορεί να μεταφραστεί και σ’ άλλες γλώσσες;
 • Συγκεντρωτική ρύθμιση των λεκτικών εμφάνισης πέριξ του ποστ κι αλλού. Κάτι που στο blogger πρέπει να το κάνεις μέσα από ρύθμιση στα page elements, στο δε wordpress.com απλά δεν μπορείς.
 • Κάτι που με παραξένεψε ήταν η δυνατότητα να βάζεις στα σχόλια HTML.Έτσι όπως περιγράφεται δεν είναι ξεκάθαρο αν πρόκειται για το σύνολο των HTML tags πράγμα που συνιστά πρόβλημα ασφάλειας, ή ένα περιορισμένο υποσύνολο.
 • Στα πρότυπα εμφάνισης τα pblogs είναι συμβατά με τον παλιό blogger πράγμα εξαιρετικά βολικό γιατί υπάρχει πληθώρα προτύπων για blogger. Δίνεται επίσης η δυνατότητα για αποθήκευση πολλαπλών προτύπων εμφάνισης ανά χρήστη που μπορούν έτσι να χρησιμοποιηθούν σε περισσότερα από ένα μπλογκ. Υπάρχουν επίσης template tags ειδικά για τα pblogs. Μπορεί ο καθένας να κάνει edit το template αν γνωρίζει λίγη HTML. Κι εδώ όπως και στον blogger αυτό συνιστά δυνητικά πρόβλημα καθώς εύκολα μπορεί κανείς να καταστρέψει ένα template αλλά και να εισαγάγει ύποπτο κώδικα. Θα ήθελα να ξέρω τι μηχανισμούς ασφαλείας διαθέτει η μηχανή δημοσίευσης του pathfinder για τέτοιες περιπτώσεις.
 • Widgets: Τα pblogs διαθέτουν μια σειρά από έτοιμα widgets αλλά όχι και μηχανισμό για εύκολη ανάπτυξη και δημοσίευση νέων widgets, όπως ο blogger. Αυτό είναι μια έλλειψη, καθώς θα μπορούσε να εμπλουτίσει σημαντικά τα μπλογκ.
 • Hot blogs: Όπως και στο wordpress, στην> έτσι κι εδώ έχουμε ένα Top 100. Τα κριτήρια πρέπει να είναι υπό διαμόρφωση αν κρίνω από την τελευταία ανακοίνωση του Γ. Παπαδάκη, ότι ο αλγόριθμος αποτελούσε ένα από τα θέματα των πρόσφατων αλλαγών και βελτιώσεων.

Είμαι σίγουρος ότι έχω παραλείψει να αναφερθώ σε πολλά ενδιαφέροντα θέματα ακόμα αλλά θα επανέλθω κάποια στιγμή στο μέλλον.

Πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών, ας δούμε λίγο το business model των pblogs.

 • Είπαμε, η εγγραφή είναι δωρεάν κι ο χώρος που παρέχεται ανά χρήστη είναι 75MB. Για το bandwidth δεν υπάρχουν περιορισμοί. Με έξυπνη διαχείριση (π.χ. κρατώντας βίντεο και εικόνες σε εξωτερικές υπηρεσίες όπως youtube και flickr) εύκολα μπορεί κανείς να κρατήσει μια ζωή μ’ αυτή τη χωρητικότητα. Στη θεωρητική περίπτωση που το ξεπεράσει όμως τι γίνεται; Δεν βρήκα κάποιο μοντέλο χρέωσης για έξτρα χώρο. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει και πόσο κοστίζει.
 • Η Phaistos Networks, και κατ’ επέκταση ο ΔΟΛ, όμιλος του οποίου είναι μέλος,  όπως και κάθε άλλη εταιρεία που παρέχει μια υπηρεσία που καταναλώνει bandwidth και δίσκο, από κάπου πρέπει να βγάζει τα λεφτά της. Στην περίπτωση των pblogs, αυτό το κάτι πρέπει να είναι η διαφήμιση, όπως είδαμε από το συμφωνητικό. Που, πως και πότε εμφανίζονται διαφημίσεις όμως δεν έχω καταλάβει. Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά σε μερικά pblogs δεν είδα διαφημίσεις αλλά έχω την εντύπωση ότι είχα δει στο παρελθόν. Μπορεί να κάνω και λάθος.
 • Το βασικό ερώτημα που μου δημιουργείται από την περιήγηση στα pblogs είναι γιατί μια τόσο πλήρης πλατφόρμα περιορίζεται στα ελληνικά σύνορα. Ο αριθμός των χρηστών, τα κόστη της συνεχούς ανάπτυξης για παρακολούθηση των εξελίξεων γρήγορα θα καταστήσουν αντιοικονομικά τα pblogs. Χρειάζεται μια επιθετική κίνηση προς τα έξω νομίζω. Το ερώτημα είναι τι θα μπορούσε να προβάλει σαν ανταγωνιστικό χαρακτηριστικό ο Pathfinder για προσελκύσει bloggers από άλλες χώρες. Ειλικρινά δεν ξέρω. Τα διάφορα τεχνικά χαρακτηριστικά σίγουρα δεν δίνουν πρόκριμα για κάτι τέτοιο. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για αναγνωρίσιμες μάρκες (brands) κι όχι για τεχνικές λεπτομέρειες, κι ο Pathfinder δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός πέρα από τα ελληνικά σύνορα. Ίσως ένας τρόπος ανοίγματος στη διεθνή αγορά θα ήταν το άνοιγμα του λογισμικού. Τα MetaWeblog και Blogger API’s  δεν είναι αρκετά γι αυτό. Αφορούν βασικά client εφαρμογές. Την προσοχή των developers θα τραβούσε περισσότερο η δυνατότητα συγγραφής plugins και widgets.  Ίσως την διαδικασία να βοηθούσε  η  εισαγωγή ενός προϊόντος στην αγορά κατά το πρότυπο της SixApart που λειτουργεί το LiveJournal για προσωπικό blogging αλλά έχει και την υπηρεσία typepad για εταιρικό blogging και την πλατφόρμα  Moveable Type για εταιρικό και προσωπικό blogging.

Εν κατακλείδι τα pblogs είναι εντυπωσιακά καλή ελληνική δουλειά. Μπράβο στα παιδιά της Phaistos. Δεν ξέρω τι μέλλον μπορεί να έχουν σαν τεχνολογία, αλλά χαίρομαι που υπάρχουν για να μας  θυμίζουν ότι δεν είμαστε μόνο για να φτιάχνουμε σουβλατζίδικα.

3 thoughts on “Pathfinder blogs: μια πρώτη αξιολόγηση

 1. JustAnotherGoneOff

  Πλήρης και κατατοπιστικότατη η παρουσίαση Νίκο, έχω κι εγώ κάποιες απορίες ψάχνοντας στο Pathfinder αλλά θα τις θέσω αργότερα.

  Μόνο να επαναλάβω εδώ τη ερώτηση που είχα κάνει παλιότερα χωρίς να λάβω απάντηση:

  Για εκείνους τους χρήστες που δημιουργούν κλαμπ στο Pathfinder και γίνονται μέλη, πως και δεν ζητούνται τα προσωπικά στοιχεία τους;

  Πάντως η εφαρμογή είναι εντυπωσιακή και συμφωνώ απόλυτα με την παρατήρηση ότι δεν πρέπει να περιοριστεί εντός ελληνικών συνόρων. Εκτός αν τώρα διανύει μια “beta” ελληνική περίοδο πριν ανοιχτεί στα διεθνή ύδατα 🙂

  Κάτι τελευταίο για το Joomla Νίκο. Είναι κρίμα που έχει τόσο πολλά ωραία templates, σύγχρονα, λειτουργικά και χωρίς να “βρωμάνε” αισθητικίλα 90’s που ακόμη φοριέται στις άλλες πλατφόρμες και να μην είναι εύχρηστη πλατφόρμα για blog. Πολύ κρίμα.

 2. nikan

  @jago Απ’ ότι έχω καταλάβει είναι κάπως σαν το google: Δημιουργείς ένα λογαριασμό κι αυτός σου δίνει πρόσβαση σ’ όλες τι υπηρεσίες. Έτσι ας πούμε το μπλογκ μπορείς να το σβήσεις αλλά τα στοιχεία του λογαριασμού όχι.
  Για το Joomla συμβαίνει το εξής: είναι ένα εξαιρετικό CMS με κάποιες δυνατότητες για blogging αλλά δεν είναι φτιαγμένο γι αυτή τη δουλειά. Για σχόλια, ας πούμε, χρειάζεσαι εξωτερικό component (αυτά μέχρι την 1.1.13, δεν έχω δει την 1.5).
  Επίσης δεν νομίζω να υποστηρίζει pingback και trackback και τα άλλα api. Και πάλι βέβαια μπορεί να υπάρχουν λύσεις γι αυτά με components τρίτων αλλά δεν είναι ασφαλής λύση.

 3. Lida

  Ενδιαφέρουσα είναι επίσης η συνεργασία με Vodaphone Live που βέβαια θα πρέπει να είναι τρελός κανείς για να χρησιμοποιεί με το κόστος χρέωσης για data της Vodaphone.

  Για όλες τις υπηρεσίες του Vodafone Live! δεν υπάρχει ογκοχρέωση.

Comments are closed.