Τα Creative Commons, o Lessig κι η διαφθορά

Σε μια βδομάδα ακριβώς ξεκινάει η λειτουργία των αδειών προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας Creative Commons και στην Ελλάδα. Το γεγονός γιορτάζεται με αντίστοιχη εκδήλωση (δείτε το banner στην αρχή των ποστ) στην οποία ομιλητής θα είναι ο ίδιος ο εμπνευστής τους, ο καθηγητής νομικής στο Στάνφορντ Λώρενς Λέσσιγκ .

Ο Λέσσιγκ είναι πια μυθική φιγούρα στο χώρο των πνευματικών δικαιωμάτων και η παρουσία του κάνει την εκδήλωση σίγουρα κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε. Τελευταία όμως εξέπληξε την κίνηση των υποστηρικτών των Creative Commons δηλώνοντας ότι από δω και μπρος θα εστιάσει τις προσπάθειές του σ’ ένα άλλο σκοπό: την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ευγενής σκοπός μεν, αλλά άγονος, θάλεγε κανείς, γιατί η διαφθορά έχει ηλικία όση κι η ανθρωπότητα. Τι έκανε τον Λέσσιγκ να πάρει αυτή την απόφαση;
Αυτή την απορία είχα κι εγώ μέχρι που είδα το παρακάτω βίντεο το οποίο κι εξηγεί με απλό τρόπο το γιατί αλλά, κυρίως, δείχνει τον τρόπο και τα μέσα για ένα νέο είδος ακτιβισμού για την καταπολέμηση της διαφθοράς που είναι μέσα στις σημερινές δυνατότητες των social media. Ας τον ακούσουμε καθώς αναπτύσσει τις θέσεις του στην Δανέζικη τηλεόραση.