Άδειες Creative Commons: η ελληνική επίσημη έναρξη

Η επίσημη πρώτη των ελληνικών (όπου ελληνικών δεν σημαίνει απλώς μεταφρασμένων, αλλά προσαρμοσμένων στο ελληνικό δίκαιο) αδειών πνευματικής ιδιοκτησίας Creative Commons έγινε σήμερα με μια εκδήλωση στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην οποία προσκεκλημμένος και κύριος ομιλητής ήταν o Lawrence Lessig, ο καθηγητής του Δικαίου του Πανεπιστημίου του Stanford που υπήρξε ο εμπνευστής και θιασώτης των αδειών αυτών.

Για την εκδήλωση, (το πρόγραμμα της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ) θα δείτε και θα διαβάσετε αρκετά τις επόμενες μέρες, μιας και είδα πολλούς να τη βιντεοσκοπούν (άκουσα μάλιστα ότι μεταδιτόταν με live streaming, αλλά δεν εντόπισα την σχετική διεύθυνση), αλλά κυρίως γιατί παρίσταντο αρκετοί bloggers και δημοσιογράφοι.

Για μένα, που την παρακολούθησα ως το διάλλειμα, ήταν μια ευκαιρία να δω από κοντά τον Lessig και να τον ακούσω να παρουσιάζει, αλλά και να ξανασυναντήσω πάνω από 20 φίλους και γνωστούς.

Για την παρουσίαση του Lessig, έχω να πω ότι με άφησε ενθουσιασμένο, όχι μόνο για το περιεχόμενο αλλά και για την εκτέλεσή της: απόλυτος συγχρονισμός λόγου και εικόνας (=.ppt) σε βαθμό που αναρωτιόμουν πόσες φορές την είχε προβάρει ή εκτελέσει στο παρελθόν. Αλλά και δομή και μορφή τέτοια που να μιλάει σε ένα μεγάλο κοινό, εξοικειωμένο με τις συμβάσεις των ιντερνετικών συντομογραφιών (π.χ. 4u = for you), καθώς και την αισθητική και την κουλτούρα του.

Εν συντομία, το διάγραμμα της παρουσίασης είχε ως ακολούθως: Ξεκινούσε με μια αναφορά στο κινηματογραφικό έργο Awakenings, και στην περίπτωση της επιδημίας εγκεφαλίτιδας που έπληξε ομάδα ανθρώπων την δεκαετία του 20. Αυτοί οι άνθρωποι έμειναν σε κώμα για σαράντα ολόκληρα χρόνια, μέχρι το 1969 όπου χάρι στην επίδραση ενός φαρμάκου (του L-Dopa, το οποίο χορήγησε στους ασθενείς ο γιατρός και συγγραφέας του Awakenings, Oliver Sachs) ξύπνησαν κι επανήλθαν για μικρή περίοδο στην κατάσταση της κανονικής συνειδητότητας, για ξανακυλήσουν οριστικά στην ασυνειδησία.

Το παράδειγμα αυτό χρησίμευσε σαν πρότυπο για ένα σχέδιο (pattern) για την ελευθερία στις διάφορες μορφές κουλτούρας: υπάρχει στην αρχή μια κατάσταση ελευθερίας (πριν αρρωστήσουν), μετά ένα ‘κλείδωμα‘ (όταν αρρώστησαν), ένα ‘ξεκλείδωμα δηλ. μια επαναφορά στην ελευθερία (όταν συνήλθαν) και τελική επάνοδος στο ‘κλείδωμα‘ (όταν επανέκαμψε η ασθένεια). Συγκεκριμένα, έδειξε την ύπαρξη του pattern στα πνευματικά δικαιώματα που αφορούν στον τύπο, το ραδιόφωνο και το internet. Η τρίτη περίπτωση είναι εν εξελίξει και για να μην υπάρξει οριστικό κλείδωμα της δημιουργικότητας όπως στις δύο προηγούμενες, ‘έδεσε’ την αναγκαιότητα της ύπαρξης των αδειών Creative Commons.

Η παρουσίαση διανθιζόταν από ηχητικά και οπτικά (=βίντεο) παραδείγματα της νέας δημιουργικότητας που έχει φέρει η ψηφιακή εποχή με την μορφή των remix, κι εξηγούσε τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των νόμων του copyright στην νέα αυτή δημιουργικότητα.

[Update: O kbee κράτησε πιο λεπτομερείς σημειώσεις κι έχει κάνει ένα σχετικό ποστ. Μέχρι να κυκλοφορήσει το βίντεο, ενημερωθείτε από δω.]

Στο βάθος της, την ομιλία θα την χαρακτήριζα πολιτική, χωρίς συγκεκριμένο κομματικό χαρακτήρα, γιατί πάντα η έννοια της ελευθερίας και των ελευθεριών, ανεξαρτήτως πεδίου εφαρμογής, έχει διαφορετική έκταση, ανάλογα με την πολιτική θεωρία κάτω από την οποία εξετάζεται.

Παραθέτω εδώ ένα μικρό βίντεο από την εισαγωγή της ομιλίας του Lessig, κι ελπίζω να κυκλοφορήσει ολόκληρη κάπου, είτε σαν power point είτε σαν βίντεο.

Ένα άλλο γεγονός που τράβηξε την προσοχή, ήταν η παρουσία ενός OLPC ανάμεσα στο ακροατήριο. Η κάτοχος του, που εργάζεται στον οργανισμό για το OLPC σαν νομικός, το έφερε μαζί της στην Ελλάδα από τη Βοστώνη, και έτσι πολλοί είχαμε την ευκαιρία να το περιεργαστούμε και να το φωτογραφίσουμε κατά το διάλειμμα.

Αν σαν bloggers, καλλιτέχνες, επιστήμονες, εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί ή γενικώτερα δημιουργοί πνευματικού περιεχομένου, δεν είστε εξοικειωμένοι με τις άδειες Creative Commons, τώρα είναι μια καλή αφορμή για να το κάνετε .

8 thoughts on “Άδειες Creative Commons: η ελληνική επίσημη έναρξη

 1. Pingback: NYLON » Archive » Creative Commons event: τι κρίμα που τόχασα.

 2. coolplatanos

  Πολύ καλή παρουσίαση! Εγώ δεν ξέρω τόσο καλά αγγλικά και έπιασα την ουσία μεν, αλλά όχι με ακρίβεια, διότι ήρθα αργά και δεν πήρα χαμπάρι ότι υπήρχαν ακουστικά μετάφρασης. Θα γράψω ίσως κάτι αύριο από την σκοπιά των patterns και πως λειτούργησε στη δική μου αντίληψη και θα κάνω παραπομπή εδώ για το πλήρες ρεπορτάζ…

 3. Pingback: vrypan|net|weblog » η εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας των CC licenses στην Ελλάδα

 4. Pingback: xBlog.gr » Blog Archive » Creative Commons στην Ελλάδα

 5. editor

  Παρεβρέθηκα και εγώ στην ομιλία του κ. Lessig.
  Απόσπασμα από την ομιλία του ανέβασα εδώ

 6. george tziralis

  Αναφορικά με τον συγχρονισμό του προφέσσορα, και χωρίς να επιχειρώ μείωση των αυταπόδεικτων ικανοτήτων του στο performing, αναφέρω ότι το keynote της apple (αντίστοιχο του powerpoint), δίνει τη δυνατότητα στον ομιλητή να βλέπει στην οθόνη του laptop του και την επόμενη διαφάνεια από αυτή που προβάλλεται κάθε στιγμή, γεγονός που διευκολύνει εν πολλοίς ακριβώς την επίτευξη της απόλυτα συγχρονισμένης ροής εικόνας και λόγου.

 7. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Ανωνυμία, αρχιτεκτονική και ελληνοφρένεια

Comments are closed.