Uploads: Stairway to heaven

Σ’ ένα μπλογκ που έχω ανακαλύψει τελευταία, διάβασα ένα οργισμένο μεν, πολύ ενδιαφέρον δε ποστ με θέμα: Why are web uploads so painful?

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί ενώ οι ‘ουρανοί’ είναι ανοιχτοί για κατέβασμα μεγάλων αρχείων, όταν προσπαθείτε να ανεβάσετε εκείνο το 5λεπτο ρημαδοβιντεάκι από τις διακοπές σας στο Youtube πρέπει να περιμένετε μισάωρα; Ναι, ναι, ξέρω. Ασύμμετρο DSL λέγεται. 1024 κάτω, 256 πάνω, πχ. Αλλά γιατί;

Downloads

Μα γιατί η απόφαση για ADSL δεν ελήφθη έχοντας κατά νου τα social media, τους ενεργούς netizen, που παράγουν φρέσκο περιεχόμενο συνεχώς, αλλά τον υπνωτισμένο surfer καταναλωτή, που κάποια από τα τόσα ΜBytes που ‘βουτάει’ από τα torrents, ελπίζουμε να τον κάνουμε να τα πληρώσει (χρυσά ακόμα καλύτερα). Που ζητάει από το ιντερνετικό συννεφάκι και δεν δίνει πίσω παρά μόνο ψιχία.

Αυτή η θεώρηση των πραγμάτων χωλαίνει πλέον. Μήπως θάπρεπε να αλλάξει η ασυμμετρία προς το καλύτερο; Εντάξει 1:1 μπορεί να μη χρειάζεται ακόμα, αλλά τι θα λέγατε για 2:1, αντί για 4:1;

7 thoughts on “Uploads: Stairway to heaven

 1. Νικόλας

  Λίγο άστοχος ο συλλογισμός σου. Η απόφαση για το ADSL δεν λύφθηκε με γνώμωνα πώς θα καλύψουν τον τελικό χρήστη, αλλά πώς θα κάνουν καλύτερη χρήση του bandwidth τους. Μη τρελαθούμε!

  Αν θές να πείς ότι οι περισσότεροι surfers είναι άβουλα όντα, τότε γνώρισες το Internet μετά το 2004!!! Δηλαδή τί νομίζεις, ότι περιμέναμε τον O’Reilly να μας βαφτίσει την μετα-dotCom εποχή web2.0 ή το del.icio.us να ξανα-ανακαλύψει το social bookmarking για να αποκτήσουμε social συνείδηση στο Internet.
  Από αρχαιοτάτων ετών υπάρχουν Forums (τότε ονομαζόντουσαν BBS) και social content (το λέγαμε public domain).

  Είτε συμφωνείς είτε διαφωνείς με τα παραπάνω, το “παράδειγμά” σου με το ADSL είναι εντελώς άστοχο!

 2. nikan

  @Nikolas Στα σχόλια καλό θα ήταν να διαχωρίζεις την κρίση γι αυτό που λέει κάποιος, με την κρίση για το τι νομίζεις ότι είναι, απλά και μόνο γιατί κινδυνεύεις να γελειοποιηθείς.
  Σεβαστή η άποψή σου για το ADSL και τις αποφάσεις που οδήγησαν σ’ αυτό, αλλά να λες σε κάποιον που ειναι 47 χρονών και έχει 20 χρόνια στην πληροφορική ότι ανακάλυψε το ιντερνετ μετά το 2004, μάλλον για σαχλαμάρα ακούγεται.
  Και για τα BBS και βέβαια υπήρχαν, αλλά τι θες να πεις, ότι είχε καμιά σοβαρή κοινωνική επίδραση η ύπαρξή τους; Ο κοινωνικός ιστός είτε το θέλουμε είτε όχι, είναι θέμα μεγάλων αριθμών κι όχι τεχνολογιών, κι αυτοί (οι αριθμοί) μόνο τελευταία εμφανίστηκαν.

 3. lexx

  Μου αρέσουν αυτοί οι συλλογισμοί. Αμφισβητώντας τα δεδομένα(τα σίγουρα) και αναλύοντας τα από μια άλλη πλευρά αγγίζεις την φιλοσοφία. Το θέμα είναι πόση φιλοσοφία χωράει στο bandwidth. Δεν έχω απάντηση ούτε στο ερώτημα σου αλλά ούτε και στο δικό μου nikan αλλά αυτό το βιντεάκι των διακοπών και μένα με βασάνισε. 🙂

 4. nikan

  @lexx Το ερώτημα είναι προβοκατόρικο αλλά όχι τελείως φιλοσοφικό. Υπάρχει και Symmetric DSL, και μάλιστα τουλάχιστον ένας πάροχος το προσφέρει και στην Ελλάδα. Γιατί δεν πηγαίνουμε εκεί όλοι; Γιατί για να επενδύσουν οι εταιρείες σε αντίστοιχες υποδομές πρέπει να έχουν λόγους, δηλ. πρέπει να χρειάζονται οι χρήστες το upstream. Και σαφώς μέχρις στιγμής δεν το χρειάζονταν, τουλάχιστον γενικευμένα. Αυτό που λέω είναι ότι η κατάσταση έχει αρχίσει να αλλάζει λόγω π.χ. πραγμάτων όπως το Youtube.

 5. Νικόλας

  @nikan: Γιατί πιστεύεις ότι τώρα έχουν κοινωνική επίδραση;! Είσαι ρομαντικός τότε και επειδή γουστάρω τους ρομαντικούς, συντάσσομαι μαζί σου! 🙂

  BTW. πού να ξέρω πόσο χρονώ είσαι; εδώ δεν ξέρω ποιός είσαι! Υπερθεμάτιζα στο σχόλιό μου!

 6. nikan

  @nikolas κοινωνικός ιστός (=social web) δεν σημαίνει αυτόματα κοινωνική επίδραση. Απλά σημειοδοτεί τη δημιουργία περιεχομένου από χρήστες. Δεν πιστεύω να αμφισβητείς ότι υπάρχει άπειρο τέτοιο περιεχόμενο πια… Υπάρχει όμως και κοινωνική επίδραση αλλά το να στο τεκμηριώσω ξεφεύγει από τα όρια σχολίου

 7. Νικόλας

  @nikan: Σίγουρα, καμία σχέση το user generated content του σήμερα από το αντίστοιχο του 1993, αριθμητικά και ως πρός τη ποικιλία του. Γιατί αναλογικά αν το δούμε, θα έλεγα ότι οι τότε χρήστες ήταν περισσότεροι ενεργοί και παρήγαγαν περισσότερη πληροφορία από ότι σήμερα. Απλά τότε ήταν εξειδικευμένη στο ευρύτερο αντικείμενο της πληροφορικής. Τώρα πλέον, υπάρχουν όλα τα θέματα. Θα έλεγα λοιπόν, ότι σήμερα κυκλοφορούν περισσότερα βόδια στο Internet από ότι το 1993.

Comments are closed.