Microblogging

Update: Αν δεν είναι αυτό συμπτωσάρα τότε τι είναι; Μια φορά και μόνη γράφω για το microblogging και την επόμενη αναγγέλεται η εξαγορά του Jaiku από τη Google. Δείτε την ανακοίνωση από τη Jaiku εδώ. Κι έτσι σύντομα όλοι όσοι έχουν Google/Blogger account θα βρεθούν στον κόσμο του microblogging χωρίς να χρειάζονται νέες εγγραφές κτλ. Αν θυμηθούμε τι σήμαινε η εξαγορά του Blogger από τη Google μπορούμε να φανταστούμε την ανάλογη επίδραση κι αυτής. Σημαντική εξέλιξη και αξίζει ένα ιδιαίτερο μελλοντικό σχολιασμό.


Το microblogging είναι ένας τομέας των social media/social networks που τώρα αρχίζω να ανακαλύπτω. Κι όταν λέω ανακαλύπτω, εννοώ τις πιο ενδιαφέρουσες εκφάνσεις του.

Αλλά ας κάνουμε ένα βήμα πίσω για χάριν όσων ακούν τον όρο πρώτη φορά. Σαν microblogging ορίζεται η καταγραφή σκέψεων, περιγραφή καταστάσεων και συναισθημάτων, σε πολύ σύντομο κείμενο (περίπου όσο ένα SMS) και δημοσίευσή του σε υπηρεσίες που έχουν δημιουργηθεί γι αυτό το λόγο (όπως Twitter, Jaiku, Pownce, το ελληνικό Live Sync κτλ) ή σε social networks με τη μορφή status update (π.χ. Facebook).

Στο twitter (και στα όμοιά του, κι από δω και στο εξής όταν λέω twitter θα αναφέρομαι σε όλα) καλείται ο χρήστης να απαντά με τα micropost του στο ερώτημα “Τι κάνεις τώρα;”. Οι ενημερώσεις αυτές όλων των χρηστών δημοσιεύονται σ΄ ένα billboard με την χρονολογική σειρά που καταχωρούνται, κι όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, και πολλές είναι, και σε διαφορετικές γλώσσες, πράγμα που κάνει ανέφικτη/αδιάφορη την παρακολούθησή τους. Αυτό είναι που έχει δημιουργήσει και τις περισσότερες αρνητικές κριτικές για το microblogging. Αποτελεί όμως παρεξήγηση της λειτουργίας του.

Στο facebook (και τα όμοιά του, κι από δω και στο εξής όταν λέω facebook θα αναφέρομαι σε όλα) ο χρήστης ενημερώνει την κατάστασή του, άρα το τι κάνει, που είναι κτλ. Δεν υπάρχει όμως γενικός πίνακας που να φαίνονται όλες οι ενημερώσεις όλων των χρηστών (ή τουλάχιστον δεν τον έχω ανακαλύψει).

Σ’ όλες τις υπηρεσίες συναντάμε μερικά κοινά χαρακτηριστικά: μπορεί κανείς να βλέπει τις ενημερώσεις του ομαδοποιημένες, σαν ένα μπλογκ. Στο twitter μπορεί να ‘συνάπτει σχέσεις’ , δηλαδή να επιλέγει ποιών τις ενημερώσεις θα παρακολουθεί, και να βλέπει ποιοί των παρακολουθούν. Στο facebook δημιουργεί κανονικές λίστες φίλων και βλέπει με χρονολογική σειρά το status update τους.

Συναντάμε επίσης και μερικά κοινά τεχνικά χαρακτηριστικά: οι ενημερώσεις έχουν το δικό τους feed, όπως και στο κανονικό blogging. Οι ενημερώσεις των φίλων επίσης. Μπορεί κανείς εύκολα να συνδιάσει blogging και microblogging με ένα widget στο blog του όπου θα φαίνονται οι ενημερώσεις από το twitter.

Οι ενημερώσεις μπορούν να μας ακολουθήσουν στον Instant Messenger ή στο κινητό μας κι εδώ έχουμε μια νέα διάσταση σε σχέση με το blogging, γιατί μπορεί κανείς να στέλνει ενημερώσεις από παντού, πράγμα ανέφικτο για το blogging.

 

Αν προσπαθήσει να συγκρίνει κανείς το microblogging με το blogging, παρατηρεί μια μετατόπιση στο χρονικό ορίζοντα. Στο blogging o συνήθης χρόνος αναφοράς είναι το σήμερα, ενώ στο microblogging το τώρα, η στιγμή. Από τη χρονική και μόνο αυτή διαφορά δικαιολογείται κι η διαφορά του μεγέθους στις ενημερώσεις.

 

Η πρώτη μου αντίδραση και στο twitter και στο facebook ήταν αρνητική. Στο μεν twitter γιατί έτσι όπως παρουσιάζεται σαν υπηρεσία, μοιάζει για κάτι ανούσιο και κουτσομπολίστικό. Στο δε facebook, γιατί επιπλέον κάνει κανείς δημόσιο ένα μεγάλο αριθμό προσωπικών δεδομένων.

Για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα παρακολουθούσα και τις δύο υπηρεσίες επειδή ήθελα να καταλάβω τι ήταν αυτό που έχει συντελέσει στην επιτυχία τους, χωρίς να βρίσκω άκρη.

Τελικά, αρχίζω να βλέπω ένα φως στην άκρη του τούνελ. Και μαζί μ’  αυτό να τους αποδίδω μια αξία. Σ΄αυτό έχει συντελέσει το γεγονός ότι οι χρήστες είναι απείθαρχο από φύση κι έτσι οι ενημερώσεις που βλέπει κανείς στο microblogging ξεφεύγουν πολλές φορές από το αυστηρά προσωπικό κι αφορούν τρέχουσα επικαιρότητα, συμβάντα τα οποία παρακολουθεί κανείς, άλλες ενέργειες του (π.χ. το ανέβασμα ενός ποστ ή μια φωτογραφίας μπορεί να δημιουργήσει μια ενημέρωση στο twitter). Και βέβαια να γίνεται διάλογος, κρυφός ή φανερός. Έτσι αυτές οι υπηρεσίες γίνονται ότι τις κάνουμε εμείς κι όχι ότι προέβλεψαν οι δημιουργοί τους.

Θα προσπαθήσω να περι
γράψω τι είναι αυτό που βρήκα ενδιαφέρον μ’ ένα παράδειγμα. Ένας από τους ανθρώπους που παρακολουθώ στο Twitter είναι ο Dave Winer. Από όσα γράφει στο twitter κι όχι στο blog του, έχω σχηματίσει κατ’ αρχήν μια εικόνα για το τι άνθρωπος είναι. O Winer εμπλέκεται συχνά πυκνά σε τεχνολογικά ‘πειράματα΄ και τα περιγράφει στο blog του, όπως και τις γενικώτερες σκέψεις του για τις εξελίξεις στην τεχνολογία. Στο twitter όμως γράφει και για πολιτικά ζητήματα (από τις ειδήσεις που ακούει ή βλέπει), αθλητικά, εντυπώσεις από τα ταξίδια του (εννοείται καθοδόν) κ.α.

Οι δύο όψεις του ίδιου ανθρώπου συμπληρώνονται. Η πιο ανθρώπινη πλευρά του twitter σε βοηθάει να σταθμίσεις την πιο επαγγελματική του blogger. Συνήθως δε η μια προαναγέλλει την άλλη.

Άρα, για να μπορέσει κανείς να βρει σημείο αγκίστρωσης, κεφαλαιώδους σημασίας  είναι

 • με ποιους θα σχετιστεί
 • και τι είδους ενημερώσεις θα επιλέξει.

Το είδος των ενημερώσεων μπορεί να καθορίσει το με ποιούς θα σχετιστεί. Τα πάντα εξαρτώνται από τον ευρύτερο πνευματικό ορίζοντα του καθενός. Που εστιάζεται το ενδιαφέρον μου; Στα κοσμικά; Ε, δεν θα επιλέξω να παρακολουθώ ένα technoblogger στο twitter. Το ίδιο όμως δεν ισχύει και για το blogging; Διαβάζουμε κι ενημερωνόμαστε με βάσει συγγένειες κι ενδιαφέροντα.

Το microblogging μπορεί από τη φύση του να έχει κάποιο suspense. Γιατί, παίρνουμε σε δόσεις την αντίδραση κάποιου σ’ ένα πρόβλημα, την προσπάθειά του να το λύσει και, τελικά,  το αποτέλεσμα.

Για να υπάρξει ενδιαφέρον, όπως και στο blogging, πρέπει να υπάρχει μια συνέπεια στις ενημερώσεις. Και βέβαια ένα μέτρο στο ποιούς παρακολουθείς.

Αν για το blogging το ‘κανονικό’  είναι μερικές φορές τη βδομάδα, για το microblogging είναι κάποιες φορές τη μέρα.

Η πληροφορία έρχεται με τη μορφή link τις περισσότερες φορές (π.χ. είδα αυτό εκεί, ο τάδε λέει αυτό, έγραψα γι αυτό το θέμα, κτλ), μιας και δεν υπάρχει χώρος για πλήρη τοποθέτηση σε ένα θέμα.

Όπως και στο blogging, ένας μεγάλος αριθμός ενημερώσεων συνθέτει μια εικόνα για αυτόν που τις παρέχει.

Ήθελα να τα γράψω αυτά, περισσότερο για να βάλω σε τάξη τις σκέψεις μου αλλά και για να προκαλέσω κάποια συζήτηση, γιατί η συζήτηση τελικά είναι που ολοκληρώνει την όποια θεματική ανάλυση στο blogging…

 

ΥΓ. Ο λογαριασμός μου στο twitter είναι http://www.twitter/nikan

 

3 thoughts on “Microblogging

 1. Nikos

  Ωραίος.

  Δε μας είπες και ποιός είναι ο λογαριασμός σου στο SYNC Live….

  🙂

 2. nikan

  @Nikos Ζηλιάρη! Το twitter το δίνω γιατί έχω και την εικόνα παραπάνω, αλλιώς θάπρεπε να δώσω και Jaiku και Live και facebook και you name it…

 3. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » thumble.me: Νέο ελληνικό microblogging

Comments are closed.