ΕΡΤ και Creative Commons: μήπως θα ‘πρεπε;

Διαβάζω πως ένα γερμανικός δημόσιος ραδιόφωνικος σταθμός αποφάσισε να διαθέτει το περιεχόμενό του με άδεια Creative Commons και σκέφτομαι. Γιατί αλήθεια η ΕΡΤ δεν κάνει το ίδιο; Όχι, δεν εννοώ πως πρέπει ξαφνικά να το παίξουν προοδευτικοί και τέτοια, αλλά πως διάολο κρατάει τα πνευματικά δικαιώματα για κάτι που χρηματοδοτεί ο Ελληνικός Λαός; Δεν του ανήκει δικαιωματικά (του λαού); Δεν θα ‘πρεπε ο οποιοσδήποτε από μας να μπορεί να χρησιμοποιήσει για μη κερδοσκοπικούς σκοπούς υλικό της ΕΡΤ; Δεν το έχει κατά κάποιο τρόπο πληρώσει; Η ΕΡΤ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πληρώνω χρόνια κάτι τέτοιο δεν είναι;
Αλλά ας μη το δούμε μόνο από τη γκρινιάρικη πλευρά. Φαντάζεστε τη δημιουργικότητα μπορούσε να συνδαυλίσει η διάθεση όλου αυτού του υλικού των 40 χρόνων;
Υπάρχει βέβαια η προσπάθεια ψηφιοποίησης μέρους του υλικού της ΕΡΤ, που καθώς εντάσσεται στο μέτρο 1.3 του Γ’ ΚΠΣ σημαίνει ότι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμο, αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο με το να είναι διαθέσιμο για αντιγραφή, αναπαραγωγή και ανάμιξη (remixing). Τελικά τι σημαίνει Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση;
Ότι ελέγχεται από τους μηχανισμούς του δημοσίου ή ότι παράγει ένα δημόσιο αγαθό;

Σημ. Επειδή αγνοώ το νομικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΡΤ μπορεί να λέω και βλακείες. Αν γνωρίζει κανείς κάτι περισσότερο, ας μας διαφωτίσει.

7 thoughts on “ΕΡΤ και Creative Commons: μήπως θα ‘πρεπε;

 1. cosmix

  Δεν έχεις καθόλου άδικο ούτε είναι παράλογη η σκέψη σου, όμως αμφιβάλλω εαν θα φτάσουμε σύντομα σε αυτό το σημείο στη χώρα μας για τους γνωστούς και δύσκολα αμφισβητίσιμους λόγους. Ιδιαίτερα η ΕΡΤ κάνει πολύ λίγα ώστε να μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ‘δημόσια’ τηλεόραση σε σχέση με τους αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού.

  Τώρα, οι Γερμανοί σε καμία περίπτωση δεν θα είναι οι πρώτοι. Το 2004 το BBC ξεκίνησε δοκιμαστικά τη διάθεση εκατοντάδων προγραμμάτων, μέρους του αρχείου ήχου και κινούμενης εικόνας του υπό το πρόγραμμα ‘Creative Archive’ και άδεια Creative Licence που είναι βασισμένη στην άδεια Creative Commons Share Alike Non Commercial. Η πιλοτική φάση τελείωσε το 2006. Η σχετική σελίδα είναι εδώ ενώ η ανακοίνωση τύπου βρίσκεται εδώ.

 2. vrypan

  Όχι Νίκο, δεν είσαι παράλογος. Είναι κάτι που έχω προτείνει και εγώ (δεν είναι αυτό το πειχείρημα ότι δεν είσαι παράλογος:-) αρκετές φορές.

  Εγώ μάλιστα θα ήθελα να δω μία άδεια που να επιτρέπει ΚΑΙ την εμπορική εκμετάλλευση, χωρίς κόστος. Ας κάνουμε ένα βήμα ώστε η παραγωγή αντίστοιχου content στην Ελλάδα (ή με θέμα την Ελλάδα) να είναι πιο φθηνή. Να προτιμάει π.χ. ο Γάλλος να κάνει ντοκυμαντέρ για την Ελλάδα αντί για την Ιταλία ή την Τουρκία γιατί θα ξέρει ότι για την Ελλάδα υπάρχει πολύ ελέυθυερο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιήσει εύκολα.

  Δεν λέω CC-Attribution απαραίτητα. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί, στο πώς κάνεις το attribution, στο ότι ίσως να χρειάζεται να κάνεις κάπου ένα registration και να αναφέρεις τί χρησιμοποιείς κ.λ. Αλλά με αυτή την λογική.

 3. Sofia

  Το BBC ήδη έχει μπει σε διαδικασία digitalisation (τί είπα πάλι) όλου του αρχείου του με τη λογική ότι είναι αγαθό το οποίο ανήκει στον χρηματοδότη.

  Ήδη η πλειοψηφία των τηλεοπτικών προγραμμάτων και ραδιοφωνικών εκπομπων είναι διαθέσιμα real time αλλά και για download λίγο αργότερα.

  Βέβαια στη Βρετανία το μοντέλο είναι διαφορετικό και πληρώνουμε ‘άδεια τηλεόρασης’ που είναι τελείως διαφορετικό από το να περνάει μέσα από άλλες εισφορές (βλέπε ΔΕΗ).

  Κάθε φορά που ζητάνε αύξηση της ταρίφας κάνουν εξαιρετικά μεγάλη προσπάθεια να πείσουν και να αποδείξουν γιατί είναι υπηρεσία κοινής ωφελείας.

  Αλλά αυτά είναι όνειρα θερινής νυκτός για την ΕΡΤ.

 4. nikan

  @όλους άκουσα ότι η Ραδιοφωνία έχει πολύ καλό αρχείο και το έχει ψηφιοποιήσει και σε μεγάλο βαθμό, σε αντίθεση με την τηλεόραση που έχει ήδη καταστρέψει μεγάλο μέρος του αρχείου. Ανεπιβεβαίωτα βέβαια…

 5. coolplatanos

  Μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού αρχείου είχα ακούσει ότι “μεταφέρθηκε” από επιτήδειους στα ιδιωτικά κανάλια όταν πρωτοδημιουργήθηκαν.

 6. Pingback: ΕΡΤ ARCHIVE για την ΕΡΤ και μόνο « We are not alone

 7. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Ο αντίλογος για το αρχείο της ΕΡΤ

Comments are closed.