OLPC: Δώσε ένα πάρε ένα … αλλά γρήγορα γιατί εξαφανίζονται


Διαβάζω πως το πρόγραμμα για το ΧΟ Laptop (OLPC) “Give One, Get One (ή g1g1)” ξεκίνησε στην Αμερική και από την πρώτη μέρα κάλυψε ήδη τρεις μέρες του στόχου. Με το πρόγραμμα “Give One, Get One”, ο αγοραστής πληρώνει δύο laptop αλλά παίρνει μόνο το ένα. Το άλλο πάει σε κάποιο παιδί του τρίτου κόσμου. Η τιμή και για τα δύο είναι 400 Δολ. δηλ. 265 Ευρώ, λιγότερο από τα μισά λεφτά που έδωσα για το N95. Το ποσό είναι λογικό και θα το έδινα ευχαρίστως για να αποκτήσω τη φοβερή αυτή μηχανή, αλλά και για να την αποκτήσει κάποιο παιδάκι που δεν θα δω ή γνωρίσω ποτέ. Γιατί ή πότε θα γίνει το ίδιο και στην Ευρώπη;

13 thoughts on “OLPC: Δώσε ένα πάρε ένα … αλλά γρήγορα γιατί εξαφανίζονται

 1. Oneiros

  Θέλω κι εγώ g1g1 OLPC, αλλά φαντάζομαι ότι έτσι πως πάει το πράγμα, μόνο στο ebay θα βρω, αν είμαι τυχερός.
  Αυτό το “not for overseas / only for US residents” ακόμα στοιχειώνει την υποτιθέμενη παγκοσμιοποίηση. Πχ. η συνδρομή στο Wired τις προάλλες κόστιζε 15$ στους αμερικανούς και 70+ στους ευρωπαίους, κι αναρωτιόμουν πόσο δύσκολο θα ήταν για την Conde Nast ν’ ανοίξει ένα πιεστήριο και στην Ευρώπη, με τόση κυκλοφορία που της κάνουμε.

 2. Μάκης Αλετράς

  Και άν αναρωτιέσαι πότε θα γίνει αυτό στην Ευρώπη καλύτερα να μην σκεφτείς καν πότε μπορεί να γίνει αυτό στην Ελλάδα….
  Δυστυχώς εδώ έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε (Χωρισμός Ρούλας, Εκλογές ΠΑΣΟΚ, “Παράσταση” Ζωνιανών κτλ..)

 3. Γιάννης Νούσης

  Παρόλο που είμαι τρελός γκατζετάκιας μπορώ να πω ότι η προσπάθεια του OLPC δεν με αγγίζει ιδιαίτερα. Τη στιγμή που υπάρχουν άλλοι φιλανθρωπικοί σκοποί που θα δώσουν πιο βασικά πράγματα στα παιδιά όπως τροφή και εμβόλοια μάλλον το βρίσκω δύσκολο να συμμετάσχω σε αυτό. Δεν διαφωνώ βέβαια ότι μέσα από την παιδεία θα μπορέσουν να αναπτυχθούν η τριτοκοσμικές χώρες αλλά όπως και να το κάνεις αν δεν είχες να φας μάλλον θα πούλαγες το νέο σου gadget για δύο φέτες ψωμί.

 4. Oneiros

  Ας μην τα ισοπεδώνουμε όλα, Μάκη, ο νεο-γκαγκστερισμός σε κάποιες περιοχές της Κρήτης (και όχι μόνο) είναι απόλυτα σοβαρό θέμα για να ασχοληθούμε.

 5. tsimitakis

  Χαίρε Nikan. Δεν ξέρω αν αστόχησα στην αναζήτηση του email σου ή όντως δεν δημοσιεύεται, αλλά δεν κατάφερα μέχρι τώρα να το βρώ στο blog. Αν δείς αυτό το μήνυμα please mail me στο matthew στην kathimerini . gr Θέλω τα φώτα σου σε κάτι.
  Thanks

 6. markosthegnostic

  κι όμως η πρόσβαση στη γνώση είναι πια σαν την τροφή, και ειδικά στα παιδιά ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι

 7. Γιάννης Νούσης

  Δεν διαφωνώ καθόλου σε αυτό, το γράφω άλλωστε. Ωστόσο δεν συμφωνώ με τη λογική ότι οι τριτοκοσμικές χώρες έχουν ανάγκη από ένα laptop. Αν μου έλεγαν ότι το έχει ανάγκη ο Έλληνας μαθητής ο οποίος έχει εξασφαλίσει τα προς το ζειν αλλά δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσει πρόσβαση στην εκπαίδευση μέσω των νέων τεχνολογιών θα το καταλάβαινα. Αλλά είμαι σίγουρος πως κάποιος που δεν έχει να φάει ή κινδυεύει να πεθάνει από το πιο απλό πράγμα όπως η έλλειψη πόσιμου νερού το τελευταίο πράγμα που θα σκεφτεί να κάνει είναι να ανοίξει αυτό το laptop. Γι’ αυτό πιστεύω ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα βασικά προβλήματα και αργότερα να προχωρήσουμε στα επόμενα.

 8. nikan

  @Γιάννης Νούσης Απάντάω μόνο σε σένα γιατί εκφράζεις μια επιχειρηματολογία που ακούγεται αρκετά από τους πολέμιους του OLPC. Όντως αν κάποιος πεθαίνει στο Νταρφούρ ένα λαπτοπ δεν τον σώζει. Η πλειοψηφία όμως του τρίτου κόσμου δεν είναι σε λιμό αλλά σε φτώχια.
  Κι όπως λέει μια κινέζικη παροιμία, που την θυμάμαι στα αγγλικά:
  “Give a man a fish and he will not starve for a day. Teach him to fish and he will not starve for a lifetime”.
  Αυτή είναι η βασική απάντηση στο θέμα νομίζω: το OLPC είναι ένα παράθυρο στη γνώση για να μπορέσουν αυτά τα παιδιά να βρουν τρόπους να καλυτερέψουν τις συνθήκες ζωής τους. Υπάρχουν ευκαιρίες στον τόπο τους που δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν. Κι υπάρχει εκμετάλλευση που δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν.

 9. Γιάννης Νούσης

  @Nikan

  Ακριβώς αυτό πιστεύω και εγώ γι’ αυτό και τονίζω το “τριτοκοσμικό”. Με λίγα λόγια πιο κοντά βρίσκω την Ελλάδα ως target ενός τέτοιου campaign παρά το Νταρφούρ. Εντάξει ίσως η Ελλάδα είναι υπερβολή απλά θέλω να τονίσω ιδιαίτερα το ότι η προσπάθεια του OLPC δεν είναι ακριβώς για τις τριτοκοσμικές χώρες όπως τις έχει ο περισσότερος κόσμος στο μυαλό του.

  Βέβαια τώρα που διάβασα λίγο περισσότερο για το OLPC βλέπω ότι δεν πάει στις τριτοκοσμικές αλλά στις αναπτυσσόμενες χώρες:

  Απόσπασμα από το http://www.laptop.org/faq.el.html:
  “Αρχικές συζητήσεις έχουν διεξαχθεί με την Κίνα, Ινδία, Βραζιλία, Αργεντινή, Αίγυπτο, Νιγηρία και την Ταϊλάνδη.”

  Οπότε σίγουρα θα βοηθήσει μια τέτοια προσπάθεια.

 10. @ngel

  Νίκο, έχω έρθει σε επαφή με άτομα από το Project για να δωθεί και η δυνατότητα σε εμάς από την Ελλάδα να προσφέρουμε σε αυτό μέσω αυτής της προσφοράς!

 11. @ngel

  Το όνομά μου είναι Σπύρος 😉
  Θα σου στείλω λεπτομέρειες πολύ σύντομα 😉

 12. nikan

  @@ngel Σόρυ Σπύρο κι ευχαριστώ. Το ξέρω το όνομά σου, αλλά, βλέπεις, ου γαρ έρχεται μόνον 🙂

Comments are closed.