Open Social ή ποιός φοβάται το Facebook.

Updated:  Με Πριν και μετά την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται ακόμη ήδη όλοι οι τεχνομπλόγκερς μιλάνε για το Open Social, το API που θα δίνει την δυνατότητα να δημιουργείς εφαργογές για κοινωνικά δίκτυα (social networks) σαν κι αυτές που βλέπουμε στο Facebook (ξέρετε, βλακειούλες τύπου σε κερνάω, σε δαγκώνω, συγκρίνουμε γούστα κτλ αλλά κι εφαρμογές που γίνονται ported, όπως twitter, jaiku και τα δικά μας Sync live και Tumble.me.).
Ποιός είναι πίσω από το Open Social; Λίγο πολύ όλοι οι άλλοι πλην Facebook (και Microsoft μέσω αυτού) με την Google να ηγείται του χορού. Υπάρχει μάλιστα αρκετό κουτσομπολιό γύρω από τη στάση της Google απέναντι στο Facebook: Κάποιοι λένε ότι κορόιδεψε τη Microsoft πως ενδιαφερόταν για τη διαφήμιση στο facebook και την παρέσυρε στο deal των 240 Mio USD,  το facebook την ‘αδειαζει’ λέγοντας ότι κανένας δεν τους κάλεσε στο Open Social κτλ.

Ο τελευταίος που μπήκε στο χορό των υποστηρικτών του Open Social ήταν το MySpace.

Κι εμάς μας κόφτει αυτή η εξέλιξη; Μας κόφτει κατά κάποιο τρόπο.

Καταρχήν ποιούς “εμάς”;

Τους Έλληνες παρόχους ιστοτόπων κοινωνικών δικτύων και τους developers που ασχολούνται με το θέμα, τους κόφτει και τους παρακόφτει. Οι εφαρμογές ήταν αυτές που εκτόξευσαν το Facebook από τον Απρίλιο και μετά, και το έκαναν media darling.

Οι χρήστες μπορεί να γράφονται σε άπειρα social networks αλλά τελικά λίγα χρησιμοποιούν. Αυτά εξαρτώνται από τα social objects αλλά και την γενικότερη ελκυστικότητα και λειτουργικότητα που προσφέρεται. Αν το open social γίνει αφορμή για ενσωμάτωση χρήσιμων ή, τέλος πάντων, διασκεδαστικών εφαρμογών στα δίκτυα που είναι μέλη, σίγουρα θα έχουν λόγο να μείνουν.

Αν οι Έλληνες πάροχοι υιοθετήσουν το open social θα έχουν εν δυνάμει στη διάθεσή τους μια πλειάδα διεθνείς εφαρμογές που δεν υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει η τοπική αγορά. Το ζήτημα είναι, μπορούν;

Οι τρεις γηγενείς social network providers που γνωρίζω (joy.gr, zuni.gr και live.sync) μάλλον θα πάρουν θέση τις επόμενες μέρες. Αναμένουμε μ’ ενδιαφέρον. Ετσι Γιώργο, Γιάννη/Στέφανε και Νίκο; Οι λοιποί που έχουν στήσει τα δίκτυά τους σε κάποια πλατφόρμα τρίτων, εξαρτώνται από τις αποφάσεις αυτών των τρίτων.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι που βλέπουν από κάποια γωνιά το θέμα με ενδιαφέρον: οι διαφημιστές. Όσο πιο πολύ τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται ‘the place to be’, τόσο περισσότερο η on line διαφήμιση θα κινείται προς τα κει. Κι όπως έλεγα και στο τελευταίο podcast, με το API τα κοινωνικά δίκτυα γίνονται πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών. Ακόμα καλύτερα, γίνονται οι πλατφόρμες ανάπτυξης εφαρμογών. Προσφέρουν user authentication, εσωτερικά συστήματα messaging, και πάνω απ’ όλα τον κοινωνικό γράφο (Social Graph).

Αλλά για το θέμα του γράφου έπεται ιδιαίτερη αναφορά.

Για λεπτομέρειες για το open social τα δύο αναλυτικά ποστ του Mark Andreessen (1,2), τις σελίδες του API, και τη θέση του CTO του Flixter.

8 thoughts on “Open Social ή ποιός φοβάται το Facebook.

 1. John Tsevdos

  Πολύ καλό post. Μου φαίνεται ότι ο web 2.0/social media site πόλεμος έχει ήδη ξεσπάσει. Λες να οδηγήσει και σε καταρρεύσεις μετοχών κτλ.?

  Επίσης αυτά που γράφεις για τα ελληνικά site είναι πολύ ενδιαφέροντα, ωστόσο πιστεύεις πως θα έχουν το support που πρέπει? Προσωπικά πιστεύω πως έχουμε πολύ αξιόλογους ανθρώπους/developers στην Ελλάδα, αλλά χάλια managers και παροπιδικούς επενδυτές.

 2. lexx

  Δεν σου κρύβω ότι με τις σημερινές εξελίξεις περίμενα αυτό το post από σένα. Ήθελα να διαβάσω τη nikan άποψη :p.

  Νομίζω ότι το Open Social θα είναι buzz τους επόμενους μήνες.

 3. nikan

  @John Tsevdos Σ’ ευχαριστώ. Για πόλεμο μεταξύ των web2.0 sites μιλάς; Για καταρρεύσεις μετοχών δεν το πολυπιστεύω: τα περισσότερα web2.0 είναι εκτός χρηματιστηρίου. Όσο για το “πολύ αξιόλογους ανθρώπους/developers στην Ελλάδα” συφμωνώ αλλά δεν έχουμε πολλούς. Οι μάνατζερ είναι εντελώς εκτός αυτού του χώρου κι επενδυτές για τέτοια startups απλά δεν υπάρχουν

  @lexx Συμφωνώ ότι θα έχουμε πολύ buzz. Θα κάνω update το ποστ όμως γιατί κατά βάθος πιστεύω ότι ένα τετοιο API δεν πρέπει να προέρχεται από μια εταιρεία αλλά πρέπει να γίνει κάποιο διεθνές στανταρ.

 4. George Moschovitis

  Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Έχω πολλές απορίες όμως, ειδικά αυτό που λέει ότι αφήνει javascript και fbml.

  Btw, και στο facebook μπορείς να χρησιμοποιήσεις html. Απλά σαν επιπλέον βοήθεια (για να σου λύσει τα χέρια) σου παρέχει και το fbml, είναι κάτι σαν βιβλιοθήκη 😉

 5. John Nousis

  @Nikan,

  Δυστυχώς το Opensocial δεν έχει ανοίξει ακόμα στο ευρύ κοινό έτσι ώστε να υπάρξουν και άλλα sites containers. Το group για τους containers έχει πάρει φωτιά από το πρωί (http://groups.google.com/group/opensocial-container).

  Το SDK αναμένεται σύντομα πάντως και μάλιστα ένας software architect του hi5 είπε πως θα δώσει το mapping που έκαναν ως opensource για να διευκολύνει άλλους containers.

  Γεγονός είναι πως το OpenSocial στηρίζεται κάτα κάποιο τρόπο στη λογική των Google Gadgets οπότε το implementation θα είναι παρόμοιο.

  Αναμένουμε λοιπόν τις εξελίξεις! Χρήσιμο link για την περίπτωση είναι το http://code.google.com/apis/opensocial/container.html

 6. Pingback: Facebook Apps vs Open Social | Webz

 7. Stelios

  “Οι χρήστες μπορεί να γράφονται σε άπειρα social networks αλλά τελικά λίγα χρησιμοποιούν.” Σωστά, αλλά μάλλον χρησιμοποιούν αυτά στα οποία είναι γραμμένοι και οι φίλοι τους. Και αυτό έχει πολύ σημασία για το ελληνικό web που τώρα τελευταία αναπτύσσεται για το ποιό δίκτυο θα αποκτήσει τη μάζα (ο ένας φέρνει τον άλλο) και το open social είναι ευκαιρία να προσφέρουν τα ελληνικά δίκτυα εύκολα υπηρεσίες στους χρήστες τους που δεν θα μπορούσαν αλλιώς.

 8. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » mbr-11: Ψάχνοντας τον κοινωνικό γράφο

Comments are closed.