Το internet βγάζει Πρόεδρο;

RonPaulRevolution Κάτι πολύ ενδιαφέρον φαίνεται να συμβαίνει στην Αμερική. Ή, μάλλον, μια συγκυρία από πολλά ενδιαφέροντα: Ένας υποψήφιος για το χρίσμα, ο Ρεμπουμπλικάνος Ρον Πωλ, που λέει, και φαίνεται να πιστεύει, τα διαμετρικά αντίθετα απ’ ότι οι άλλοι υποψήφιοι, κατορθώνει να σπάσει ρεκόρ στην συγκέντρωση χρημάτων για τον προεκλογικό αγώνα, έχοντας σαν βασική πηγή τις συνεισφορές των ‘μικρών’ κυρίως και σαν μέσο το ίντερνετ, κι ειδικά τις Web 2.0 υπηρεσίες. 17 εκατομύρια δολ. ως τώρα, παρακαλώ.

Το θέμα είναι σημαντικό γιατί τα χρήματα είναι καθοριστικά για την εκλογή Προέδρου στην Αμερική (πηγαίνουν βασικά σε τηλεοπτική διαφήμιση). Κι ακριβώς επειδή είναι καθοριστικά, αποτελούν τον βρόγχο εξάρτησης των mainstream πολιτικών της υπερδύναμης. Προέρχονται από μεγάλους χρηματοδότες που αποβλέπουν να εξαργυρώσουν αυτή τη χρηματοδότηση με μετεκλογικές χάρες, ίσως πιο εκλεπτυσμένες από τις άγαρμπες δικές μας, αλλά εξ ίσου αποδοτικές. Η ρίζα της διαφθοράς όπως την έχει επισημάνει κι ο Lessig.

Τι σημαίνει η ιστορία Ρον Πωλ;

Βασικά τρία πράγματα:

 • Ότι η δύναμη των νέων μέσων, αρχίζει ισοφαρίζει την των παραδοσιακών.
 • Ότι η διάσπαρτη και ‘μικρή’ δύναμη των μικρών, μπορεί με τη βοήθεια των νέων μέσων να ‘συναθροιστεί’ και να γίνει υπολογίσιμη.
 • Ότι τα δύο παραπάνω μπορούν να ανατρέψουν το κατεστημένο πολιτικό σκηνικό.

Υπάρχουν πολλά αν ακόμα, πολύ wishful thinking μέχρι να συμβεί κάτι τέτοιο. Και βέβαια, δεν λέω τα παραπάνω υπονοόντας ότι ο Ρον Πωλ είναι ο καλός κι άλλοι οι κακοί. Καλός δεν είναι κανείς έτσι φωτογραφικά, όπως αρεσκόμαστε να αποδίδουμε χαρακτηρισμούς. Καλός αποδεικνύεται κανείς στο διηνεκές. Ο καλός δε Αμερικάνος Πρόεδρος πρέπει να μπορέσει να μείνει και .. ζωντανός.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε την πορεία του Ρον Πωλ, έστω κι αν πολιτικά υπάρχουν ελάχιστες ομοιότητες με τα εντός Ελλάδος τεκταινόμενα. Το θέμα δεν είναι ο υπόψήφιος, όσο οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί που απ’ ότι φαίνεται κερδίζουν.

(H Φωτογραφία είναι του Jayel Aheram από το Flickr)

5 thoughts on “Το internet βγάζει Πρόεδρο;

 1. coolplatanos

  Γενικότερα το ιντερνέτ έχει συντελέσει στην ανακατανομή εξουσίας σε περισσότερες μικρές ομάδες που παλαιότερα είχαν λιγότερη δύναμη. Ωστόσο ακόμα αυτό δεν έχει εδραιωθεί σε σταθερή βάση και φυσικά όχι όπου δεν έχει ακόμα τόσο ευρεία χρήση όσο στις ΗΠΑ. Προσωπικά θεωρώ πως με τον καιρό το μοίρασμα αυτό της πίτας της δύναμης και της εξουσίας θα εδραιωθεί, αλλά θα χρειασθεί και υπευθυνότητα από όσους διαχειρίζονται αυτή τη δύναμη νομίζω, ώστε να μην την χάσουν. Nikan ιστορικά η τάση -αν παρατηρήσει κανείς πανοραμικά την ιστορία -είναι η ανακατανομή εξουσίας ποσοτικά και ποιοτικά, αλλά αυτού του τύπου οι αλλαγές επειδή είναι δομικές αργούν να φανούν σε ένα μέσο όρο ζωής π.χ. 50 χρόνων…

 2. nikan

  @coolplatanos “Γενικότερα το ιντερνέτ έχει συντελέσει στην ανακατανομή εξουσίας ”
  Δεν νομίζω ότι να έχει πάρει έκταση αυτό. Τα πρώτα δείγματα μάλλον παρατηρούμε. Όσο για το πόσο θα πάρει, δεν ξέρω, γιατί το ίντερνετ μπορεί να λειτουργήσει σαν επιταχυντής. Οψόμεθα.

 3. coolplatanos

  Μιλάω με βάση άρθρο που είχα διαβάσει πριν φύγω από τη δουλειά μου σε οικονομική εφημερίδα που δεν αναφερόταν μόνο στην πολιτική όπως αναφέρεσαι εσύ εδώ, αλλά και σε θέματα συνολικότερα οικονομίας. Από τη μία μπορεί να δημιουργούνται μεγάλες εταιρείες εντός διαδικτύου, από την άλλη πιο εύκολα -και δεν μιλάω για τα ελληνικά δεδομένα- στήνει κάποιος πλέον μία επιχείρηση στο διαδίκτυο από όσο με τον παραδοσιακό τρόπο. Αυτό όμως αφορά επίσης ανακατανομή εξουσίας και δύναμης… Δεν θυμάμαι τώρα συγκεκριμένα στοιχεία του άρθρου για να τα παραθέσω, αλλά αυτή ήταν η αίσθηση που είχα όταν το είχα διαβάσει από συγκεκριμένες εταιρείες στις οποίες αναφερόταν.

 4. coolplatanos

  Αλλά θα συμφωνήσω ότι όντως δεν έχει πάρει ακόμα έκταση, ούτε έχει εδραιωθεί. Μιλάμε όντως για τα πρώα δείγματα. Το αν και κατά πόσο θα διατηρηθεί θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Είναι το ανάλογο του “κλειδώνω-ξεκλειδώνω” ελευθερίες που είχε αναφερθεί ο Λέσινγκ τότε στην ομιλία για τα creative commons. Προσωπικά όμως είμαι αισιόδοξη – αν και το πιθανότερο είναι πως δεν θα ζω όταν αυτό συμβεί…- ότι όντως θα αποκτήσει ευρύτερο χαρακτήρα αυτή η ανακατανομή εξουσιών και δύναμης λαμβάνοντας υπόψη προγενέστερες φάσεις της ιστορίας, η οποία σημειωτέον έχει σπειροειδή εξέλιξη… αν με “πιάνεις” τι ενννοώ…

 5. LaV

  Μπειτε RonPaul2008.com και μαθετε για το φαινομενο Ron Paul, κυριως για τις θεσεις και αποψεις του. Επιτελους ενας υποψηφιος στην Αμερικη προσφερει λυσεις πραγματικες, μετα απο πολλα χρονια!

Comments are closed.