Ευρωπαϊκό DRM; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

Στην αρχή ήταν η ΕΜΙ που συμμάχησε με την Apple για προσφορά DRM-free μουσικής. Έπειτα η Universal. Στο παιχνίδι μπήκαν κατόπιν οι ανεξάρτητες δισκογραφικές. To Amazon έφερε την Warner και τελευταία υποχώρησε η πιο σκληροπυρηνική Sony. Από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι το τέλος του 2007 η πώληση της μουσικής μεταμορφώθηκε οριστικά. Προς το καλύτερο. Γιατί όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε ένα πρόσφατο πάνελ ειδικών στο CES στο Las Vegas, το DRM (:Digital Rights Management)

..is not about piracy. AACS has been broken and stayed broken through 2007. It’s about controlling competition and eliminating disruptive innovation. If you want to play my content, I get to tell you how to build your player.

Κι ενώ είμαστε κάπου εδώ κι ο ταλαίπωρος καταναλωτής αναστενάζει λίγο με ανακούφιση, έρχεται η Ευρωπαϊκή Ένωση δια στόματος της Viviane Reding,επιτρόπου για την Κοινωνία της Πληροφορίας και τα Μήντια, και μας … στέλνει αδιάβαστους:

Europe’s content sector is suffering under its regulatory
fragmentation, under its lack of clear, consumer-friendly rules for
accessing copyright-protected online content, and serious disagreements
between stakeholders about fundamental issues such as levies and
private copying….We have to make a choice in Europe: Do we want to have a strong music,
film and games industry? Then we should give industry legal certainty,
content creators a fair remuneration and consumers broad access to a
rich diversity of content online

Δηλαδή τι ακριβώς δεν καταλαβαίνουν οι εταιρείες διανομής παραγωγής και διανομής μουσικής που το καταλαβαίνει τόσο καλά η Επίτροπος; Οκ, δεν μιλάει μόνο για μουσική η Επίτροπος αλλά μιλάει και για μουσική. Γιατί θα πρέπει να επινοήσει η Ευρώπη στάνταρ, να οδηγήσει νομοθετικά τις χώρες να τα εφαρμόσουν και τις εταιρείες να προσαρμοστούν τη στιγμή που οι τελευταίες είναι διατεθειμένες να μην διαθέτουν πλέον τη μουσική με DRM; Μήπως το όλο εγχείρημα είναι Defective By Design;

4 thoughts on “Ευρωπαϊκό DRM; Το άλλο με τον Τοτό το ξέρετε;

 1. Oneiros

  Τρελή οπισθοδρόμηση’ της πρέπει ένα μπανεράκι που θα ‘ναι όλο δικό της, της Reding. Η οποία λειτουργεί γενικά με διαφορά φάσης, όπως φαίνεται και στην περίπτωση του unbundling.
  Η, πολύ απλά, αν δε δεχτούμε το ξυράφι του Hanlon, τα καρτέλ του ψηφιακού περιεχομένου βρήκαν τρόπο για να επαναφέρουν το DRM απ’ το ..παράθυρο της κουζίνας, λαδώνοντας τη μαγείρισσα.

 2. Rodia

  Νομιζω οτι “ριχνει αδεια για να πιασει γεματα”. Με αλλα λογια βολιδοσκοπει για αντιδρασεις.

 3. Rodia

  Πριν απο λιγη ωρα ανακαλυψα οτι το esnips.com αφαιρεσε απροειδοποιητα ενα ασμα (μουσικη λατιν) που ειχα ανεβασει. Τα σχολια που υπηρχαν απο κατω τα μετεφερε στη σελιδα του προφιλ μου. Αυτα…
  Παρακολουθουμαστε αδερφια. Και πολυ στενα, μαλιστα.

Comments are closed.