Η διαδικτυακή συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στον τύπο

Με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σε εκτεταμένα άρθρα παρουσίασαν μεγάλες εφημερίδες τη χτεσινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα στους μπλόγκερς πράγμα το οποίο είναι αναμενόμενο αφού ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΝ δεν έχει δώσει (ακόμα) συνέντευξη σε μεγάλο μέσο. Στη διάρκεια της μίας ώρας και 23 λεπτών ο Τσίπρας έδωσε αρκετές ειδήσεις στους δημοσιογράφους και πολλά από τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης επισημάνθηκαν στα διάφορα άρθρα. Από τις πρωινές εφημερίδες, το Βήμα αφιέρωσε μεγάλο μέρος του άρθρου του στις κρίσεις (και κριτικές) του Τσίπρα στα άλλα κόμματα και τους πολιτικούς αρχηγούς και στα εσωκομματικά υποβαθμίζοντας σε σημαντικό βαθμό τις πολιτικές θέσεις του. Τυπική παρουσίαση κάνει το Έθνος, τουλάχιστον στην διαδικτυακή έκδοση, χωρίς να δώσει αφορμή να κρίνει την στάση του Τσίπρα. Η Ελευθεροτυπία είναι, παραδόξως, πολύ λακωνική στην παρουσίασή της, περιμέναμε περισσότερα από τον ανώνυμο αρθρογράφο για μία εφημερίδα που παραδοσιακά βρίσκεται κοντά στον ΣΥΝ. Τα ΝΕΑ από την άλλη, εξαντλούν το θέμα στην έννοια ότι ασκούν έμμεση κριτική τόσο στον Τσίπρα όσο και στο όλο project της διαδικτυακής συνέντευξης. Έτσι, εκτός από μία περιληπτική παρουσίαση των κυριότερων, κατά τον αρθρογράφο, σημείων της συνέντευξης, υπάρχουν δύο επιπλέον παρεμβάσεις για τη διαδικασία. Η πρώτη αφορά την έντονη διαφωνία του Αθήναιου και η άλλη επικρίνει τις επιλογές των ερωτήσεων με ένα αρκετά άστοχο τίτλο. Ο Ελεύθερος Τύπος έχει μεγαλύτερη εποπτεία, κυρίως στον τομέα των πολιτικών προτάσεων του Τσίπρα, πράττοντας τούτη με δημοσιογραφική ευσυνειδησία αλλά δεν έκανε καμία ονομαστική αναφορά στους εμπνευστές της προσπάθειας. [update: εσφαλμένη πληροφόρηση λόγω κεκτημένης ταχύτητας Τη διαφορά κάνει ο Ριζοσπάστης, που ενώ αποσιωπά πλήρως και επιμελώς να αναφερθεί στο διαδικτυακό project, ασκεί δριμεία κριτική (και επίθεση) μονάχα σε ότι αφορά άμεσα το κόμμα του Περισσού… ] Επίσης, δεν υπάρχει καμία απολύτως αναφορά στην έντυπη Καθημερινή, που μας προξενεί και έκπληξη για μία εφημερίδα που αναφέρεται συχνά στα μπλογκς, αλλά ούτε και στο σύνολο του λεγόμενου «δεξιού τύπου» κάτι το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί αναμενόμενο.

UPDATE
Το μπλογκ Under Const-Action έχει μία πλήρη παρουσίαση για όλες τις απαντήσεις του Αλέξη Τσίπρα.

____________________________

Σημειώνεται ότι το ποστ αφορά καθαρά τις εφημερίδες της 8ης Ιανουαρίου. Πιθανόν, και θα γίνει ανάλογο update στο ποστ, να υπάρξουν και αυριανές αναφορές στον τύπο.

17 thoughts on “Η διαδικτυακή συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα στον τύπο

 1. Rocean

  Βάζεις που βάζεις το λινκ στο άρθρο του Ριζοσπάστη. Διάβασε όμως και τι λέει… Για την συνέντευξη που έδωσε ο Τσίπρας στην “Εποχή” είναι…

 2. JustAnotherGoneOff

  Έχεις δίκιο, το πέρασα “διαγωνίως” το άρθρο. Θα γίνει η σχετική διόρθωση. Ζητώ συγγνώμη.

 3. Allu Fun Marx

  Aυτό που έκανες δεν λέγεται διόρθωση, λέγεται προβοκάτσια και αντι-ΚΚΕδικη εμμονή.
  Η δήθεν διαγραφή της σχετικής πρότασης (επι-γράμμιση) επιτρέπει στον καθένα να διαβάσει αυτό που έγραψες για τον Ριζοσπάστη.
  Και όποιος βαριέται να διαβάσει τα comments, μένει με την εντύπωση ότι «τη διαφορά κάνει ο Ριζοσπάστης, που ενώ αποσιωπά πλήρως και επιμελώς να αναφερθεί στο διαδικτυακό project, ασκεί δριμεία κριτική (και επίθεση) μονάχα σε ότι αφορά άμεσα το κόμμα του Περισσού»
  Άφεριμ

 4. JustAnotherGoneOff

  ΑΦΜ
  Επειδή είναι γνωστή πλέον η προσωπική εμμονή εναντίον μου, δεν θα κάτσω να απολογηθώ σε σένα. Ήδη ζήτησα μία φορά συγγνώμη, δεν θα ασχοληθώ παραπέρα. Ο λόγος που δεν έσβησα την φράση είναι ότι το σχόλιο του Rocean είναι πλέον scipta manent. Αν έκανα το αντίθετο, προφανώς και για λογοκρισία θα με κατηγορούσες.

 5. Oneiros

  Το βασικό που με ενοχλεί είναι η αντιμετώπιση των συντελεστών του εγχειρήματος από τον τύπο ως ανώνυμων bloggers. Πότε θα μάθουν τα ΜΜΕ να αντιμετωπίζουν τα blogs σαν εκφράσεις ατόμων με υπόσταση και να σέβονται τις συλλογικές προσπάθειες, ειδικά τις οργανωμένες και τεχνικές, όπως αυτή η συνέντευξη; Γιατί η σωστή απόδοση του credit σε μη επαγγελματίες δημοσιογράφους είναι πάντα τόσο πονεμένη ιστορία με τα ΜΜΕ, και κυρίως με τον τύπο;
  Δε θέλω να γίνω κυνικός κι έτσι δε θα εικάσω ότι οι παραλείψεις οφείλονται σε επαγγελματική ζήλια. Όμως, πως θα φαίνονταν στους δημοσιογράφους του τύπου να παραλείπουμε τελείως τις αναφορές στους ίδιους όταν αναφερόμαστε στη δουλειά τους;
  Από μένα, πολλά συγχαρητήρια σε σένα Νίκο, στο Ματθαίο, τον Γιώργο, τον chaka και όλα τα άλλα παιδιά που συνέβαλλαν στο εγχείρημα, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε ως μέλη της ομάδας είτε υποστηρίζοντας τη διαδικασία.

  (ΥΓ: Έχω την εντύπωση ότι όλα τα χτεσινά άρθρα της “Ε” έχουν χαθεί από το site)

 6. bezalel

  Οπωσδήποτε αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές! Χίλια μπράβο και για την αρχική έμπνευση της ιδέας και για την ταχύτατη και άρτια τεχνολογικά υλοποίησή της! 🙂 Αν θέλετε τη γνώμη μου για το Ριζοσπάστη και το λάθος που έγινε… Πρέπει να γράψετε ένα νέο -διορθωτικό- άρθρο. Πολλοί διαβάζουν από Readers και εξακολουθούν να έχουν την λάθος εντύπωση. Δε θα διαβάσουν όλοι τα σχόλια.

 7. nikan

  @Jago Καλά έκανες που κάλυψες τις αντιδράσεις του τύπου γιατί εγώ δεν θα προλάβαινα έτσι κι αλλιώς.

  @Οneiros Έχεις πολύ δίκηο για την αντιμετώπιση των MME. Επιφυλάσσομαι για ξεχωριστό πόστ.

  @Jago, AFM, bezalel για το θέμα του Ριζοστάστη: Είθισται να διαγράφει κανείς (με strike through) και να αφήνει το διαγραμμένο να φαίνεται σαν δημόσια παραδοχή του λάθους του. Κι επειδή ισχύει αυτό που λέει η bezalel, μετά τη διαγραφή είθισται να γίνεται update το ποστ με αναγραφή της λέξης update στον τίτλο και αλλαγή της ώρας ούτως ώστε να ξαναμπεί στο feed και να διαβαστεί από τους feedreaders το διορθωμένο. Οπότε, αν θες Jago, κάνε update για να υπάρξει διόρθωση και στους readers.

 8. stathis haikalis

  Νίκο,
  φαίνεται ότι έχεις εξελιχθεί σε καλό ρεπόρτερ… Το εννοώ…
  Εύχομαι καλό 2008 με πολλά ανάλογα εγχειρήματα. Δεν θέλω να πω μεγάλα λόγια, αλλά πιθανόν η αξία τους να είναι μεγαλύτερη απόσο ‘αναγνωρίζεται’ αυτή τη στιγμή. Μπράβο

 9. Rodia

  Σταθη, πεφτεις εξω! την αναρτηση επιμεληθηκε ο Jago -διαβαζε και κανα σχολιο λεμε.. 😉

 10. nikan

  @Stathis Haikalis Σ’ ευχαριστώ Στάθη για τα καλά σου λόγια. Ήταν ομαδική προσπάθεια πάντως κι έτσι πρέπει να είναι.

 11. Rodia

  Νικο, η επισημανση μου δεν μειωνει με κανενα τροπο τη διαπιστωση του Σταθη, με την οποια συμφωνω και επαυξανω! 🙂

 12. ta

  Προτείνω οι Ενώσεις Καταναλωτών να κάνουν μια οργανωμένη αποχή από οποιαδήποτε σχέση, υποστήριξη κλπ στο Συνασπισμό, μέχρις ότου ο ωραίος Πρόεδρος του Αλέξης Τσίπρας ευαρεστηθεί να μας διευκρινίσει τις απόψεις του:

  – Για την Ευρώπη,

  – Για το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, τα κοινωνικά δικαιώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατοχυρωθεί με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ για την απαγόρευση διακρίσεων με βάση την ηλικία, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την υγεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλετική καταγωγή) και με σχετικές αποφάσεις υπέρ των πολιτών στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

  – Αν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ποτέ καταθέσει ερώτηση, επερώτηση, αναφορά στη Βουλή για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη που κατοχυρώνονται με κοινοτικές οδηγίες (π.χ. 2000/78/ΕΚ);

  – Αν αληθεύει το γεγονός ότι κάποιος υπάλληλος ικέτευε τους βουλευτές του Συνασπισμού για την εφαρμογή της παραπάνω κοινοτικής οδηγίας και την αποφυγή πρόωρης συνταξιοδότησής του στο 60ο έτος της ηλικίας του, το 2ο εξάμηνο του 2006 και ο Συνασπισμός εκώφευσε στην κυριολεξία στο αίτημά του για αναφορά στη Βουλή και άφησε την κυβέρνηση ανενόχλητη να τελέσει αυτό το ανοσιούργημα και να εκκρεμεί η υπόθεση ενώπιον της Δικαιοσύνης; (ευτυχώς βέβαια που υπήρξαν 2 έντιμοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν τέτοιες αναφορές στη Βουλή, έστω και κατόπιν εορτής).

  – Μήπως ο κ. Τσίπρας, που έχει χαλυβδωθεί από την εμπειρία του σε μαθητικές καταλήψεις σχολείων, πιστεύει ότι πρέπει να παραιτηθούμε από όποιο κοινοτικό δικαίωμα έχουμε αποκτήσει και να καταφεύγουμε μόνο σε καταλήψεις σχολείων, απεργίας πείνας, καταλήψεις εργοστασίων κλπ, και όχι σε θεμελιωμένα δικαιώματα και δικαστικά προηγούμενα του ευρωπαϊκού διαστηρίου.

  – Κάντε τον κ. Τσίπρα να μιλήσει. Κάντε αποχή, και ίσως αποκαλύψει ενδιαφέρονται στοιχεία για τις απόψεις του ως προς τα κεκτημένα κοινωνικά δικαιώματα της ευρωπαϊκής ένωσης. Αλλοιώς θα βλέπουν το πρόσωπό του και θα λένε “Να ένας άξιος πολιτικός!” Δεν εξετάζουμε τίποτα άλλο!

Comments are closed.