Η διαμαρτυρία για το DVD

Χτες στις 7μμ μια ομάδα από 20 περίπου bloggers ανάρτησαν στα ιστολόγια τους ένα ποστ διαμαρτυρία για την περιβόητη ιστορία του DVD Ζαχόπουλου και την ‘πληροφορία’ της περασμένης Κυριακής ότι έχει διαρρεύσει στην μπλογκόσφαιρα. Εξέδωσαν και το παρακάτω δελτίο τύπου:

Ύστερα από πληροφορίες που μεταδόθηκαν την Κυριακή 27.1.2007 περί δήθεν ανάρτησης του video της υπόθεσης Ζαχόπουλου στο Διαδίκτυο, περίπου 30 bloggers αποφάσισαν να οργανώσουν την Καμπάνια «ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ DVD – ΔΕΝ ΠΑΡΑΒΙΑΖΩ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ».

Συντονισμένοι γύρω από αυτό το σύνθημα και χρησιμοποιώντας ως λογότυπο ένα dvd σε σχήμα ροζ κλειδαρότρυπας, οι bloggers κινητοποιούνται προκειμένου να περάσουν το μήνυμα ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για να δούμε το εν λόγω video στις οθόνες μας, ούτε στα «συμβατικά», ούτε στα «εναλλακτικά» μέσα ενημέρωσης.

Η Καμπάνια κορυφώνεται την Παρασκευή, ώρα 19.00 – 19.30, οπότε καλούνται όλοι οι bloggers που συμμετέχουν να αναρτήσουν ένα σχετικό κείμενο. Πρόκειται για την πρώτη διαδικτυακή διαδήλωση με ζήτημα που αφορά με τα θεμελιώδη δικαιώματα στον ελληνικό κυβερνοχώρο, δηλαδή το δίπολο προστασίας της ιδιωτικότητας – αξίωσης για διαφάνεια.

Αναζητώντας τα όρια ανάμεσα σε προστασία προσωπικών δεδομένων και διαφάνεια της κρατικής δράσης, καταλήγουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος που να δικαιολογεί την προβολή και μετάδοση του video. Η γενικότερη υπόθεση έχει αδιαμφισβήτητα ενδιαφέρον και πρέπει κάθε στοιχείο που σχετίζεται με τη διαφθορά και συμβάλλει σε έναν ουσιαστικό δημόσιο διάλογο να δοθεί στη δημοσιότητα. Σε αυτόν τον διάλογο, εξ ορισμού, δεν μπορεί να συμβάλλει η προβολή της ερωτικής πράξης.

Θέλουμε έτσι να αφαιρέσουμε από τον επίδοξο δημοσιογράφο ή διακινητή το επιχείρημα ότι «υπάρχει δικαιολογημένο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης». Η κοινωνία των πολιτών είναι εδώ και αντιδρά. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αποφασίσει πριν από εμάς, χωρίς εμάς, ότι «ο κόσμος θέλει να δει το dvd».

Η πρωτοβουλία για την διαμαρτυρία ήταν του e-Lawyer και το σχετικό banner του ibloglive

dvd.jpgΗ διαμαρτυρία δεν βρήκε σύμφωνη όλη την μπλογκόσφαιρα κι ο eLawyer έχει επιχειρήσει να συνοψίσει και να απαντήσει στα σχετικά επιχειρήματα, εδώ.

Προσωπικά, η αηδία που νοιώθω απ’ όλη αυτή την ιστορία, με κάνει να τείνω να συμφωνήσω με τα κίνητρα της διαμαρτυρίας αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί έπρεπε να γίνει με τη μορφή ανάρτησης ποστ σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Αυτού του τύπου οι διαμαρτυρίες έχουν νόημα όταν είναι μαζικές για να γεμίζουν οι aggregators κι οι μηχανές αναζήτησης από τα σχετικά ποστ. Ειδικά στις δεύτερες έχει περισσότερη σημασία γιατί όταν ψάχνει κανείς ‘DVD Ζαχόπουλος’ θα βλέπει τη διαμαρτυρία, πιθανώς πάνω πάνω, στις αναζητήσεις (αν έχουν φροντίσει οι διαμαρτυρόμενοι να λινκάρουν ο ένας τον άλλο). Στην περιορισμένη κλίμακα όμως που έγινε περισσότερο για εσωτερική ‘κατανάλωση’ στην μπλογκόσφαιρα προσφέρεται.

Πάντως καταλαβαίνω και την άλλη άποψη που λέει ότι το DVD δεν είναι απλά ένα προσωπικό θέμα Ζαχόπουλου, αλλά ένα πολιτικό ντοκουμέντο και γι αυτό η γνώση του τι περιέχει, μας αφορά. Αλλά δεν μπορώ σε καμιά περίπτωση να συμμεριστώ την δημόσια προβολή του γι αυτό το λόγο.

Το ζήτημα όμως δεν εξαντλείται στο DVD αλλά στην ‘ανθρωποφάγα’ διάθεση του τύπου, των media αλλά και κάποιων blog να εκθέσουν την προσωπική ζωή κάποιου σε δημόσια θέα. Κι απ’ αυτή την άποψη μια καμπάνια που θα αφορά γενικά την προστασία της ιδιωτικότητας θα είχε περισσότερο νόημα.

8 thoughts on “Η διαμαρτυρία για το DVD

 1. coolplatanos

  Nikan συμμετείχα και προσωπικά τουλάχιστον έτσι αντιλήφθηκα την κίνηση. Σαν προστασία συνολικότερα της ιδιωτικότητας. Διότι το θέμα δεν είναι ο Ζαχόπουλος τώρα. Το θέμα τραβάει χρόνια με δημοσιογράφους που έχουν αυτοκληθεί ανακριτές και εισαγγελείς. Δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν γίνεται σαφές αυτό το σημείο της διαμαρτυρίας. Ισως φταίει ο τρόπος διατύπωσης. Προσωπικά πάντως όταν το είδα στον E – Laweyr αυτό κατάλαβα και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που συμμετείχα. Είχε προηγηθεί και κίνηση για κλείσιμο των τηλεοράσεων από τους Ελληνες Ενεργούς Πολίτες την οποία επίσης φιλοξένησα στη σελίδα μου, αλλά είχα δει αργά το email τους και το ανέβασα στο παρά πέντε κυριολεκτικά. Υπάρχουν αυτή την περίοδο τέτοιες κινήσεις από κόσμο που έχει βαρεθεί αυτό το βιολί των μέσων ενημέρωσης, αλλά δεν ξέρω γιατί δεν βρήκαν ανάλογη απήχηση. Πιθανόν δεν οργανώθηκαν συντονισμένα; Εχει κουραστεί ο κόσμος και θεωρεί ότι δεν βγαίνει κάτι με όλα αυτά; Δεν αποκλείεται. Προσωπικά όμως θεωρώ πως από όλα αυτά κάτι μένει στο τέλος σαν μαγιά και σταδιακά, έστω για λίγους καλλιεργείται μία διαφορετική αντίληψη. Π.χ. και για την κινητοποίηση με τον Πολύδωρα και για την κινητοποίηση για την Αμαλία και για τις κινητοποιήσεις στο Σύνταγμα πάντα υπήρχε και η αντίθετη άποψη. Ωστόσο εγώ χάρηκα όταν συνάντησα μία γυναίκα στη διαδήλωση για την Πάρνηθα, η οποία δεν είχε blog, αλλά είχε πληροφορηθεί από τα blog για την κινητοποίηση και την ένιωθα πως το είχε χαρεί που είχε πάρει ένα τέτοιο μήνυμα και μία ευκαιρία να εκδηλώσει την αντίδρασή της για όσα είχαν συμβεί. Ακόμα και αυτή η μία γυναίκα που έτυχε να ανταμώσω να έχει επηρεαστεί από κάτι θετικό από τα blog είναι ελπίδα για μένα. Ενας σπόρος για κάτι διαφορετικό.

 2. coolplatanos

  Ισως φαίνομαι αφελής, αλλά είμαι της άποψης: Στην αρχή θα σε λοιδωρήσουν, μετά θα σου επιτεθούν, στη συνέχεια θα καταφέρεις να δικαιωθείς… 🙂 Και κακά τα ψέμματα φαντάζει σαν τη μύγα μες στο γάλα το “Δεν θέλω να δω το Dvd” σε μία εποχή που όπως λέει και η Ψιλικατζού ο κόσμος έχει “εκπαιδευθεί” για χρόνια να λειτουργεί με τέτοια λογική. Ομως διαφωνώ με την απαισιοδοξία της Ψιλικατζούς. Δεν διαφωνώ ως προς τις διαπιστώσεις που κάνει, αλλά ως προς το έμμεσο συμπέρασμα ότι ότι και να κάνουμε δεν αλλάζει τίποτα και ότι το μόνο που καταφέρνουμε είναι να το παίζουμε “υπεράνω”.

 3. ριτσα μασουρα

  Δεν ξέρω αν το ειδα καλα, αλλά εχω την αισθηση οτι στην τελευταια εκθεση του ευρωβαρόμετρου, στο θεμα της ευρυζωνικότητας η ελλαδα εχει πιασει πάτο, πιο πάτο δεν γινεται. αυτό σημαινει οτι το διαδικτυο δεν ειναι ειδος διευρυμένο, επομενως οι μπλογκερς οι οποιοι ξεπετάγονται σαν τα μανιτάρια και καλά κάνουν δεν εχουν τη δυνατόητα – από τα μπλογκς – να γίνουν ορατοί και να ακουστεί η φωνή τους πέραν των όριων της μπλογκο-οικογένειας και αυτής ακόμη περιορισμένης.
  Ισως Νικο κάνω λαθος, αλλά ειμαι τρομερά απογοητευμένη από αυτά κι άλλα πολλά και δεν εχω απαντήσεις για πρώτη φορά.
  σε χαιρετώ
  ριτς

 4. nikan

  @coolplatanos Νομίζω ότι χρειαζόταν περισσότερη επώαση και επικοινωνία. Δεν περιμένει κανείς ν’ αλλάξει ο κόσμος από μια διαμαρτυρία, αλλά αφήνει ένα στίγμα. Η διαμαρτυρία για την Αμαλία και τις φωτιές γράφτηκε στις συνειδήσεις. Κι εγώ είμαι αισιόδοξος κατά το εξής: αν υπάρχει πλύση εγκεφάλου από τα media μπορεί να υπάρξει αντίβαρο από τα social media. Ακόμα οι συσχετισμοί είναι μακρά του ν’ ανατρέψουν ισορροπίες και δεδομένα αλλά η διείσδυση του ιντερνετ στα σπίτια, φέρνει ευκαιρίες. Οψόμεθα.

  @ρίτσα μασούρα Ναι, μπορεί να είμαστε πίσω αλλά κάτι γίνεται. Θ’ αργήσουμε αλλά θα φτάσουμε. Δεν είναι μόνο μπλογκερς όμως που χρειάζονται. Πρέπει να αξιοποιηθούν και τ’ άλλα μέσα (video, audio) γιατί ο κόσμος πια μ’ αυτά είναι γαλουχημένος. Η γραφή είναι κάτι του παρελθόντος δυστυχώς.

 5. elawyer

  H ταυτόχρονη ανάρτηση ήταν μόνο η πρώτη κίνηση της καμπάνιας. Σαφώς και η καμπάνια αφορά συνολικά την ιδιωτικότητα και το δικαίωμα προστασίας των προσωπικών δεδομένων σε συγκερασμό με την αξίωση για διαφάνεια. Η αναφορά στο συγκεκριμένο dvd έχει και συμβολικό χαρακτήρα, όπως επισήμανε και ο Κ. Παπαϊωάννου, της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου που έγραψε χτες σχετική επιφυλλίδα στα ΝΕΑ.
  Η επόμενη κίνηση είναι η συγκέντρωση κειμένων των bloggers που θέλουν να συμμετέχουν στην καμπάνια και η δημιουργία ενός e-book, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα.
  Σκοπός είναι να ξεκινήσει ένας διάλογος τελικά για την ευθύνη όχι μονο των δημοσιογράφων, αλλά και των χρηστών της πληροφόρησης. Δεν είναι μόνο η δημοσιογραφική δεοντολογία, είναι και η προσωπική ευθύνη καθενός από εμάς αυτό που ενδιαφέρει. Εμείς αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ρητή διαμαρτυρία και εκδήλωση της αποχής μας από μιντιακές ανθρωποφαγικές τελετές. Δεν είμαστε οι πολίτες που σιωπούν και απέχουν, αλλά οι πολίτες που διαφωνούν κάθετα.
  Και δεν σταματάμε εδώ.

 6. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Μερικές σκέψεις για τον δικτυακό ακτιβισμό

 7. Rodia

  Το επιμαχο DVD ειναι ενα απλο δολωμα τυπου “τελει μπανανα το μαιμου, ντωσει μπανανα στο μαιμου” και τιποτα παραπανω. Το οτι στο DVD λεγονται (οπως εχει διαρρευσει) σημαντικα και ενδιαφεροντα πραγματα, εχει σημασια, επειδη τοτε αποτελει αποδεικτικο στοιχειο οικονομικου εγκληματος. Αν το DVD περιοριζεται μονο στον οπτικο τομεα, ουδολως ενδιαφερει.
  ..αν και η ανθρωποφαγια (κανιβαλισμος) στο διαδικτυο εχει ηδη δωσει το στιγμα της με τη γνωστη περιπτωση των γερμανων..
  Το πλεον ταμπου και απαγορευμενο του κανιβαλισμου εξιταρει, πως να το κανουμε; Το σεξ περνα σε δευτερη μοιρα, οταν υπαρχει ΘΕΜΑ. Εμπρος ολοταχως προς τα πισω, προς τις ριζες, προς τα σπηλαια! Η (αυτο)προβολη ως ασθενεια αποκτα νοημα εδω μεσα.
  ..και.. το DVD με το Ζαχο ειναι απλα ενα αποδεικτικο στοιχειο και ειναι υπερβολη (γνωμη μου) να γινεται λαβαρο εναντιον των κανιβαλων..

Comments are closed.