Fiber to the Home (ή από το Υπουργείο στο σπίτι)

2216874537_925a7001b6 Ναι, αυτή την είδηση την χάρηκα. Διπλά. Δεν ξέρω αν και πότε η εξαγγελία του Υπουργού Μεταφορών κι Επικοινωνιών για διασύνδεση σπιτιών με οπτική ίνα (κάτι που συμβαίνει ήδη στην υπόλοιπη Ευρώπη) θα γίνει πράξη, ποιούς θα συμπεριλάβει, πότε θα διευρυνθεί σε κλίμακα που να έχει νόημα, αλλά το να μαθαίνεις την εξαγγελία κατευθείαν από το μπλογκ του Υπουργού, χωρίς media, χωρίς press releases, χωρίς αναφορά του αρμόδιου δημοσιογράφου, είναι σίγουρα νέα εποχή. Δεν ξέρω πόσο πρόσφατη είναι η είδηση κι η εξαγγελία και δεν με ενδιαφέρει. Γιατί εγώ εκεί την διάβασα για πρώτη φορά.

Νομίζω ότι ο Κωστής Χατζηδάκης πρέπει να είναι κι ο μόνος Υπουργός blogger. Κι επειδή το θέμα σίγουρα θα ενδιαφέρει τους geek bloggers, προσβλέπω κι ελπίζω σε ένα πολύ ζωντανό διάλογο για την πορεία του εγχειρήματος, στο blog του.

H φωτογραφία από Craig Roadway

10 thoughts on “Fiber to the Home (ή από το Υπουργείο στο σπίτι)

 1. imwrong

  αγαπητέ nikan, καλύτερα να τη χαρείς μονά και με επιφύλαξη.
  Από τις 31/1 προαναγγέλλει η Καθημερινή τις ανακοινώσεις του υπουργού μεταφορών και τις επιφυλάξεις για το ρεαλισμό του σχεδίου: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_0_31/01/2008_257454Ο
  Στις 5/2 εκφωνείται από τον υπουργό η ομιλία με θέμα: «Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ & ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ» που δημοσιεύεται στο σάιτ του υπουργείου: http://www.yme.gr/?getwhat=7&tid=&aid=1234&id=
  Στις 6/2 ο τύπος καλύπτει φυσικά την εκδήλωση: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_0_06/02/2008_258202
  Στις 12/2 ο υπουργός γράφει στο μπλογκ του σχετικά.
  Το πώς βγάζεις το συμπέρασμα ότι ο υπουργός μεταφορών ανήγγειλε από το μπλογκ του τη σχεδιαζόμενη πολιτική, είναι άξιον απορίας.

 2. nikan

  @imwrong Δεν είπα ότι την ανήγγειλε ΠΡΩΤΑ στο μπλογκ του. Ακριβώς επειδή φανταζόμουνα ότι θα είχε προηγηθεί κάποια παραδοσιακή ανακοίνωση λέω Δεν ξέρω πόσο πρόσφατη είναι η είδηση κι η εξαγγελία και δεν με ενδιαφέρει. Έγραψα το ποστ γιατί ο υπουργός μπήκε έστω και με καθυστέρηση στον κόπο να το ανακοινώση κι εκεί, κι εξαιτίας αυτού φαντάστηκα το πόσο καλά θα ήταν να είχαμε πια αυτό το κανάλι ανακοινώσεων σαν πρώτο. Ας διαβάζουμε λίγο πιο προσεκτικά πριν βγάλουμε συμπεράσματα για … το πως βγάζω συμπεράσματα 😉

 3. imwrong

  nikan, κάθε σχεδιαζόμενη πολιτική ανακοινώνεται με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, είτε στα παραδοσιακά μέσα (από πάντα) είτε στο internet (εδώ και χρόνια). Δεν είναι και καμιά πρωτοπορία να γράφεις κάτι σ’ ένα μπλογκ δεκαπέντε μέρες αργότερα από τις εφημερίδες, ειδικά όταν είσαι υπουργός και γράφεις επί θεμάτων αρμοδιότητάς σου. Δεν θεωρώ νέα εποχή την επικοινωνιακή πολιτική του υπουργού μεταφορών. Ας σχεδιάσει σοβαρά το ζήτημα κι ας μην το γράψει ποτέ στο μπλογκ του, σε τελική ανάλυση.
  Το σημείο στο οποίο διαφώνησα με το αρχικό σου ποστ είναι το εξής απλό: Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να προβάλλεις ειδικά το ποστ του υπουργού. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν προέβαλες την σχεδιαζόμενη πολιτική. Το σχεδιασμό και την εφαρμογή αυτής θα έπρεπε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε, κι όχι τη συμπαθητική φατσούλα που δηλώνει σε πρόσφατη συνέντευξή του: “Δεν θα μπορούσα να μην εκμεταλλευτώ τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Μπλογκόσφαιρας. Βέβαια γνωρίζω πολύ καλά ότι με την παρουσία μου στον χώρο των Blogs έχω δημιουργήσει απαιτήσεις. Όσο μου το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις προσπαθώ να ανανεώνω τακτικά το ηλεκτρονικό μου ημερολόγιο να απαντώ στις παρατηρήσεις και τα σχόλια των επισκεπτών του και να ενημερώνομαι από το διαδίκτυο”. (Δες http://www.kykladesnews.gr/default.asp?pid=60&la=1&preb=14 )

 4. Apo

  Nikan δε θωρείς μπλιό που οι Υπουργοί είναι χήνες
  ακόμη κι αν bloggάρουνε τσι νόμους για τσι ίνες;
  (Και εις το metablogging σου ευχόμαστε να ζήσει
  Και όλη το blogόσφαιρα να μας τηνε φωτίσει).

 5. nikan

  @imwrong Δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να προβάλλεις ειδικά το ποστ του υπουργού. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν προέβαλες την σχεδιαζόμενη πολιτική.
  Δεν έχω καμιά ειδική συμπάθεια με τον υπουργό αλλά βλέπεις το metablogging αχολείται ΜΕ ΤΑ BLOG και την τεχνολογία KI OXI με την πολιτική. Για αυτό, η μπαγιάτικη πολιτικά είδηση, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι για εδώ φρέσκια είδηση, στο βαθμό που ένας υπουργός αποφασίζει να την κοινοποιήσει ΚΑΙ από το blog. Αν έχεις κατά νου το που πάει το πράγμα (δες το παράδειγμα της Σουηδίας π.χ. που οι υπουργοί συνδιαλέγονται με τον κόσμο μέσα από τα μπλογκ τους) είναι μια πρόοδος, κι αυτήν χαιρετίζω. (Και την οπτική ίνα, αλλά να την δούμε πρώτα αυτήν.)

  @Apo Χαχαχα. Γειά σου ρε Κρητίκαρε!

 6. imwrong

  nikan: “Για αυτό, η μπαγιάτικη πολιτικά είδηση, κατά την ταπεινή μου άποψη, είναι για εδώ φρέσκια είδηση, στο βαθμό που ένας υπουργός αποφασίζει να την κοινοποιήσει ΚΑΙ από το blog”.

  Επ’ αυτού διαφωνώ καθέτως, αλλά βέβαια δεν πειράζει 🙂 Συγχαρητήρια πάντως για τη δουλειά που κάνεις και χρόνια πολλά, παρεμπιπτόντως.

 7. nikan

  @imwrong Δεν πειράζει που διαφωνείς. Γι αυτό είναι η μπλογκόσφαιρα 😀 Ευχαριστώ για τις ευχές.

Comments are closed.