To μανιφέστο των blogs

Αναδημοσιεύω εδώ ένα κείμενο που αναρτά ο Νίκος στο blog του. Δεν το αναδομοσιεύω απλά για ενημέρωση αλλά κι επειδή εν πολλοίς με εκφράζει. Και νομίζω όλοι εσείς που πιστεύετε στην ελευθερία της έκφρασης πρέπει να κάνετε το ίδιο, βάζοντας προς το παρόν κατά μέρος τις όποιες αντιρρήσεις που μπορεί να έχετε (κι εγώ έχω) γιατί πρέπει να δώσουμε όλοι ένα στίγμα, όχι μόνο ο ένας στον άλλο, αλλά, κυρίως, προς την πολιτεία και προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ή είμαστε ενεργοί πολίτες, ή δεν είμαστε. Διαλέξτε μεριά.

1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες. 2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

18 thoughts on “To μανιφέστο των blogs

 1. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Το μανιφέστο των blogs

 2. Pingback: ΤΟ ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ ΤΩΝ BLOGGERS Ή ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ e-ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ  | exeisminima.gr

 3. Pingback: Ποιός τους γαμεί τους μπλόγκερς; « ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΔΙΚΤΥΟΓΡΑΦΟΣ

 4. krot

  χμμ… δε νομίζω πως το αν είμαστε ενργοί πολίτες φανερώνεται από το αν θα ανδημοσιεύσουμε το κείμενο.
  Το κείμενο δεν με εκφράζει. Εξού και δεν το αναδημοσιεύω.
  Επίσης, διαφωνώ με τη λογική του να υπερασπιζόμαστε ό,τι και όποιον κατατρέχεται μόνο και μονο επειδή έχει blog. Αν έκανε blog η Πετραλιά δε νομίζω πως θα την υπερασπιζόμουν, πχ, σε περίπτωση που της την πέφτανε για όσα προωθεί στο ασφαλιστικό.

  Και αν κάποιος έχει όντως κάνει αξιόποινες πράξεις (πράγμα που εν προκειμένω αγνοώ), γιατί να λάβει στήριξη?

 5. Pingback: Περί Blogs και Linux « Killing Time with Inspirat0r

 6. inspirat0r

  πολύ ωραίο κείμενο… πάντως νομίζω και οτι ο krot έχει ενμέρη δίκιο. αλλά εγώ συμφωνώ με το κείμενο του nylon.gr

 7. nikan

  @krot Δεν νομίζω ότι έχεις καταλάβει τι γίνεται ή τι λέγεται. Δεν υπερασπίζεται κανείς κανέναν (aka press-gr).
  Το ζήτημα αφορά την είδηση για τον νέο νόμο για τα μπλογκ.

 8. Pingback: Πρόταση Πρωτοβουλίας για την οργάνωση διαδήλωσης « Μετά την εφημερ

 9. krot

  ναι, το ξέρω αυτό. Απλώς δράττομαι της ευκαιρίας να κάνω γενικότερο σχόλιο.

  το γεγονός ότι δεν με βρίσκει σύμφωνει το περιεχόμενο αυτού του κειμένου δεν σημαίνει πως με βρίσκει σύμφωνη ο νόμος. Για την ακρίβεια δεν ξέρω, γιατί πουθενά δεν είδα κανένα να λέει τι θα περιλαμβάνει αυτός ο νόμος!

 10. nikan

  @krot Πως λες ότι το ξέρεις όταν γράφεις: “διαφωνώ με τη λογική του να υπερασπιζόμαστε ό,τι και όποιον κατατρέχεται μόνο και μονο επειδή έχει blog.” Αυτό είναι ευθεία συσχέτιση του κειμένου με το θέμα press-gr. Κι επίσης για να υπάρχει εποικοδομητικός διάλογος, δεν αρκεί το ‘δεν συμφωνώ’. Θέλει κι ένα ‘που’ δεν συμφωνείς και ‘γιατί’. Όσο για το νόμο, η πληροφορία προέρχεται από δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Δευτέρας που είχα βάλει στα link του άρθρου για το press-gr. FYI, δες εδώ

 11. Pingback: Περί Blogs και MME « Killing Time with Inspirat0r

 12. Pingback: amarkos|gr|blog » Όχι όρια στο ιστολογείν

 13. Pingback: XFXFSXFA

 14. Pingback: ÄÅÍ ÈÁ ÕÐÁÑÎÅÉ ÍÏÌÏÓ ÃÉÁ ÔÁ BLOG'S

 15. Pingback: ÐÑÏÔÁÓÇ ÐÑÙÔÏÂÏÕËÉÁÓ ÃÉÁ ÔÁ BLOG'S ....

 16. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Διαρροές για νομοθετική ρύθμιση: γύρος 2ος

Comments are closed.