Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

openparliament Πως σας φαίνεται το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που μεταδίδονται ζωντανά μέσω Ιντερνετ, χρησιμοποιούν φορμά αναγνώσιμο μόνο με Windows Media Player; Κοινός τόπος; Μπορεί. Αλλά όταν δεν μιλάμε για ένα ιδιωτικό φορέα (:μια εταιρεία ή ένα σύλλογο) που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει μια τεχνολογία, για τον οποιονδήποτε λόγο, αλλά για ένα δημόσιο όργανο και μάλιστα ένα από τα τρία κύρια όργανα της Ευρωπαϊκής ένωσης, αναρωτιέται κανείς πως μπορεί να υποστηρίζει ανοιχτά ένα πάροχο σε σχέση με τον ανταγωνισμό και τι είδους πρακτική είναι αυτή που ‘κλειδώνει’ το δημόσιο στο ιδιωτικό.

Και για να μην παρεξηγιόμαστε: δεν εννοώ ότι το δημόσιο πρέπει να λειτουργεί μόνο με εργαλεία open source αποκλείοντας μια σειρά από αξιόλογες εταιρείες και προϊόντα, αλλά ότι το δημόσιο, το κάθε δημόσιο, πρέπει όχι μόνο να λειτουργεί αλλά να επιβάλει στάνταρ που βασίζονται σε ανοιχτά πρότυπα και που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα. Για να το πω απλά , το ζήτημα είναι το αρχείο κι όχι το πρόγραμμα που το διαβάζει. Όχι πως και για το δεύτερο δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την υιοθέτηση του ανοιχτού λογισμικού, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Αν τα παραπάνω σας φαίνονται ενδιαφέροντα και σημαντικά, αν θέλετε να βοηθήσετε να αλλάξουν τα πράγματα, τότε δείτε πάρτε ενεργό μέρος στην πρωτοβουλία Open Parliament που υποστηρίζεται από το OpenForum Europe (OFE), το European Software Market Association (ESOMA) και το Free Software Foundation Europe (FSFE).

Μπορείτε να υπογράψετε τη σχετική αίτηση για υιοθέτηση ανοιχτών προτύπων από το Ευροκοινοβούλιο εδώ.

1 thought on “Ανοιχτό Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

  1. Pingback: Open Parliament « Φιλελεύθερη λαλιά…

Comments are closed.