The state of the (bloggers’) union

bpmΠριν δυό μέρες, όπως μας πληροφόρησε το Techcrunch, το περιοδικό Blogger’s & Podcaster’s Magazine, έκανε μια διπλή ανακοίνωση, που μέχρι στιγμής στα καθ’ ημάς δεν έχει ακουστεί καθόλου μιας κι αισθανόμαστε ότι δεν μας αφορά:

 • Δημιουργεί (το περιοδικό) ένα διαφημιστικό δίκτυο που θα στοχεύει κυρίως τα blogs μικρής εμβέλειας (άρα, εξ ορισμού όλα τα ελληνικά) .

Για να γίνει κανείς μέλος του δικτύου πρέπει να πληρώνει μια μηνιαία συνδρομή των $5.

Τίποτα ιδιαίτερο ως εδώ. Το ενδιαφέρον έρχεται μετά.

 • Όσοι από τους bloggers ενταχθούν στο δίκτυο και θέλουν να γίνουν αποκλειστικής απασχόλησης bloggers, θα δικαιούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης!!!

Οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές αλλά δεν μπορεί να είναι εντυπωσιακές, μιας και περιοδικό δεν είναι παρά ένα startup το οποίο μάλιστα έχει εξαντλήσει το κεφάλαιό του και πάει για νέο γύρο χρηματοδότησης, συνεπώς, αν θα αφορά κάποιους, θα είναι μάλλον αγγλόφωνοι bloggers, κι αν παρέχει κάτι, θα είναι μάλλον πολύ βασικό.

Η ιδέα αξίζει προσοχής. Κι αυτό όχι γιατί το δικαιολογεί η επιθυμία των φουκαράδων μπλογκερ που θέλουν να γίνουν (πιο) επαγγελματίες, αλλά γιατί το διακαιολογεί η ροή του χρήματος από τα venture capitals. Και πάλι το Techcrunch δημοσιεύει σήμερα μια σειρά από στοιχεία για κεφάλαια που επενδύθηκαν σε blogs τους τελευταίους μήνες.

Αντιγράφω:

More blogs are raising venture capital, we’re hearing from people they’ve pitched. Newcomer Silicon Alley Insider is looking for a $3 – $5 million round, if reports are correct. And PaidContent is pitching for a second round in that same range (PaidContent raised a round of “less than $1 million” in 2006). We’re also hearing that PaidContent is trying to sell the company for $15 million or more, and just bail out with some spending money.

These rumored deals come as funding for bloggers is heating up in general. Just a month ago VentureBeat reported a $320,000 raise. In 2007 we saw Sugar Inc. ($10 million), GigaOm ($1 million), Xconomy, Blogher ($3.5 million) and The Huffington Post ($10 million) raise venture capital. That’s at least $25 million in 2007 invested in blogs and blog networks.

Βέβαια, ο Arrington συνεχίζει με πικρόχολο σχολιασμό γι αυτούς που ρίχνουν λεφτά στα blogs, γιατί πιστεύει ότι θα πάνε άπατα και τα λεφτά και τα blog μαζί τους. Προτείνει, αντίθετα, τη δημιουργία μιας dream team από blogs που θα ‘ριξουν’ κάτω το CNET, θα προσλάβουν όσους καλούς από το CNET θέλουν, και θα βάλουν πλώρη για μεγαλύτερα λιμάνια. Στα οποία θα βυθίσουν και την όποια ανεξαρτησία τους δίνει αξία μέχρι στιγμής, λέω γω. Ανεξαρτησία από συμφέροντα και διαφημιζόμενους.

Στα πλαίσια πάντως αυτού του rant, μαθαίνουμε ότι οι bloggers πληρώνονταν $5 ανά ποστ στις καλές μέρες που αναπολεί ο Arrington. Που δηλαδή για να ζήσεις στοιχειωδώς απ’ αυτό, χρειάζεται να γράφεις 200 ποστ το μήνα, ήτοι κάπου 6-7 τη μέρα.

Από την κουβέντα παίρνει αφορμή ένας άλλος blogger, o Josh Catone του ReadWriteWeb που, σε ήπιους τόνους, φαίνεται να υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας κάποιας μορφής ένωσης bloggers. Το ενδιαφέρον με τη στάση του ReadWriteWeb απέναντι στον Arrington είναι ότι ο δημιουργός του, Marshall Kirkpatrick ήταν ο πρώτος blogger που είχε προσλάβει ο Arrington στο Techcruch (το άκουσα σ’ ένα podcast του Dave Winer που του έπαιρνε συνέντευξη). Τώρα είναι κάπου στη θέση 13 των τοπ 100 του Technorati.

Εκεί που θέλω να καταλήξω, είναι πως το επαγγελματικό blogging στην Αμερική, όπως φαίνεται από τη συζήτηση, πλησιάζει να αποκτήσει σιγά σιγά όλα τα χαρακτηριστικά των άλλων επαγγελμάτων: εργοδότες, χρηματοδότες, υπαλλήλους, συνδικάτα κτλ Κι αυτό δεν θα αργήσει να εξαπλωθεί και πέραν της Αμερικής, άρα κι εδώ.

Και για να προλάβω τα ειρωνικά χαμόγελα (που δεν είναι αδικαιολόγητα αν σκεφτεί κανείς την κατάσταση που επικρατεί εδώ) να κλείσω με μια παρομοίωση:

Όσοι κρατούν φωτογραφική μηχανή, δεν είναι επαγγελματίες φωτογράφοι. Δεν είναι το εργαλείο που κάνει κάποιον επαγγελματία αλλά η ικανότητα κι η επιθυμία να ζήσει απ’ αυτό κι οι συνθήκες που το επιτρέπουν.

Χωρίς να ξεχνάνε ότι δεν είναι όλοι οι επαγγελματίες φωτογράφοι καλύτεροι από κάποιους ερασιτέχνες.

10 thoughts on “The state of the (bloggers’) union

 1. Μανώλης Ανδριωτάκης

  Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Επιβεβαιώνουν το επαγγελματικό μέλλον του ιστολογείν. Με τα θετικά και τα αρνητικά του. Συνεχίστε την καλή δουλειά.

 2. Vagelis

  Πληρέστατο άρθρο. Το μόνο που δεν αναφέρεις είναι την προοπτική του niche blogger να προέρχεται από ή να καταλήξει στα παραδοσιακά μέσα. Στη Ελλάδα αυτή η περίπτωση είναι και η πιο πιθανή νομίζω.

 3. coolplatanos

  Ενδιαφέρον! Ταυτόχρονα θα απογοητεύσει κάποιους που βλέπουν περισσότερο ρομαντικά το blogging και τους κατανοώ, αλλά προσωπικά παρά το ότι είμαι ερωτευμένη με τη σελίδα μου και με αυτό που κάνω, ποτέ δεν είδα το blogging ρομαντικά. Ισως γιατί στα 50 μου έχει τελειώσει η εποχή της αθωότητας και της αγνότητας (=άγνοιας…) Παρόλα αυτά όσα ανίχνευσες δεν είναι απαραίτητα ελπιδοφόρα, διότι δεν αποκλείεται όντως να γίνουν κάποιες “dream team” που να αποκλείσουν – δεν μπορώ να προβλέψω με ποιους τρόπους – τους ερασιτέχνες (εραστές της τέχνης…). Ελπίζω να μη συμβεί αυτό, διότι είτε μου προσφερθεί η ευκαιρία να γίνω επαγγελματίας blogger με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (lol!) είτε όχι θέλω να υπάρχει ο πλουραλισμός, θέλω να υπάρχει η δυνατότητα της ελεύθερης έκφρασης. Πάντως ακόμα απέχουμε πολύ από αυτές τις εξελίξεις νομίζω. Μέχρι να φτάσουν εδώ ίσως να βλέπω τα ραδίκια ανάποδα και να μη με αφορούν 🙂

 4. nikan

  @Μανώλης Ανδριωτάκης Ευχαριστώ Μανώλη.

  @Vagelis Έχεις πολύ δίκιο αλλά έχω αφήσει επίτηδες τα Ελληνικά θέματα έξω γιατί θέλω να τα αναφέρω σε ξεχωριστό ποστ

  @Oneiros Εξαιρετικό link!

  @coolplatanos Απέφυγα επισταμμένα να πω αν είναι καλό ή κακό βασικά γιατί δεν ξέρω, ούτε μπορώ να εκτιμήσω. Αλλά διαφωνώ με τη χρονική σου εκτίμηση. Νομίζω ότι θα το δούμε πολύ σύντομα αλλά με άλλη μορφή. Επιφυλάσσομαι.

 5. coolplatanos

  Μμμ, δεν ήταν τόσο σοβαρή χρονική εκτίμηση όσο αυτοσαρκασμός 🙂
  Σήμερα είδα αυτό http://www.e-tipos.com/interactivity/story που πιθανόν θα το έχεις υπόψη, προσωπικά δεν είχε τύχει να το δω, αλλά δείχνει μία τάση “ενσωμάτωσης” bloggoδιαθέσεων και τσάκωσα τον εαυτό μου ότι π.χ. αυτόματα πρότεινα στη μάτζικα να στείλει ένα θέμα που την έχει απασχολήσει και παλαιότερα και σημείωνε στην “απόγνωση της” πως επιτέλους ας ασχοληθεί κάποιος πολιτικός ή δημοσιογράφος. Οντως δεν αποκλείεται να “απορροφηθούμε”, από τα κλασικά μέσα, αλλά δεν αποκλείεται και να συνεχίσουμε να υπάρχουμε παράλληλα. Ολα πιθανά είναι. Πάντως προσωπικά θα επιμείνω στο blogging, παράλληλα με ο,τιδήποτε άλλο, μέχρι τελικής πτώσης 🙂 και ο θεός βοηθός.

 6. Pingback: Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους bloggers! « SOFISTIS

 7. Demi

  Κατά την άπόψή μου τα blogs είναι η απόδειξη της ύπαρξης της κοινής γνώμης που τόσα χρόνια ακούγαμε αλλά δε βλέπαμε. Λογικό είναι κάποιοι να κάνουν το blogging επάγγελμα. Το θέμα με βρίσκει καθέτως αντίθετη.
  Πίστευα πως laissez-faire θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα από την υπέροχη αταξία του internet.Θα γελαστώ μάλλον… Δεν πειράζει, συνήθισα

 8. sofistis

  Εγώ διαφωνώ κατηγορηματικά με τέτοιου είδους εξελίξεις. Ο επαγγελματισμός και το blogging δεν συμβιβάζονται.. Ο επαγγελματισμός πλήττει την μπλογκόσφαιρα και σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί θετική εξέλιξη της..Το να κάνει κανείς ένα επαγγελματικό site είναι άλλο πράγμα και μπράβο στο κουράγιο του να καταφέρει να γίνει ένας μικροεκδότης που μετά θα έχει να ανταγωνιστεί το in.gr.. Το blogging όμως είναι κάτι άλλο και ξέρετε όλοι πολύ καλά τι..

 9. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » Ζητούνται bloggers. Αμοιβή αναλόγως προσόντων.

Comments are closed.