Εφημερίδες, media και πνευματικά δικαιώματα

Με αφορμή ένα δημοσίευμα της Ναυτεμπορικής, ο Ν. Δραντάκης προβληματίζεται σήμερα για τη χρήση των videο και των φωτογραφιών που τραβήξαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπακογιάννη και που χρησιμοποιήθηκαν από κανάλια κι εφημερίδες χωρίς αναφορά στην πηγή.

Έγραψα στα σχόλια του ποστ (1,2) ότι αν ισχύει στο ελληνικό δίκαιο το ανάλογο του λεγόμενου ‘fair use’ του Αμερικάνικου δικαίου, τότε δεν υπάρχει υποχρέωση από τα κανάλια και τις εφημερίδες σε αναφορά.

Επειδή μάλλον η επισήμανσή μου μπέρδεψε, έψαξα στα γρήγορα το ελληνικό δίκαιο να δω αν ισχύει κάτι τέτοιο. Εννοείται πως πρέπει να διαβάσετε τα παρακάτω με επιφύλαξη καθώς δεν ξέρω τι και αν είναι σε ισχύ ή αν ενισχύεται ή κατισχύεται από άλλους νόμους και διατάξεις. Ελπίζω να με διαβάσει κανένας νομικός και να μας φωτίσει.

Οι υπογραμμίσεις δικές μου.

Νόμος περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας

4 Μαρτίου, 1993

ΝΟΜΟΣ ΥΠ ΑΡΙΘ. 2121

Πνευματική ιδιοκτησία, συγγενικά δικαιώματα και πολιτιστικά θέματα

….
Αρθρο 19

Παράθεση αποσπασμάτων

Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η παράθεση σύντομων αποσπασμάτων από έργο άλλου νομίμως δημοσιευμένου για την υποστήριξη της γνώμης εκείνου που παραθέτει ή την κριτική της γνώμης του άλλου, εφόσον η παράθεση των αποσπασμάτων αυτών είναι σύμφωνη προς τα χρηστά ήθη και η έκταση των αποσπασμάτων δικαιολογείται από τον επιδιωκόμενο σκοπό. Η παράθεση του αποσπάσματος πρέπει να συνοδεύεται από την ένδειξη της πηγής και των ονομάτων του δημιουργού και του εκδότη, εφόσον τα ονόματα αυτά εμφανίζονται στην πηγή.

….

Αρθρο 25

Χρήση για λόγους ενημέρωσης

1. Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή στο μέτρο που δικαιολογείται από τον επιδιώκομενο σκοπό: α) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό, για λόγους περιγραφής επίκαιρων γεγονότων με μέσα μαζικής επικοινωνίας έργων, που βλέπονται ή ακούγονται κατά τη διάρκεια ενός τέτοιου γεγονότος, β) η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό με μεσα μαζικής επικοινωνίας προς το σκοπό της ενημέρωσης επί επίκαιρων γεγονότων πολιτικών λόγων, προσφωνήσεων, κυρηγμάτων, δικανικών αγορεύσεων ή άλλων έργων παρόμοιας φύσης, καθώς και περιλήψεων ή αποσπασμάτων από διαλέξεις, εφόσον τα έργα αυτά παρουσιάζονται δημόσια.

2. Η αναπαραγωγή και η διάδοση στο κοινό πρέπει, όταν αυτό είναι δυνατό, να συνοδεύονται από την ένδειξη της πηγής και του ονόματος του δημιουργού.

….

Αρθρο 26

Χρήση εικόνων με έργα σε δημόσιους χώρους

Επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, η περιστασιακή αναπαραγωγή και διάδοση με μεσα μαζικής επικοινωνίας εικόνων με έργα αρχιτεκτονικής, εικαστικών τεχνών, φωτογραφίας ή εφαρμοσμένων τεχνών, που βρίσκονται μονίνως σε δημόσιο χώρο.

4 thoughts on “Εφημερίδες, media και πνευματικά δικαιώματα

 1. Dimitris

  Oute egw eimai nomikos, alla to na einai nomimo na mi su zitithi h adeia h to na mi plirothis den simenei pws einai kai nomimo na anadimosevun xwris anafora-eidika an exeis emfani endiji CC. milame gia 3 diaforetika pragmata.

 2. nikan

  @Dimitris Δεν είμαι καθόλου σίγουρος γι αυτά που λέω, αλλά αν ισχύουν τα παραπάνω για copyrighted υλικό, που οι περιορισμοί χρήσης είναι περισσότεροι από τα Creative Commons, θεωρώ ότι θα ισχύουν και στα creative commons

 3. Elikas

  Η ένδειξη CC ουσιαστικά σε επιφυλάσσει από τα έννομα δικαιώματά σου, δεν τα αφαιρεί. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του δημιουργού να ορίσει ποιοί, πώς και για ποιό λόγο κάνουν χρήση του έργου του χωρίς να απαιτείται ή άδεια του και η οικονομική του αποζημίωση.

  Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι τα πρακτορεία ειδήσεων και άλλες ενημερωτικές πηγές εμπορεύονται πλάνα και ρεπορτάζ. Εφόσον λοιπόν θεωρήσουμε ότι τα blogs και λοιπά ανεξάρτητα internet media παίζουν (και) ενημερωτικό ρόλο, σαφώς και υπάρχουν δικαιώματα από τη χρήση υλικού σε τηεοπτικό δελτίο.

  Αν θέλετε τους τα χαρίζετε, αμφιβάλλω όμως ότι θα έκαναν κι εκείνοι το ίδιο έτσι και μπορούσαν. Που μπορούν δηλαδή – για δοκίμασε να ανεβάζεις κάθε μέρα τις ειδήσεις του MEGA, του ALPHA ή του ANT1 στο blog σου. Έστω και σε αποσπάσματα.

 4. politis-gr

  Εάν δεν κάνω λάθος ,μία φωτογραφία από την συνάντηση , “στολίζει” και το site της κα. Μπακογιάννη.
  Η φωτo προέρχεται και αυτή από τους bloggers;

Comments are closed.