Μερικούς ανθρώπους χαίρεσαι να τους παρατηρείς

Την εκτίμησή μου και τον θαυμασμό μου για τον Lawrence Lessig δεν την έχω κρύψει. Πέρα από την σύλληψη των Creative Commons, το κολλητικό ενδιαφέρον του για τη νέα ελεύθερη κουλτούρα του ίντερνετ,το δημόσιο χώρο και τα δημόσια αγαθά, την πρόσφατη προσπάθειά του για την κάθαρση της πολιτικής από τη διαφθορά και, τέλος,  το μοναδικό στυλ να παρουσιάζει να παρουσιάζει και να επικοινωνεί τις ιδέες του, θα έχω τώρα να λέω και γι αυτό:

βγάζει, τρόπο τινά, σε δημόσια διαβούλευση την πολιτική σχολίων του μπλογκ του!

Ο λόγος; Θέλει τη σύμφωνη γνώμη των αναγνωστών του πριν αρχίσει να διαγράφει προσβλητικά σχόλια όχι προς τον ίδιο, αλλά προς τρίτους! Το απόλυτο τακτ; Τι να πω;

5 thoughts on “Μερικούς ανθρώπους χαίρεσαι να τους παρατηρείς

 1. Oneiros

  Nothing but respect’ ότι και να λένε οι επικριτές του, έχει επανειλημμένως επιδείξει ήθος που ξεχωρίζει.

 2. coolplatanos

  Του βγάζω το καπέλο! Οχι μόνο τακτ, αλλά βαθιά συναισθηματική νοημοσύνη, γνώση των διαδικασιών κοινότητας και εμπιστοσύνη στην αυτοπροστασία και τη δυναμική της ομάδας. Το έχω διδαχθεί στη σχολή κοινωνικών λειτουργών, αλλά δεν έχω εκπαιδευθεί επαρκώς σε αυτό ώστε να έχω την ετοιμότητα να το εφαρμόζω. Γενικότερα δεν έχουμε εκπαιδευθεί να εμπιστευόμαστε νομίζω δημοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε ιδιαίτερα δύσπιστοι ως προς το ότι η ομάδα θα κρίνει σωστά και θα αποβάλει όποιο στοιχείο λειτουργεί διαβρωτικά. Εκείνος λειτουργεί σαν μαέστρος αφήνει να φανούν τα φάλτσα και να διορθωθούν από τους ίδιους τους σχολιαστές της σελίδας του. Ακριβώς επειδή εμπιστεύεται το κριτήριο των αναγνωστών του εμπιστεύεται και ότι θα αποφασίσουν σωστά.
  Εν Ελλάδι πώς θέλεις να έχουμε τέτοιοι κριτήριο με απόσταση αρκετή από την αμερικάνικη δημοκρατία, που παρόλες τις στρεβλώσεις της έχει μία αρκετά μακριά παράδοση. Εδώ ως πολίτη δεν σε εμπιστεύονται με τη σειρά σου δεν εμπιστεύεσαι τους πολιτικούς, στη συνέχεια δεν εμπιστεύεσαι και όσους εμπιστεύονται τους πολιτικούς της χ παράταξης. Στην ουσία χάνεις και την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και στους άλλους και λειτουργεί μία συνολική καχυποψία, αλληλουπόσκαψη κλπ που οδηγεί σε έλλειψη αυτοπεποίθησης, έλλειψη σταθερών κριτηρίων και ταλάντευση για το σωστό και λειτουργικό κοινωνικά. Ο Lessing εμπιστεύεται πρώτον τον εαυτό του και δεν υποτιμά τη δική του νοημοσύνη, δεύτερον και κατ’ επέκταση θεωρεί ότι αντίστοιχης ποιότητας είναι οι αναγνώστες του, άρα θεωρεί ότι έχουν σωστό κριτήριο για να αποφασίσουν τι θα είναι λειτουργικό και τι φαλτσάρει.
  Thanks a lot για αυτό το ποστ. Ειλικρινά σε ευχαριστώ που μου θύμισες κάποια πράγματα που γνωρίζω, αλλά που δεν έχουν αφομοιωθεί ώστε να αποτελούν και αυτόματα εκφρασμένη συμπεριφορά. Ετσι βλακωδώς όταν έχω πιεσθεί αντί να θέσω σε κρίση των υπολοίπων την απόφαση προτίμησα να την επωμισθώ μόνη μου και να δηλώσω αυταρχική, προφανώς από έλλειψη εμπιστοσύνης στο κριτήριο μου και κατ’ επέκταση στο κριτήριο των αναγνωστών μου.
  Βέβαια φαντάζομαι ότι ο Lessing σίγουρα έχει μία σχετικά σταθερή και μεγάλη κοινότητα αναγνωστών στην οποία μπορεί να βασισθεί. Δεν μπορώ να συγκρίνω τον εαυτό μου μαζί του. Θα μου πεις γιατί συχνά παίρνω προσωπικά τα ποστ που γράφεις. Διότι προβληματίζομαι πώς λειτουργώ πρώτα και κύρια εγώ η ίδια όταν διαβάζω κάτι για το οποίο δεν έχω κατασταλαγμένη άποψη και κάνω ένα είδος αυτοανάλυσης και βρίσκω απαντήσεις. Σου χρωστάω…
  Πάντως είναι γνώση, εκπαίδευση και τεχνική αυτό που αναγνωρίζεται σαν ήθος δεν είναι κάτι που φυτρώνει τυχαία. Είναι από τις βασικές τεχνικές όταν δουλεύεις με ομάδες και θέλεις να έχεις ουσιαστική απόδοση σε ό,τι επιχειρείς να μεταδόσεις, να τους πετάς το μπαλάκι να αποφασίζουν για τους κανόνες, διότι μόνο έτσι έχει σταθερότητα ο σεβασμός αυτών των κανόνων. Ολα τα λεφτά το σημερινό σου ποστ! ΕΥΓΕ!

 3. coolplatanos

  Συμπληρωματικά: Το να πετάξεις το μπαλάκι στην ομάδα για τους κανόνες σημαίνει ανάθεση ευθύνης και περνάς έμμεσα το μήνυμα ότι έχουν την ικανότητα να αναλάβουν ευθύνη, άρα δημιουργείς υπεύθυνους ανθρώπους με την ευρύτερη έννοια. Πάλι έγραψα πολλά ως φλύαρη. nikan συγχώρεσε με, αλλά με εμπνέεις 🙂 και πάντα με προβληματίζεις και με βάζεις σε σκέψεις.

 4. coolplatanos

  Α! Επιπλέον ήθος=συνήθεια. Εχει σημασία να σου έχει γίνει συνήθεια να λειτουργείς με συγκεκριμένο τρόπο. Είναι ζήτημα μακράς εκπαίδευσης. Θα μου πείτε τότε γιατί δεν είναι έτσι όλοι οι Αμερικανοί; Διότι παίζει ιδιαίτερο ρόλο σίγουρα και η προσωπική πορεία και η αντιληπτική ικανότητα ενός ανθρώπου και άλλα πολλά. Πρέπει να ομολογήσω ότι προσωπικά τον Lessing δεν τον είχα ακούσει πριν. Τον έμαθα και τον είδα για πρώτη φορά τότε που έκανε την ομιλία στην ημερίδα για τα creative commons, αλλά με εντυπωσίασε επίσης για τον τρόπο αντίληψης των πραγμάτων.

 5. alepou

  Προσπαθώ να σκεφτώ μια ανάλογη κίνηση εδώ και δεν μπορώ να μην υποστηρίξω ότι δεν θα ξέραμε πώς ακριβώς να τη διαχειριστούμε.

Comments are closed.