Που πάει το OLPC;

Είναι μια από τις λίγες ιδέες στον χώρο της τεχνολογίας που να μου έχει προξενήσει τόση εντύπωση κι ενθουσιασμό. Κι είναι κι ένα σύνολο από νέες εκπληκτικές τεχνολογίες. Ο λόγος; Το One Laptop Per Child  project, το όραμα του Νίκολας Νεγρεπόντε και το μικρό θαυματουργό λάπτοτ, το XO.

Κάτι δεν πάει καλά όμως τελευταία.

Σε πρόσφατο ποστ διάβαζα την κριτική που ασκείται στον Νίκολας Νεγρεπόντε για το ότι δεν γνωρίζει πως να ‘διευθύνει την ‘επιχείρηση’. Επιχείρηση; Ναι, αν θες να παράγεις μερικά εκατ. λάπτοπ δεν το κάνεις βγαίνοντας στη ζητιανιά. Πρέπει να ακολουθήσεις επιστημονικό μάνατζμεντ, πρέπει να προσεκλύσεις και να κρατήσεις στελέχη, πρέπει να βρεις πόρους για ανάπτυξη, πρέπει να πουλήσεις, όλα όσα κάνει μια εμπορική επιχείρηση, άσχετο αν δεν θες να καρπωθείς κέρδος από τη διαδικασία.

Ο διαγωνισμός που τρέχει τελευταία Be Nicholas Negroponte for a Day, είναι μια έμμεση παραδοχή της κριτικής προς τον Νεγρεπόντε.

Αν εσείς ήσασταν ο Νεγρεπόντε, τι θα κάνατε; Πείτε το με 100 λέξεις, αυτός είναι ο διαγωνισμός. Και θα επιχειρήσω να δώσω εδώ την δική μου απάντηση πριν την υποβάλω κι επίσημα στον διαγωνισμό:

Θα έκανα ότι κάνω καλύτερα: έρευνα. Θα άλλαζα τη μορφή του  OLPC σε μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ασχολείται μόνο με την έρευνα για τις τεχνολογίες γύρω από την βασική ιδέα του OLPC. Θα διέθετα χωρίς αντάλλαγμα το αποτέλεσμα των ερευνών σε όποιον ενδιαφερόταν να κατασκευάσει μαθητικούς υπολογιστές και θ’ άφηνα τον ανταγωνισμό να ρίξει τα κόστη στο επιθυμητό επίπεδο. Θα δημιουργούσα ένα πλάνο εθελοντικής συμμετοχής στην έρευνα που να λειτουργεί λίγο όπως το opensource και τέλος θα καλούσα τους ακτιβιστές να υποστηρίξουν το σκοπό μέσα από τα social media και την επιρροή και την πίεση που μπορούν να ασκήσουν στις κοινωνίες και τα κράτη τους.

Εντωμεταξύ οι Έλληνες υποστηρικτές του OLPC έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ελληνική μετάφραση και ζητάνε εθελοντές για τον τελικό έλεγχο.

21 thoughts on “Που πάει το OLPC;

 1. nikan

  @Unseen Θενκς. Θα έλεγα ‘θενκς μεγάλε’ αλλά είδα την ηλικία στο μπλογκ σου και μου κόπηκε η φόρα 🙂

 2. Παράφωνος

  Nίκο έχεις δίκιο σε όσα λες μόνο που τα συμφέροντα είναι τόσο ισχυρά που δεν ξέρω αν η κριτική στον Νεγρεπόντε είναι αντικειμενική ή τροφοδοτείται από όσους θέλουν να τον εξοντώσουν.
  Νομίζω ότι η μόνη λύση είναι αντί να κοντράρει τα μεγάλα συμφέροντα, να τα βρει με intel και microsoft δίνοντάς τους το δικαίωμα να μπουν στο παιχνίδι.

 3. nikan

  @Παράφωνος Πάνο νομίζω πρέπει να μας διδάξει η ιστορία του ΙΒΜ PC. Κανείς αυτή τη στιγμή δεν ελέγχει το hardware (περαν από το γεγονός ότι απαιτεί Intel compatible προσέσορες) κι αυτό γιατί πολύ νωρίς η IBM άφησε να αντιγραφεί. Στο επίπεδο του software βέβαια κυριάρχησε η Microsoft. Έτσι νομίζω πρέπει να προχωρήσει και το OLPC: να κρατήσει τις πατέντες γι αυτή τη χρήση μόνο, να αναπτύσει το software και ν’αφήσει τους χαρντγουεράδες να κάνουν τη δουλειά τους. Δεν νομίζω ότι πρέπει να συμμαχήσει με τους 2 μεγάλους γιατί η πρόθεσή τους είναι προφανής: να το καταπιούν.

 4. Παράφωνος

  Δεν αναφέρομαι σε συμμαχία που θα τους δώσει την δυνατότητα να θάψουν την ιδέα αλλά σε συμμαχία που θα δώσει κίνητρα σε όλους τους εμπλεκόμενους AMD, INTEL, Microsoft, Linux κλπ να μαλώσουν για το ποιος θα το φτιάξει καλύτερο και φθηνότερο ώστε να πάρει μερίδιο αγοράς.
  Το θέμα του hardware άλλωστε στο OLPC είναι ξεκάθαρο αφού δεν πρόκειται να θυσιαστεί η συμβατότητα.
  Άρα η μεγάλη κόντρα θα

 5. Παράφωνος

  γίνει για το λογισμικό. Εκεί οι λύσεις υπάρχουν αλλά το θέμα είναι αν η Microsoft τολμήσει να μειώσει τα κόστη της πράγμα που θα σημαίνει πιέσεις από τους υπόλοιπους κατασκευαστές για ακόμη χαμηλότερα fees στα δικά τους pc.
  Πάντως αναρωτιέμαι τι θα κάνει η Apple.
  Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει πει την τελευταία της λέξη..

 6. tsimitakis

  Νίκο το link προς το OLPC (εθελοντές) είναι νεκρό. Μπορείς να το διορθώσεις;

 7. nikan

  @Παράφωνος Δεν είναι θέμα κόστους. ΄Ηδη η MS έχει προσφερθεί να δίνει τα windows + office σε πολύ χαμηλή τιμή και δεν θα το είχε σε τίποτα να το μηδενίσει. Γιατί; Φαντάζεσαι να έχει εκπαιδευμένους α πό κούνια τους μελλοντικούς 1δις χρήστες υπολογιστών. Μιλάμε για τρομακτική δύναμη.

  @tsimitakis Μάλλον έχει πέσει ο σέρβερ τους

 8. zvr

  Εγώ, περιέργως, είμαι αισιόδοξος. Γιατί για κάποιον που ασχολείται καθημερινά με το project αυτό, ήταν φανερό από καιρό ότι κάτι έπρεπε να αλλάξει. Καταπληκτική η αρχική ιδέα, καταπληκτική και η υλοποίηση για επιδεικτικούς σκοπούς. Αλλά για να βγει ένα σωστό “προϊόν” που θα υλοποιεί το αρχικό όραμα χρειάζεται κάτι παραπάνω από ό,τι είχαμε τους τελευταίους μήνες.
  Το OLPC είναι ιδιαίτερο project, το hardware είναι εξέχως ιδιαίτερο, το software έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις. Αν το αντιμετωπίζεις ως οποιοδήποτε άλλο open source project και κοιτάς να είσαι και συμβατός με άλλα συμβατικά περιβάλλοντα, μάλλον το κρατάς πίσω και δεν το αφήνεις να πετύχει τη δυναμική του.
  Οπότε, κρίνοντας από τα τελευταία νέα, και απ’ό,τι άλλο γνωρίζω σχετικά, πιστεύω ακριβώς το αντίθετο από το αναγραφόμενο “Κάτι δεν πάει καλά τελευταία.” Απεναντίας, κάτι μοιάζει να φτιάχνει τελευταία!

 9. nikan

  @zvr Αναφέρεσαι στα νέα που αναφέρω ή σε κάποια άλλα; Γιατί δεν βλέπω τι δικαιολογεί την αισιοδοξία τώρα, εκτός ίσως από την συνειδητοποίηση ότι κάτι πρέπει ν΄ αλλάξει

 10. Σίμος

  Είδα ότι κάνεις χρήση πληροφοριών από το olpcnews.com.

  To olpcnews.com δεν έχει καμία σχέση με το έργο OLPC.

  Ένα πράγμα που είναι γνωστό στο χώρο του OLPC, είναι ότι ο δικτυακός τόπος olpcnews.com εμφανίζει κάθε νέο με μια υφή που είναι αρνητική για το OLPC, σε όποια εξέλιξη.

  Κάποια άτομα από το olpcnews.com είχαν σχέση παλαιότερα με την Intel, λαμβάνοντας χρημαδοτόδηση για έργα σε ΜΚΕ. Να συνεχίζει άραγε η συνεργασία και τώρα;

  Αν διαβάσεις παλαιότερα “νέα”, θα δεις ότι ακολουθούν το ίδιο στυλ. Για παράδειγμα, ο τύπος παίρνει φωτογραφίες από το flikr που έχουν σχέση με το XO και βάζει χλευαστικούς τίτλους (π.χ. το OLPC είναι σε ένα τραπέζι με ένα σωρό από πράγματα και ένα κουτί από μπύρα. Λεζάντα: Μήπως αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί το OLPC;).

  Αν αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται συνέχεια, τότε είναι άραγε incompetence ή malice;

 11. nikan

  @simos Μπορεί αλλά τα νέα που αναφέρω δεν έχουν μοναδική προέλευση το OLPC. Δεν χρειάζεται καλοθελητής για να συμπεράνω ότι ένα ντηλ με τη Μαϊκροσοφτ ή την Ιντέλ είναι μάλλον εκ του πονηρού. Οπως και νάχει, αν αγαπάμε αυτό το προτζεκτ πρέπει να φωτίσουμε τις πλευρές του όπως κι όσο μπορούμε.

 12. Σίμος

  @nikan: η τελευταία πρόταση στο σχόλιό μου (Αν αυτή η ιστορία επαναλαμβάνεται συνέχεια, τότε είναι άραγε incompetence ή malice) αναφερόταν μόνο στη συνχιζόμενη πρακτική του olpcnews.com να παρουσιάζουν τα νέα με μια αρνητική περιγραφή.

 13. nikan

  @Σίμος Το κατάλαβα, δεν σε παρεξήγησα. Απλά δικαιολογώ την αναφορά ‘αρνητικών’ ειδήσεων από μένα. Πάντως έχω διαβάσει και ποστ γεμάτα ενθουσιασμό στο OLPC News. Επειδή δεν είναι ένας ο γράφων εκεί, ίσως δεν πρέπει να γενικεύουμε

 14. Σίμος

  @nikan: αφού δε θίχτηκες, όλα καλά.

  Αναφέρεις παραπάνω ότι «κόσμος και κοσμάκης απόχωρεί από τον οργανισμό του OLPC» με σύνδεσμο στο προσωπικό ιστολόγιο του Ivan Krstić. Πιστεύω ότι την «είδηση» αυτή τη διάβασες από το olpcnews.com και όπως σχολιάστηκε εκεί. Πράγματι, έχουν αποχωρήσει άτομα από το έργο OLPC, ωστόσο ο χαρακτηρισμός «κόσμος και κοσμάκης» προέρχεται από το στυλ που διαδίδει το olpcnews.com.

  Η Microsoft έκανε προσπάθειες για να μπορεί να τρέξει το XO και με Windows (Windows XP). Ο Nicolas Negreponte εξήγησε ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν πόροι από το OLPC για να γίνει η δουλειά αυτή. Όσο και αν αντιπαθούμε τη Microsoft, η αντιμετώπιση του OLPC ήταν αυτή που έπρεπε (το XO είναι ανοικτή πλατφόρμα). Το άρθρο στο olpcnews.com για το ίδιο θέμα είναι γεμάτο κινδυνολογίες.

 15. nikan

  @Σίμος Ας αφήσουμε τον Krstić κατά μέρος για λίγο. Το θέμα Microsoft δεν είναι καθόλου κινδυνολογία, ούτε θεωρώ ‘ανοιχτή πλατφόρμα’ το OLPC με την έννοια της αξιοποίησης από οποιονδήποτε. Δεν έχει σημασία αν χρησιμοποιήθηκαν πόροι από το OLPC, το θέμα είναι αν υπάρχουν σκέψεις, συζητήσεις, συμφωνίες, οτιδήποτε να τρέχει το XO Windows XP. Έχεις στοιχεία ότι δεν υπάρχουν; Να ένας τυχαίος σύνδεσμος που λέει το αντίθετο.
  Κι άλλος Και τρίτος

 16. zvr

  Ναι, είμαι αισιόδοξος (και) για αυτά που λες παραπάνω.
  Το ότι φεύγει κόσμος και ανανεώνεται με άλλους, δεν είναι απαραίτητα κακό. Πρέπει να δεις και να κρίνεις τη συνεισφορά για να αποφασίσεις αν πάμε προς το καλύτερο ή προς το χειρότερο. Εγώ, με αυτά που ξέρω, θεωρώ ότι πάμε προς το (πολύ) καλύτερο.
  Για το θέμα της Microsoft, πρώτ’απ’όλα αξίζει σεβασμός για το τεχνολογικό κατόρθωμα να κατορθώσουν να “τρέξουν” τα WinXP σε αυτό το hardware. Την ερώτησή σου “αν υπάρχουν σκέψεις […] να τρέχει το XO WinXP” δεν την καταλαβαίνω. Προφανώς αποτελεί στόχο της Microsoft. Και νομίζω ότι η θέση του OLPC ήταν από την αρχή αυτή που αναφέρει ο Σίμος: “εμείς δε θα παιδευτούμε, αν τα καταφέρετε, με γειά σας.” Και από την αρχή είχαν γίνει παραχωρήσεις για αυτή τη δυνατότητα (η SD card slot). Και ίσως γίνουν και άλλες, αν είναι εύκολο και δε χαλάει τίποτα άλλο. Αλλά το τι κάνει η Microsoft δε (θα πρέπει να) μας απασχολεί σε αυτή τη φάση, σε σημείο που να μην ασχολούμαστε εμείς με τους δικούς μας στόχους.
  Και για να επανέλθω, πολλά από αυτά που ακούμε (κυρίως για μελλοντικές κινήσεις) εμένα προσωπικά με γεμίζουν με αισιοδοξία.

 17. nikan

  @zvr Να δεχτώ όλα όσα μου λες, αλλά γιατί δεν παραθέτεις γεγονότα: π.χ έφυγε αυτός αλλά ήρθε κείνος, ξεκίνησε η παραγωγή εκεί, το design πάει εκεί κτλ. Το θέμα μέσα από αυτές τις κουβέντες είναι να προκύπτει μια σφαιρικότερη ενημέρωση κι όχι αντιπαράθεση τύπου ‘εγώ νομίζω αυτό, εσύ νομίζεις εκείνο’. Όπως έγραψα, είμαι ενθουσιώδης υποστηρικτής του πρότζεκτ και θέλω να μείνω τέτοιος. Ας αλληλοβοηθιόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση 😉
  Τα όσα αναφέρει ο Σίμος για το OLPC news ας πούμε, προσθέσαν μια διάσταση στην ενημέρωση (τουλάχιστον στο να είμαστε προσεκτικότεροι από αυτήν την πηγή). Αν δουλεύεις για το προτζεκτ σίγουρα μπορείς να πεις περισσότερα.

 18. zvr

  Sorry, αλλά δε μπορώ να το κάνω. Δεν είναι τόσο ξεκάθαρα πράγματα όπως η παρουσία ενός συγκεκριμένου ατόμου ή η δημιουργία ενός προϊόντος. Αλλά αν παρακολουθήσεις τις mailing lists για το development, και κυρίως αν δεις τον κώδικα που εμφανίζεται σιγά-σιγά τώρα πια, η γενικότερη αντίληψη είναι διάχυτη.
  Και να ξεκαθαρίσω ότι δε “δουλεύω για το πρότζεκτ” — απλά με ενδιαφέρει πάρα πολύ και ασχολούμαι εθελοντικά (ναι, πολλές ώρες :-). Οπότε προφανώς δεν είμαι εγώ αυτός που θα βγάλει ανακοινώσεις για νέα πράγματα και αλλαγές…

 19. Harris

  http://www.nytimes.com/2008/05/16/technology/16laptop.html?_r=2&ref=technology&oref=slogin&oref=slogin

  Diavaste poso “emporikh” einai h proseggish ths Microsoft (anti8eta p.x. me thn Intel), h opoia oxi mono den sunevale ka8olou oikonomika sto OLPC (den mphke kan sto project ws neos partner), alla katafere na peisei ton Negreponte na xrewnoun epipleon $3-$7 mono kai mono gia na uparxei to option gia Windows (single ‘h dual boot mazi me Linux).

  Pantws h ousia einai oti isws etsi dieukolunetai h prow8hsh twn XO laptops se xwres-mpananies me 3erokefalh antilhpsh, opws h dikh mas (kapoia stigmh sto mellon).

Comments are closed.