Συνάντηση με Ντόρα Μπακογιάννη (update 2)

Την Δευτέρα έλαβα ένα μήνυμα από τον Αχιλλέα Ιωακιμείδη, μέλος του Dorawebteam, όπου με προσκαλούσε να παρεβρεθώ σε μια συνάντηση bloggers με την υπουργό. Δεν έχω ιδέα για το αντικείμενο της συνάντησης (δεν υπήρχε ενημέρωση), ούτε γιατί επιλέχθηκα καθώς δεν ασχολούμαι με πολιτικό blogging, ούτε ποιοί θα είναι οι άλλοι που θα λάβουν μέρος(πλην όσων το έχουν ήδη δηλώσει δημόσια) αλλά όπως και με το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, έχω ενδιαφέρον γι αυτά τα γεγονότα γιατί θέλω να παρακολουθώ από κοντά την εξέλιξη των social media στη χώρα μας και του πως αυτά αντιμετωπίζονται από τις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας, όπως το κράτος, η κυβέρνηση κι οι εκπροσωποί της.

Θα ξεκινήσω σε λίγο για τη συνάντηση λοιπόν, και θα προσπαθήσω να καταγράψω και να μεταφέρω εδώ ότι ενδιαφέρον.

Στο ‘καταγράψω’ περιλαμβάνεται και η βιντεοσκόπηση αν αυτό είναι εφικτό, η ζωντανή μετάδοση μέσω qik στο λογαριασμό μου στο http://www.qik.com/nikan , οι ενημερώσεις μέσω του twitter στο λογαριασμό http://www.twitter.com/nikan_gr. Και, τελικά, οι εντυπώσεις και οι σκέψεις μου εδώ στο blog.

Update:

Περιγράφω, συνοπτικά προς το παρόν, το τι διαμείφθηκε στην συνάντηση, το πριν και το μετά, και θα επανέλθω αργότερα με περισσότερα:

Α. Πως και ποιοί προσκλήθηκαν

Είμασταν περίπου 10 bloggers (ένα δεν ήταν ακριβώς μπλογκερ αλλά αρθρογράφος σε κάποιο έντυπο).

Γνώριζα τους μισούς και τους άλλους μισούς άκουσα τα ονόματα μεν, αλλα δεν συγκράτησα ούτε αυτά ούτε το σε ποιά μπλογκ γράφουν.

Επέμεινα, και πριν και μετά, να διευκρινιστεί το πως και γιατί κληθήκαμε εμείς κι όχι άλλοι, κι η απάντηση που πήρα από την ομάδα του Dora Web Team ήταν ότι η επιλογή ήταν μάλλον τυχαία, κι ότι δεν είναι μια κι έξω και δεν υπήρχε πρόθεση να αποκλειστούν κάποιοι(θα υπάρξουν δηλ. κι άλλες συναντήσεις με διαφορετικούς bloggers). Δεν διαπίστωσα να είχε ληφθεί κάποιοα ειδική μέριμνα για παρουσία bloggers απ’ όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Κι απ΄ ότι θα φανεί και παρακάτω, δεν ήταν σημασίας αυτό, γιατί δεν πρόκειτο για κάποια press conference ή συνέντευξης της υπουργού προς τους bloggers.

β. Περί του στόχου της συνάντησης είχαμε λίγο πολύ όλοι τα ίδια μεσάνυχτα.

γ .Στην αναμονή συζητήσαμε το θέμα της χρήσης καμερών και τελικά καταλήξαμε στο να μην χρησιμοποιηθούν κατά την κυρίως συνάντηση για να αισθάνεται κι η υπουργός πιο χαλαρά, αλλά και για να έχουν την δυνατότητα να αποχωρήσουν όσοι από τους bloggers δεν θέλουν να φωτογραφηθούν ή βιντεοσκοπηθούν.

Στο τέλος σε διάστημα 10 λεπτών , ανοίξαμε τις κάμερες και την ατζέντα κι από κει θα δείτε τα πλάνα που έχω πάρει.

δ. Όταν ήρθε η ΝΜ, μας εξήγησε πολύ σύντομα και με κάποια αμηχανία, ότι στόχος της ήταν να ακούσει τις γνώμες μας για το πως μπορεί η μπλογκόσφαιρα να βοηθήσει στην προώθηση των εθνικών θεμάτων.

ε. Ομολογώ ότι κατ’ αρχήν εισέπραξα τη δήλωση αυτή αρνητικά, με την έννοια ότι κατάλαβα ότι μας ζητείτο να κάνουμε, γράψουμε, υποστηρίξουμε την πολιτική της. Γρήγορα όμως ξεκαθάρισε με τα λεγόμενα και τις πρώτες τοποθετήσεις ότι το προσδοκώμενο ήταν να γίνει ενός είδους brainstorming κι ότι η Υπουργός είχε πράγματι την διάθεση να ακούσει και να αφουγκραστεί. Σ’ αυτό το στόχο φάνηκε να συντονίζονται γρήγορα όλοι οι παριστάμενοι, κι έτσι ήρθαμε στον λίγο αστείο ρόλο να μιλάμε ως σύμβουλοι για τα social media στην εξωτερική πολιτική.

Aκούστηκαν πολλά κι ενδιαφέροντα πράγματα από πλευράς παρισταμένων τα οποία δεν θα προσπαθήσω να αναπαράγω γιατί νομίζω ότι θα το κάνει ο καθένας για τον εαυτό του καλύτερα. Γι αυτό θα πω μόνο τα κύρια σημεία των δικών μου παρεμβάσεων.

 • Επεσήμανα στην υπουργό ότι υπάρχει ικανός αριθμός ελλήνων που συμμετέχουν σε διαλόγους που ανοίγουν για τα εθνικά μας θέματα σε διεθνή site, αλλά σχεδόν μηδενικός που να ξεκινάει πρωτογενώς το διάλογο (με κάποιο ποστ σε μια από τις ξένες γλώσσες).
 • Απέδωσα το γεγονός αυτό στο ότι είναι ακόμα μικρή η παρουσία των ελλήνων στο internet και πρότεινα ως μέτρο για το επιδιωκώμενο, την ενίσχυση του internet και την διευκόλυνση της online παρουσίας όλο και περισσότερο Ελλήνων, πράγμα που θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ανάδειξη φωνών σαν κι αυτές που αναζητά η υπουργός.
 • Σαν ένδειξη για το ότι δεν πάμε προς την σωστή κατεύθυνση έφερα το παράδειγμα της έκθεσης για την οποία έγραφα προχτές.
 • Τέλος πρότεινα στην Υπουργό να αξιοποιήσει τους Ελληνικής καταγωγής bloggers στην Αμερική, που η απήχησή τους κι ο θόρυβος που μπορούν να δημιουργήσουν είναι πολλαπλά μεγαλύτερος από τον όποιο ελληνικό.

στ. Γενικά οι εντυπώσεις μου είναι θετικές γιατί από μεριάς υπουργού και της ομάδας της εισέπραξα ένα πραγματικό ενδιαφέρον να κατανοήσουν τα νέα μέσα και τις δυνατότητες τους, και θεώρησα θετικό ότι η ιστορία αφορούσε τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής προς τα έξω και δεν είχε στόχο κάποια δημοσιότητα για εσωτερική κατανάλωση.

Στο τέλος, ήρθαμε και στο περιβόητο θέμα του μπλογκονόμου, όπου ακούσαμε και δια στόματος Υπουργού ότι κάτι ετοιμάζεται. Μας έθεσε το θέμα ως αναγκαιότητα λόγω των φαινομένων εκβιασμού και εισέπραξε την καθολική, νομίζω, αντίθεσή μας σε όποια έξτρα αστυνόμευση του διαδικτύου.

Εκεί βρήκα την ευκαιρία να ‘πετάξω’ πως είναι θέμα και εξωτερικής πολιτικής γιατί το να χαρακτηριστεί η Ελλάδα ως μια ακόμα από τις μελανές χώρες του διαδικτύου και να στρέψει τη διεθνή μπλογκόσφαιρα εναντίον της, μόνο βοήθεια δεν μπορεί να χαρακτηριστεί για τα εθνικά θέματα.

Η εντύπωσή μου είναι ότι η υπουργός κατανόησε τις θέσεις μας και ίσως και να τις ενστερνίστηκε.

Στη συνέχεια ανοίξαμε τις κάμερες και δεν λέω τίποτα γιατί θα τα δείτε στο βίντεο που θα ανεβάσω εδώ σε λίγο.
Update 2
Το βίντεο που τράβηξα στο τέλος της συνάντησης.

Μπορείτε να το δείτε καλύτερα, εδώ.

55 thoughts on “Συνάντηση με Ντόρα Μπακογιάννη (update 2)

 1. Συλλογικό Blog

  Κοίτα εσύ μπορεί να το λες (όπως και άλλοι) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμα άτομα που πιπιλίζουν αυτή την ανοησία.

 2. Pingback: Οι πολιτικοί στα blogs | neolaia.gr

 3. Pingback: metablogging.gr » Blog Archive » O John Aravosis στην Ντόρα Μπακογιάννη

 4. Pingback: Οι θεωρητικοί της δημοσιογραφίας των πολιτών « Συζήτηση για την Διη

 5. Pingback: Οι θεωρητικοί της δημοσιογραφίας των πολιτών: μετά 2 έτη at Non-Linear Complexity

Comments are closed.