Οι bloggers έχουν ευθύνη, τα υπουργεία όχι!

espaΚαθώς έψαχνα σήμερα  κάποια πράγματα στο internet για τη δουλειά μου, σύνδεσμο το σύνδεσμο, έφτασα στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ, του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου  Αναφοράς.

Αφού διάβασα τις διάφορες χρήσιμες πληροφορίες της ιστοσελίδας, κι αφού γέλασα με το ότι το RSS της ιστοσελίδας είναι under construction,  έπεσε το μάτι μου στο κάτω μέρος της σελίδας όπου υπάρχει ένα μικρό μενού με 5-6 επιλογέ, μεταξύ των οποίων και η επιλογή με το όνομα ¨Ανακοίνωση Νομικής Μορφής“. Παραξενεμένος ανοίγω τη σελίδα και διαβάζω τον -διαφορετικό- τίτλο “Aνακοίνωση ως προς την πνευματική ιδιοκτησία”  που ακολουθείται, μετά από δυό παραγράφους, από τον άλλο “Παραίτηση από ευθύνη”. Κι εδώ διαβάζω εμβρόντητος τα παρακάτω (τα έντονα δικά μου):

Ο ιστοχώρος αυτός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είναι μία κάθετη θεματική ιστοσελίδα (vortal) η οποία συγκεντρώνει συνολικά τις πληροφορίες σχετικά με τα προγράμματα που υλοποιεί η χώρα μας με την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι να παρέχουμε ακριβή και ενημερωμένα στοιχεία. Αν επισημανθούν σφάλματα θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη διόρθωσή τους.

Tο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν φέρει καμία ευθύνη όσον αφορά το περιεχόμενο του χώρου. Ο χώρος περιλαμβάνει:

 • πληροφορίες γενικού μόνο χαρακτήρα που δεν προορίζονται για την κάλυψη συγκεκριμένων περιπτώσεων φυσικών ή νομικών προσώπων
 • πληροφορίες όχι απαραίτητα πλήρεις, ακριβείς ή ενημερωμένες,
 • πληροφορίες συνδεόμενες, μερικές φορές, με χώρους εκτός του Υπουργείου και μη ελεγχόμενους από αυτό, για το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορεί να αναλάβει την ευθύνη,
 • μη επαγγελματικές ή νομικές συμβουλές (αν χρειάζεστε συγκεκριμένες συμβουλές, πρέπει πάντοτε να απευθύνεστε σε ειδικευμένους επαγγελματίες).

Πως είναι δυνατόν το Υπουργείο να παραιτείται από την ευθύνη που δημιουργεί η πληροφόρηση που παρέχει; Πως είναι δυνατόν ένα υπουργείο να ‘καθαρίζει’ μ’ ένα τέτοιο όρο, τη στιγμή που συζητάται τόσο καιρό για το πως και πόσο θα νομοθετήσουν τα μπλογκ, πως θα βάλουν υπεύθυνο κατά το νόμο στα ενημερωτικά μπλογκ κι άλλα φαιδρά; Πως μπορεί για ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά κοινοτικές εισροές στη χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια να νίπτει τας χείρας το Υπουργείο που παραπάνω μας λέει ότι έχει στόχο να παρέχει ακριβή κι ενημερωμένα στοιχεία;

Και μη μου πείτε “καλά αυτό κάποιος web developer τόγραψε κάνοντας copy paste από στάνταρ κείμενα άλλου είδους ιστοσελίδων” κι ότι αυτά κανείς δεν τα  διαβάζει γιατί ένα έχω να πω: “καιρός ν’ αρχίσουν”.

15 thoughts on “Οι bloggers έχουν ευθύνη, τα υπουργεία όχι!

 1. Kobe

  Τι σημασία έχει τώρα μωρέ τι λέει το Υπουργείο; Τι είναι; Κάνας δημόσιος υπεύθυνος φορέας 😛

 2. Talos

  Αναζητείται υπεύθυνος πια…σε αυτή την χώρα!

 3. nikan

  @akindynos Γιατί λες ότι είναι στανταρ; Που αλλού το είδες; Και από προκύπτει ότι το να εφαρμόζεται για ένα κείμενο της Ευρωπαϊκής επιτροπής μπορεί (με περικοπές) να εφαρμόζεται και για ένα υπουργείο.

 4. John Karakatsanis

  Ναι, οκ αυτό είναι στάνταρ σε πολλά sites, αλλά δε μου λέει κάτι. Από υπουργεία και παρόμοιες υπηρεσίες απαιτώ σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε ό,τι γράφεται και δημοσιεύεται!

 5. akindynos

  Δεν εννοούσα ότι το απολύτως συγκεκριμένο κείμενο (της ΕΕ) αποτελεί επίσημο υπόδειγμα, αν και είναι βούτυρο στο ψωμί της επίκλησης αυθεντίας, αλλά ότι η αποποίηση ευθύνης για το περιεχόμενο ενός δικτυακού τόπου, ε ναι, είναι στάνταρ. Το τι ισχύ μπορεί να έχει σε ένα δικαστήριο δεν το γνωρίζω, και φαντάζομαι θα διαφέρει ανά περίπτωση. Άλλο πράγμα το πληροφοριακό υλικό κι άλλο ένα ψηφιακό έγγραφο με δεσμευτική νομική ισχύ. Σίγουρα θα ήταν τρελό το taxisnet να λέει ότι αποποιείται κάθε ευθύνης για την ακρίβεια των βεβαιώσεων που εκδίδει. Άλλα παραδείγματα:
  http://www.usdoj.gov/legalpolicies.htm
  While the Department of Justice strives to make the information on this Web site as timely and accurate as possible, the Department makes no claims, promises, or guarantees about the accuracy, completeness, or adequacy of the contents of this site, and expressly disclaims liability for errors and omissions in the contents of this site.
  http://www.ustreas.gov/privacy.htm
  «… assumes no legal liability or responsibility for the accuracy, completeness, or usefulness of any information, apparatus, product, or process described or depicted on this web site …»

 6. coolplatanos

  Νikan δεν είναι απλά για ένα κείμενο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για την σελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Κομισιόν, του ανώτατου ευρωπαϊκού οργάνου…, παραπάνω και από το ελληνικό υπουργείο ουσιαστικά… Είναι όντως στάνταρ σε όλες τις ιστοσελίδες. Εψαξα να βρω κάπου αν υπάρχει νομική πληροφορία, αλλά δεν κατάφερα να βρω κάτι. Πάντως υπάρχει σε πόρταλ, εφημερίδες, νομικές ιστοσελίδες, ιστοσελίδες μεγάλων και μικρών εταιρειών. Παντού με λίγα λόγια. Απλά έχεις δίκιο για το γιατί ειδικά τα blog πρέπει να μην επωφελούνται της αποποίησης ευθυνών. Προσωπικά με δικό μου μπαϊράκι τις έχω αποποιηθεί. Εχει ευθύνη ο ανανγώστης να διαβάσει τους όρους χρήσης. Αν δεν το κάνει κακό του κεφαλιού του. Δεν ξέρω πόσο με καλύπτει, αλλά το έχω βάλει εδώ και αρκετό καιρό. Αμα προκύψει πρόβλημα θα το διαπιστώσω… 🙂 αλλά καλύτερα να μη μου προκύψει. Μάλλον πρέπει να μας εξηγήσει δικηγόρος τι σημαίνει αυτό. Σε όλα αναφέρεται στην ευθύνη της χρήσης των πληροφοριών που μεταφέρονται στον χρήστη.

 7. coolplatanos

  Με λίγα λόγια σου λέει: Αν εσύ διαβάσεις κάτι και το αντιληφθείς με χ τρόπο, ή εγώ δεν πρόλαβα να ενημερώσω τη σελίδα, ή κάποιος ανέβασε λάθος πληροφορία και πάθεις εσύ κάποια ζημιά κακό του κεφαλιού σου που δεν το έλεγξες και από άλλες πηγές αν ισχύει αυτό που σου δίνω. Στην πρώτη ιστοσελίδα που το είχα δει πάντως ήταν στο σάιτ της οικονομικής εφημερίδας που δούλευα παλιά.

 8. coolplatanos

  Ενώ δεν υπάρχει αντίστοιχα αποποίηση ευθύνης στη γραπτή έκδοση εφημερίδων κλπ. Προφανώς λόγω της φύσης του διαδικτύου ισχύει αυτό. Διότι πες π.χ. ότι κάποια στιγμή (παίρνω ακραία περίπτωση) μπει κάποιος και χακάρει μία σελίδα και ανεβάσει αλλ’ αντ’ άλλων περιεχόμενο θα ευθύνεται ο κτήτωρ της σελίδας;

 9. coolplatanos

  Από Εθνική Τράπεζα Ελλάδας

  Όροι Χρήσης

  Ο επισκέπτης / χρήστης των σελίδων και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου οφείλει να διαβάσει προσεκτικά τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις παροχής υπηρεσιών που ακολουθούν πριν από την επίσκεψη ή τη χρήση των σελίδων και των υπηρεσιών μας και σε περίπτωση διαφωνίας οφείλει να μην κάνει χρήση τους. Ειδάλλως τεκμαίρεται ότι τους αποδέχεται και παραχωρεί τη συγκατάθεση του. Οι κατωτέρω όροι χρήσης ισχύουν για το σύνολο του περιεχομένου και για ότι γενικά περιλαμβάνεται στις σελίδες του Δικτυακού μας τόπου.

  Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε (εφεξής για λόγους συντομίας η Δικαιούχος) δύναται οιαδήποτε χρονική στιγμή να τροποποιεί τους όρους χρήσης και τις προϋποθέσεις, οι δε χρήστες / επισκέπτες οφείλουν κάθε φορά να ελέγχουν για ενδεχόμενες αλλαγές και εφόσον εξακολουθούν τη χρήση εικάζεται ότι αποδέχονται τους τροποποιημένους όρους και προϋποθέσεις. Σε αντίθετη περίπτωση οφείλουν να απέχουν από τη χρήση/επίσκεψη του Δικτυακού μας τόπου.

  Δικαιώματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας

  Το σύνολο του περιεχομένου του Δικτυακού μας τόπου, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, κειμένων, ειδήσεων, γραφικών, φωτογραφιών, σχεδιαγραμμάτων, απεικονίσεων, παρεχόμενων υπηρεσιών και γενικά κάθε είδους αρχείων αποτελεί αντικείμενο πνευματικής ιδιοκτησίας και διέπεται από τις εθνικές και διεθνείς διατάξεις περί Πνευματικής Ιδιοκτησίας, με εξαίρεση τα ρητώς αναγνωρισμένα δικαιώματα τρίτων. Συνεπώς, απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση, αντιγραφή, αποθήκευση, πώληση, μετάδοση, διανομή, έκδοση, εκτέλεση, «φόρτωση (download)», μετάφραση, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, τμηματικά η περιληπτικά χωρίς τη ρητή προηγούμενη έγγραφη συναίνεση της Δικαιούχου.

  Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεμονωμένη αποθήκευση και αντιγραφή τμημάτων του περιεχομένου σε απλό προσωπικό υπολογιστή για αυστηρά προσωπική χρήση, χωρίς πρόθεση εμπορικής ή άλλης εκμετάλλευσης και πάντα υπό την προϋπόθεση της αναγραφής της πηγής προέλευσής του, χωρίς αυτό να σημαίνει καθ’ οιονδήποτε τρόπο παραχώρηση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

  Ό,τι άλλο περιλαμβάνεται στις ηλεκτρονικές σελίδες του Δικτυακού μας τόπου και αποτελεί κατοχυρωμένα σήματα και προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας τρίτων ανάγεται στη δική τους σφαίρα ευθύνης και ουδόλως έχει να κάνει με τον δικό μας Δικτυακό τόπο.

  Υποχρεώσεις επισκέπτη / χρήστη

  Ο επισκέπτης / χρήστης του Δικτυακού μας τόπου οφείλει αφενός μεν να συμμορφώνεται με τους κανόνες και τις διατάξεις του Ελληνικού, Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Δικαίου και τη σχετική νομοθεσία που διέπει τις τηλεπικοινωνίες, αφετέρου δε να απέχει από κάθε παράνομη και καταχρηστική χρήση του περιεχομένου και των υπηρεσιών του Δικτυακού μας τόπου. Επίσης, οφείλει να συμπεριφέρεται κόσμια, ευγενικά και διακριτικά κατά την διάρκεια επίσκεψής του και χρήσης του Δικτυακού μας τόπου, ενώ απαγορεύεται ρητά η υιοθέτηση πρακτικών αθέμιτου ανταγωνισμού ή άλλων που αντίκεινται στην NETIQUETTE ( Κώδικας Συμπεριφοράς Χρηστών ΙΝΤΕΡΝΕΤ). Οιαδήποτε ζημία προκληθεί στο Δικτυακό μας τόπο ή στο Δίκτυο γενικότερα απορρέουσα από την κακή ή αθέμιτη χρήση των σχετικών υπηρεσιών από τον χρήστη / επισκέπτη ανάγεται στη σφαίρα της αποκλειστικής του ευθύνης.

  Περιορισμός ευθύνης Δικτύου

  Η Δικαιούχος χωρίς να εγγυάται και συνεπώς να ευθύνεται, καταβάλλει τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε οι πληροφορίες και το σύνολο του περιεχομένου να διέπονται από τη μέγιστη ακρίβεια, σαφήνεια, χρονική εγγύτητα, πληρότητα, ορθότητα και διαθεσιμότητα. Σε καμία περίπτωση, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της αμέλειας, δεν προκύπτει ευθύνη της Δικαιούχου για οιαδήποτε ζημία τυχόν προκληθεί στον επισκέπτη / χρήστη εξ αφορμής αυτής της χρήσης του δικτυακού μας τόπου.

  Οι πληροφορίες και οι υπηρεσίες παρέχονται «ως έχουν», χωρίς καμία εγγύηση ρητή ή έμμεση, τις οποίες όλες ρητά αρνείται η Δικαιούχος, ακόμη και εκείνες περί εμπορευσιμότητας ή καταλληλότητας.

  Η Δικαιούχος σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται την αδιάκοπη και άνευ λαθών παροχή των υπηρεσιών και του περιεχομένου της, ούτε ακόμη την έλλειψη «ιών», είτε πρόκειται για το Δικτυακό της τόπο, είτε για κάποιο άλλο site server μέσω των οποίων λαμβάνετε το περιεχόμενο της.

  Ως εκ τούτου η Δικαιούχος δεν ευθύνεται σε καμία περίπτωση για τυχόν αποθετικές ζημίες ή διαφυγόν κέρδος, άμεση ή έμμεση ζημία, λήψη απόφασης, διενέργεια ή μη χρηματιστηριακής ή άλλης επενδυτικής συναλλαγής προερχόμενη από την χρήση του Δικτυακού της τόπου.

  Αποκλεισμός συμβουλών

  Οτιδήποτε παρέχεται στους χρήστες / επισκέπτες μέσω του Δικτυακού μας τόπου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση, ευθέως ή εμμέσως, παρότρυνση, συμβουλή ή προτροπή για τη διενέργεια οποιαδήποτε επενδυτικής ή άλλης πράξεως με οικονομικό αποτέλεσμα, αλλά εναπόκειται στη διακριτική ευχέρεια των χρηστών / επισκεπτών να αξιολογήσουν ό,τι τους παρέχεται και να ενεργήσουν βασιζόμενοι στην ιδιωτική τους βούληση, αποκλειόμενης οποιασδήποτε δικής μας ευθύνης κατά τα ως άνω οριζόμενα.
  Θα το βρεις στη βάση της σελίδας του Ομίλου στους όρους χρήσης 🙂

 10. coolplatanos

  Συγγνώμη που το κότσαρα όλο, νόμιζα ότι είχα αντιγράψει μόνο το σημείο περί περιορισμού ευθύνης

 11. coolplatanos

  Κατά τα άλλα το Ινστιτούτο Οπτικοκαουστικών Μέσων είχε ημερίδα για τις σχέσεις των νέων μέσων με τα αθλητικά γεγονότα. Μετάδοση αγώνων, ολυμπιακών αγώνων κλπ και τι παίζει με πνευματικά δικαιώματα και πώς προστατεύονται κλπ. Ψάξτο αν σε ενδιαφέρει. Είχε και ξένους ομιλητές

 12. coolplatanos

  Σβήστο καλού κακού αυτό της ΕΤΕ μην πούνε και ότι τους κλέψαμε πνευματική ιδιοκτησία 🙂

 13. nikan

  @johnkarakatsanis Κι επιπλέον μερικές εξηγήσεις.

  @coolplatanos. Ελπίζω να τα δει ο elawyer και να σχολιάσει 🙂

 14. nikan

  @akindynos Για κάποιο λόγο το akismet δεν σε χωνεύει και σε πετάει συνέχεια στα σπαμ (τι κάνεις τα βράδια αλήθεια;). Απεκατέστησα καθυστερημένα την τάξη.

Comments are closed.