Εντυπώσεις από το Athens Startup Weekend

Για όσους δεν το είχαν πληροφορηθεί, το Σαββατοκύριακο που μόλις αφήσαμε πίσω, έλαβε χώρα στο κέντρο καινοτομίας της Microsoft ένα event που έχει γίνει ήδη σε αρκετά μέρη του κόσμου: το Startup Weekend.

Στα startup weekends ο επιδιωκώμενος στόχος είναι οι ομάδες που συμμετέχουν να κατορθώσουν να φτιάξουν μια εταιρεία (=startup)  μέσα σ’ ένα Σαββατοκύριακο δημιουργόντας ομάδες ad hoc και παράγοντας προϊόν, business plan, στρατηγική κτλ.
Φαντάζει ακατόρθωτο αλλά τελικά δεν είναι. Και δεν είναι κι αυτό ο ουσιαστικός στόχος. Ο πραγματικός στόχος, όπως επανέλαβε πολλές φορές κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου ο εμπνευστής των Startup Weekends, Andrew Hyde, είναι η ανακάλυψη πιθανών συνεργατών, μέσα από αυτό το πείραμα συνεργασίας.

Το Athens Startup Weekend είχε ένα επιπλέον κερασάκι: την υπόσχεση από το fund GIVE ότι θα χρηματοδοτούσε την καλύτερη ομάδα με ένα ποσό που θα έφτανε τις 20χιλ ευρώ.

Είχα την τύχη να συμμετέχω στην ιδέα και την ομάδα που πήρε την πρωτιά και είμαι αρκετά ζαλισμένος από αυτή την απροσδόκητη προοπτική και καθόλου βέβαιος για το πια είναι τα επόμενα βήματα.

Η πρόταση μας λέγεται pettycards και είναι ένα σύστημα για μικροπληρωμές,  αλλά σκοπός αυτού τουποστ δεν είναι να γράψω γι αυτό αλλά για ότι λέει ο τίτλος: τις εντυπώσεις μου.

Για να τις συνοψίσω σε μια λέξη, θα έλεγα: έκπληξη!

Όταν δήλωσα συμμετοχή δεν είχα ούτε κάποια  ιδέα κατά νου, ούτε προσδοκούσα κάποιου είδους χρηματοδότηση. Ο βασικός λόγος ήταν η περιέργεια για την διαδικασία, κι η ευκαιρία να γνωρίσω κόσμο.

Στο ξεκίνημα, κι όταν ερωτηθήκαμε για το ποιοί έχουν ιδέες, σηκώθηκα δεύτερος εκφράζοντας μια πολύ γενική κι αόριστη ιδέα για ένα startup που θα ασχολείτο με μικροπληρωμές μέσω κινητών. Στην πραγματικότητα, το είχα σκεφτεί μόλις ένα λεπτό πριν κι ο λόγος που σηκώθηκα ήταν περισσότερο για να βοηθήσω τη διαδικασία, γιατί υπήρχε ένα μούδιασμα στον κόσμο και δίσταζε να μιλήσει. Σε λίγο έπεσαν καμιά 15αριά ιδέες στο τραπέζι κι ο Andrew Hyde κι ο Αλέξανδρος Παγίδας (παλιός γνώριμος από το 1ο GBC, κι ο άνθρωπος που σκέφτηκε και μεσολάβησε για να γίνει το event στην Ελλάδα) έδωσαν το σύνθημα να ξεκινήσουμε, πράγμα που δημιούργησε μια απορία που εξέφρασα κι όλας: πως; Δεν γνωρίζαμε τους περισσότερους κι ούτε είχαμε καν συστηθεί, δεν γνωρίζαμε ούτε τι ειδικότητες, τι ικανότητες και τι ενδιαφέροντα υπήρχαν. Όταν το είπα αυτό στον Andrew με καθησύχασε με την αόριστη διαβεβαίωση ότι πάντα έτσι γίνεται κι ότι οι ομάδες βρίσκουν μόνες το δρόμο τους.

Παρότι δεν ένοιωσα καμιά σιγουριά με την απάντηση, στο διάλλειμα που ακολούθησε με πλησίασαν αρκετοί και μου είπαν ότι τους άρεσε η ιδέα (ποιά ιδέα;) κι ότι θα ‘θέλαν να λάβουν μέρος στην ομάδα (ποιά  ομάδα).

Απ’ όσους ενδιαφέρθηκαν, καθίσαμε μαζί περίπου οι μισοί και μιας και δεν είχα κάτι ξακάθαρο και σαφές προτείνει, αρχίσαμε ένα εξαντλητικό brainstorming, το οποίο πήγε μέχρι το τέλος της πρώτης μέρας (: Παρασκευής).

Κι εδώ ήταν η πρώτη έκπληξη: γιατί έβλεπα ότι η συζήτηση της ομάδας ανακάλυπτε σιγά σιγά τις ατέλειες, συμπλήρωνε, διόρθωνε, εξερευνούσε εναλλακτικές κτλ.

Κι η δεύτερη έκπληξη ήταν ότι η συζήτηση γινόταν με πάθος αλλά χωρίς εντάσεις, αντεκλήσεις και τσακωμούς, πράγματα ολότελα συνηθισμένα. Θα μπορούσα να περιμένω κάτι τέτοιο από μια ομάδα που είχε προϊστορία και που ο καθένας γνώριζε ήδη και σεβόταν τον άλλο. Εδώ είχαμε βασικά αγνώστους ή απλά γνωστούς, κι όμως η ομάδα δούλευε!

Αυτή η διαδικασία, της εξαντλητικής κριτικής και επαναπροσδιορισμού της πρότασης κράτησε ουσιαστικά μέχρι το Σάββατο το βράδυ. Τη στιγμή που  άλλες ομάδες είχαν αρχίσει να γράφουν κώδικα και να δημιουργούν ένα πραγματικό προϊόν, εμείς δεν είχαμε παρά μια ιδέα, αλλά πολύ επεξεργασμένη.

Η Κυριακή ήταν η μέρα της άλλης μεγάλης έκπληξης. Έπρεπε να καλύψουμε όλα τα κενά σ’ ότι είχαμε να ετοιμάσουμε και που ήταν πάρα πολλά. Κι εδώ μ’ ένα μαγικό σχεδόν τρόπο άρχισαν να εμφανίζονται αποτελέσματα που οφείλονταν στις πρωτοβουλίες των μελών: φτιάχτηκε logo, βρέθηκε γραφίστας και στήθηκε ένα κενό μεν περιεχομένου αλλά αξιοπρεπές website, φτιάχτηκε  μπλογκ, κλείστηκαν domain names, βρέθηκε server, φτιάχτηκαν accounts σε twitter, wordpress,  group στο facebook,  φτιάχτηκε ένα οικονομικό πλάνο με δεκάδες επεξεργασμένες παραδοχές (κι επειδή κάτι ξέρω από τέτοια, είμαι σε θέση να κρίνω ότι ήταν πολύ επαγγελματικό), δημιουργήθηκε παρουσίαση, συζητήθηκε η ιδέα με μέλη των άλλων ομάδων και μ’ εκπροσώπους των επενδυτών, με consultants και δικηγόρους, κάναμε πρόβα στην παρουσίαση κι άλλα πολλά που δεν θυμάμαι. Και τελικά δούλεψε. Άρεσε στους κριτές και μας επιβραβευσαν.

Ακόμα δεν έχω καταλάβει πως και τι έγινε γιατί ήταν σαν να πέφταν από τον ουρανό λιθαράκια και να χτιζόταν απ’ αυτά  ένα σπίτι.Αν θέλω όμως  να καταλήξω κάπου μ’ όλα αυτά, είναι σ’ ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για όλους: yes, we can, για ν’ αντιγράψω και λίγο τον Ομπάμα.

Yes, we can:  να ξεπεράσουμε την ελληνική μεμψοιμιρία μας και τη μιζέρια μας, να τολμήσουμε και να πετύχουμε.

Yes, we can:  να εμπιστευθούμε τους άλλους και να περιμένουμε απ’ αυτούς το απροσδόκητο. Και να το πάρουμε.

Yes, we can:   να δημιουργήσουμε κάτι από το τίποτα. Κι αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κάτι από το τίποτα, μπορούμε να δημιουργήσουμε και κάτι μεγάλο από το τίποτα.

Ένα μεγάλο μπράβο σ’ όλους τους συμμετέχοντες κι ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εμπνευστές και υποστηρικτές της προσπάθειας (Andrew, Αλεξανδρος, Πάτρικ και Λύδια από τη Microsoft, ΤΑΝΕΟ και Give και βέβαια το Opencoffee.

(Τα μέλη της ομάδας, πλην εμού ήταν:

 1. Πάνος Ζαμάνης
 2. Δημήτρης Παπαδημητρίου
 3. Σπύρος Καπετανάκης
 4. Αλέξανδρος Αργυρίου
 5. Δημήτρης Μουστάκας

κι έκτακτη βοήθεια στα γραφιστικά από τον Κώστα Μπουρλόκα)


Reblog this post [with Zemanta]

17 thoughts on “Εντυπώσεις από το Athens Startup Weekend

 1. philos

  Απλά, δεν μπορείς να φανταστείς την έκπληξή μου και την χαρά μου όταν έμαθα το θέμα της ιδέας σας!
  Σας εύχομαι κάθε επιτυχία!
  😉

 2. Pingback: Επιτυχημένη η συμμετοχή μας στο Athens Startup Weekend 2008 #ASW « TECHNOLOGIO

 3. amarkos

  Άναυδος. Μπράβο!

  “Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα”
  –Ρουβάς Αθανάσιος, Εθνικός σταρ

 4. nikan

  @amarkos ευχαριστούμε, και, ω, ναι έχει δίκιο ο εθνικός σταρ 🙂

  @alepou bambina mia!

 5. GritZ

  Φοβερό team! 🙂
  Και φοβερή περιγραφική αφήγηση, σα να ήμαστε εκεί! 🙂

 6. HitMan

  Well done σε όλη την ομάδα αλλά και στις υπόλοιπες καθώς ήδη έχω δει και άλλες ιδέες που μπορούν να εξελιχθούν!

  Μπράβο.-

 7. yorgos

  Νίκο συγχαρητήρια και σε εσάς και στους διοργανωτές του event. Εύχομαι κάθε επιτυχία!

 8. dimitris @ insideabox

  Συγχαρητήρια! πολύ καλή ιδέα και προσέγγιση
  (εκπληκτικό για ένα ΠΣΚ).
  καλή συνέχεια στην προσπάθεια.

 9. nikan

  @coolplatanos, greekgaylolita, tsimitakis, GritZ,Hitman, Ευριπίδης Αγγελόπουλος, yorgos, dimitris@insideabox Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά, κι εγώ κι όλη η ομάδα.

 10. Pingback: Athens Startup Weekend 2008 « Ice Tea tech

Comments are closed.