Πληροφορία: την αναζητούμε ή μας προσφέρεται;

Στο τελευταίο Girl Geek Dinner η προσκεκλημένη  Orli Yakuel, είπε κάτι απλό  που είχα ξανακούσει μεν πολλές φορές αλλά που για κάποιο μυστήριο λόγο καρφώθηκε στο μυαλό μου από κείνη την ώρα. Είπε κάτι σαν:

Δεν αναζητώ την πληροφορία, η πληροφορία έρχεται σε μένα.

Είναι λίγο τρελό αν το ακούσει κάποιος που δεν έχει εμπειρία από τα νέα μέσα, αλλά έτσι είναι.

Στο παρελθόν η πληροφορία ήταν αποτυπωμένη, κυρίως σε γραπτό λόγο, και για να την βρεις έπρεπε να αναζητήσεις τα μέσα τα οποία την περιέκλυαν: βιβλία, εφημερίδες κτλ.

Με την έλευση του ραδιοφώνου και της τηλεόρασης, άρχισε να αλλάζει το σκηνικό. Κάποιοι φιλτράριζαν την πληροφορία και την διοχέτευαν μέσα από αυτά τα κανάλια. Έτσι η πληφορία άρχισε να φτάνει μόνη της σε μας. Η διαδικασία όμως της επιλογής και του φιλτραρίσματος στην πραγματικότητα στερούσαν μεγάλο μέρος της … πληροφορίας μέσα στην πληροφορία, ενώ άλλες πληροφορίες τις απέκοπταν εντελώς.

O παγκόσμιος ιστός με την εμφάνισή του άρχισε να ανατρέπει αυτό το modus operandi, κι ειδικά με την έλευση των νέων μέσων που απελευθέρωσαν την πληροφορία και την πολλαπλασίασαν σε εκθετικό βαθμό.

Κι έτσι επιστρέψαμε στην ανάγκη ενός νέου φίλτρου, όχι όμως φίλτρου κατευθυνόμενου, όπως των παλιών μέσων, αλλά προσωπικού φίλτρου, που να επιτρέπει στην πληροφορία να φτάσει σε μας στις δόσεις και τις αποχρώσεις που την επιθυμούμε.

Οι πειραματισμοί έχουν δείξει ότι η δημιουργία αυτού του φίλτρου, δεν επαφίεται πια στους τεχνικούς και τους προγραμματιστές αλλά έχει έντονο κοινωνικό στοιχείο. Είναι το φίλτρο της κρίσης και της αντίληψης των όσων εμπιστευόμαστε στο διαδίκτυο.

Η κοινωνική δικτύωση έχει επιτρέψει αυτή η ομαδική σοφία που ήταν διάχυτη και δύσκολα αξιοποιήσιμη στο παρελθόν, να παίρνει σαφείς μορφές: το δίκτυο των ανθρώπων με τους οποίους μοιραζόμαστε τα όσα διαβάζουμε στον Google Reader ας πούμε. Ή τα link που μοιραζόμαστε στο twitter.  Στο βαθμό που δεν έχουμε επιλέξει εντελώς τυχαία κι άσκεπτα αυτούς με τους οποίους μοιραζόμαστε πληροφορία, το δίκτυό μας, καθίσταται η κύρια πηγή εύρεσης και φιλτραρίσματος της πληροφορίας.

Παραδείγματος χάριν: εγώ δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα την πολιτική ειδησεογραφία και τις σχετικές κρίσεις και αναλύσεις. Έχω επιλέξει όμως να μοιράζομαι πληροφορία με ανθρώπους που αυτό το αντικείμενο τους ενδιαφέρει και το ξέρουν καλύτερα από μένα. Έτσι, μέσα απ΄αυτούς μαθαίνω και γρήγορα και σφαιρικά. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχω ‘εντυπωσιάσει΄παρέες με ειδήσεις που μαθαίνω ζωντανά μέσα από το twitter και που κανονικά θα περίμεναν ώρες για να τους φτάσουν, αν τους έφταναν ποτέ.

Αυτό είναι το νόημα της φράσης της Orli. Κι εκείνη έχοντας ένα πολύ μεγαλύτερο δίκτυο από μένα, δεν μπαίνει καν στον κόπο να γράφεται συνδρομήτρια σε feed, και να αναζητά πρωτογενείς πηγές. Τις τα προσφέρει όλα το δίκτυο.

Έχοντας αυτά κατά νου, έψαχνα  χτες ένα πιο αποτελεσματικό τρόπο να μοιράζομαι πράγματα στο δικό μου δίκτυο. Κυρίως έψαχνα και ψάχνω ένα πιο συντονισμένο τρόπο.

Οι βασικοί μηχανισμοί με τους οποίους μοιράζομαι πράγματα είναι τρεις:

Υπάρχει όμως μια διαφορά ποσοτική: στο μεν Google Reader μοιράζομαι με 50 άλλους, στο twitter με 250 και στο friendfeed με 100 και δεν είναι οι ίδιοι.

Επειδή  το twitter είναι το πιο πολυάριθμό σκέφτηκα ότι, τουλάχιστον ότι θεωρώ σημαντικό, πρέπει να το μοιράζομαι κι εκεί. Αυτή τη στιγμή αυτό συμβαίνει μόνο στο Google Reader και, αυτόματα, επειδή διαβάζει το feed των shared items, και στο friendfeed.

Ανακάλυψα λοιπόν δύο μεθόδους για να επιτύχω ένα καλύτερο συγχρονισμό:

α. Ενα  Greasmonkey Script που επιτρέπει να μοιράζεσαι κάτι μέσα από το Google Reader στο twitter, το οποίο εγκατέστησα και δομίμασα. Έχει κάποια προβληματάκια αλλά μου κάνει. Πρότεινα μάλιστα στον vrypan να το αλλάξει για να χρησιμοποιεί το urlborg για shortening, πράγμα που θεωρώ εξαιρετικά χρήσιμο, γιατί με το urlborg, μπορώ από τα στατιστικά να καταλαβαίνω αν ότι μοιράζομαι ενδιαφέρει τους άλλους (από το πόσοι κάνουν κλικ) και να προσαρμόζω τη συμπεριφορά μου ανάλογα.

β. Μια νέα δυνατότητα του Friendfeed που επιτρέπει να μοιράζεσαι όλο ή μέρος του εκεί lifestream σου, στο twitter. Το να μοιραστεί κανείς όλο το lifestream του στο twitter θα οδηγήσει μαθηματικά στο να χάσει όλους του τους followers σε μια μέρα. Όμως μπορείς να ρυθμίσεις  να στέλνει αυτόματα μόνο ότι μοιράζεσαι στον Google Reader και στο twitter. Για όσους μοιράζονται λίγα σχετικά άρθρα και το κάνουν όχι μαζεμένα αλλά στην διάρκεια της μέρας, είναι καλή λύση. Για όσους όμως μοιράζονται πολλά και το ένα πίσω από τ’ άλλο μάλλον θα θεωρηθεί σπαμ στον twitter.

Εσείς τι γνώμη έχετε;

Reblog this post [with Zemanta]

54 thoughts on “Πληροφορία: την αναζητούμε ή μας προσφέρεται;

 1. apas

  Θα συμφωνήσω μαζί σου Νίκο. Όσων αναφορά το καινούργιο service του Friendfeed εγώ απλά το έχω ρυθμίσει στο να βάζει στο Twitter μου μόνο τα Friendfeed messages. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ spam -άσχετα ότι είναι potential χρήσιμα-, αλλά παράγουν information overflow (θα τα έχω και στο Friendfeed και στο Twitter? 2ο lifestreaming το Twitter?) αλλά και spam. Πολύ spam. Γιατί το αντικείμενο του Twitter δεν είναι το lifestreaming.
  Προσωπικά δεν θα έβαζα ούτε το Greasemonkey plugin για το “Share with Twitter” για τους παραπάνω λόγους.

  Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι η πληροφορία πια διοχετεύεται και με το παραπάνω. Από πολλούς παράγοντες και το σημαντικότερο όχι πια μόνο από ΜΜΕ (άθλια MME). Υπάρχουν πολλά θετικά αλλά και αρνητικά (info overflow π.χ.) αλλά προτείνω να επικεντρωθούμε στα θετικά ώστε να παράγουμε και καλύτερα μελλοντικά web services/apps.

 2. nsyll

  Και έμενα με ανατριχιάζει η ιδέα να γεμίσει το twitter μου με share feed,
  αλλά θα μπορούσαμε βέβεα να φτιάχναμε ένα άλλο twitter account, πχ nsyll_news ή nikan_news
  ώστε να χρησιμοποιόταν αποκλειστικά για share feed χωρίς να επιβαρύνουν το προσωπικό σου λογαριασμό

 3. Νίκος Δρανδάκης

  Νίκο, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει η “διάκριση της πληροφορίας”. Κατά τη γνώμη μου, το Twitter δεν είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον. Δεν προκύπτει από πουθενά το ότι πρέπει (επειδή στο Twitter μπορεί να έχεις περισσότερους followers), να μπαίνεις στον πειρασμό να “μοιράζεσαι” άλλου είδους πληροφορία.

  Μπαίνοντας σε αυτή τη λογική, εσύ θα βάλεις τα shared items σου, άλλος θα στέλνει τα αγαπημένα του videos sto YouTube, εγώ τα blog posts μου. Το Τwitter είναι χρήσιμο σε ένα βαθμό, αλλά και για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Αν ξέρω ότι τα shared items σου τα στέλνεις στο Twitter, αυτό σημαίνει ότι θα πάψω να τα βλέπω στο Google Reader μου – θα σε αφαιρέσω γιατί δεν αντέχω την ίδια πληροφορία 2 φορές.

  Το ίδιο θα κάνω και για τα blog posts σου. Αν τα στέλνεις στο Twitter, είναι πολύ πιθανό να αφαιρέσω το feed σου από το Reader μου (ή να σε κάνω unfollow στο Twitter). Το ακόμα χειρότερο είναι ότι το Twitter feed μου μπορεί να το λαμβάνω στο κινητό μου (μην ξεχνάς ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Twitter), το οποίο (αν δεν είναι iphone) δεν θα μου δίνει τη δυνατότητα να διαβάζω τα shared items ή blog posts που στέλνεις (τα οποία φυσικά έρχονται σε μορφή link προς κάποιο web page).

  Κάθε φορά που κάνεις προσπάθεια να προσεγγίσεις μεγαλύτερα κοινά (αυτό κάνεις στην ουσία όταν θέλεις να “μοιραστείς με περισσότερους”) διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις followers από κάπου αλλού.

  Δικό σου το ρίσκο. Αλλά μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι θα κάνεις allienate όλους.

  Το Τwitter έχει πολύ συγκεκριμένη χρήση. Είναι μια χρήση απόλυτα κοινωνική, στην οποία περνούν μέσα φωνές πραγματικών ανθρώπων, κάτι που το έκανε να γίνει ένα πραγματικά “κοινωνικό εργαλείο” σε σχέση με π.χ. το Google reader ή το Friendfeed που είναι εργαλεία knowledge management και όχι κοινωνικοποίησης (παρόλο που έχουν και τέτοιο χαρακτήρα αλλά όχι κυρίαρχο).

  Έχει ένα χαρακτήρα απόλυτα ανθρώπινης επικοινωνίας και διαλόγου, τον οποίο θα καταστρέψουμε αν το μετατρέψουμε σε ενα feed reader.

  Σόρυ για το σεντόνι… 🙂

 4. apas

  ποιός ο λόγος όμως αφού υπάρχει ήδη το Friendfeed για το lifestreaming μας? Για ποιο λόγο να δημιουργούμε duplicate content?

 5. nikan

  Καταλαβαίνω το φόβο του σπαμ, απλά γι όσους μπορούν και χρησιμοποιούν το friendfeed με το τεράστιο stream του, τον θεωρώ υπερβολικό

 6. nikan

  Γμτ έγραψα για απάντηση ένα αντίστοιχο σεντόνι και με τιμώρησε το μπλογκ μου γιατί δεν καταχωρήθηκε. Βαριέμαι να τα ξαναγράφω τώρα γι αυτό σε ρωτάω το εξής: με ποιό κριτήριο κάνεις share τα link που κάνεις στο twitter;

 7. amarkos

  Η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου είναι φυσικά ότι κατά κύριο λόγο η πληροφορία έρχεται πλέον και μας βρίσκει. Δεν αρκεί όμως αυτό. Το επόμενο βήμα (το ζούμε ήδη σε κάποιο βαθμό) είναι να μας δίνονται εξηγήσεις σε φυσική γλώσσα γι' αυτό το συναπάντημα μαζί της. Δεν αρκεί δηλαδή το εργαλείο να μου προτείνει π.χ. τα feed ενός blog ή ένα νέο contact αλλά πρέπει να μου εξηγεί και βάσει ποιάς λογικής το έκανε. Έτσι, νομίζω, θα καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες μας.

 8. nikan

  Πόσα shared items έχεις τη μέρα και πόσα link μοιράζεσαι στο twitter;

 9. nsyll

  κάνω share items ότι μου φαίνεται καλό
  και μοιράζομαι link στο twitter όσα θεωρώ ότι αξίζει να σας ενοχλήσω στο twitter land για αυτό.

 10. nikan

  Μας φώτισες! 🙂
  Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι που μοιράζεσαι στο twitter να το έχεις στα shared ή τ' ανάποδο; Κι αν όχι, με ποιο κριτήριο τα διαχωρίζεις; Πως δηλαδή λες ότι κάτι θα μ' ενδιαφέρει να το δουν στο twitter αλλά όχι στα shared

 11. Νίκος Δρανδάκης

  Εγώ, όταν τελείωσα το σεντόνι μου, το έκανα copy γιατί την έχω ξαναπατήσει. 🙂

  συνήθως βάζω όσα δεν βρίσκονται στο reader μου (τα βρίσκω από αλλού), και το σημαντικότερο είναι το σχόλιο με το οποίο τα συνοδεύω.

 12. nsyll

  απλά λέω
  ότι όταν μοιράζομαι ένα link στο twitter αισθάνομαι ότι ενοχλώ.
  όχι όμως όταν το κάνω μέσω του greader μου.

 13. nikan

  Έχω δει διπλά twitter και reader στο stream σου. Νομίζω απλά ότι η διαδικασία είναι τυχαία: επειδή δεν βρίσκεις κάτι στο reader αντί να χρησιμοποιήσεις το bookmarklet του reader για να το στείλεις εκεί, το στέλνεις στο twitter.
  Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσει κάτι βασικό όμως σ' αυτά που είπα: δεν προτείνω να μοιράζεται κανείς σώνει και καλά τα πάντα, αλλά μόνο ότι θεωρεί σημαντικό.

 14. Confusion

  “Δεν αναζητώ την πληροφορία, η πληροφορία έρχεται σε μένα.” Orli Yakuel

  “I don't like the drugs but the drugs like me” Marilyn Manson

 15. nikan

  lol! Γιατι ομως ντρεπεσαι να μας πεις το ονοματακι σου; Δεν θα σε παρουμε και με τις ντοματες 🙂

 16. Confusion

  Γειά σου Νίκο δεν ντρέπομαι απλά βαριόμουνα… plus I like the pun
  Μαυρίκιος (mgpolitis)

 17. apas

  Θα συμφωνήσω μαζί σου Νίκο. Όσων αναφορά το καινούργιο service του Friendfeed εγώ απλά το έχω ρυθμίσει στο να βάζει στο Twitter μου μόνο τα Friendfeed messages. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ spam -άσχετα ότι είναι potential χρήσιμα-, αλλά παράγουν information overflow (θα τα έχω και στο Friendfeed και στο Twitter? 2ο lifestreaming το Twitter?) αλλά και spam. Πολύ spam. Γιατί το αντικείμενο του Twitter δεν είναι το lifestreaming.
  Προσωπικά δεν θα έβαζα ούτε το Greasemonkey plugin για το “Share with Twitter” για τους παραπάνω λόγους.

  Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι η πληροφορία πια διοχετεύεται και με το παραπάνω. Από πολλούς παράγοντες και το σημαντικότερο όχι πια μόνο από ΜΜΕ (άθλια MME). Υπάρχουν πολλά θετικά αλλά και αρνητικά (info overflow π.χ.) αλλά προτείνω να επικεντρωθούμε στα θετικά ώστε να παράγουμε και καλύτερα μελλοντικά web services/apps.

 18. apas

  Θα συμφωνήσω μαζί σου Νίκο. Όσων αναφορά το καινούργιο service του Friendfeed εγώ απλά το έχω ρυθμίσει στο να βάζει στο Twitter μου μόνο τα Friendfeed messages. Όλα τα υπόλοιπα τα θεωρώ spam -άσχετα ότι είναι potential χρήσιμα-, αλλά παράγουν information overflow (θα τα έχω και στο Friendfeed και στο Twitter? 2ο lifestreaming το Twitter?) αλλά και spam. Πολύ spam. Γιατί το αντικείμενο του Twitter δεν είναι το lifestreaming.
  Προσωπικά δεν θα έβαζα ούτε το Greasemonkey plugin για το “Share with Twitter” για τους παραπάνω λόγους.

  Γενικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι η πληροφορία πια διοχετεύεται και με το παραπάνω. Από πολλούς παράγοντες και το σημαντικότερο όχι πια μόνο από ΜΜΕ (άθλια MME). Υπάρχουν πολλά θετικά αλλά και αρνητικά (info overflow π.χ.) αλλά προτείνω να επικεντρωθούμε στα θετικά ώστε να παράγουμε και καλύτερα μελλοντικά web services/apps.

 19. nsyll

  Και έμενα με ανατριχιάζει η ιδέα να γεμίσει το twitter μου με share feed,
  αλλά θα μπορούσαμε βέβεα να φτιάχναμε ένα άλλο twitter account, πχ nsyll_news ή nikan_news
  ώστε να χρησιμοποιόταν αποκλειστικά για share feed χωρίς να επιβαρύνουν το προσωπικό σου λογαριασμό

 20. nsyll

  Και έμενα με ανατριχιάζει η ιδέα να γεμίσει το twitter μου με share feed,
  αλλά θα μπορούσαμε βέβεα να φτιάχναμε ένα άλλο twitter account, πχ nsyll_news ή nikan_news
  ώστε να χρησιμοποιόταν αποκλειστικά για share feed χωρίς να επιβαρύνουν το προσωπικό σου λογαριασμό

 21. Νίκος Δρανδάκης

  Νίκο, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει η “διάκριση της πληροφορίας”. Κατά τη γνώμη μου, το Twitter δεν είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον. Δεν προκύπτει από πουθενά το ότι πρέπει (επειδή στο Twitter μπορεί να έχεις περισσότερους followers), να μπαίνεις στον πειρασμό να “μοιράζεσαι” άλλου είδους πληροφορία.

  Μπαίνοντας σε αυτή τη λογική, εσύ θα βάλεις τα shared items σου, άλλος θα στέλνει τα αγαπημένα του videos sto YouTube, εγώ τα blog posts μου. Το Τwitter είναι χρήσιμο σε ένα βαθμό, αλλά και για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Αν ξέρω ότι τα shared items σου τα στέλνεις στο Twitter, αυτό σημαίνει ότι θα πάψω να τα βλέπω στο Google Reader μου – θα σε αφαιρέσω γιατί δεν αντέχω την ίδια πληροφορία 2 φορές.

  Το ίδιο θα κάνω και για τα blog posts σου. Αν τα στέλνεις στο Twitter, είναι πολύ πιθανό να αφαιρέσω το feed σου από το Reader μου (ή να σε κάνω unfollow στο Twitter). Το ακόμα χειρότερο είναι ότι το Twitter feed μου μπορεί να το λαμβάνω στο κινητό μου (μην ξεχνάς ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Twitter), το οποίο (αν δεν είναι iphone) δεν θα μου δίνει τη δυνατότητα να διαβάζω τα shared items ή blog posts που στέλνεις (τα οποία φυσικά έρχονται σε μορφή link προς κάποιο web page).

  Κάθε φορά που κάνεις προσπάθεια να προσεγγίσεις μεγαλύτερα κοινά (αυτό κάνεις στην ουσία όταν θέλεις να “μοιραστείς με περισσότερους”) διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις followers από κάπου αλλού.

  Δικό σου το ρίσκο. Αλλά μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι θα κάνεις allienate όλους.

  Το Τwitter έχει πολύ συγκεκριμένη χρήση. Είναι μια χρήση απόλυτα κοινωνική, στην οποία περνούν μέσα φωνές πραγματικών ανθρώπων, κάτι που το έκανε να γίνει ένα πραγματικά “κοινωνικό εργαλείο” σε σχέση με π.χ. το Google reader ή το Friendfeed που είναι εργαλεία knowledge management και όχι κοινωνικοποίησης (παρόλο που έχουν και τέτοιο χαρακτήρα αλλά όχι κυρίαρχο).

  Έχει ένα χαρακτήρα απόλυτα ανθρώπινης επικοινωνίας και διαλόγου, τον οποίο θα καταστρέψουμε αν το μετατρέψουμε σε ενα feed reader.

  Σόρυ για το σεντόνι… 🙂

 22. Νίκος Δρανδάκης

  Νίκο, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει η “διάκριση της πληροφορίας”. Κατά τη γνώμη μου, το Twitter δεν είναι το φάρμακο δια πάσαν νόσον. Δεν προκύπτει από πουθενά το ότι πρέπει (επειδή στο Twitter μπορεί να έχεις περισσότερους followers), να μπαίνεις στον πειρασμό να “μοιράζεσαι” άλλου είδους πληροφορία.

  Μπαίνοντας σε αυτή τη λογική, εσύ θα βάλεις τα shared items σου, άλλος θα στέλνει τα αγαπημένα του videos sto YouTube, εγώ τα blog posts μου. Το Τwitter είναι χρήσιμο σε ένα βαθμό, αλλά και για πολύ συγκεκριμένες χρήσεις. Αν ξέρω ότι τα shared items σου τα στέλνεις στο Twitter, αυτό σημαίνει ότι θα πάψω να τα βλέπω στο Google Reader μου – θα σε αφαιρέσω γιατί δεν αντέχω την ίδια πληροφορία 2 φορές.

  Το ίδιο θα κάνω και για τα blog posts σου. Αν τα στέλνεις στο Twitter, είναι πολύ πιθανό να αφαιρέσω το feed σου από το Reader μου (ή να σε κάνω unfollow στο Twitter). Το ακόμα χειρότερο είναι ότι το Twitter feed μου μπορεί να το λαμβάνω στο κινητό μου (μην ξεχνάς ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα του Twitter), το οποίο (αν δεν είναι iphone) δεν θα μου δίνει τη δυνατότητα να διαβάζω τα shared items ή blog posts που στέλνεις (τα οποία φυσικά έρχονται σε μορφή link προς κάποιο web page).

  Κάθε φορά που κάνεις προσπάθεια να προσεγγίσεις μεγαλύτερα κοινά (αυτό κάνεις στην ουσία όταν θέλεις να “μοιραστείς με περισσότερους”) διατρέχεις τον κίνδυνο να χάσεις followers από κάπου αλλού.

  Δικό σου το ρίσκο. Αλλά μακροπρόθεσμα πιστεύω ότι θα κάνεις allienate όλους.

  Το Τwitter έχει πολύ συγκεκριμένη χρήση. Είναι μια χρήση απόλυτα κοινωνική, στην οποία περνούν μέσα φωνές πραγματικών ανθρώπων, κάτι που το έκανε να γίνει ένα πραγματικά “κοινωνικό εργαλείο” σε σχέση με π.χ. το Google reader ή το Friendfeed που είναι εργαλεία knowledge management και όχι κοινωνικοποίησης (παρόλο που έχουν και τέτοιο χαρακτήρα αλλά όχι κυρίαρχο).

  Έχει ένα χαρακτήρα απόλυτα ανθρώπινης επικοινωνίας και διαλόγου, τον οποίο θα καταστρέψουμε αν το μετατρέψουμε σε ενα feed reader.

  Σόρυ για το σεντόνι… 🙂

 23. apas

  ποιός ο λόγος όμως αφού υπάρχει ήδη το Friendfeed για το lifestreaming μας? Για ποιο λόγο να δημιουργούμε duplicate content?

 24. apas

  ποιός ο λόγος όμως αφού υπάρχει ήδη το Friendfeed για το lifestreaming μας? Για ποιο λόγο να δημιουργούμε duplicate content?

 25. nikan

  Καταλαβαίνω το φόβο του σπαμ, απλά γι όσους μπορούν και χρησιμοποιούν το friendfeed με το τεράστιο stream του, τον θεωρώ υπερβολικό

 26. nikan

  Καταλαβαίνω το φόβο του σπαμ, απλά γι όσους μπορούν και χρησιμοποιούν το friendfeed με το τεράστιο stream του, τον θεωρώ υπερβολικό

 27. nikan

  Γμτ έγραψα για απάντηση ένα αντίστοιχο σεντόνι και με τιμώρησε το μπλογκ μου γιατί δεν καταχωρήθηκε. Βαριέμαι να τα ξαναγράφω τώρα γι αυτό σε ρωτάω το εξής: με ποιό κριτήριο κάνεις share τα link που κάνεις στο twitter;

 28. nikan

  Γμτ έγραψα για απάντηση ένα αντίστοιχο σεντόνι και με τιμώρησε το μπλογκ μου γιατί δεν καταχωρήθηκε. Βαριέμαι να τα ξαναγράφω τώρα γι αυτό σε ρωτάω το εξής: με ποιό κριτήριο κάνεις share τα link που κάνεις στο twitter;

 29. amarkos

  Η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου είναι φυσικά ότι κατά κύριο λόγο η πληροφορία έρχεται πλέον και μας βρίσκει. Δεν αρκεί όμως αυτό. Το επόμενο βήμα (το ζούμε ήδη σε κάποιο βαθμό) είναι να μας δίνονται εξηγήσεις σε φυσική γλώσσα γι' αυτό το συναπάντημα μαζί της. Δεν αρκεί δηλαδή το εργαλείο να μου προτείνει π.χ. τα feed ενός blog ή ένα νέο contact αλλά πρέπει να μου εξηγεί και βάσει ποιάς λογικής το έκανε. Έτσι, νομίζω, θα καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες μας.

 30. amarkos

  Η απάντησή μου στο ερώτημα του τίτλου είναι φυσικά ότι κατά κύριο λόγο η πληροφορία έρχεται πλέον και μας βρίσκει. Δεν αρκεί όμως αυτό. Το επόμενο βήμα (το ζούμε ήδη σε κάποιο βαθμό) είναι να μας δίνονται εξηγήσεις σε φυσική γλώσσα γι' αυτό το συναπάντημα μαζί της. Δεν αρκεί δηλαδή το εργαλείο να μου προτείνει π.χ. τα feed ενός blog ή ένα νέο contact αλλά πρέπει να μου εξηγεί και βάσει ποιάς λογικής το έκανε. Έτσι, νομίζω, θα καταλάβουμε καλύτερα τις ανάγκες μας.

 31. nikan

  Πόσα shared items έχεις τη μέρα και πόσα link μοιράζεσαι στο twitter;

 32. nikan

  Πόσα shared items έχεις τη μέρα και πόσα link μοιράζεσαι στο twitter;

 33. nsyll

  κάνω share items ότι μου φαίνεται καλό
  και μοιράζομαι link στο twitter όσα θεωρώ ότι αξίζει να σας ενοχλήσω στο twitter land για αυτό.

 34. nsyll

  κάνω share items ότι μου φαίνεται καλό
  και μοιράζομαι link στο twitter όσα θεωρώ ότι αξίζει να σας ενοχλήσω στο twitter land για αυτό.

 35. nikan

  Μας φώτισες! 🙂
  Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι που μοιράζεσαι στο twitter να το έχεις στα shared ή τ' ανάποδο; Κι αν όχι, με ποιο κριτήριο τα διαχωρίζεις; Πως δηλαδή λες ότι κάτι θα μ' ενδιαφέρει να το δουν στο twitter αλλά όχι στα shared

 36. nikan

  Μας φώτισες! 🙂
  Δεν υπάρχει περίπτωση κάτι που μοιράζεσαι στο twitter να το έχεις στα shared ή τ' ανάποδο; Κι αν όχι, με ποιο κριτήριο τα διαχωρίζεις; Πως δηλαδή λες ότι κάτι θα μ' ενδιαφέρει να το δουν στο twitter αλλά όχι στα shared

 37. Νίκος Δρανδάκης

  Εγώ, όταν τελείωσα το σεντόνι μου, το έκανα copy γιατί την έχω ξαναπατήσει. 🙂

  συνήθως βάζω όσα δεν βρίσκονται στο reader μου (τα βρίσκω από αλλού), και το σημαντικότερο είναι το σχόλιο με το οποίο τα συνοδεύω.

 38. Νίκος Δρανδάκης

  Εγώ, όταν τελείωσα το σεντόνι μου, το έκανα copy γιατί την έχω ξαναπατήσει. 🙂

  συνήθως βάζω όσα δεν βρίσκονται στο reader μου (τα βρίσκω από αλλού), και το σημαντικότερο είναι το σχόλιο με το οποίο τα συνοδεύω.

 39. nsyll

  απλά λέω
  ότι όταν μοιράζομαι ένα link στο twitter αισθάνομαι ότι ενοχλώ.
  όχι όμως όταν το κάνω μέσω του greader μου.

 40. nsyll

  απλά λέω
  ότι όταν μοιράζομαι ένα link στο twitter αισθάνομαι ότι ενοχλώ.
  όχι όμως όταν το κάνω μέσω του greader μου.

 41. nikan

  Έχω δει διπλά twitter και reader στο stream σου. Νομίζω απλά ότι η διαδικασία είναι τυχαία: επειδή δεν βρίσκεις κάτι στο reader αντί να χρησιμοποιήσεις το bookmarklet του reader για να το στείλεις εκεί, το στέλνεις στο twitter.
  Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσει κάτι βασικό όμως σ' αυτά που είπα: δεν προτείνω να μοιράζεται κανείς σώνει και καλά τα πάντα, αλλά μόνο ότι θεωρεί σημαντικό.

 42. nikan

  Έχω δει διπλά twitter και reader στο stream σου. Νομίζω απλά ότι η διαδικασία είναι τυχαία: επειδή δεν βρίσκεις κάτι στο reader αντί να χρησιμοποιήσεις το bookmarklet του reader για να το στείλεις εκεί, το στέλνεις στο twitter.
  Νομίζω ότι έχεις παρεξηγήσει κάτι βασικό όμως σ' αυτά που είπα: δεν προτείνω να μοιράζεται κανείς σώνει και καλά τα πάντα, αλλά μόνο ότι θεωρεί σημαντικό.

 43. Confusion

  “Δεν αναζητώ την πληροφορία, η πληροφορία έρχεται σε μένα.” Orli Yakuel

  “I don't like the drugs but the drugs like me” Marilyn Manson

 44. Confusion

  “Δεν αναζητώ την πληροφορία, η πληροφορία έρχεται σε μένα.” Orli Yakuel

  “I don't like the drugs but the drugs like me” Marilyn Manson

Comments are closed.