H εργαλειοθήκη του blogger στον Firefox

Σκέφτηκα να γράψω αυτό τον μικρό οδηγό για να μοιραστώ τις εμπειρίες μου από τη χρήση του Firefox και διαφόρων add ons για τις ανάγκες του blogging. Ο λόγος που τον γράφω είναι κυρίως για τους νεώτερους και πιο άπειρους bloggers. Ελπίζω να τον βρουν χρήσιμο.

Ο Firefox είναι αρκετά ώριμος πια, αρκετά διαδεδομένος και μπορεί να γίνει ένα one stop shop για τους blogger χωρίς αυτό να σημαίνει ανα περίπτωση ότι δεν υπάρχουν καλύτερα εργαλεία. Παρακάτω θα δούμε τις κύριες εργασίες που κάνει ένας blogger  και πως αυτές μπορούν να επιτελεστούν με τα προτεινόμενα εργαλεία.

Οι εργασίες που συνήθως επιτελεί ένας blogger είναι:

α. Συγγραφή
β. Ενσωμάτωση φωτογραφιών, βίντεο ή audio στα post
γ. Αποθήκευση links και χρησιμοποιήση τους αργότερα στα ποστ
δ. Tagging

Για τη συγγραφή ποστ το απαραίτητο add on είναι ο Scribefire.

Ο Scribefire είναι βασικά ένας editor που ενσωματώνεται σε παράθυρο του Firefox κι ανοίγει ξεχωριστά στο κάτω μέρος του συνήθως.

Μπορεί κανείς να κάνει όλες τις εργασίες που κάνει και μέσα από τα διαχειριστικά εργαλεία των μπλογκ: να βάλει φωτογραφίες (τις οποίες μάλιστα ανεβάζει στο server), να επιλέξει μια από τις υπάρχουσες κατηγορίες και να προσθέσει όσα tag επιθυμεί.
Το γεγονός ότι ανοίγει στο κάτω μέρος της σελίδας βολεύει για γρήγορη αντιγραφή ενός αποσπάσματος από τη σελίδα που διαβάζουμε και στο οποίο θέλουμε να αναφερθούμε.
Τέλος, έχει ξεκινήσει κι ένα διαφημιστικό πρόγραμμα για όσους θέλουν να προσθέτουν και διαφημίσεις στα μπλογκ τους.

Για την ενσωμάτωση φωτογραφιών και βίντεο o Scribefire έχει δύο ξεχωριστά εικονίδια ένα για flickr  κι ένα για youtube για τις συνηθέστερες περιπτώσεις. Τα εικονίδια όταν πατηθούν, ανοίγουν ένα παράθυρο που έχει μόνο ένα πεδίο αναζήτησης. Εκεί μπορούμε να βάλουμε μια λέξη κλειδί, τον κωδικό ενός βίντεο ή φωτογραφίας αν τον γνωρίζουμε και επιστρέφει ότι βρει. Κάνοντας κλικ πάνω σε κάθε εικονίδιο, το αντίστοιχο βίντεο ή εικόνα ανοίγουν μες το παράθυρο κι αν πατήσουμε ΟΚ ενσωματώνονται στο ποστ.

Δείτε για παράδειγμα δύο διαφορετικές αναζητήσεις, τη μία για τη λέξη Obama και την άλλη για τη λέξη metablogging που είναι και το όνομα του λογαριασμού μου στο youtube.

Στη δεύτερη περίπτωση τα περισσότερα βίντεο προέρχονται από τον λογαριασμό μου.

Για την αποθήκευση των link απαραίτητος είναι ένας λογαριασμός στο delicious. Να πω εδώ ότι γενικά δεν συνιστώ την αποθήκευση στα bookmark του browser γιατί έτσι τα bookmark δεν είναι προσβάσιμα από άλλο υπολογιστή, αλλά αν θέλετε να τα έχετε και τοπικά,  υπάρχει ένα ωραίο add on που σας επιτρέπει να κάνεται συγχρονισμό (sync) μεταξύ των δύο σετ από bookmarks (:  του delicious και του browser).

Το ωραίο όμως είναι ότι αυτό το plugin σας δίνει μια βολική sidebar που σας επιτρέπει να ανατρέξετε και να αναζητήσετε γρήγορα κάτι στα bookmark σας.

Για όσους χρησιμοποιούν wordpress υπάρχει κι ένα εναλλακτικό/συμπληρωματικό plugin για τις παραπάνω εργασίες που λειτουργεί  όμως μέσα στον επεξεργαστή κειμένου του. Λέγεται zemanta κι εμφανίζεται στα δεξιά της σελίδας όταν ενεργοποιηθεί, αλλά προσθέτει και προτεινόμενα link και tag κάτω από το πλαίσιο του editor.

H  Zemanta εκτός από link kαι tag προτείνει αυτόματα φωτογραφίες με κατάλληλη άδεια, και σχετικά άρθρα, έχει δε την δυνατότητα να προσωποποιηθεί καθώς μπορείς να της πεις το λογαριασμό σου στο flick π.χ. και να ψάχνει φωτογραφίες από κει κατά προτεραιότητα.

Πολλά από τα προτεινόμενα link είναι προς την wikipedia πράγμα πολύ χρήσιμο όταν θες να προσθέσεις αναφορές κι επεξηγήσεις σε όρους που χρησιμοποιείς, γρήγορα και άνετα. Για την συγγραφή αυτού του ποστ έχω χρησιμοποιήσει την Zemanta κατά κόρον.

Τελευταίο εργαλείο που προτείνω είναι το google notebook. Το notebook είναι βασικά ένας συνδιασμός μια διαδικτυακής υπηρεσίας κι ενός πρόσθετου για τον firefox που μας επιτρέπουν να επιλέγουμε ένα κομμάτι μιας σελίδας με ότι και να περιέχει και να το αποθηκεύουμε στο σημειωματάριο για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα σε κάποιο ποστ μας.  Δείτε εικόνα:

To notebook ανοίγει πατώντας το εικονείδιο του σημειωματάριου κάτω δεξιά κι εμφανίζει ένα μικρό παράθυρο με τα clip μας.

Αυτά, δυστυχώς αρκετά συνοπτικά για τους αρχάριους. Ελπίζω να τα βρουν χρήσιμα. Και για απορίες, υπάρχουν και τα σχόλια 🙂

Reblog this post [with Zemanta]

64 σχόλια στο “H εργαλειοθήκη του blogger στον Firefox

 1. nikan

  Ευχαριστώ. Ξέρεις τι; Συνειδητοποίησα ότι τις περισσότερες φορές όταν κάνω ένα ποστ, γράφω σαν να μιλάω σε μένα, χωρίς να σκέφτομαι πόσοι μπορούν να καταλάβουν τι λέω. Που και που καλό είναι να γυρνάμε και δίνουμε ένα χέρι βοήθειας σ' όσους ξεκινάνε τώρα

 2. nikan

  Ευχαριστώ. Ξέρεις τι; Συνειδητοποίησα ότι τις περισσότερες φορές όταν κάνω ένα ποστ, γράφω σαν να μιλάω σε μένα, χωρίς να σκέφτομαι πόσοι μπορούν να καταλάβουν τι λέω. Που και που καλό είναι να γυρνάμε και δίνουμε ένα χέρι βοήθειας σ' όσους ξεκινάνε τώρα

 3. coolplatanos

  Nikan εσείς οι geek χρειάζεται να βρείτε μία πιο εκλαϊκευτική γλώσσα αν θέλετε να βοηθήσετε τους αληθινά αρχάριους στο blogging και τους “άσχετους” σαν και μένα π.χ. Διότι φαντάσου ότι έχω κοντά δύο χρόνια που ασχολούμαι και πάλι δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα όσα γράφεις. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ πολύ αργόστροφη και ελάχιστα εξοικειωμένη ή αν οφείλεται στο ότι παρασύρεστε και μιλάτε σε γλώσσα που την κατανοούν μόνο όσοι έχουν γνώσεις και έχουν ασχοληθεί με τεχνικά θέματα γενικά. Επιπλέον δεν έχω καταλάβει αν εξυπηρετούν κάποιον όλα αυτά που προτείνεις περισσότερο ή απλά τον φορτώνουν με περιττές κινήσεις. Θα τα δοκιμάσω στην πράξη και θα σου πω γνώμη μετά, διότι ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς σε τι διευκολύνουν. Επί τη ευκαιρία σημειώνω ότι και στο opencoffee (μια και δεν έγραψα αυτή τη φορά κάποιο κείμενο για να το πω εκεί) η γλώσσα που χρησιμοποιείται με τους συχνούς όρους στα αγγλικά έτσι και βρεθεί κάποιος εκεί που δεν είναι εξοικειωμένος με αγγλική ορολογία νιώθει ούφο. Και το λέω διότι έφερα άτομο που ένιωσε έτσι. Θα μου πεις η συνάντηση αυτή είναι μορφής clubbing και δεν ενδιαφέρει αν κατανοούν και άνθρωποι εκτός. Ναι, αλλά αν θέλετε μία ευρύτερη εξοικείωση του κόσμου σε άλλα θέματα διαδικτύου και όχι στις συναντήσεις του opencoffee που απλά το χρησιμοποιώ σαν αφορμή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πόσο αληθινά επικοινωνείτε στους άλλους όσα θέλετε να επικοινωνήσετε. Διότι μετά βγαίνουν κάποιοι και κατηγορούν π.χ. τους δημοσιογράφους ότι είναι άσχετοι και μεταφέρουν λάθος πληροφορίες για θέματα διαδικτύου. Σκόπιμα παίζω τώρα το δικηγόρο του διαβόλου για να επισημάνω κάτι που διαπιστώνω συχνά να συμβαίνει σε blog που ασχολούνται και με τεχνικά διαδικτυακά θέματα. Θα πρέπει να έχει καταλήξει ίσως κάποιος αν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό ή σε ανυποψίαστο και να εξηγεί ίσως κάποιους όρους λίγο περισσότερο ή να κάνει παραπομπές σε ηλεκτρονικά λεξικά ώστε όταν πρόκειται για αρχάριο να μαθαίνει ουσιαστικά κάτι και όχι μηχανικά ακολουθώντας τυφλοσούρτη. Διότι τελικά τελευταία και παλιότερα που έδειξα σε κάποιους πώς να φτιάξουν ένα blog κατάλαβα ότι το blogging είναι σε κάποιο βαθμό “ελιτίστικο” χόμπι που απαιτεί να αφιερώσεις αρκετές εργατοώρες αν δεν είσαι προγραμματιστής, developer ή δεν ασχολείσαι με το design ή δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο και δεν ξέρεις και πώς να ψάξεις κάποια πράγματα. Π.χ. εγώ αν δεν ήμουν άνεργη για ενάμιση χρόνο δεν νομίζω ότι θα είχα μάθει όσα έμαθα και δεν θα κατανοούσα όσα κατανοώ και πάλι πολλές φορές νιώθω τελείως ηλίθια παρόλα αυτά, καλή ώρα… 🙂 Μην εισπράξεις όλο αυτό σαν προσωπική “επίθεση”. Σου είπα, κάνω το δικηγόρο του διαβόλου σκόπιμα για να αναφερθώ με αφορμή αυτό το θέμα που λες ότι απευθύνεται σε αρχάριους blogger σε ζητήματα που έχω κατά καιρούς διαπιστώσει και σκεφτεί προς γενικότερο προβληματισμό και άλλων που θα δουν το σχόλιο και όχι για σένα ειδικά. Ελπίζω να μην το παρεξηγήσεις 🙂

 4. coolplatanos

  Nikan εσείς οι geek χρειάζεται να βρείτε μία πιο εκλαϊκευτική γλώσσα αν θέλετε να βοηθήσετε τους αληθινά αρχάριους στο blogging και τους “άσχετους” σαν και μένα π.χ. Διότι φαντάσου ότι έχω κοντά δύο χρόνια που ασχολούμαι και πάλι δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα όσα γράφεις. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ πολύ αργόστροφη και ελάχιστα εξοικειωμένη ή αν οφείλεται στο ότι παρασύρεστε και μιλάτε σε γλώσσα που την κατανοούν μόνο όσοι έχουν γνώσεις και έχουν ασχοληθεί με τεχνικά θέματα γενικά. Επιπλέον δεν έχω καταλάβει αν εξυπηρετούν κάποιον όλα αυτά που προτείνεις περισσότερο ή απλά τον φορτώνουν με περιττές κινήσεις. Θα τα δοκιμάσω στην πράξη και θα σου πω γνώμη μετά, διότι ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς σε τι διευκολύνουν. Επί τη ευκαιρία σημειώνω ότι και στο opencoffee (μια και δεν έγραψα αυτή τη φορά κάποιο κείμενο για να το πω εκεί) η γλώσσα που χρησιμοποιείται με τους συχνούς όρους στα αγγλικά έτσι και βρεθεί κάποιος εκεί που δεν είναι εξοικειωμένος με αγγλική ορολογία νιώθει ούφο. Και το λέω διότι έφερα άτομο που ένιωσε έτσι. Θα μου πεις η συνάντηση αυτή είναι μορφής clubbing και δεν ενδιαφέρει αν κατανοούν και άνθρωποι εκτός. Ναι, αλλά αν θέλετε μία ευρύτερη εξοικείωση του κόσμου σε άλλα θέματα διαδικτύου και όχι στις συναντήσεις του opencoffee που απλά το χρησιμοποιώ σαν αφορμή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πόσο αληθινά επικοινωνείτε στους άλλους όσα θέλετε να επικοινωνήσετε. Διότι μετά βγαίνουν κάποιοι και κατηγορούν π.χ. τους δημοσιογράφους ότι είναι άσχετοι και μεταφέρουν λάθος πληροφορίες για θέματα διαδικτύου. Σκόπιμα παίζω τώρα το δικηγόρο του διαβόλου για να επισημάνω κάτι που διαπιστώνω συχνά να συμβαίνει σε blog που ασχολούνται και με τεχνικά διαδικτυακά θέματα. Θα πρέπει να έχει καταλήξει ίσως κάποιος αν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό ή σε ανυποψίαστο και να εξηγεί ίσως κάποιους όρους λίγο περισσότερο ή να κάνει παραπομπές σε ηλεκτρονικά λεξικά ώστε όταν πρόκειται για αρχάριο να μαθαίνει ουσιαστικά κάτι και όχι μηχανικά ακολουθώντας τυφλοσούρτη. Διότι τελικά τελευταία και παλιότερα που έδειξα σε κάποιους πώς να φτιάξουν ένα blog κατάλαβα ότι το blogging είναι σε κάποιο βαθμό “ελιτίστικο” χόμπι που απαιτεί να αφιερώσεις αρκετές εργατοώρες αν δεν είσαι προγραμματιστής, developer ή δεν ασχολείσαι με το design ή δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο και δεν ξέρεις και πώς να ψάξεις κάποια πράγματα. Π.χ. εγώ αν δεν ήμουν άνεργη για ενάμιση χρόνο δεν νομίζω ότι θα είχα μάθει όσα έμαθα και δεν θα κατανοούσα όσα κατανοώ και πάλι πολλές φορές νιώθω τελείως ηλίθια παρόλα αυτά, καλή ώρα… 🙂 Μην εισπράξεις όλο αυτό σαν προσωπική “επίθεση”. Σου είπα, κάνω το δικηγόρο του διαβόλου σκόπιμα για να αναφερθώ με αφορμή αυτό το θέμα που λες ότι απευθύνεται σε αρχάριους blogger σε ζητήματα που έχω κατά καιρούς διαπιστώσει και σκεφτεί προς γενικότερο προβληματισμό και άλλων που θα δουν το σχόλιο και όχι για σένα ειδικά. Ελπίζω να μην το παρεξηγήσεις 🙂

 5. Kassianos

  Είμαι αρχάριος (και πολύ μάλιστα). Το Sribefire το ήξερα, αλλά δεν τό ΄χω χρησιμοποιήσει ποτέ (ούτε δοκιμαστικά). Το delicious το χρησιμοποιώ, αλλά όχι όπως “ορίζει” τη χρήση του ο javapapo 😉
  To zemanta κάπου το πήρε το μάτι μου, αλλά μου ήταν παντελώς άγνωστη η χρήση του.
  Thanx 4 the post!

 6. Kassianos

  Είμαι αρχάριος (και πολύ μάλιστα). Το Sribefire το ήξερα, αλλά δεν τό ΄χω χρησιμοποιήσει ποτέ (ούτε δοκιμαστικά). Το delicious το χρησιμοποιώ, αλλά όχι όπως “ορίζει” τη χρήση του ο javapapo 😉
  To zemanta κάπου το πήρε το μάτι μου, αλλά μου ήταν παντελώς άγνωστη η χρήση του.
  Thanx 4 the post!

 7. coolplatanos

  Λοιπόν, από μία πρώτη ματιά το zemanta μου φαίνεται χρήσιμο και ενδιαφέρον, καθώς και το σημειωματάριο google μάλλον, αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη διότι δεν έχω δει πλήρως δυνατότητες και αν με συμφέρει να έχω πρόσθετο παράθυρο ανοιχτό. Το Scribefire το βρίσκω μάλλον πρόσθετο μπελά, δεν διαπίστωσα να με διευκολύνει σε κάτι εφόσον δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσθετα που παρέχει. Το add on για το delicius δεν το έχω τσεκάρει ακόμα, επειδή τα bookmarks μου εκεί τα έχω ξεχάσει πολύ καιρό και πρέπει να τα δω κάποια στιγμή και να κάνω και ξεκαθαρίσματα.

 8. coolplatanos

  Λοιπόν, από μία πρώτη ματιά το zemanta μου φαίνεται χρήσιμο και ενδιαφέρον, καθώς και το σημειωματάριο google μάλλον, αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη διότι δεν έχω δει πλήρως δυνατότητες και αν με συμφέρει να έχω πρόσθετο παράθυρο ανοιχτό. Το Scribefire το βρίσκω μάλλον πρόσθετο μπελά, δεν διαπίστωσα να με διευκολύνει σε κάτι εφόσον δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσθετα που παρέχει. Το add on για το delicius δεν το έχω τσεκάρει ακόμα, επειδή τα bookmarks μου εκεί τα έχω ξεχάσει πολύ καιρό και πρέπει να τα δω κάποια στιγμή και να κάνω και ξεκαθαρίσματα.

 9. coolplatanos

  Νikan συμφωνώ για το χέρι βοηθείας και αντιλαμβάνομαι τις θετικές σου προθέσεις και γι' αυτό σου έκανα τις σχετικές παρατηρήσεις. Μη νομίζεις ότι κι εγώ που τα λέω αυτά δεν έχω αρχίσει να αντιλαμβάνομαι ότι έχω πρόβλημα “επικοινωνίας” με τους “απέξω” επειδή έχω αρχίσει να συνηθίσω ένα μέρος της ορολογίας του διαδικτύου και ακριβώς γι' αυτό το λόγο στο επισημαίνω 😉

 10. coolplatanos

  Νikan συμφωνώ για το χέρι βοηθείας και αντιλαμβάνομαι τις θετικές σου προθέσεις και γι' αυτό σου έκανα τις σχετικές παρατηρήσεις. Μη νομίζεις ότι κι εγώ που τα λέω αυτά δεν έχω αρχίσει να αντιλαμβάνομαι ότι έχω πρόβλημα “επικοινωνίας” με τους “απέξω” επειδή έχω αρχίσει να συνηθίσω ένα μέρος της ορολογίας του διαδικτύου και ακριβώς γι' αυτό το λόγο στο επισημαίνω 😉

 11. nikan

  Σου απαντάω εδώ για όλα τα σχόλια. Δεν με πειράζουν καθόλου αυτά που λες. Ίσα ίσα. Αυτό ήθελα. Να μου πει κάποιος μη geek πως του φαίνονται. Για το opencoffee είναι άλλη συζήτηση. Για εδώ όμως, αν μπορείς να μου διευκρινίεις (-ζεις) τι δεν καταλαβαίνεις για να απλοποιώ τη γλώσσα μου, θα το θεωρούσα εξαιρετικά χρήσιμο. Για να δεις τη χρησιμότητα κάθε εργαλείου που προτείνω πρώτα έλεγξε αν η διαδικασία του blogging όπως την αναλύω αντιστιχεί σ' ότι κάνεις εσύ. Αν ναι, τότε πάμε στα επι μέρους, αν όχι, τότε εξήγησέ μου τις λεπτομέρειες.

 12. nikan

  Σου απαντάω εδώ για όλα τα σχόλια. Δεν με πειράζουν καθόλου αυτά που λες. Ίσα ίσα. Αυτό ήθελα. Να μου πει κάποιος μη geek πως του φαίνονται. Για το opencoffee είναι άλλη συζήτηση. Για εδώ όμως, αν μπορείς να μου διευκρινίεις (-ζεις) τι δεν καταλαβαίνεις για να απλοποιώ τη γλώσσα μου, θα το θεωρούσα εξαιρετικά χρήσιμο. Για να δεις τη χρησιμότητα κάθε εργαλείου που προτείνω πρώτα έλεγξε αν η διαδικασία του blogging όπως την αναλύω αντιστιχεί σ' ότι κάνεις εσύ. Αν ναι, τότε πάμε στα επι μέρους, αν όχι, τότε εξήγησέ μου τις λεπτομέρειες.

 13. nikan

  Ευχαριστώ. Ξέρεις τι; Συνειδητοποίησα ότι τις περισσότερες φορές όταν κάνω ένα ποστ, γράφω σαν να μιλάω σε μένα, χωρίς να σκέφτομαι πόσοι μπορούν να καταλάβουν τι λέω. Που και που καλό είναι να γυρνάμε και δίνουμε ένα χέρι βοήθειας σ' όσους ξεκινάνε τώρα

 14. coolplatanos

  Nikan εσείς οι geek χρειάζεται να βρείτε μία πιο εκλαϊκευτική γλώσσα αν θέλετε να βοηθήσετε τους αληθινά αρχάριους στο blogging και τους “άσχετους” σαν και μένα π.χ. Διότι φαντάσου ότι έχω κοντά δύο χρόνια που ασχολούμαι και πάλι δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα όσα γράφεις. Δεν ξέρω αν είμαι εγώ πολύ αργόστροφη και ελάχιστα εξοικειωμένη ή αν οφείλεται στο ότι παρασύρεστε και μιλάτε σε γλώσσα που την κατανοούν μόνο όσοι έχουν γνώσεις και έχουν ασχοληθεί με τεχνικά θέματα γενικά. Επιπλέον δεν έχω καταλάβει αν εξυπηρετούν κάποιον όλα αυτά που προτείνεις περισσότερο ή απλά τον φορτώνουν με περιττές κινήσεις. Θα τα δοκιμάσω στην πράξη και θα σου πω γνώμη μετά, διότι ακόμα δεν έχω καταλάβει ακριβώς σε τι διευκολύνουν. Επί τη ευκαιρία σημειώνω ότι και στο opencoffee (μια και δεν έγραψα αυτή τη φορά κάποιο κείμενο για να το πω εκεί) η γλώσσα που χρησιμοποιείται με τους συχνούς όρους στα αγγλικά έτσι και βρεθεί κάποιος εκεί που δεν είναι εξοικειωμένος με αγγλική ορολογία νιώθει ούφο. Και το λέω διότι έφερα άτομο που ένιωσε έτσι. Θα μου πεις η συνάντηση αυτή είναι μορφής clubbing και δεν ενδιαφέρει αν κατανοούν και άνθρωποι εκτός. Ναι, αλλά αν θέλετε μία ευρύτερη εξοικείωση του κόσμου σε άλλα θέματα διαδικτύου και όχι στις συναντήσεις του opencoffee που απλά το χρησιμοποιώ σαν αφορμή θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη πόσο αληθινά επικοινωνείτε στους άλλους όσα θέλετε να επικοινωνήσετε. Διότι μετά βγαίνουν κάποιοι και κατηγορούν π.χ. τους δημοσιογράφους ότι είναι άσχετοι και μεταφέρουν λάθος πληροφορίες για θέματα διαδικτύου. Σκόπιμα παίζω τώρα το δικηγόρο του διαβόλου για να επισημάνω κάτι που διαπιστώνω συχνά να συμβαίνει σε blog που ασχολούνται και με τεχνικά διαδικτυακά θέματα. Θα πρέπει να έχει καταλήξει ίσως κάποιος αν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό ή σε ανυποψίαστο και να εξηγεί ίσως κάποιους όρους λίγο περισσότερο ή να κάνει παραπομπές σε ηλεκτρονικά λεξικά ώστε όταν πρόκειται για αρχάριο να μαθαίνει ουσιαστικά κάτι και όχι μηχανικά ακολουθώντας τυφλοσούρτη. Διότι τελικά τελευταία και παλιότερα που έδειξα σε κάποιους πώς να φτιάξουν ένα blog κατάλαβα ότι το blogging είναι σε κάποιο βαθμό “ελιτίστικο” χόμπι που απαιτεί να αφιερώσεις αρκετές εργατοώρες αν δεν είσαι προγραμματιστής, developer ή δεν ασχολείσαι με το design ή δεν έχεις αρκετό ελεύθερο χρόνο και δεν ξέρεις και πώς να ψάξεις κάποια πράγματα. Π.χ. εγώ αν δεν ήμουν άνεργη για ενάμιση χρόνο δεν νομίζω ότι θα είχα μάθει όσα έμαθα και δεν θα κατανοούσα όσα κατανοώ και πάλι πολλές φορές νιώθω τελείως ηλίθια παρόλα αυτά, καλή ώρα… 🙂 Μην εισπράξεις όλο αυτό σαν προσωπική “επίθεση”. Σου είπα, κάνω το δικηγόρο του διαβόλου σκόπιμα για να αναφερθώ με αφορμή αυτό το θέμα που λες ότι απευθύνεται σε αρχάριους blogger σε ζητήματα που έχω κατά καιρούς διαπιστώσει και σκεφτεί προς γενικότερο προβληματισμό και άλλων που θα δουν το σχόλιο και όχι για σένα ειδικά. Ελπίζω να μην το παρεξηγήσεις 🙂

 15. Kassianos

  Είμαι αρχάριος (και πολύ μάλιστα). Το Sribefire το ήξερα, αλλά δεν τό ΄χω χρησιμοποιήσει ποτέ (ούτε δοκιμαστικά). Το delicious το χρησιμοποιώ, αλλά όχι όπως “ορίζει” τη χρήση του ο javapapo 😉
  To zemanta κάπου το πήρε το μάτι μου, αλλά μου ήταν παντελώς άγνωστη η χρήση του.
  Thanx 4 the post!

 16. coolplatanos

  Καταρχήν για να μην πήξει κάποιος πραγματικά τελείως αρχάριος θα ήταν καλά αυτό το ποστ να είναι τέσσερα διαφορετικά για τα τέσσερα εργαλεία που προτείνεις. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να κάνεις μία εισαγωγή πέντε αράδων να λες ότι ο Firefox είναι αντίστοιχο πρόργαμμα περιήγησης στο διαδίκτυο σαν τον Ιnternet Explorer, τον Οpera, Netscape, Safari κλπ ώστε όποιος δεν γνωρίζει καν τον Firefox να καταλάβει για τι πρόκειται. Μετά να εξηγείς ότι προσφέρει κάποια βοηθητικά πρόσθετα εργαλεία που κάποιος μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει χωριστά και πώς διευκολυνθεί στη δουλειά του. Το λέω αυτό διότι έχω κατά νου άνθρωπο που του είπα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι τον συμφέρει να χρησιμοποιεί Firefox και αυτόματα με ρώτησε: Γιατί; Το πρώτο που μου ήρθε στο νου να του πω ήταν διότι π.χ. μπορείς να κατεβάσεις λεξικά που σου διορθώνουν τα λάθη ώστε να μην γράφεις τα κείμενα στο word διότι θα κρατάνε περιττό κώδικα μέσα, μετά του είπα για τα feed και προσπάθησα να του εξηγήσω τι είναι αυτά. Μετά να εξηγούσες με δύο λέξεις τι είναι τα add ons. Προσωπικά διαβάζω τον όρο εδώ και καιρό και δεν έχω καταλάβει αν είναι αυτό που μεταφράζεται σαν “πρόσθετα” στον ελληνικό firefox ή κάποιες άλλες εφαρμογές επίσης πρόσθετες. Αυτό θα μπορούσε π.χ. να εξηγηθεί σαν πρόσθετα εργαλεία που δίνουν περισσότερες δυνατότητες για τον blogger. Θα μου πεις είναι αυτονόητο. Ναι, για κάποιον που ασχολείται με το blogging ήδη πάνω από ενάμιση χρόνο και όχι για κάποιον τελείως αρχάριο. Μετά να μπαίνεις στο πρώτο πρόσθετο εργαλείο και να εξηγήσεις για ποιο λόγο να χρησιμοποιεί το Scribefire και όχι τον κειμενογράφο της εφαρμογής που ήδη έχει επιλέξει (blogger, wordpress ή άλλο) για να δημιουργήσει το blog του. Σε αυτό είναι που δεν κατάλαβα εγώ πια για πιο λόγο να χρησιμοποιήσω έναν άλλο κειμενογράφο από αυτόν που ήδη μου παρέχει το wordpres. Υποθέτω ότι το προτείνεις για τη δυνατότητα με το flickr και το youtube διότι όταν λες στην αρχή ότι κάνει όλα όσα κάνει και ο κειμενογράφος της πλατφόρμας που ήδη χρησιμοποιεί κάποιος αναρωτιέται: Τότε γιατί να χρησιμοποιήσω αυτό και όχι αυτό που ήδη έχω στη διάθεση μου; Λες π.χ. ανοίγει στο κάτω μέρος και βοηθά να αντιγράψω ό,τι θέλω και να το μεταφέρω εκεί. Μα στο Firefox με τα διαφορετικά ανοιχτά παράθυρα ή καρτέλες ήδη έχω αυτή τη δυνατότητα και μου φαίνεται, προσωπικά, περιττό να πάω σε ένα διαφορετικό κειμενογράφο αν δεν μου προσφέρει το πρόσθετο της διευκόλυνσης για τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναφέρεις. Μετά για κάποιον που θα τον πάει στο σύνδεσμο του Scribefire αν δεν χρησιμοποιεί ήδη Firefox δεν θα καταλάβει πώς μπορεί να εγκαταστήσει τον Scribefire. Επειδή είχα ανοιχτό τον Chrome όταν σε διάβαζα την πάτησα κι εγώ αρχικά διότι αναρωτήθηκα: Τι είναι αυτό τελικά, πώς το εγκαθιστώ; Πρόσθετο του Firefox; Μετά άνοιξα Firefox και βρήκα άκρη. Τέλος πάντων νομίζω πως μπορούσες να κάνεις τέσσερα διαφορετικά ποστ – “μαθήματα” για αρχάριους, αντί για ένα, παρουσιάζοντας τις πρόσθετες δυνατότητες που παρέχει ο Firefox. Μετά αναφέρεσαι στα tag, Πρόσφατα πάλι έλεγα στον αρχάριο που αναφέρθηκα πιο πριν για τα tag που ο blogger τα μεταφράζει “ετικέτες”. Οταν του είπα tag με κοίταξε περίεργα και επίσης με ρώτησε τι στο καλό είναι αυτές οι “ετικέτες” και γιατί να τις βάζω; Θα μου πεις ότι είναι ανόητη ερώτηση. Ναι, για σένα και μένα, για τον τελείως αρχάριο είναι πάρα πολύ λογική όμως διότι δεν ξέρει τη χρησιμότητά τους. Ασε που κι εγώ ακόμα δεν την έχω καταλάβει ακριβώς για να του εξηγούσα καλύτερα. Ισως φαίνονται υπερβολικά απλοϊκά αυτά που λέω, αλλά αναφέρομαι όντως σε απόλυτα αρχάριους, όχι σε ήδη χρήστες του Firefox και του blogging. Eγώ ανεξάρτητα από την σκόπιμη γκρίνια θα έβγαζα άκρη σε ώρα που θα ήμουν ξεκούραστη και θα καταλάβαινα αν με βολεύουν κάποια από αυτά ή όχι. Π.χ. ήδη σου είπα ότι ο Scribefire μου φαίνεται περιττός, διότι νιώθω κούραση και είναι σαν να με βάζω να μάθω κάτι επιπλέον που δεν με διευκολύνει ιδιαίτερα. Εχω συνηθίσει το interface (περιβάλλον εργασίας του wordpress για τους… αρχάριους) πλέον και με κουράζει περισσότερο να έχω ανοιχτό παράθυρο κάτω στη σελίδα από το να έχω παράθυρο ανοιχτό σε άλλη καρτέλα δίπλα και να αναζητήσω φωτογραφία ή βίντεο. Ενώ αντίθετα μου φάνηκε πολύ χρήσιμο το zemanta που το βλέπω δίπλα στον κειμενογράφο του wordpress και η δυνατότητα που μου δίνει να βλέπω αν η φωτογραφία είναι με creative commons. Εδώ πάλι για τους τελείως αρχάριους θα χρειαζόταν να πεις νομίζω για ποιο λόγο είναι χρήσιμο να ξέρουν ότι μία φωτογραφία είναι με τέτοια άδεια χρήσης. Γι' αυτό λέω ότι θα μπορούσαν να είναι τέσσερα διαφορετικά ποστ αυτό το θέμα και να είναι πιο εκλαϊκευτικά γραμμένο ώστε να είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμο από αρχάριους. Το opencoffee απλά το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα, δεν ήταν στην πρόθεση μου να ανοίξω συζήτηση εδώ γι' αυτό. Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις τι εννοούσα όταν είπα να ήταν πιο απλά γραμμένο και περισσότερο κατανοητό σε απόλυτα αρχάριους. Οι υποψιασμένοι ή λίγο τριμμένοι σίγουρα κατάλαβαν και ήταν χρήσιμο αυτό το ποστ, αλλά αν έστελνα τον αρχάριο που αναφέρθηκα να το διαβάσει θα είχε εκατοντάδες απορίες να ρωτήσει μέχρι να φτάσει να μπορεί να αντιληφθεί τις πρόσθετες δυνατότητες του Firefox που προτείνεις. Επί τη ευκαιρία μήπως μπορείς να μου πεις γιατί τελευταία δεν λειτουργεί ο διορθωτής στον κειμενογράφο του wordpress; Τι μπορεί να έχω κάνει και δεν μου βγάζει διορθώσεις; Ελεγξα και τα λεξικά είναι ενεργά, αλλά ενώ εδώ τώρα π.χ. που γράφω το σχόλιο λειτουργεί όταν γράφω στον κειμενογράφο του wordpress δεν λειτουργεί. Αυτά και σε ευχαριστώ για την δεκτικότητα, αν και όπως σου είπα, οκ, εγώ κατάλαβα και θα βγάλω άκρη, αλλά σκέφτηκα πως οι πραγματικά αρχάριοι μάλλον θα αποθαρρύνονταν με τόσο πράγμα μαζεμένο που θα έπρεπε να κατανοήσουν.

 17. coolplatanos

  Καταρχήν για να μην πήξει κάποιος πραγματικά τελείως αρχάριος θα ήταν καλά αυτό το ποστ να είναι τέσσερα διαφορετικά για τα τέσσερα εργαλεία που προτείνεις. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να κάνεις μία εισαγωγή πέντε αράδων να λες ότι ο Firefox είναι αντίστοιχο πρόργαμμα περιήγησης στο διαδίκτυο σαν τον Ιnternet Explorer, τον Οpera, Netscape, Safari κλπ ώστε όποιος δεν γνωρίζει καν τον Firefox να καταλάβει για τι πρόκειται. Μετά να εξηγείς ότι προσφέρει κάποια βοηθητικά πρόσθετα εργαλεία που κάποιος μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει χωριστά και πώς διευκολυνθεί στη δουλειά του. Το λέω αυτό διότι έχω κατά νου άνθρωπο που του είπα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι τον συμφέρει να χρησιμοποιεί Firefox και αυτόματα με ρώτησε: Γιατί; Το πρώτο που μου ήρθε στο νου να του πω ήταν διότι π.χ. μπορείς να κατεβάσεις λεξικά που σου διορθώνουν τα λάθη ώστε να μην γράφεις τα κείμενα στο word διότι θα κρατάνε περιττό κώδικα μέσα, μετά του είπα για τα feed και προσπάθησα να του εξηγήσω τι είναι αυτά. Μετά να εξηγούσες με δύο λέξεις τι είναι τα add ons. Προσωπικά διαβάζω τον όρο εδώ και καιρό και δεν έχω καταλάβει αν είναι αυτό που μεταφράζεται σαν “πρόσθετα” στον ελληνικό firefox ή κάποιες άλλες εφαρμογές επίσης πρόσθετες. Αυτό θα μπορούσε π.χ. να εξηγηθεί σαν πρόσθετα εργαλεία που δίνουν περισσότερες δυνατότητες για τον blogger. Θα μου πεις είναι αυτονόητο. Ναι, για κάποιον που ασχολείται με το blogging ήδη πάνω από ενάμιση χρόνο και όχι για κάποιον τελείως αρχάριο. Μετά να μπαίνεις στο πρώτο πρόσθετο εργαλείο και να εξηγήσεις για ποιο λόγο να χρησιμοποιεί το Scribefire και όχι τον κειμενογράφο της εφαρμογής που ήδη έχει επιλέξει (blogger, wordpress ή άλλο) για να δημιουργήσει το blog του. Σε αυτό είναι που δεν κατάλαβα εγώ πια για πιο λόγο να χρησιμοποιήσω έναν άλλο κειμενογράφο από αυτόν που ήδη μου παρέχει το wordpres. Υποθέτω ότι το προτείνεις για τη δυνατότητα με το flickr και το youtube διότι όταν λες στην αρχή ότι κάνει όλα όσα κάνει και ο κειμενογράφος της πλατφόρμας που ήδη χρησιμοποιεί κάποιος αναρωτιέται: Τότε γιατί να χρησιμοποιήσω αυτό και όχι αυτό που ήδη έχω στη διάθεση μου; Λες π.χ. ανοίγει στο κάτω μέρος και βοηθά να αντιγράψω ό,τι θέλω και να το μεταφέρω εκεί. Μα στο Firefox με τα διαφορετικά ανοιχτά παράθυρα ή καρτέλες ήδη έχω αυτή τη δυνατότητα και μου φαίνεται, προσωπικά, περιττό να πάω σε ένα διαφορετικό κειμενογράφο αν δεν μου προσφέρει το πρόσθετο της διευκόλυνσης για τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναφέρεις. Μετά για κάποιον που θα τον πάει στο σύνδεσμο του Scribefire αν δεν χρησιμοποιεί ήδη Firefox δεν θα καταλάβει πώς μπορεί να εγκαταστήσει τον Scribefire. Επειδή είχα ανοιχτό τον Chrome όταν σε διάβαζα την πάτησα κι εγώ αρχικά διότι αναρωτήθηκα: Τι είναι αυτό τελικά, πώς το εγκαθιστώ; Πρόσθετο του Firefox; Μετά άνοιξα Firefox και βρήκα άκρη. Τέλος πάντων νομίζω πως μπορούσες να κάνεις τέσσερα διαφορετικά ποστ – “μαθήματα” για αρχάριους, αντί για ένα, παρουσιάζοντας τις πρόσθετες δυνατότητες που παρέχει ο Firefox. Μετά αναφέρεσαι στα tag, Πρόσφατα πάλι έλεγα στον αρχάριο που αναφέρθηκα πιο πριν για τα tag που ο blogger τα μεταφράζει “ετικέτες”. Οταν του είπα tag με κοίταξε περίεργα και επίσης με ρώτησε τι στο καλό είναι αυτές οι “ετικέτες” και γιατί να τις βάζω; Θα μου πεις ότι είναι ανόητη ερώτηση. Ναι, για σένα και μένα, για τον τελείως αρχάριο είναι πάρα πολύ λογική όμως διότι δεν ξέρει τη χρησιμότητά τους. Ασε που κι εγώ ακόμα δεν την έχω καταλάβει ακριβώς για να του εξηγούσα καλύτερα. Ισως φαίνονται υπερβολικά απλοϊκά αυτά που λέω, αλλά αναφέρομαι όντως σε απόλυτα αρχάριους, όχι σε ήδη χρήστες του Firefox και του blogging. Eγώ ανεξάρτητα από την σκόπιμη γκρίνια θα έβγαζα άκρη σε ώρα που θα ήμουν ξεκούραστη και θα καταλάβαινα αν με βολεύουν κάποια από αυτά ή όχι. Π.χ. ήδη σου είπα ότι ο Scribefire μου φαίνεται περιττός, διότι νιώθω κούραση και είναι σαν να με βάζω να μάθω κάτι επιπλέον που δεν με διευκολύνει ιδιαίτερα. Εχω συνηθίσει το interface (περιβάλλον εργασίας του wordpress για τους… αρχάριους) πλέον και με κουράζει περισσότερο να έχω ανοιχτό παράθυρο κάτω στη σελίδα από το να έχω παράθυρο ανοιχτό σε άλλη καρτέλα δίπλα και να αναζητήσω φωτογραφία ή βίντεο. Ενώ αντίθετα μου φάνηκε πολύ χρήσιμο το zemanta που το βλέπω δίπλα στον κειμενογράφο του wordpress και η δυνατότητα που μου δίνει να βλέπω αν η φωτογραφία είναι με creative commons. Εδώ πάλι για τους τελείως αρχάριους θα χρειαζόταν να πεις νομίζω για ποιο λόγο είναι χρήσιμο να ξέρουν ότι μία φωτογραφία είναι με τέτοια άδεια χρήσης. Γι' αυτό λέω ότι θα μπορούσαν να είναι τέσσερα διαφορετικά ποστ αυτό το θέμα και να είναι πιο εκλαϊκευτικά γραμμένο ώστε να είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμο από αρχάριους. Το opencoffee απλά το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα, δεν ήταν στην πρόθεση μου να ανοίξω συζήτηση εδώ γι' αυτό. Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις τι εννοούσα όταν είπα να ήταν πιο απλά γραμμένο και περισσότερο κατανοητό σε απόλυτα αρχάριους. Οι υποψιασμένοι ή λίγο τριμμένοι σίγουρα κατάλαβαν και ήταν χρήσιμο αυτό το ποστ, αλλά αν έστελνα τον αρχάριο που αναφέρθηκα να το διαβάσει θα είχε εκατοντάδες απορίες να ρωτήσει μέχρι να φτάσει να μπορεί να αντιληφθεί τις πρόσθετες δυνατότητες του Firefox που προτείνεις. Επί τη ευκαιρία μήπως μπορείς να μου πεις γιατί τελευταία δεν λειτουργεί ο διορθωτής στον κειμενογράφο του wordpress; Τι μπορεί να έχω κάνει και δεν μου βγάζει διορθώσεις; Ελεγξα και τα λεξικά είναι ενεργά, αλλά ενώ εδώ τώρα π.χ. που γράφω το σχόλιο λειτουργεί όταν γράφω στον κειμενογράφο του wordpress δεν λειτουργεί. Αυτά και σε ευχαριστώ για την δεκτικότητα, αν και όπως σου είπα, οκ, εγώ κατάλαβα και θα βγάλω άκρη, αλλά σκέφτηκα πως οι πραγματικά αρχάριοι μάλλον θα αποθαρρύνονταν με τόσο πράγμα μαζεμένο που θα έπρεπε να κατανοήσουν.

 18. coolplatanos

  Λοιπόν, από μία πρώτη ματιά το zemanta μου φαίνεται χρήσιμο και ενδιαφέρον, καθώς και το σημειωματάριο google μάλλον, αλλά ακόμα δεν είμαι σίγουρη διότι δεν έχω δει πλήρως δυνατότητες και αν με συμφέρει να έχω πρόσθετο παράθυρο ανοιχτό. Το Scribefire το βρίσκω μάλλον πρόσθετο μπελά, δεν διαπίστωσα να με διευκολύνει σε κάτι εφόσον δεν με ενδιαφέρουν τα πρόσθετα που παρέχει. Το add on για το delicius δεν το έχω τσεκάρει ακόμα, επειδή τα bookmarks μου εκεί τα έχω ξεχάσει πολύ καιρό και πρέπει να τα δω κάποια στιγμή και να κάνω και ξεκαθαρίσματα.

 19. coolplatanos

  Νikan συμφωνώ για το χέρι βοηθείας και αντιλαμβάνομαι τις θετικές σου προθέσεις και γι' αυτό σου έκανα τις σχετικές παρατηρήσεις. Μη νομίζεις ότι κι εγώ που τα λέω αυτά δεν έχω αρχίσει να αντιλαμβάνομαι ότι έχω πρόβλημα “επικοινωνίας” με τους “απέξω” επειδή έχω αρχίσει να συνηθίσω ένα μέρος της ορολογίας του διαδικτύου και ακριβώς γι' αυτό το λόγο στο επισημαίνω 😉

 20. coolplatanos

  Α! Νομίζω ότι ο Scribefire ίσως θα ήταν χρήσιμο να πεις ότι διευκολύνει π.χ. κάποιον αν έχει παραπάνω από ένα blog να γράφει μέσα από εκεί διότι ορίζει από ό,τι κατάλαβα κάθε φορά για ποιο blog γράφει, άρα αυτό είναι όντως διευκόλυνση όταν έχεις περισσότερα από ένα blog, ενώ ίσως εμένα δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος αφού γράφω μόνο για ένα αυτή τη στιγμή, ενώ παλιότερα που είχα 6-7, ναι όντως θα ήταν χρήσιμος 🙂 Απλά εμένα με ενοχλεί να έχω “φορτωμένο” περιβάλλον εργασίας και γι' αυτό δεν μου αρέσει το ανοιχτό παράθυρο κάτω.

 21. coolplatanos

  Α! Νομίζω ότι ο Scribefire ίσως θα ήταν χρήσιμο να πεις ότι διευκολύνει π.χ. κάποιον αν έχει παραπάνω από ένα blog να γράφει μέσα από εκεί διότι ορίζει από ό,τι κατάλαβα κάθε φορά για ποιο blog γράφει, άρα αυτό είναι όντως διευκόλυνση όταν έχεις περισσότερα από ένα blog, ενώ ίσως εμένα δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος αφού γράφω μόνο για ένα αυτή τη στιγμή, ενώ παλιότερα που είχα 6-7, ναι όντως θα ήταν χρήσιμος 🙂 Απλά εμένα με ενοχλεί να έχω “φορτωμένο” περιβάλλον εργασίας και γι' αυτό δεν μου αρέσει το ανοιχτό παράθυρο κάτω.

 22. coolplatanos

  Κάτι ακόμα. Θα σε βοηθούσε νομίζω όταν γράφεις τέτοια κείμενα να σκέφτεσαι ανθρώπους γνωστούς σου που δεν ξέρουν καθόλου τι είναι αυτά για τα οποία μιλάς. Έτσι θα “αναγκαζόσουν” να ψάχνεις τρόπους έκφρασης που θα τους βοηθούσε να καταλάβουν. Θα μου πεις ότι έτσι ίσως να γινόσουν κουραστικός για κάποιους που ήδη γνωρίζουν κάποια πράγματα. Ισως ναι, ίσως και όχι. Και εξαρτάται που απευθύνεις κάθε φορά κάποιο κείμενο. Πάντως κάποτε η Μαρία Ρεζάν (δεν ξέρω αν την άκουγες στο “Ετσι χωρίς πρόγραμμα”) έλεγε πως όταν απευθύνεσαι σε πλατύ κοινό πρέπει να σε κατανοεί και ο καθηγητής πανεπιστημίου και η γιαγιά σου εξίσου. Εξαρτάται, λοιπόν, που θέλεις να απευθύνεσαι κάθε φορά.

 23. coolplatanos

  Κάτι ακόμα. Θα σε βοηθούσε νομίζω όταν γράφεις τέτοια κείμενα να σκέφτεσαι ανθρώπους γνωστούς σου που δεν ξέρουν καθόλου τι είναι αυτά για τα οποία μιλάς. Έτσι θα “αναγκαζόσουν” να ψάχνεις τρόπους έκφρασης που θα τους βοηθούσε να καταλάβουν. Θα μου πεις ότι έτσι ίσως να γινόσουν κουραστικός για κάποιους που ήδη γνωρίζουν κάποια πράγματα. Ισως ναι, ίσως και όχι. Και εξαρτάται που απευθύνεις κάθε φορά κάποιο κείμενο. Πάντως κάποτε η Μαρία Ρεζάν (δεν ξέρω αν την άκουγες στο “Ετσι χωρίς πρόγραμμα”) έλεγε πως όταν απευθύνεσαι σε πλατύ κοινό πρέπει να σε κατανοεί και ο καθηγητής πανεπιστημίου και η γιαγιά σου εξίσου. Εξαρτάται, λοιπόν, που θέλεις να απευθύνεσαι κάθε φορά.

 24. nikan

  Ωραία. Αρκετές χρήσιμες υποδείξεις που θα ενσωματώσω στο ποστ με μια βασική διαφορά: το ποστ δεν απευθύνεται στον απολύτως αρχάριο που ψάχνεται να ξεκινήσει το blogging. Απευθύνεται στους bloggers που έχουν ήδη αντίληψη τι σημαίνει browser. Πως αλλιώς θα το διάβαζαν δηλαδή αν δεν ξέρουν τι σημαίνει browser. Blog είναι, δεν είναι περιοδικό 🙂
  Τώρα γιατί ένα κι όχι 4 ποστ: γιατί όλα έχουν σχέση με τον firefox. Δεν είναι γενικές συμβουλές, ισχύουν μόνο για τον firefox. Αν ήταν γενικές συμβουλές τότε π.χ. για συγγραφή ποστ θα πρότεινα τον windows live writer.
  Επίσης για τον Scribefire: ο βασικός λόγος για να τον χρησιμοποιήσει κανείς είναι γιατί σου επιτρέπει να γράφεις κι όταν είσαι offline (με άν laptop στο δρόμο ας πούμε) και σου επιτρέπει να μπορείς να αποθηκεύσεις τοπικά.

 25. nikan

  Ωραία. Αρκετές χρήσιμες υποδείξεις που θα ενσωματώσω στο ποστ με μια βασική διαφορά: το ποστ δεν απευθύνεται στον απολύτως αρχάριο που ψάχνεται να ξεκινήσει το blogging. Απευθύνεται στους bloggers που έχουν ήδη αντίληψη τι σημαίνει browser. Πως αλλιώς θα το διάβαζαν δηλαδή αν δεν ξέρουν τι σημαίνει browser. Blog είναι, δεν είναι περιοδικό 🙂
  Τώρα γιατί ένα κι όχι 4 ποστ: γιατί όλα έχουν σχέση με τον firefox. Δεν είναι γενικές συμβουλές, ισχύουν μόνο για τον firefox. Αν ήταν γενικές συμβουλές τότε π.χ. για συγγραφή ποστ θα πρότεινα τον windows live writer.
  Επίσης για τον Scribefire: ο βασικός λόγος για να τον χρησιμοποιήσει κανείς είναι γιατί σου επιτρέπει να γράφεις κι όταν είσαι offline (με άν laptop στο δρόμο ας πούμε) και σου επιτρέπει να μπορείς να αποθηκεύσεις τοπικά.

 26. nikan

  Σου απαντάω εδώ για όλα τα σχόλια. Δεν με πειράζουν καθόλου αυτά που λες. Ίσα ίσα. Αυτό ήθελα. Να μου πει κάποιος μη geek πως του φαίνονται. Για το opencoffee είναι άλλη συζήτηση. Για εδώ όμως, αν μπορείς να μου διευκρινίεις (-ζεις) τι δεν καταλαβαίνεις για να απλοποιώ τη γλώσσα μου, θα το θεωρούσα εξαιρετικά χρήσιμο. Για να δεις τη χρησιμότητα κάθε εργαλείου που προτείνω πρώτα έλεγξε αν η διαδικασία του blogging όπως την αναλύω αντιστιχεί σ' ότι κάνεις εσύ. Αν ναι, τότε πάμε στα επι μέρους, αν όχι, τότε εξήγησέ μου τις λεπτομέρειες.

 27. coolplatanos

  Καταρχήν για να μην πήξει κάποιος πραγματικά τελείως αρχάριος θα ήταν καλά αυτό το ποστ να είναι τέσσερα διαφορετικά για τα τέσσερα εργαλεία που προτείνεις. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να κάνεις μία εισαγωγή πέντε αράδων να λες ότι ο Firefox είναι αντίστοιχο πρόργαμμα περιήγησης στο διαδίκτυο σαν τον Ιnternet Explorer, τον Οpera, Netscape, Safari κλπ ώστε όποιος δεν γνωρίζει καν τον Firefox να καταλάβει για τι πρόκειται. Μετά να εξηγείς ότι προσφέρει κάποια βοηθητικά πρόσθετα εργαλεία που κάποιος μπορεί να κατεβάσει και να εγκαταστήσει χωριστά και πώς διευκολυνθεί στη δουλειά του. Το λέω αυτό διότι έχω κατά νου άνθρωπο που του είπα μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ότι τον συμφέρει να χρησιμοποιεί Firefox και αυτόματα με ρώτησε: Γιατί; Το πρώτο που μου ήρθε στο νου να του πω ήταν διότι π.χ. μπορείς να κατεβάσεις λεξικά που σου διορθώνουν τα λάθη ώστε να μην γράφεις τα κείμενα στο word διότι θα κρατάνε περιττό κώδικα μέσα, μετά του είπα για τα feed και προσπάθησα να του εξηγήσω τι είναι αυτά. Μετά να εξηγούσες με δύο λέξεις τι είναι τα add ons. Προσωπικά διαβάζω τον όρο εδώ και καιρό και δεν έχω καταλάβει αν είναι αυτό που μεταφράζεται σαν “πρόσθετα” στον ελληνικό firefox ή κάποιες άλλες εφαρμογές επίσης πρόσθετες. Αυτό θα μπορούσε π.χ. να εξηγηθεί σαν πρόσθετα εργαλεία που δίνουν περισσότερες δυνατότητες για τον blogger. Θα μου πεις είναι αυτονόητο. Ναι, για κάποιον που ασχολείται με το blogging ήδη πάνω από ενάμιση χρόνο και όχι για κάποιον τελείως αρχάριο. Μετά να μπαίνεις στο πρώτο πρόσθετο εργαλείο και να εξηγήσεις για ποιο λόγο να χρησιμοποιεί το Scribefire και όχι τον κειμενογράφο της εφαρμογής που ήδη έχει επιλέξει (blogger, wordpress ή άλλο) για να δημιουργήσει το blog του. Σε αυτό είναι που δεν κατάλαβα εγώ πια για πιο λόγο να χρησιμοποιήσω έναν άλλο κειμενογράφο από αυτόν που ήδη μου παρέχει το wordpres. Υποθέτω ότι το προτείνεις για τη δυνατότητα με το flickr και το youtube διότι όταν λες στην αρχή ότι κάνει όλα όσα κάνει και ο κειμενογράφος της πλατφόρμας που ήδη χρησιμοποιεί κάποιος αναρωτιέται: Τότε γιατί να χρησιμοποιήσω αυτό και όχι αυτό που ήδη έχω στη διάθεση μου; Λες π.χ. ανοίγει στο κάτω μέρος και βοηθά να αντιγράψω ό,τι θέλω και να το μεταφέρω εκεί. Μα στο Firefox με τα διαφορετικά ανοιχτά παράθυρα ή καρτέλες ήδη έχω αυτή τη δυνατότητα και μου φαίνεται, προσωπικά, περιττό να πάω σε ένα διαφορετικό κειμενογράφο αν δεν μου προσφέρει το πρόσθετο της διευκόλυνσης για τα βίντεο και τις φωτογραφίες που αναφέρεις. Μετά για κάποιον που θα τον πάει στο σύνδεσμο του Scribefire αν δεν χρησιμοποιεί ήδη Firefox δεν θα καταλάβει πώς μπορεί να εγκαταστήσει τον Scribefire. Επειδή είχα ανοιχτό τον Chrome όταν σε διάβαζα την πάτησα κι εγώ αρχικά διότι αναρωτήθηκα: Τι είναι αυτό τελικά, πώς το εγκαθιστώ; Πρόσθετο του Firefox; Μετά άνοιξα Firefox και βρήκα άκρη. Τέλος πάντων νομίζω πως μπορούσες να κάνεις τέσσερα διαφορετικά ποστ – “μαθήματα” για αρχάριους, αντί για ένα, παρουσιάζοντας τις πρόσθετες δυνατότητες που παρέχει ο Firefox. Μετά αναφέρεσαι στα tag, Πρόσφατα πάλι έλεγα στον αρχάριο που αναφέρθηκα πιο πριν για τα tag που ο blogger τα μεταφράζει “ετικέτες”. Οταν του είπα tag με κοίταξε περίεργα και επίσης με ρώτησε τι στο καλό είναι αυτές οι “ετικέτες” και γιατί να τις βάζω; Θα μου πεις ότι είναι ανόητη ερώτηση. Ναι, για σένα και μένα, για τον τελείως αρχάριο είναι πάρα πολύ λογική όμως διότι δεν ξέρει τη χρησιμότητά τους. Ασε που κι εγώ ακόμα δεν την έχω καταλάβει ακριβώς για να του εξηγούσα καλύτερα. Ισως φαίνονται υπερβολικά απλοϊκά αυτά που λέω, αλλά αναφέρομαι όντως σε απόλυτα αρχάριους, όχι σε ήδη χρήστες του Firefox και του blogging. Eγώ ανεξάρτητα από την σκόπιμη γκρίνια θα έβγαζα άκρη σε ώρα που θα ήμουν ξεκούραστη και θα καταλάβαινα αν με βολεύουν κάποια από αυτά ή όχι. Π.χ. ήδη σου είπα ότι ο Scribefire μου φαίνεται περιττός, διότι νιώθω κούραση και είναι σαν να με βάζω να μάθω κάτι επιπλέον που δεν με διευκολύνει ιδιαίτερα. Εχω συνηθίσει το interface (περιβάλλον εργασίας του wordpress για τους… αρχάριους) πλέον και με κουράζει περισσότερο να έχω ανοιχτό παράθυρο κάτω στη σελίδα από το να έχω παράθυρο ανοιχτό σε άλλη καρτέλα δίπλα και να αναζητήσω φωτογραφία ή βίντεο. Ενώ αντίθετα μου φάνηκε πολύ χρήσιμο το zemanta που το βλέπω δίπλα στον κειμενογράφο του wordpress και η δυνατότητα που μου δίνει να βλέπω αν η φωτογραφία είναι με creative commons. Εδώ πάλι για τους τελείως αρχάριους θα χρειαζόταν να πεις νομίζω για ποιο λόγο είναι χρήσιμο να ξέρουν ότι μία φωτογραφία είναι με τέτοια άδεια χρήσης. Γι' αυτό λέω ότι θα μπορούσαν να είναι τέσσερα διαφορετικά ποστ αυτό το θέμα και να είναι πιο εκλαϊκευτικά γραμμένο ώστε να είναι πιο εύκολα αφομοιώσιμο από αρχ
  ριους. Το opencoffee απλά το χρησιμοποίησα σαν παράδειγμα, δεν ήταν στην πρόθεση μου να ανοίξω συζήτηση εδώ γι' αυτό. Ελπίζω να σου έδωσα να καταλάβεις τι εννοούσα όταν είπα να ήταν πιο απλά γραμμένο και περισσότερο κατανοητό σε απόλυτα αρχάριους. Οι υποψιασμένοι ή λίγο τριμμένοι σίγουρα κατάλαβαν και ήταν χρήσιμο αυτό το ποστ, αλλά αν έστελνα τον αρχάριο που αναφέρθηκα να το διαβάσει θα είχε εκατοντάδες απορίες να ρωτήσει μέχρι να φτάσει να μπορεί να αντιληφθεί τις πρόσθετες δυνατότητες του Firefox που προτείνεις. Επί τη ευκαιρία μήπως μπορείς να μου πεις γιατί τελευταία δεν λειτουργεί ο διορθωτής στον κειμενογράφο του wordpress; Τι μπορεί να έχω κάνει και δεν μου βγάζει διορθώσεις; Ελεγξα και τα λεξικά είναι ενεργά, αλλά ενώ εδώ τώρα π.χ. που γράφω το σχόλιο λειτουργεί όταν γράφω στον κειμενογράφο του wordpress δεν λειτουργεί. Αυτά και σε ευχαριστώ για την δεκτικότητα, αν και όπως σου είπα, οκ, εγώ κατάλαβα και θα βγάλω άκρη, αλλά σκέφτηκα πως οι πραγματικά αρχάριοι μάλλον θα αποθαρρύνονταν με τόσο πράγμα μαζεμένο που θα έπρεπε να κατανοήσουν.

 28. coolplatanos

  Α! Νομίζω ότι ο Scribefire ίσως θα ήταν χρήσιμο να πεις ότι διευκολύνει π.χ. κάποιον αν έχει παραπάνω από ένα blog να γράφει μέσα από εκεί διότι ορίζει από ό,τι κατάλαβα κάθε φορά για ποιο blog γράφει, άρα αυτό είναι όντως διευκόλυνση όταν έχεις περισσότερα από ένα blog, ενώ ίσως εμένα δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα χρήσιμος αφού γράφω μόνο για ένα αυτή τη στιγμή, ενώ παλιότερα που είχα 6-7, ναι όντως θα ήταν χρήσιμος 🙂 Απλά εμένα με ενοχλεί να έχω “φορτωμένο” περιβάλλον εργασίας και γι' αυτό δεν μου αρέσει το ανοιχτό παράθυρο κάτω.

 29. coolplatanos

  Κάτι ακόμα. Θα σε βοηθούσε νομίζω όταν γράφεις τέτοια κείμενα να σκέφτεσαι ανθρώπους γνωστούς σου που δεν ξέρουν καθόλου τι είναι αυτά για τα οποία μιλάς. Έτσι θα “αναγκαζόσουν” να ψάχνεις τρόπους έκφρασης που θα τους βοηθούσε να καταλάβουν. Θα μου πεις ότι έτσι ίσως να γινόσουν κουραστικός για κάποιους που ήδη γνωρίζουν κάποια πράγματα. Ισως ναι, ίσως και όχι. Και εξαρτάται που απευθύνεις κάθε φορά κάποιο κείμενο. Πάντως κάποτε η Μαρία Ρεζάν (δεν ξέρω αν την άκουγες στο “Ετσι χωρίς πρόγραμμα”) έλεγε πως όταν απευθύνεσαι σε πλατύ κοινό πρέπει να σε κατανοεί και ο καθηγητής πανεπιστημίου και η γιαγιά σου εξίσου. Εξαρτάται, λοιπόν, που θέλεις να απευθύνεσαι κάθε φορά.

 30. nikan

  Ωραία. Αρκετές χρήσιμες υποδείξεις που θα ενσωματώσω στο ποστ με μια βασική διαφορά: το ποστ δεν απευθύνεται στον απολύτως αρχάριο που ψάχνεται να ξεκινήσει το blogging. Απευθύνεται στους bloggers που έχουν ήδη αντίληψη τι σημαίνει browser. Πως αλλιώς θα το διάβαζαν δηλαδή αν δεν ξέρουν τι σημαίνει browser. Blog είναι, δεν είναι περιοδικό 🙂
  Τώρα γιατί ένα κι όχι 4 ποστ: γιατί όλα έχουν σχέση με τον firefox. Δεν είναι γενικές συμβουλές, ισχύουν μόνο για τον firefox. Αν ήταν γενικές συμβουλές τότε π.χ. για συγγραφή ποστ θα πρότεινα τον windows live writer.
  Επίσης για τον Scribefire: ο βασικός λόγος για να τον χρησιμοποιήσει κανείς είναι γιατί σου επιτρέπει να γράφεις κι όταν είσαι offline (με άν laptop στο δρόμο ας πούμε) και σου επιτρέπει να μπορείς να αποθηκεύσεις τοπικά.

 31. coolplatanos

  Ωραία, πολύ καλή η εξήγηση ότι δεν απευθύνεται στον απολύτως αρχάριο, αλλά θα ήταν καλά να έχει γραφτεί μέσα στο ποστ, διότι έτσι κάποιος απόλυτα αρχάριος δεν θα νιώσει απελπισμένος που μπορεί να μην ξέρει τον firefox έστω και αν ξέρει τι είναι ο browser. Ως προς το ένα ποστ επειδή όλα αφορούν τον firefox ίσως μπορούσε να γίνει μία ενότητα με τέσσερα ποστ που θα αφορούσαν το ίδιο θέμα και να περίμενε αυτός που το διαβάζει και τα επόμενα, ώστε να είχες δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όπως π.χ. αυτό με τον Scribefire ότι μπορείς να γράφεις και offline που προσωπικά δεν μου πήγε το μυαλό σε τέτοια δυνατότητα, εφόσον δεν σκέφτομαι με τη νοοτροπία του geek που ίσως αντιλαμβάνεται ως αυτονόητο ότι μία τέτοια εφαρμογή είναι χρήσιμη ακριβώς για offline εργασία. Πες με αργόστροφη, πες με βλήτο, αλλά ειλικρινά εφόσον δεν διευκρίνιζες κάτι τέτοιο μέσα στο ποστ δεν το σκέφτηκα καν.

 32. coolplatanos

  Ωραία, πολύ καλή η εξήγηση ότι δεν απευθύνεται στον απολύτως αρχάριο, αλλά θα ήταν καλά να έχει γραφτεί μέσα στο ποστ, διότι έτσι κάποιος απόλυτα αρχάριος δεν θα νιώσει απελπισμένος που μπορεί να μην ξέρει τον firefox έστω και αν ξέρει τι είναι ο browser. Ως προς το ένα ποστ επειδή όλα αφορούν τον firefox ίσως μπορούσε να γίνει μία ενότητα με τέσσερα ποστ που θα αφορούσαν το ίδιο θέμα και να περίμενε αυτός που το διαβάζει και τα επόμενα, ώστε να είχες δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όπως π.χ. αυτό με τον Scribefire ότι μπορείς να γράφεις και offline που προσωπικά δεν μου πήγε το μυαλό σε τέτοια δυνατότητα, εφόσον δεν σκέφτομαι με τη νοοτροπία του geek που ίσως αντιλαμβάνεται ως αυτονόητο ότι μία τέτοια εφαρμογή είναι χρήσιμη ακριβώς για offline εργασία. Πες με αργόστροφη, πες με βλήτο, αλλά ειλικρινά εφόσον δεν διευκρίνιζες κάτι τέτοιο μέσα στο ποστ δεν το σκέφτηκα καν.

 33. coolplatanos

  Οταν λέω να νιώσει απελπισμένος ο απόλυτα αρχάριος δεν εννοώ και να βάλει σκοινί να κρεμαστεί 🙂 αλλά ότι ίσως πει μέσα του: Ουφ! Δεν καταλαβαίνω τίποτα, δεν είναι για μένα αυτά, έφυγα… Καταλαβαίνεις τι εννοώ…

 34. coolplatanos

  Οταν λέω να νιώσει απελπισμένος ο απόλυτα αρχάριος δεν εννοώ και να βάλει σκοινί να κρεμαστεί 🙂 αλλά ότι ίσως πει μέσα του: Ουφ! Δεν καταλαβαίνω τίποτα, δεν είναι για μένα αυτά, έφυγα… Καταλαβαίνεις τι εννοώ…

 35. dealsend

  Να προσθέσω και εγώ ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιώ τελευταία και μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο, είναι το addon Taboo, με το Taboo μπορείς να αποθηκεύεις (τοπικά μόνο) κάποιες σελίδες που θες να δεις χωρίς όμως να τις κάνεις bookmark.

  Αυτό εξυπηρετεί αν για παράδειγμα δεις κάτι σε ένα site το οποίο απλά θες να διαβάσεις και όχι να αποθηκεύσεις, αλλά δεν έχεις χρόνο να το κάνεις εκείνη τη στιγμή (είσαι στη δουλειά και χτυπάει το τηλέφωνο).

  To θετικό του addon είναι επίσης οτι τις αποθηκευμένες σελίδες στις δείχνει σε ξεχωριστή σελίδα σαν thumbnails.

  @coolplatanos
  Χωρίς να φανώ αγενής, όταν κάποιος έχει τόσα μεγάλα σχόλια, καλό είναι να τα κάνει tracback, διαβάζω τόση ώρα μήπως υπάρχει γόνιμη και ουσιαστική διαφωνία στα σχόλια σου, αλλά δεν βλέπω τίποτα εκτός από παρατηρήσεις για τους αρχάριους.

  *Trackback = να κάνεις ένα post με αφορμή ένα άρθρο, στο οποίο θα συμπεριλάβει το url του άρθρου που απευθύνεσαι οπότε και θα κάτσει στο τέλος σαν σχόλιο, έτσι η συζήτηση μεταφέρεται αν υπάρχει ενδιαφέρον στο δικό σου post, χωρίς να δημιουργεί “θόρυβο” στο κυρίως post!

 36. dealsend

  Να προσθέσω και εγώ ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιώ τελευταία και μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο, είναι το addon Taboo, με το Taboo μπορείς να αποθηκεύεις (τοπικά μόνο) κάποιες σελίδες που θες να δεις χωρίς όμως να τις κάνεις bookmark.

  Αυτό εξυπηρετεί αν για παράδειγμα δεις κάτι σε ένα site το οποίο απλά θες να διαβάσεις και όχι να αποθηκεύσεις, αλλά δεν έχεις χρόνο να το κάνεις εκείνη τη στιγμή (είσαι στη δουλειά και χτυπάει το τηλέφωνο).

  To θετικό του addon είναι επίσης οτι τις αποθηκευμένες σελίδες στις δείχνει σε ξεχωριστή σελίδα σαν thumbnails.

  @coolplatanos
  Χωρίς να φανώ αγενής, όταν κάποιος έχει τόσα μεγάλα σχόλια, καλό είναι να τα κάνει tracback, διαβάζω τόση ώρα μήπως υπάρχει γόνιμη και ουσιαστική διαφωνία στα σχόλια σου, αλλά δεν βλέπω τίποτα εκτός από παρατηρήσεις για τους αρχάριους.

  *Trackback = να κάνεις ένα post με αφορμή ένα άρθρο, στο οποίο θα συμπεριλάβει το url του άρθρου που απευθύνεσαι οπότε και θα κάτσει στο τέλος σαν σχόλιο, έτσι η συζήτηση μεταφέρεται αν υπάρχει ενδιαφέρον στο δικό σου post, χωρίς να δημιουργεί “θόρυβο” στο κυρίως post!

 37. coolplatanos

  Ωραία, πολύ καλή η εξήγηση ότι δεν απευθύνεται στον απολύτως αρχάριο, αλλά θα ήταν καλά να έχει γραφτεί μέσα στο ποστ, διότι έτσι κάποιος απόλυτα αρχάριος δεν θα νιώσει απελπισμένος που μπορεί να μην ξέρει τον firefox έστω και αν ξέρει τι είναι ο browser. Ως προς το ένα ποστ επειδή όλα αφορούν τον firefox ίσως μπορούσε να γίνει μία ενότητα με τέσσερα ποστ που θα αφορούσαν το ίδιο θέμα και να περίμενε αυτός που το διαβάζει και τα επόμενα, ώστε να είχες δώσει περισσότερες λεπτομέρειες όπως π.χ. αυτό με τον Scribefire ότι μπορείς να γράφεις και offline που προσωπικά δεν μου πήγε το μυαλό σε τέτοια δυνατότητα, εφόσον δεν σκέφτομαι με τη νοοτροπία του geek που ίσως αντιλαμβάνεται ως αυτονόητο ότι μία τέτοια εφαρμογή είναι χρήσιμη ακριβώς για offline εργασία. Πες με αργόστροφη, πες με βλήτο, αλλά ειλικρινά εφόσον δεν διευκρίνιζες κάτι τέτοιο μέσα στο ποστ δεν το σκέφτηκα καν.

 38. coolplatanos

  Οταν λέω να νιώσει απελπισμένος ο απόλυτα αρχάριος δεν εννοώ και να βάλει σκοινί να κρεμαστεί 🙂 αλλά ότι ίσως πει μέσα του: Ουφ! Δεν καταλαβαίνω τίποτα, δεν είναι για μένα αυτά, έφυγα… Καταλαβαίνεις τι εννοώ…

 39. dealsend

  Να προσθέσω και εγώ ένα εργαλείο το οποίο χρησιμοποιώ τελευταία και μου έχει φανεί πολύ χρήσιμο, είναι το addon Taboo, με το Taboo μπορείς να αποθηκεύεις (τοπικά μόνο) κάποιες σελίδες που θες να δεις χωρίς όμως να τις κάνεις bookmark.

  Αυτό εξυπηρετεί αν για παράδειγμα δεις κάτι σε ένα site το οποίο απλά θες να διαβάσεις και όχι να αποθηκεύσεις, αλλά δεν έχεις χρόνο να το κάνεις εκείνη τη στιγμή (είσαι στη δουλειά και χτυπάει το τηλέφωνο).

  To θετικό του addon είναι επίσης οτι τις αποθηκευμένες σελίδες στις δείχνει σε ξεχωριστή σελίδα σαν thumbnails.

  @coolplatanos
  Χωρίς να φανώ αγενής, όταν κάποιος έχει τόσα μεγάλα σχόλια, καλό είναι να τα κάνει tracback, διαβάζω τόση ώρα μήπως υπάρχει γόνιμη και ουσιαστική διαφωνία στα σχόλια σου, αλλά δεν βλέπω τίποτα εκτός από παρατηρήσεις για τους αρχάριους.

  *Trackback = να κάνεις ένα post με αφορμή ένα άρθρο, στο οποίο θα συμπεριλάβει το url του άρθρου που απευθύνεσαι οπότε και θα κάτσει στο τέλος σαν σχόλιο, έτσι η συζήτηση μεταφέρεται αν υπάρχει ενδιαφέρον στο δικό σου post, χωρίς να δημιουργεί “θόρυβο” στο κυρίως post!

Τα σχόλια είναι κλειστά.