Gmail, gfail και αλεξίπτωτα σωτηρίας

Σήμερα το gmail γνώρισε ημέρες δόξης από την ανάποδη. Άγνωστο πόσοι χρήστες ανά την υφήλιο έμειναν ξαφνικά στα κρύα του λουτρού.

gfail

Κι ενώ τη στιγμή έχει ήδη αρχίσει να επανέρχεται, ακούγονται ήδη πολλές φωνές κριτικής για το gmail, την google, το cloud computing, το software as a service, την απόδραση Παλαιοκώστα .. ώπα, αυτό είναι απ’ αλλού 🙂

Κατά προτροπή ενός φίλου στο twitter, είπα να γράψω 2-3 τρόπους αποφυγής της ‘καταστροφής’ σε μελλοντική τέτοια περιπέτεια.

α. POP/IMAP

Οκ, καλό το web interface του gmail αλλά έχε καβάτζα και κανένα email client (Outlook, Thunderbird, apple mail, evolution κτλ).  Σημειωτέον ότι παρότι το gmail web interface δεν δούλευε, όσοι χρησιμοποιούσαν client, συνέχισαν να δουλεύουν. Άσε που τουλάχιστον έχεις τα παλιά σου μηνύματα διαθέσιμα.

Μπορείς να ρυθμίσεις λοιπόν,  τον client σου να παίρνει το email από τον server του gmail με δύο τρόπους: pop ή imap.

enable_pop

imap_enable

β.  Offline access

Για πρόσβαση στα παλαιότερα email χωρίς σύνδεση, εδώ και λίγο καιρό το gmail προσφέρει την δυνατότητα αυτή μέσω Gears. Χρειάζεστε ένα browser που να υποστηρίζει gears (οι περισσότεροι γνωστοί υποστηρίζουν).

Εγκαταστήστε το Gears στον browser και μετά, κάποια καλή μέρα που δουλεύει το gmail,  και μετά:

 1. Click Settings and click the Labs tab.
 2. Select Enable next to Offline Gmail.
 3. Click Save Changes.
 4. After your browser reloads, you’ll see a new “Offline0.1” link in the upper righthand corner of your account, next to your username. Click this link to start the offline set up process and download Gears if you don’t already have it.

γ. Email forwarding

Γενικά είναι καλή ιδέα να μην εξαρτάστε από ένα και μόνο πάροχο. Αν μπορείτε κάντε όλα τα email από το gmail forward σε κάποιο λογαριασμό άλλου παρόχου (αρκεί να έχει την χωρητικότητα που απαιτείται. Το gmail δίνει 7+ GB αυτή τη στιγμή).

Πηγαίνουμε και πάλι Settings>Forwarding and POP/IMAP>Forwrding

forward

Αυτά, έτσι στα γρήγορα (ακολουθώ την αρχή του Corry Doctorow που λέει “αν σκέφτεσαι να γράψεις κάτι, μην καθυστερείς για να το διορθώσεις ή να το συμπληρώσεις. Οι αναγνώστες σου θα το κάνουν καλύτερα από σένα”).

7 thoughts on “Gmail, gfail και αλεξίπτωτα σωτηρίας

 1. ckorakas

  Ευχαριστώ πολύ Νίκο για την γρήγορη αντίδραση!
  Κατα κανόνα κατεβάζω τα gmail τοπικά με Thunderbird …
  Σε μένα ομως τουλάχιστον δεν δουλευει πιά εδώ και 2-3 μήνες και αντιστοιχα δεν μπορώ να τρέξω το Gmail Offline (κολλάει στην εγατασταση σημείο β. 4. στο post σου)
  Οποτε τζιφος …

  Εχουν και άλλοι το ίδιο θέμα ?

  Για τα Social Nets θα ήταν ωραιο να είχαμε κάτι σε στύλ Friend Feed offline …
  Για τα Chat υπαρχει δυνατότητα να σώζεις τοπικά συζητήσεις αλλά όχι συνολικά (κάθε εφαρμογή δικό της συστημα)

 2. nikan

  @dimitris Ευχαριστώ.

  @cKorakas Για το offline, τι browser δουλεύεις (βέρσιον;)
  Για τα social nets οτιδήποτε δραστηριότητα μπορεί να πάρει την μορφή feed, μπορεί να γίνει 'backup' στον google reader. Το friendfeed δημοσιεύει μόνο τίτλους κι αυτό δεν βοηθάει.

 3. Pingback: ΩΡΑ ΕΛΛΑΔΑΣ » Blog Archive » Νέες δυνατότητες στη μετάφραση google

 4. Wanderer

  Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσω τη δυνατότητα Offline του Gmail. Εχθές, για 4 ώρες δεν μπορούσα να δουλέψω καθόλου και διαπίστωσα πόσο εξαρτώμαι από αυτό.

 5. gripap

  Νίκο, ξέρεις αν μπορώ με κάποιο τρόπο να κάνω φοργουρντ σε πάνω από έναν λογαριασμούς; Υπάρχει κάποια υπηρεσία που να το κάνει αυτό και να δουλεύει και σε άλλους παρόχους πέρα από gmail;

 6. gripap

  Νίκο, ξέρεις αν μπορώ με κάποιο τρόπο να κάνω φοργουρντ σε πάνω από έναν λογαριασμούς; Υπάρχει κάποια υπηρεσία που να το κάνει αυτό και να δουλεύει και σε άλλους παρόχους πέρα από gmail;

Comments are closed.