Nέος σέρβερ και πρόσκληση σε διάλογο για υπηρεσίες hosting

2009-02-20_1557Χτες, λόγω μιας ζημιάς στην database του blog αποφάσισα να κάνω το πήδημα που κανονικά προγραμμάτιζα για μερικές μέρες μετά: μετακομίζω  τα προσωπικά μου blog, από τον εταιρικό σέρβερ που φιλοξενούνται, σε νέα κατοικία.
Ομολογώ ότι δεν έψαξα πολύ. Είδα πρώτα την υπηρεσία του GoDaddy για gridhosting και μετά, με βάση ένα tweet, κοίταξα την ανάλογη της mediatemple όπου και μεταφέρθηκα για το λόγο που θα εξήγήσω παρακάτω.
Σε σχετική έρευνα (google ‘mediatemple sucks’ κτλ) που έκανα αν υπάρχουν δυσαρεστημένοι, είδα αρκετές αναφορές αλλά λίγο παλιές (~2006), τότε που ξεκινούσε η συγκεκριμένη υπηρεσία. Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ότι οι περισσότεροι παραπονιόντουσαν ότι η mediatemple είναι αργή κι ότι τα site ανοίγουν σε 6-8 δευτερόλεπτα. Για να είμαι ειλικρινής 8 sec δεν είναι καλός χρόνος θεωρητικά, αλλά για τα site που βλέπω στο ελληνικό νετ, μου φαίνεται πολύ καλός.
Γενικά η mediatemple με ξένισε γιατί δεν χρησιμοποιεί τα συνήθη εργαλεία (cpanel ή plesk) αλλά ένα περιβάλλον που δεν το είχα ξαναδεί (φωτογραφία) και που γενικά είναι μάλλον πλήρες αλλά όχι πάντα ξεκάθαρο. Χρειάζεται η συνδρομή της knowledge base για να καταλάβεις πως γίνονται μερικά πράγματα.

Ο λόγος της επιλογής είναι διπλός: το  grid, και μια υπηρεσία που έχει για να ‘απορροφά’ ξαφνικά spikes σε traffic. Πιο συγκεκριμένα, θέλω να δοκιμάσω την autoscale mysql.  Δεν ξέρω ακόμα πως, γιατί δεν προβλέπεται κανένα φοβερό spike στο εγγύς μέλλον, αλλά κάτι θα σκαρφιστώ :)

Γιατί σας ζαλίζω τώρα, με τέτοια θέματα; Γιατί σκεφτόμουνα πως οι λίγοι σχετικά Έλληνες που αποφασίζουν να  στήσουν ένα site μόνοι τους, δεν έχουν πρόσβαση σε αξιόπιστη πληροφόρηση:  μόνο ότι υπόσχεται ο  provider κι ότι πιθανόν να βρουν σε διάφορα  forum. Με τη διαφορά,  ότι οι Έλληνες χρήστες, που συνήθως επιλέγουν ένα αμερικάνο hoster, ή ένα έλληνα που έχει dedicated server σε ένα αμερικάνο έχουν μερικά προβλήματα παραπάνω από τους χρήστες στην Αμερική.

 • Καταρχάς, λόγω ‘απόστασης’ έχουν περισσότερα hops πράγμα που κάνει τα site τους πιο αργά.
 • Μετά, συχνά πυκνά, οι DNS και οι  proxies των ελλήνων παρόχων τους παίζουν παιχνίδια.
 • Και τέλος, μπορεί να αντιμετωπίσουν απροσδόκητα προβλήματα billing ή  συνεργασίας με τον πάροχο που δεν λύνονται παίρνοντας ένα τηλέφωνο.

Γι αυτό πιστεύω ότι θα ήταν καλό να μοιραζόμαστε δημόσια τις επιλογές και τις εμπειρίες μας, σε βάθος χρόνου, για να δημιουργηθεί ένα υλικό που θα βοηθήσει όλους στις επόμενες επιλογές τους.

Αυτό και το νόημα του παρόντος ποστ. Τι λέτε;

Reblog this post [with Zemanta]

23 thoughts on “Nέος σέρβερ και πρόσκληση σε διάλογο για υπηρεσίες hosting

 1. Tittanas

  Βλέπεις από που έρχεται το κοινό σου και διαλέγεις γεωγραφική τοποθεσία για λόγους ταχύτητας και latency. Αν είσαι dev τα ρίχνεις όλα πάνω στο cloud front και στήσεις τον server/wordpress απλά κάπου για να υπάρχει. backup λύσεις είναι επίσης σημαντικές στην επιλογή hosting και η mediatemple έχει μερικές καλές επιλογές (πρωην πελάτης επι σειρά ετών)

 2. Orestis Markou

  Να ρωτήσω κάτι, γιατί πολλοί αναρωτιούνται. Πόσους επισκέπτες έχει ένα ελληνικό site για να απασχολείται με scaling;

  Εγώ μια φορά είχα ένα spike 5000 επισκέπτες σε μια-δυο ώρες (reddit), σε blog γραμμένο σε Django, χοστ Webfaction (στην Αμερική), χωρίς caching ή οτιδήποτε, και ήμουν μια χαρά. Δεν είναι πολλά, και θα έχει αξία να δουμε πόσους επισκέπτες έχουν 5-10 μεγάλα ελληνικά site (in.gr κλπ).

  Κατανοώ επίσης την απόσταση (ping 100-150ms δεν είναι ιδανικό), αλλά νομίζω ότι πολλά ελληνικά site απλά δε χρειάζονται ελληνικό διακομιστή. Ειδικά όταν έχουν <1000 επισκέψεις/μέρα.

 3. jsclavos

  Το FreeStuff.gr το έχω εδώ και πολλά χρόνια σε dedicated, γιατί τα shared με έδιωχναν λόγο traffic.

  Την Ελλάδα ως τόπο hosting την έχω αποκλήσει από την στιγμή που μου ζητάνε, λόγο traffic πάλι, λεφτά πενταπλάσια απ' ότι δίνω τώρα στους Γερμανούς για ένα μηχάνημα τέρας και traffic που δε το πιάνω ακόμα.

  Το response της σελίδας στον browser είναι ακαριαίο, χωρίς να είναι cashed έρχεται σα να είσαι local. Τα 20-30-40ms που είναι το ping παραπάνω από όταν είχα τον server στην Ελλάδα δεν τον επηρεάζουν τον χρήστη γιατί δε θέλει να κάνει ping, αλλά να δει την σελίδα.

 4. nikan

  Ορέστη, το ενδιαφέρον μου για τα spikes είναι καθαρά επαγγελματικό και δεν έχει σχέση με τα μπλογκ μου. Πράγματι για ελάχιστους έχει ενδιεφέρον κάτι τέτοιο και δεν πρέπει να είναι λόγος επιλογής hosting

 5. nikan

  Ευχαριστώ για τα σχόλια. Θα ήθελα όμως να λέγατε ονομαστικά που παίζετε τώρα και γιατί. Δεν νομίζω ότι είναι δα και τόσο επτασφράγιστο μυστικό :p

 6. Orestis Markou

  Λοιπόν εγώ είμαι στη Webfaction, στο μικρότερο νούμερο. O server είναι στην Αμερική αλλά η υποστήρικη 24ωρη.

  Έχω δύο site (http://orestis.gr, http://greeklishout.gr).

  Οι λόγοι:

  * Οι περιορισμοί είναι μόνο στους πόρους (μνήμη, χώρος και CPU). Όσο είσαι εντάξει μπορείς να έχεις πάνω ότι θέλεις. Αν ξεφύγεις λίγο, για λίγη ώρα, δε σου λέει κανένας τίποτα.
  * Έχω ssh account και μπορώ να εγκαταστήσω ότι θέλω, αν χρειαστεί (πχ. καινούρια έκδοση django, 3rd-party libraries)
  * Δεν έχω root και δεν χρειάζεται να ασχοληθώ με αναβαθμίσεις ασφαλείας κλπ – τα κάνουν αυτοί για μένα.
  * Πολύ καλή υποστήριξη, γρήγορη και έξυπνη. Έχουν εγκαταστήσει διάφορα προγράμματα στο μηχάνημα που τους ζήτησα.
  * Πολύ καλό custom control panel, πολύ έξυπνο στήσιμο γενικά του μηχανήματος
  * Τακτικό backup

  Αρνητικά:

  * Λίγος χώρος στο δίσκό (τώρα έχω μόνο 10 GB)
  * Καμιά φορά κάποιος άλλος μπορει να 'χτυπάει' τη βάση ή το δίσκο με αποτέλεσμα οι σελιδες μου να σέρνονται. Το έχουν φτιάξει μέσα σε 10 λεπτά από το μήνυμα που θα τους στείλω.

  Μια φορά μόνο είχανε ένα πρόβλημα, ένα μεγάλο datacenter ανατινάχτηκε (!) και το σαιτ ήταν κάτω για 2-3 μέρες. Μου κάνανε restore από backup σε καινούριο server και όλα ΟΚ.

  Όποιος πείστηκε, κάνει κλικ εδώ: http://www.webfaction.com/?affiliate=orestis (disclosure: από αυτό το λινκ παίρνω εγώ κάποια χρήματα αν κάνετε sign-up).

 7. Apostolos Tsompanopoulos

  Το άρθρο αυτό έρχεται πάνω στην ώρα για μένα, επειδή πρόκειται να κάνω κάποια σχετική αναζήτηση. Μέχρι τώρα έχω χρησιμοποιήσει μόνο τη dnsexit.com για αγορά ονόματος και DNS, αλλά το hosting είναι στο φορητό μου (περίπου 10.000 pageviews/ημέρα). Η godaddy, απ' ό,τι είδα, έχει πιο καλές τιμές και σίγουρα είναι πιο γνωστή ως εταιρεία στο χώρο.

 8. Orestis Markou

  Σίγουρα είναι γνωστή, αλλά είναι δύσχρηστη. Μην ξεχνάς ότι εταιρείες όπως Dreamhost & GoDaddy έχουν χαμηλές τιμές γιατί ποντάρουν σε χρήστες που δε θα κάνουν χρήση των υπηρεσιών. Ευτυχώς όλες έχουν 30 μέρες παράθυρο και μπορείς να τα δοκιμάσεις πριν αποφασίσεις.

 9. Panayiotis Papadopoulos

  Οπως τα λες Νίκο δυστυχώς οι ελληνικές επιλογές θα είναι πιο ακριβές, πιο πίσω ή θα έχουν κακό support.
  Προσωπικά έχω VPS στο http://www.eapps.com και τα αξίξει τα λεφτά του

 10. Νικος Δρανδάκης

  Νίκο εγώ έχω όλα τα blogs σε Dreamhost private server, και δεν είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος – διάφορα προβλήματα. Αναβάλλω την απόφαση να ψάξω μια καλύτερη λύση κυρίως για την ταλαιπωρία, αλλά θα το κάνω κάποια στιγμή – το post σου ίσως είναι καλή αφορμή, αν διαβάσω εδώ κάποια ενδιαφέρουσα τεκμηριωμένη πρόταση.

  Το sync.gr είναι σε dedicated server της Netwerk χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, αν και είναι ιδιαίτερα μεγάλος ο φόρτος των εργασιών του – ιδιαίτερα στην database.

 11. nikan

  Πολύ ωραία παιδιά. Ήδη μαζεύτηκε κάποια πληροφορία. Καλό θα ήταν να κάναμε και διασταυρώσεις π.χ. αν λέει κάποιος 'έχω γρήγορο σέρβερ' να του λέμε αν κι εμείς τον βλέπουμε σα γρήγορο. Έτσι μπορούν όλοι να ωφεληθούν από τις παρατηρήσεις. Π.χ Τη mediatemple που έχω τώρα πως τη βρίσκετε σε σχέση με τον προηγούμενο σέρβερ. Πιό αργή ή πιο γρήγορη;

 12. Γιάννης

  Για ευρώπη τι προτείνετε; Ορεστη αναφερθηκες σε Γερμανια, μεσω ποιας εταιριας;

 13. Γιάννης

  Λάθος, όχι ο ορεστης, ο jsclavos ειπε για Γερμανια.

 14. jsclavos

  Γιάννη, γιατί φοβάσαι να μας πεις ποιος είσαι; :p

  anyway, στην Γερμανία το έχω στην hetzner.de αν και με ένα trace route βγαίνει εύκολα το που κάνει ο κάθε ένας hosting 😉 όπως και μέσω του network-tools.com που είναι πολύ καλό εργαλείο όταν κάνεις αλλαγές σε DNS και θέλεις να δει αν έχουν μπει όλα σωστά.

 15. Γιάννης

  χεχ 🙂

  Ναι οκ με το traceroute το βρηκα, αλλα σκεφτηκα μηπως το επαιρνες το πακετο απο καποιον reseller.
  Για παραδειγμα αν παρεις απο dnhost.gr (ελληνικοι), εχουν τους servers τους στην Rackspace (την αγγλικη) – αλλα μπορεις να παρεις και απο την rackspace απευθειας.

  BTW προσωπικη εμπειρια απο rackspace: Αλλο επιπεδο support .. Απιστευτα πραγματα κανουν για να σε ευχαριστησουν.. Αλλα βεβαια, και αλλο επιπεδο χρηματων – μονο για σοβαρες επιχειρήσεις.

  Ψαχνω σε ευρωπη κατι σχετικα φτηνο αυτη την περιοδο, θα την δω την hetzner.de (μα καλα γιατι δεν εχουν στα αγγλικα το site? ή εγω δε προσεξα..)

 16. asynadak

  Εγώ (http://www.newsfilter.gr) είμαι στην hostgator γιατί δίνει άπειρο traffic και άπειρο χώρο (στην κυριολεξία, όχι μεταφορικά) και άπειρα domains σε πολύ χαμηλή τιμή, με τον όρο ότι δεν χρησιμοποιείς πολύ ram και cpu. Βασικά με έχει τραβήξει ο άπειρος χώρος γιατί τον χρειαζόμασταν για να ανεβάζουμε τα podcast μας. Από εκεί και πέρα έχει αρκετά μειονεκτήματα όπως ότι δεν έχει αυτόματο backup, δεν είναι και η πιο γρήγορη που υπάρχει και άλλα. Ωστόσο, τα Hits που έχουμε προς το παρόν εξυπηρετούνται μια χαρά από την hostgator…

 17. Rodia

  Ο σέρβερ μου είναι Καναδά, είναι αργός αλλά καλός σε υπηρεσίες και φτηνός. Οταν ξαναμπώ στο παιχνίδι, μάλλον θα αλλάξω γιατί, ναι μεν έχω χώρο περί τα 60 GB, αλλά δίνει ελαχιστο μπάντουιτ ~8 max.
  Ασχετο: Επιτέλους! Είδομεν το φως το αληθινόν! 😀

 18. Basilis Kanonidis

  Εγώ πάλι αποφάσισα πως καλύτερα σε ελληνικό Server παρά στο εξωτερικό αφού έφαγα τα μούτρα μου. Έτσι, φιλοξενούμε στην intechs.gr και είμαι τουλάχιστον έως τώρα πάρα πολύ ικανοποιημένος. Οι τιμές είναι λογικές και το time response, που με ενδιέφερε πραγματικά πολύ καλό. Δεν ξέρω τι θα γίνει εάν ξεκινήσω να χρειάζομαι ΤΕΡΑΣΤΙΑ πακέτα, αλλά είμαι σίγουρος πως θα μπορέσω να συζητήσω κάτι μαζί τους.

 19. geobak

  Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για όσους ψάχνονται για hosting τούτο τον καιρό σαν εμένα…

  Είχα ακούσει και εγώ καλά λόγια για την mediatemple αλλά και για την dreamhost αν και για την τελευταία μου φαίνεται ότι ισχύει η περίπτωση του overselling…

  Όπως λέει και ο jsclavos η ποιότητα των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την τιμή που βρίσκεις σε ξένους providers δύσκολα βρίσκεται στην Ελλάδα ακόμα…

 20. Basilis Kanonidis

  Εγώ πάλι αποφάσισα πως καλύτερα σε ελληνικό Server παρά στο εξωτερικό αφού έφαγα τα μούτρα μου. Έτσι, φιλοξενούμε στην intechs.gr και είμαι τουλάχιστον έως τώρα πάρα πολύ ικανοποιημένος. Οι τιμές είναι λογικές και το time response, που με ενδιέφερε πραγματικά πολύ καλό. Δεν ξέρω τι θα γίνει εάν ξεκινήσω να χρειάζομαι ΤΕΡΑΣΤΙΑ πακέτα, αλλά είμαι σίγουρος πως θα μπορέσω να συζητήσω κάτι μαζί τους.

 21. geobak

  Πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για όσους ψάχνονται για hosting τούτο τον καιρό σαν εμένα…

  Είχα ακούσει και εγώ καλά λόγια για την mediatemple αλλά και για την dreamhost αν και για την τελευταία μου φαίνεται ότι ισχύει η περίπτωση του overselling…

  Όπως λέει και ο jsclavos η ποιότητα των υπηρεσιών σε συνδυασμό με την τιμή που βρίσκεις σε ξένους providers δύσκολα βρίσκεται στην Ελλάδα ακόμα…

Comments are closed.